Translate

събота, 8 януари 2022 г.

173 случая на хепатит C и 41 случая на ХИВ през 2021 г. в България

Положителните тестове са направени в рамките на програма АЙВЪР за безплатно и анонимно тестване в над 180 лабораторни адреса в страната

 

 

 Програма АЙВЪР за изследване на ХИВ и хепатит C е най-мащабната кампания за изследване на двата
вируса в България. Тестването е безплатно и анонимно и се осъществява във всичките над 180 адреса на лаборатория РАМУС на територията на страната. От направените 5022 теста през 2021 г., 173 са положителни за хепатит С, а 41 – положителни за ХИВ.

Положителни хепатит C /anti-HCV/ резултати са отчетени в 23 /от 28/ области в страната. Хората с положителни тестове за антитела на хепатит C са насочени към потвърждаване на резултата с PCR тест. За хепатит C вече има окончателен лек, който е безплатен чрез Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, и се приема между 2 и 3 месеца. Вирусът е една от основните причини за рак на черния дроб.

Положителни ХИВ резултати са отчетени в 7 различни области на България. Интересното е, че 5 от позитивните проби са в изключително малки населени места, които не са областни градове и в които няма офис на Регионална здравна инспекция /РЗИ/. 38 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите 3 са при жени. За разлика от хепатит C, за ХИВ няма окончателен лек, но има поддържащо лечение. Терапията е безплатна за всички, не зависи от здравноосигурителен статус и се предоставя директно от Министерство на здравеопазването.

„През 2021 година COVID-19 продължи да изблъсква фокуса от други две животозастрашаващи инфекции, а именно хепатит C и ХИВ. Препоръчително е всеки човек над 18 години да се изследва за хепатит C и ХИВ поне веднъж в живота. Тестовете в лаборатория, с кръв от вената, са несъмнено по-точни от тестовете с боцкане по пръста, както и от оралните тестове. Тестът за ХИВ по програма АЙВЪР в лаборатория РАМУС изследва и за p24 антиген и за антитела /HIV type 1 and 2, p24 Ag, Ab/. Тестовете, които следят за p24 антиген, засичат ХИВ между 11 и 30 дни след инфекция. Досега в България никога не

е имало толкова мащабна програма за безплатно и анонимно тестване с толкова точен тест за ХИВ“, казва Явор Конов, председател на фондация АЙВЪР.

---------------------

Програма АЙВЪР се осъществяват в партньорство с лаборатории Рамус.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар