Translate

петък, 23 октомври 2015 г.

Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия


Националният осигурителен институт (НОИ) разшити електронните си услуги с още една. На
интернет страницата на института вече е налична тази нова е-услуга -Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия-рубрика „Е-услуги”/ „Справки”/ „Справки със свободен достъп“. 
Всички осигурени лица, на които предстои пенсиониране или преизчисляване на вече отпусната пенсия от друг период могат да определят кои са най-благоприятни като доход за тях три последователни години до края на 1996 г., които да бъдат включени във формулата за изчисляване или преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст.
След въвеждане на данните - по години или по месеци се стартира изчислението и системата автоматично сравнява попълнените доходи със средните работни заплати за съответните периоди и посочва кои от тях са най-благоприятни за лицето.
Т. е. програмният продукт позволява въвеждане, както на сумарен осигурителен доход по години, така и информация месец по месец. При сравняването за определяне на най-добрия период за времето от 01.01.1982 г. до 31.12.1996 г. участват единствено периодите, в които са въведени 36 последователни месеца (при въвеждането по месеци) или 3 последователни години (при въвеждане по години). 
Годините, в които има прекъсвания в стажа, не участват в изчислението.


Снимка: pravna.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар