Translate

сряда, 10 януари 2018 г.

Български екип направи първото в света цялостно ендопротезиране на аорта



Научната публикация за медицинското постижение беше публикувана в едно от най-престижните научни списания за кардиология

Д-р Станков, Павлов и доц.Петров

Екипът на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, начело с доц. Иво Петров – национален консултант по инвазивна кардиология и началник на Клиниката по Ангиология и Кардиология – започна годината с поредно високо достижение в медицината: първото в света цялостно ендопротезиране на аорта. Уникалната манипулация е отразена с научна публикация в едно от най-престижните начуни списания за кардиология в света – Journal of the American College of Cardiology.
През лятото 48-годишният Евгени Павлов - пациент с близо 50 сантиметра разкъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло, аортата, беше спасен в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.
Лекарите в Плевен диагностицират разкъсване на най-вътрешния слой на кръвоносния съд. То застрашава пряко живота на Евгени и блокира кръвотока към десния крак, което което може да причини трайна пареза. Медиците преценяват, че пациентът трябва спешно да бъде изпратен за лечение в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Дисекацията на аорта е спешно състояние, чиято бърза диагноза и лечение са от изключителна важност за спасяването на живота на пациента. Ако състоянието не се лекува навреме, смъртността е близо 50% в първите 48 часа.
В двучасова спешна интервенция доц. Петров и д-р Зоран Станков поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина, и по този начин е спасен не само животът на пациента но и пълната подвижност на крака му. Това е първото цялостно ендопротезиране на аорта, което започва от основата на съда (непосредствено над сърцето), както у нас, така и в света.
Обичайният подход при такива случаи е класическа отворена кардиохирургия, но състоянието на пациента не е позволявало отворен достъп. 
-Когато докараха Евгени стана ясно, че минималноинвазивната интервенция е единствения му шанс. Иначе нямаше да оцелее, сподели д-р Станков. 
-Донякъде позитивната развръзка беше и въпрос на шанс, защото освен нужния опит, имахме на разположение и нужния имплант. Това е стент от ново поколение, който не се реимбурсира у нас. Клиниката ни разполагаше с няколко броя, тъй като бяхме един от центровете на мащабно клинично проучване, разказа доц. Петров.
Аортната дисекация и аневризма са усложнения при слабост на аортната стена. Срещат се при 10 до 13 на 100 000 души население. Основен фактор за развитието им е фамилната обремененост. Рискът заболяването да се развие и усложни нараства в пъти при пушачи, хора с високо кръвно налягане, диабет. Установяването на увеличена аорта може да се направи и с профилактична кардиоехография, препоръчителна за всички, които имат преки роднини с установено заболяване на аортата.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар