Translate

четвъртък, 22 септември 2016 г.

. Между 72 хил. и 75 хил. души в България са диспансеризирани с глаукома

Медикаментите им се реимбурсират обаче на 50% от НЗОК.
Дефинитивната загуба на зрение, вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса.
Заболяването е втората основна причина за загуба на зрението в световен мащаб след катаракта. То може да доведе до слепота, ако не бъде своевременно, правилно лекувано, алармират от СЗО.
Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Средните стойности на вътреочното налягане са между 10-21 mmHg, а на налягане над 22 mmHg следва да бъде обърнато специално внимание. При вътреочно налягане между 30-40 mmHg рискът от развитие на глаукома нараства 40 пъти.
Пациентите с това заболяване нямат оплаквания. Те най-често отиват на лекар тогава, когато зрителният им нерв е вече фатално увреден. Целта обаче е да се стопира процесът на тотална загуба на зрение, чрез регулиране на вътреочното налягане със специални капки за очи. Терапията е доживотна.
По думите на проф. Лъчезар Войнов, председател на Софийско офталмологично дружество и началник на Клиниката по офталмология във Военномедицинска академия, глаукомата, има своята висока социална цена - ТЕЛК, инвалидизация и тежест за близките, защото тези хора не могат да се обслужват сами.
Диспансеризацията и проследяването им на всеки 6 месеца от офталмолог са задължителни. С други думи диагнозата глаукома означава на 6 месеца контрол на пациента върху зрително поле и функция.
Проф. Войнов обърна специално внимание и на високата социална цена, която има и заболяването катаракта, което може да засегне едното или и двете очи.
Той и проф. Ива Петкова, началник Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Александровска", бяха категорични, че навременната диагностика е от изключителна важност за тези две очни заболявания, които много често са в комбинация.
Според проф. Петкова всеки човек над 60-годишна възраст има някаква степен на катаракта, която не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима – оперативно.
Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и води до влошаване на зрението. В повечето случаи тя се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. В риск са и хората над 55-60-годишна възраст, а при тези над 70-80 години почти няма пациенти без катаракта. След операция на катаракта пациентите възстановяват много бързо зрението си. В България се извършват между 36 000 и 39 000 операции годишно, чрез ултразвук, който разпрашва "пердето" на помътнялата леща. С новата имплантирана вътреочна мека леща може да се коригира не само късогледство и далекогледство, но и астегматизъм. Вътреочните лещи, чиято цена варира от 500 до 3000 лв, обаче се заплащат от самите пациенти, тъй като НЗОК не ги реимбурсира.
Имплантите имат специфични филтри, които намаляват синята светлина от спектъра, която има сериозен токсичен ефект върху ретината и играе серозна роля в катарактогенезата и при макулната дегенерация..
Специалистите съветват при замъглени/размазани образи, двойно виждане, затруднено виждане и трудности при ориентация при свечеряване, честа смяна на очилата, недостатъчно контрастни и ярки цветове незабавно да се търси консултация със специалист.
Битуващото навреме схващане, че трябва да се чака пердето да „узрее”, за да бъде премахнато, е остаряло и вредно. Защото в по-късни, напреднали стадии на катаракта не може да се огледат вътреочните дъна и да се даде добра следоперативна прогноза. Освен това, колкото по-твърдо, зряло е пердето, толкова по-трудно се отстранява и може да има дори опорочаване на интервенцията.
Ето защо специалистите са категорични, че дори само при един от изброените симптоми трябва да се посети офталмолог.
Все още обаче, най-вече благодарение на интернет, се разпространяват лъжи, че катаракта може да се лекува, чрез „бабините илачи” като накапване урина в окото или мед смесен с лимон.
В този случай специалистите са още по-категорични, че това заболяване се лекува само и единствено оперативно и по никакъв друг начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар