Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

Децата трябва да пият дневно 1,5-2 литра течности, за да имат нормално тегло и да не се обезводняват



В училищата ще борят затлъстяването със стимулиране на учениците да пият по-често вода




Това обявиха от неправителствената организация Българския национален воден съвет, който стартира кампанията „Вода в голямото междучасие”. Инициативата е съвместна с МОН, МЗ и МЗХ.
Според експертите учениците не пият достатъчно вода в училище, а се наливат с вредни газирани напитки. Затова те трябва още от малки да бъдат запознати с ползата на питейната вода, която действа изключително благотворно на организма. Децата трябва да приемат двойно повече вода от възрастните, по 70 мл на килограм тегло. Така например ако един първолак тежи 20 кг, той трябва да пие не по-малко от 1,4 вода на ден. Недостатъчният прием на ценната течност забавя метаболизма и води до затлъстяване, от което вече страда всяко четвърто дете до 7-и клас.
Изследвания показват, че дори 1-2% недостиг на течности води до намаляване на умствените способности. Това се отразява на концентрацията и дори на паметта, а при малчуганите - и на резултатите от обучението. Освен това дехидратираните хора действат по-бавно и се приспособяват по-трудно. Затова е препоръчително вода да се пие "превантивно" - по 6 до 8 чаши на ден в малки количества, на равни интервали, независимо дали чувстваме жажда. Водата трябва да е чешмяна, трапезна, изворна или нискоминерализирана. Най-добре е течностите да са със стайна температура, нито много студени, нито много горещи. При позиви за хранене извън дневния режим трябва да се приема чаша вода, тъй като тя е най-добрият източник на течности, защото не съдържа калории и захари.
Специалистите съветват течностите да се приемат на малки глътки, тъй като поглъщането на много вода наведнъж, затруднява работата на сърцето и бъбреците, а може да доведе и до повишаване на кръвното налягане. При подрастващите обезводняване настъпва много по-бързо, а с него може да се стигне до нарушения на нервната система, главоболие, умора, съществува риск от получаването на запек, камъни в бъбреците и жлъчката. Учените са установили също, че когато се "наваксва" с пиенето на вода - тоест изпиваме по-голямо количество накуп след дълга дехидратация, това не се отразява моментално върху възстановяването на умствените способности.
На всеки 1000 деца 93 са с отклонения в здравословното състояние. У нас над 25% от учениците в 7 клас са с наднормено тегло. Затлъстяването от своя страна може да е в основата за различни заболявания като диабет, високо кръвно налягане и др., алармират специалистите от Българския национален воден съвет.
Специалистите се обединиха около идеята, че в училищата трябва да се раздава безплатно вода, като разходите се поемат от общините или по европейска програма.
Вариантът с поставяне на диспенсъри в училище обаче не бил най-добрият вариант, тъй като не само пластмасовите бутилки са за еднократна употреба, а бутилките в диспенсърите често се използват и повторно. Чешмяната вода пък на места не е с добро качество
Минералната вода обаче не е подходяща за деца под 7 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар