Translate

сряда, 7 декември 2022 г.

Само три месеца след поставянето на силанта броят на микроорганизмите в зъбната фисура намалява около 300 пъти

 
 
Програмата за профилактика на оралното здраве на децата стартира преди 12 год. с
преглед на/над 20 хил. деца. Установено е, че в над 98% от детските усти има поне по един кариес, водещ до усложнени. За съжаление има области, в които няма деца в подходящата възрастова група. Сливен е единствената област, в която има позитивен прираст на населението, посочи д-р Борислав Миланов, секретар на Българския зъболекарски съюз /БЗС/.
За десет години по програмата за силанизиране на зъби /при деца между 5 и 8 год. възраст/ са обхванати над 160 хиляди деца от страната, а броят на силанизираните зъби е около 500 000, съобщи той.
Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 години в България 2021-2026г. има за цел, както да ограничи разпространението на зъбния кариес в групата на децата на възраст между 5 и 8 години, чрез силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби, така и да се повиши информираността на деца, родители, учители, медицински специалисти относно силанизиране като метод за профилактика на кариеса.
Тъй като при силанизирани зъби се наблюдава намаляване на кариеса 70-75% в сравнение с несиланизирани зъби, а само три месеца след поставянето на силанта броят на микроорганизмите в зъбната фисура намалява около 300 пъти, .
Програмата за силанизиране  е напълно безплатна. От  родителите не се изискват никакви документи, освен информирано съгласие за извършване на процедурата. Една година след силанизирането децата се проследяват, за да се провери състоянието на силантите /поради дъвкателни особености, консумацията на захар, дъвка и fast foods храни и т. н./ може де са необходими корекции.
Д-р Николай Шарков, председател на БЗС, акцентира върху връзката между оралните заболявания и общото здравословно състояние.
По думите му има пряка връзка между оралните заболявания, които остават незабелязани или биват неглижирани и общите заболявания. Широк е спектъра на орални заболявания като парондотоза, зъбна ерозия, преканцерози в устната кухина, рак на устната кухина, които са свързани със сърдечно-съдови заболявания /миокардит, перикардит/, болестта на Алцхаймер, остеопороза и др.. Пародонтозата е свързана с повишен риск от инсулт и диабет. По думите на д-р Шарков пародонтозата сред бременните е рисков фактор за раждане на бебе с поднормено тегло. Освен това от усложненията на кариеса или заради пародонтоза се повишава рискът от хронични бъбречни заболявания. А нелекуваните орални заболявания засягат половината от световното населени, като за 30 год. заболеваемостта е нараснала с 1 млрд. душие, допълни той.
Профилактиката на оралните заболявания е профилактика на общите заболявания, но това се разбира трудно от населението. А тя трябва да е задължение на държавата, а не на здравно-осигурителната система или на застрахователите, бе категоричен председателят на БЗС.
По думите на д-р Светослав Гачев, зам.-председател на УС на БЗС, най-голямата трудност пред програмата е невъзможността да стигнат до семействата /до родителите/. Освен до тях тя трябва да стигне - да бъде припозната и от неонатолози и педиатри.
Основната препоръка е - програмата да започва през май. В момента тя се изпълнява през септември, октомври и ноември.
По предварителни данни тази година се очаква ръст от 130% на обхванатите деца спрямо последните две пандемични години, в които е бил регистриран спад между 30 и 40%, съобщи доц. Виктория Жекова, ръководител на програмата за силанизиране на детските зъби у нас.
Близо 500 лекари по дентална медицина са ангажирани по програмата. Пълният списък на изпълнители се намира на интернет-страницата - www.oralnaprofilaktika.bg като повече информация е достъпна и на телефон 0800 1 45 46.
Следващото голямо проучване зъбния статус на децата у нас ще бъде през 2025 година. на
 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар