Translate

събота, 19 октомври 2013 г.

Частните осигурителни фондове ще избират с кои болници да сключват договори за допълнително здравно осигуряване от догодина

От средата на следващата година частните осигурителни фондове ще имат избор с кои лечебни заведения да сключват договори за допълнително здравно осигуряване. Предвижда се те да получат 2% от здравноосигурителните вноски, а останалите 6% да останат в НЗОК, която вече няма да доплаща на болниците, а на самите фондове. Така
ще се гарантира защитата на парите на здравноосигурените лица у нас.
Такава е концепцията за въвеждането на втори стълб в здравното осигуряване, която най-вероятно ще бъде избрана, до лятото или най-късно до есента на следващата година, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.
"В момента обсъждаме различни варианти, но като че ли към този ще се върви-здравната каса да надзирава фондовете и да им доплаща за извършената медицинска дейност от лечебните заведения", коментира д-р Андреева.
Според нея това е начинът за по-добър контрол, за завишаване критериите по отношение на лечебните заведения, които ще работят с обществен ресурс и за по-добра защитеност на пациентите. По думите й на този етап не се обсъжда увеличаване на здравната вноска, но не уточни какъв пакет от медицински услуги ще покриват частните фондове и какво ще дофинансира здравната каса.
„Никой няма да позволи парите на хората да отидат по дяволите, както вече се случи с 1,4 млрд. лева от здравните вноски по време на предишното правителство”, подчерта д-р Андреева.
Здравният министър бе категоричен, че ако тези пари бяха влезли в болниците, сега те нямаше да имат дългове за милиони, нямаше да има и фалити на лечебни заведения.
Премиерът Пламен Орешарски, и председателя на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер обясняваха досега обаче, че частните фондове ще са доплащащи, а основният пакет ще се поема от НЗОК, както и досега.
От думите на д-р Андреева вече излиза, че с едва 2% от приходите частните фондове трябва да финансират основната част от медицинската помощ, а касата ще разполага с останалите 6% за доплащане и контролни функции.
Този нов модел ще доведе от една страна до конкуренция и до редуциране болниците, но от друга неясен остава достъпът на хората до медицинска помощ в страната.
Не е ясно още и как ще се определят пакетите от медицински услуги(основен и надграждащ), които ще покриват частните здравноосигурителни фондове, които от 2012 се превърнаха в застрахователни дружества и дали те ще бъдат на солидарния принцип.
При втори стълб на осигуряване осигуровките би трябвало да постъпват в индивидуални партиди. Натрупаните средства обаче ще са твърде различни, за да осигуряват един и същ пакет услуги. Освен това всяка застраховка има определени индивидуални условия според внесената сума.
Неясен остава и въпроса как ще се финансира лечението на хората с некоректни работодатели, които не им внасят осигуровките. Сега правата им са запазени, тъй като пропускът не е по тяхна вина. Неясен е същ така и друг момент дали има заложени средства в бюджета на НЗОК за 2014 г., за да стартира моделът от средата на следващата година.
Изобщо много, много, много неизвестни…

петък, 18 октомври 2013 г.

64% от злоупотребяващи с алкохол търсят терапия за справяне с проблема



80% от търсещите помощ биха предпочели съвременна концепция за редуциране на алкохолната консумация
Лига на умерените проведе изследване, сред фармацевти от 300 аптеки в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Стара Загора, за нагласите на българите да потърсят помощ за справяне с прекомерната алкохолна консумация.
Изследването е проведено, в периода август- септември 2013г., с цел да се установи информираността на фармацевтите и техните клиенти относно начините за лечение на проблемно пиене, както и готовността на хората прекаляващи с алкохола  да потърсят помощ за справяне с проблема.
40% от анкетираните фармацевти заявяват, че често са посещавани от клиенти, злоупотребяващи с алкохол или техни близки като 64% от тях са се интересували от конкретна терапия за справяне с проблема и от начин за контрол на консумацията, а 36% от начин за моментно справяне с дискомфорта в следствие на приет алкохол.
Според фармацевтите концепцията за редуциране на алкохолната консумация, както е подходяща алтернатива за клиентите, които не биха отказали напълно пиенето, така би помогнала дори и на хора с тежка форма на зависимост, които не иначе не биха потърсили помощ и препоръки от тях.
Данните от проучването сочат, че 80% от фармацевтите смятат, че техните клиенти биха предпочели новата концепция за редуциране на алкохолната консумация пред останалите възможности, които изискват пълен отказ от прием на алкохол по време на лечението. А над 90% от тях са изразили положителна нагласа спрямо новата алтернатива за лечение на проблемно пиене и са изразили готовност да я препоръчат на своите клиенти.

------------
Сдружение „Лига на умерените” е създадено през месец август 2012 год. с цел предоставяне на информационна и здравна помощ по темата за алкохолната зависимост. Лига на умерените се стреми да окаже помощ и подкрепа на алкохолно зависимите и техните близки, посредством повишаване информираността на населението за проблемите възникващи в резултат на злоупотребата с алкохол, чрез организирането на специализирани семинари, информационни кампании, проучвания и работи с тесни специалисти в областта на лечение на зависимости, които извършват онлайн консултанции на интернет страницата на организацията на адрес: www.umereni.bg

Псориазисът не е заразно заболяване



Около 150 000 българи страдат от псориазис

У нас няма регистър за нито едно заболяване включително и за псориазиса, който е признат за социално-значимо заболяване. През 1984 год. в страната ни страдащите от това заболяване  са били 18 хиляди.
Смята се, че сега те са не по-малко от 150 000 души. Част от тях обаче не са диагностицирани. А половината от диагностицираните пък не се лекуват. Характеризира се със зачервени петна, които се покриват с люспи. Те са с различни размери-от локализирани плаки, появяващи се само на ограничени места най-вече по крайниците, до
обхващане на по-големи площи, и дори цялото тяло (еритродермии).
Дерматолози и пациенти с това заболяване са категорични, че изграждането на национален регистър на болните от псориазис у нас трябва да се превърне в национална задача. Те настояват и за увеличаване цената на клиничната пътека, по която се приемат за лечение пациенти с кожното заболяване псориазис, тъй като стойността и от 500 лева за 10-дневен престой в болница е крайно недостатъчна.
По думите на проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество псориазисът не е заразен, не може да се „хване” или”предаде”. Той е възпалително заболяване, свързано с имунната система и засяга всички системи в човешкия организъм като води до усложнения, като захарен диабет, сърдечносъдови проблеми, артрит, метаболитен синдром, болест на Крон и депресия.
Заболяването  може да се появи във всяка възраст, но в повечето случаи се проявява за първи път между 11 и 40 години, но най-често между 20-35 години. Засяга еднакво и двата пола. Псориазисът е особено активен през пубертета. Около 20 хил. деца под 10 год. възраст годишно се диагностицират с това заболяване.
Според световните проучвания психиката на пациентите с псориазис е засегната толкова, колкото и психиката на пациентите с онкологични и със сърдечносъдови заболявания. А и качеството им на живот е значително по-лошо от тяхното.
С други думи псориазисът е сериозно страдание с тежки психологически, лични и социални последици.
По случай световния ден на псориазиса-29.10. в клиника Борола ще се проведат безплатни прегледи на пациенти с псориазис или със съмнения за това заболяване от доц. Кирил  Праматаров, специалист дерматолог.

Диабетът не е присъда, ако си отговорен към здравето си



У нас 25% от диабетиците изобщо не са диагностицирани


През 2005 г. честотата на диабет в страната е 8,4%. Сега тя вече е 10,9%.
В България диабетен регистър все още няма, но се предполага, че 10% от популацията или около 570 000 души страдат от някаква форма на диабет. За съжаление 25% обаче са недиагностицирани. Всеки десети българин е с диабет, а над 60 % от страдащите от
това заболяване не разпознават симптомите му.
Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет, за пореден път алармира, че с нито една тест-лента не е увеличен броя им за лицата над 18 год. възраст от близо 15 години насам. НЗОК поема едва 150 лентички годишно, което е крайно недостатъчно, тъй като толкова един диабетик изразходва за 30 дни.
Имаме специалисти на световно ниво, но всичко останало е на ниво нула. Няма как диабетиците да имат добър контрол и да нямат усложнения, без необходимия брой измервания на кръвната захар за деня. Това няма как да стане с ограничения им брой. Цената на кутия с 50 бр. у нас е между 40-50 лв., а доставката и от Англия с куриер е само 17 лв.
Парадоксално е, че ние отново сме скъпи на триците и евтини на брашното.
Според лекари и пациенти държавната политика за борба срещу това коварно заболяване трябва да започне с изграждане на национален диабетен регистър за всички болни-деца и възрастни, за да може от една страна да се следи непрекъснато състоянието им, а от друга по-добре да се планира заделяният за целта обществен ресурс. Създаването на регистър на болните от диабет е една от първите стъпки към разработването на Национална програма за захарен диабет, за която се говори отдавна.
Специалистите, на специален форум за захарния диабет отново припомниха симптомите на заболяването- високата кръвна захар, жажда, често уриниране, отслабване, засилен апетит и сърбеж по окосмените части, отпадналост и лесната уморяемост.
Висцералното затлъстяване (натрупване на мазнини в коремната област) също е в тясно свързано с появата на диабет тип 2, характерен най-вече за хората над 40 г. Но ако човек има наднормено тегло болестта вече се проявява и по-рано.
Рисковите фактори включват наследствената диспозиция, обездвижването, стресът …
Диабет тип 2 увеличава рискът от развитие на ретинопатия (водеща причина за слепота при възрастните) с 68% и на нефропатия (водеща причина за терминална ХБН и за нетравматични ампутации на долен крайник) с 74%.
Диабетът повишава от 2- до 4 пъти смъртността вследствие инсулт.
8 от 10 диабетика умират от сърдечно съдов инцидент-инфаркт или инсулт. Диабетът водиоще  до невропатия, до хипогликемии и др.
Кръвната захар на гладно обаче не винаги е достатъчно условие, за да сме сигурни, че човек няма диабет. Ето защо е много важно да се следи гликираният хемоглобин (HbA1c).
От съществено значение е да се познава и спазва гликемичната триада-измерване кръвната захар на гладно, кръвната захар два часа след хранене и гликирания хемоглобин. А редукцията на теглото само с 10% предотвратява усложненията на диабета във времето.
Според д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска” всеки втори болен може да бъде спасен от тези усложнения, ако заболяването е добре контролирано. Ето защо  не бива да се допуска за дълги периоди от време HbA1c да надвишава 7.0 – 7.5 %, тъй като освен, че съществува метаболитна памет, но има и точка на невъзвратимост, след която сърдечносъдовия риск расте стръмно.
Инкретинбазираната терапия е най-иновативното лечение при захарния диабет- социално-значимо заболяване, с директни и индиректни разходи, които безспорно се определят от усложненията му, но и с неизмерими болка, страдание и депресии. Ранната диагностика и навременното лечение обаче могат да върнат 50% от диабетиците в популацията на здравите. Освен това те подобрят в 59% сърдечносъдовите инциденти, отлагат появата на усложненията на диабета и повишават качеството и продължителността на живота.
Подобреното лечение намалява общите разходи, свързани с диабета, бе категоричен д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска”.

Диабетът не е присъда, при условие, че си отговорен към здравето си, защото дори мерцедес да дадеш на човек, който не може да кара ползата ще е нулева акцентира той.
Данните от проучване на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България показва, че 50% от хората не знаят какви са целите на лечението, 50% не посещават ендокринолог. Ето защо активността на пациента, неговите лични усилия в терапията са от съществено значение за постигането на добри резултати. От обучението на диабетиците и добрия контрол зависи неговия живот т.е. лечението на диабетиците е в неговите ръце. 

Изследват безплатно за жълтеница бебета до 1-месечна възраст в МБАЛ „Токуда Болница София“



Неонатолозите ще изследват още и слуха на новородените с ултразвук всяка последна събота от месеца


Безплатен скрининг на слуха на бебетата и изследване за физиологична жълтеница ще
извършват всяка последна събота на месеца до края на годината лекарите от Отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“.

Прегледите за отхвърляне или установяване на дефекти на слуха при новородените са подходящи и препоръчителни за бебета до 6 месечна възраст, а изследването за наличие на жълтеница е насочено към децата до 1-месечна възраст. Дали бебето чува се установява от лекарите чрез ултразвук, който е напълно безвреден и безболезнен за децата. Апаратът, с който се провежда то, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата бебето не усеща абсолютно нищо. И ззследването за жълтеница е неинвазивно и безболезнено и се прави с нов апарат, без да е необходимо да се взима кръв на бебето.
„Пoловината от новородените прекарват физиологична жълтеница. Тя е задължителен или много чест синдром на вродени или придобити заболявания, ето защо тя трябва да бъде стриктно проследявана Това изследване е силно препоръчително за деца, които са прекарали жълтеница след раждането си. Всяко едно новородено, при което физиологичната жълтеница не е отшумяла в рамките на 15-20 дни трябва да бъде изследвано. “, подчерта д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология на Токуда.
Първата дата за провеждане на прегледите е 26 октомври т. г.. Часовете са определени от 10.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4928.
Прегледите са част от разширена скринингова програма на МБАЛ Токуда Болница София за ранно проследяване на новородени, най-вече рискови и недоносени бебета.

 

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Колбасите стопират мъжката потентност



Ежедневната консумация на кренвирши, наденици, салами, бекон и други колбаси, оказва отрицателно въздействие върху мъжката плодовитост, предава БГНЕС.
Учении от Харвардския университет установили, че консумацията на преработено месо, дори в малки количества променя качеството на сперматозоидите т. е.  шансовете на един мъж да стане баща намаляват значително.

Унгария и Румъния ограничават продажбата на земя на чужденци



Двете държави въвеждат строги мерки срещу продажбата на земя на чужденци, за да защитят местните фермери, съобщи agronovinite.com.
В Унгария се готви нов закон, който тотално ще забрани на чуждите граждани да купуват
обработваема земя. Стана ясно, че държави като Австрия и Франция също прилагат подобни правила. Строги ограничения срещу продажбата на земя на чужденци въвежда и Румъния с намерението да защити локалните земеделски производители.
Правителството ще редуцира чувствително количеството хектари, които чуждите граждани имат право да купуват. Едно от изискванията ще бъде кандидат-купувачът да има опит като фермер. В Полша пък, фермери излязоха да протестират на улицата, защото смятат, че земята им се заграбва от чужди компании и граждани.

След няколко протестни демонстрации у нас, българи по целия свят готвят международен протест срещу правото на чужденци да купуват обработваема земя. Той ще се проведе едновременно на 20 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Пазарджик, Атина, Милано, Берлин, Париж, Лондон, Виена, Мадрид и Кьолн.


„Ню Йорк таймс”: България е с най-мръсния въздух в Европа



Въздухът в България е най-наситен с главните замърсяващи частици в сравнение с която да е друга страна в Европа, сочи ново проучване на Европейската агенция по околната среда, пише в. „Ню Йорк таймс".
Той е с най-високата концентрация на двете основни разновидности на частици - малки въздушни капчици или частици газ, които идват от комините, ауспусите на колите или от други източници, които могат да доведат до здравословни проблеми – от астма до рак.
България също така има най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха. Замърсяването в българската столица София е очевидно за всеки, който е бил там.

сряда, 16 октомври 2013 г.

Камен Донев: Съвременните ни политици са рафинирани простаци


Народният театър „Иван Вазов" посрещна 35-хилядния зрител на постановката „Животът е прекрасен". За 50-и път в ролята на самоубиеца Семьон Подсекалников ще бъде
Камен Донев.
Въпреки че пиесата е писана 1928 г., който я е гледал, разпознава в нея съвремието. В него героят на Камен Донев се кани да се самоубива, но преживява катарзис.
Във връзка с широко коментирания „катарзис" на политическата сцена, актьорът коментира, че за да преживееш катарзис, трябва да пожелаеш сам това да ти се случи.
„Нашите политици никога няма да преживеят катарзис, тъй като те не обичат своя народ. За съвременните ни политици мога да кажа само, че те са рафинирани простаци. Просто са добре облечени, изключително хитри, но това не значи умни. Простакът знае какво прави, мисли изключително много за себе си, за него няма морални устои, няма задръжки и за него не съществува такова нещо като мисъл за другия", заяви Донев.
Той допълни, че политиците не могат да разиграват театър. „Единственото, което имат като сила, е властта - полицията. Ако не беше полицията, досега да си ги помели хората", убеден е актьорът.

Третият Национален конгрес на пациентските организации бе проведен успешно




Специален гост на форума бе д-р Нигяр Джафер, председател на Комисия по
здравеопазването към НС, която отбеляза в своето експозе като безспорен успех все
по-голямата роля на пациентите при вземането на решения по важните проблеми в системата на здравеопазването.
От името на Комисия по здравеопазването към НС д-р Джафер изказа готовността си да приеме гласуваната от участниците в Конгреса Резолюция, засягаща бюджета за здравеопазване, Националната здравна стратегия, както и участието на пациентите във формирането на здравната политика на държавата.
Сред присъстващите официални гости на събитието бяха и доц. Татяна Бенишева, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП); г-жа Мери Пейчева, Главен секретар на НСЦРЛП, д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Български лекарски съюз (БЛС); д-р Димитър Ленков, Главен секретар на БЛС; маг.фарм. Тодор Найденов, зам.-председател на Български фармацевтичен съюз; проф. Станка Маркова-Станчева, Почетен председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи; експерти от Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата.
Форумът стартира с приветствия от представители на съсловните организации  Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и др.
Сред дискутираните теми бяха: Национални програми и стратегии на МЗ, Докладване на нежелани лекарствени реакции, Възможности за прилагане на „Милосърдна употреба” на лекарствени продукти, Повишаване капацитета на пациентските организации и др.
В рамките на трите дни 150-те участника в Конгреса дискутираха и актуални теми от здравеопазването, като: Национална здравна стратегия 2014–2020 г.; Бюджет за здравеопазване на Р България за 2014 г.; Роля и включване на пациентите в здравната политика на национално и международно ниво; Подобряване на комуникацията между пациентите и институциите и др.
В последния ден на събитието, на базата на проведените пленарни сесии и работни групи, участниците в Конгреса направиха изводи, въз основа на които ще бъде изготвена Резолюция, с препоръките на пациентите, която ще бъде официално предоставена на институциите имащи отношение към здравеопазването у нас.
Организатор на Третия Национален конгрес на пациентските организации бе Националната пациентска организация.

У нас 7% от хората над 55 не работят


Данни на националната статистика сочат, че близо 500 хиляди българи в активна и трудоспособна възраст между 55 и 64 години са извън пазара на труда през 2012 г., което е около 7% от населението на страната.


През миналата година неработещите българи са били около 3 милиона българи над 15 годишна възраст. Жените са били около 1,7 милиона, а мъжете - около 1,3 милиона, показват данните от проучването.

У нас има над 1,3 млн. пенсионери.

БСК: 300 000 младежи са без работа



Държавата обаче отчита, че те са едва около 75 000

Реалният брой на безработните млади хора е 3-4 пъти по-висок от официално оповестявания. Близо 300000 са  младежите без работа, докато държавата отчита, че
те са около 75000. Близо 46% от безработните млади хора са повече от една година без работа, съобщи ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите д-р Томчо Томов.
Данните сочат, че всеки шести от безработните млади над 20 г. никога не е започвал работа. В така наречената група “потомственна безработица” попадат около 40 000 млади хора на възраст до 29 години.
Безработицата “пълзи” от селата към градове и от необразованите към образованите с все по-бързи темпове. Безработните младежи с висше образование са 23.4% от всички регистрирани безработни висшисти, а делът на безработните младежи без квалификация и специалност е 62%“, съобщи още Томов.

Само през 2012 г. 12 150 души са напуснали България, от които 70% са младежи.

Продават България в eBay- на шега



България бе обявена за продажба в един от най-популярните сайтове за интернет търговия eBay.
С шегата се протестира срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя у нас, пише в. "24 часа".
Потребителът изрично бе пояснил, че обявата е шега.
Той пусна държавата за продан в четвъртък вечерта, търгът почва от 9 500 000 паунда. В описанието написал, че продава "райско кътче, естествено опазено и екологично чисто с разнообразни красоти".
За контакт е дал имейла и телефона на президентството на България.
Обявата бе свалена от администраторите на сайта часове след като бе пусната, а оферти за закупуването на държавата липсваха.

Една трета от работещите българи са нископлатени-с месечен доход под 352 лева



В тази категория попадат най-често жените в предпенсионна възраст , работещите в малки населени места, хората и с ниска квалификация,показва изследване на КНСБ,

за цената на труда, направено от Института за социални и синдикални изследвания към синдиката.
  Данните на Евростат сочат, че 75% от този контингент е оставал поне веднъж без работа през последните години, а голяма част се приспадат и към категорията-"Работещи бедни", защото доходът на другите членове в семейството също е нисък. Всеки пети ниско платен получава личното усещане за крайна бедност.
300 хиляди от тези 600 хиляди души не вярват, че в сегашната ситуация ще намерят по-добра работа. Само 15% са обхванати от КТД, а само 13% са преминали през някакъв курс за обучение или квалификация през последната година.
Една четвърт заявяват, че не получават редовно дори малките си заплати. Също толкова нямат към заплатите си и задължителните в КТ добавки за стаж. Едва 18% са доволните от заплатите си.