Translate

вторник, 23 декември 2014 г.

Изграждане на Национална гвардия, в която да служат всички, навършили 18 години


с продължителност на службата от 2 месеца за жените и 3-6 месеца за мъжете, се предлага в проект на Българска национална доктрина.
Шестата редакция на проекта е направена от учени от неправителствената организация Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) с финансовата подкрепа на Патриотичния фронт.
По думите на акад. Григор Велев, председател на БАНИ гвардията може да осигури подготовка за борба с извънредни ситуации (наводнения, земетресения, пожари, аварии, епидемии и др.).
В проекта на национална доктрина се предлага също така и създаване на военен трудово-професионален корпус, който ще има задача да ограмоти младежи и да им даде професионална подготовка.
Освен това са разработени и мерки за подпомагане на раждаемостта - безплатно лечение за всички, които страдат от стерилитет, както и възстановяване на ергенския данък за мъже и жени от 31 години до 55-годишна възраст.
Според създателите на доктрината "България през двайсет и първи век" събраните средства от данъка трябва да се внасят във фонд за деца без родители. 
От БАНИ предлагат още и увеличаване на детските надбавки - при първо дете майките да получават 20 на сто от средната заплата в България, при второ - 40% от средното възнаграждение, а при трето - 80%.
От БАНИ настояват -  да се осигури равнопоставеност на достъпа на Спешната помощ до отдалечени и труднодостъпни райони като се изготви преразпределение на местоположенията на центровете на Спешната медицинска помощ според географските особености на района и гъстотата на населението; във всички висши училища да се създадат отдели за следдипломна квалификация; всеки български специалист да преминава задължително на пет години квалификационен курс за опресняване на знанията; специална програма за съхранение на народното творчество и др.
В проекта на доктрина се иска България да проучи социалното положение на българите в странство и възможностите им да участват в българската икономика. Според акад. Велев се налага откриването на наши училища по света с цел да се защити българската идентичност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар