Translate

неделя, 7 февруари 2021 г.

Когато сме с децата си - да говорим за здраве

04 февруари е Международния ден за борба с рака. 40% от онко заболяванията днес са предотвратими, благодарение на превенцията и редовнитепрофилактични прегледи. През последната седмица на януари отбелязахме Седмицата на превенция за рак на маточната шийка и в МК Доверие бяха прегледани 15 жени.

 

 

Според информация от Българската асоциация за защита на пациентите /БАЗП/, смъртността от рак на
маточната шийка /РМШ/ у нас се е увеличила три пъти за по-малко от 40 години! Глобалните прогнози са за снижаване на заболяването, благодарение на ваксините срещу човешкия папиломен вирус, смятан за основна причина за заболяването. В България РШМ е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените, със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015г. Ежегодно се откриват около 1300 нови случая.

Д-р Янчо Делчев, гинеколог в МК „Доверие“, споделя:

-Около 30% от жените диагностицирани с РШМ са във възрастта 30-39 години. Още от 20-годишна възраст или още от времето, когато една жена започва да води полов живот, е важно да знае, че един път в годината е необходимо да отиде на профилактичен преглед с цитонамазка, да се огледа шийката на матката с колпоскоп, да се видят другите органи /яйчници, маточно тяло/, а при необходимост да се направи биопсия и да се прецени състоянието. Ако има проблем – да се реши своевременно, тъй като всяко закъснение води до онко образувание/я и, каквато и да е прилаганата оперативна интервенция, не може да се постигне висок процент на радикалност. Има места в човешкия организъм, които са много достъпни за локализация /напр. женските полови органи/ и при правилна организация и осмисляне от страна на пациентите, ние лекарите можем да постигнем много добри резултати.

Именно тази достъпност на локализацията дава възможност много рано да се диагностицират всички изменения на маточната шийка, както и на другите органи на външните и вътрешните гениталии.

Профилактичните прегледи дават възможност да се открие и да се лекува заболяването в предраков стадий или да е още на ниво ин ситу /карцином на място/ т. е. когато още не е започнал да пробива в дълбочина, да достига до кръвоносните и лимфните съдове и да се разпространява. В тези ранни случаи на диагностика с дребни операции и манипулации лекарите могат да постигнат 100% радикалност на лечението. Никъде по света, при един развил се рак няма 100% радикалност на лечението. Докато при един предраков процес, успеваемостта може да е 100%.

С напредване на онко процесът симптомите, в повече случаи в късен етап, са свързани с течение, кървене, кървене при полово сношение или друг контакт /т.нар. контактно кървене/. Но не е нужно да чакаме симптом. И без симптом, веднъж годишно е важно да се прави профилактичен преглед – това важи еднакво и за мъжете и за жените. От изключително значение е да говорим за това и да повишаваме здравната култура на обществото. Да говорим в училище и в семейството. Когато сме с децата си да

говорим за здраве. През последните години в медицината в България се развиха много хубави неща. Работи се с много иновативна техника. Организацията на процесите в болниците се осъвременява непрекъснато. Изключително важно е всички ние – лекари, здравни специалисти и медии да насочим общественото внимание върху профилактичните прегледи, върху лечението на фоновите, предракови изменения и с по-голяма информираност да постигнем максимален ефект.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар