Translate

вторник, 14 декември 2010 г.

Безплатни детски прегледи организира МБАЛ „Токуда Болница София”

Педиатрите ще преглеждат записаните деца на 16 декември 2010
между 08.00  и 16.00 часа
 
МБАЛ „Токуда Болница София” организира безплатни детски конслутации за профилактика и ранна диагностика на бъбречните заболявания на 16 .12.т .г в Клиниката по Педиатрия.
Между 2 и 4% от всички вродени аномалии засягат бъбреците.Но  когато едно бъбречно заболяване е установено навреме, възможно най-рано в детската възраст – толкова по-големи са шансовете за пълно излекуване и преодоляване на последствията в по-късна възраст”, подчерта доц. д-р Маруся Лилова, началник на Клиниката по педиатрия на МБАЛ „Токуда Болница София”.
Тя допълни, че само чрез профилактичните прегледи от педиатър-нефролог могат да бъдат установени навреме на бъбречните заболявания. Предприетите навреме терапевтични мерки са единственото средство да се избегне хронифицирането на заболяванията и по-късните усложения бъбречните проблеми -  в това число и най-опасното – хронична бъбречна недостатъчност.
Желаещите да посетят безплатните прегледи трябва предварително да се запишат на регистратурата на Клиниката по педиатрия или на тел: 02/403 4948. Адресът на МБАЛ „Токуда Болница София” е бул. Никола Вапцаров 51 Б.

ДСБ ще сезират Конституционния съд за професионалните пенсионни фондове

Демократи за силна България ще сезират Конституционния съд заради промяната в Кодекса за социално осигуряване, с която от догодина партиди от частните пенсионни фондове на хората ще се прехвърлят в НОИ. Това съобщи лидерът на партията след редовното заседание на ръководството й. Според тъмносините така се накърнява правото на частна собственост, което е прокламирано в Конституцията. На въпрос дали тези действия на тъмносините ги правят опозиция на управляващите, Костов не даде категоричен отговор, но каза, че ГЕРБ остава с програмата за национализация на Атака, която превръщала ГЕРБ в национализираща партия.

"Всички наши майки и бащи, които са осигурени по нормалния начин и които вземат пенсия, ще трябва да платят, ако правителството е решило да даде на определена категория лица компенсация за това, че не са им защитени интересите и не са им създадени подобаващи професионални пенсионни фондове. Това ще се вземе от увеличаването на пенсията през следващия момент, в който то е възможно, примерно средата на следващата година. Няма да има увеличаване, защото ще се поеме ангажимент на неизправните работодатели, на неизправните профсъюзи, които не са защитавали интересите на хората, ще се плати от всички останали", коментира Иван Костов.

Иван Костов определи като цинични думите на премиера Бойко Борисов, че вместо за коледни добавки към пенсиите ще се инвестира в инфраструктура. По думите му това е изказване на човек, който не си дава сметка за проблемите на хората в нужда. Според него трябва да се даде нещо на най-слабите, а другото да отстъпи на заден план.

Точковата система за пенсиониране - отпада


от началото на 2011 год., реши парламентът. Депутатите приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.
Мнозинството отхвърли предложението на ДПС точковата система да остане в сила още една година. От опозицията предупредиха, че заради приетите промени хиляди хора ще бъдат затруднени да се пенсионират.
С промяната хората вече няма да се пенсионират на база сбор от осигурителен стаж и възраст, а само ако имат навършени 60-годишна възраст за жените и 63-годишна възраст за мъжете и осигурителен стаж съответно 34 години за жените и 37 години за мъжете.
Според точковата система, която ще е в сила до края на тази година, мъжете можеха да се пенсионират, ако имат навършени 63 години и събрани 100 точки от възраст и стаж. За жените валидна бе възрастта - 60 години и събрани 94 точки.
По този начин хората с малък стаж можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст.
-По сега действащото законодателство един мъж, който е на 64 години и има осигурителен стаж 36 години, разбирайте сбор от стаж и възраст сто, може да се пенсионира по сегашното законодателство, а не може да се пенсионира след Нова година, защото след Нова година са задължителни два компонента - възрастта и осигурителният стаж. Догодина ще има възраст, но не и необходимия осигурителен стаж. Тоест елементът гъвкавост на осигурителното законодателство на практика се губи", обясни д-р Хасан Адемов от ДПС.
"Тези хора трябва или да си намерят работа, за да си допълнят към изискуемия трудов стаж за жените 34 години, а за мъжете - 37 години, или просто да търсят някаква друга алтернатива. Няма алтернатива освен пазара на труда", каза бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Емилия Масларова.
КНСБ изпрати декларация, с което се обявяват против отпадането на точковата система от следващата година.
Освен отпадането на точковата система, парламентът одобри увеличението на стажа да пенсия и на пенсионната възраст.
-Увеличаването на стажа за пенсия с четири месеца годишно от 2012 година до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете. От 2021 година пък ще започне увеличаване на възрастта за пенсиониране с 6 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете, каза социалният министър.
Депутатите решиха още да отпадне възможността за разсрочено плащане на вноските при купуването на стаж за пенсия. За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето на обучение на хората, завършили висше или полувисше образование, ако те внесат накуп осигурителните вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход.

"Last Christmas" е най-досадната коледна песен според българите

Песента на британската поп група Wham! "Last Christmas" беше определена за най-досадната коледна песен, според анкета в България, побеждавайки хита на Марая Кери "All I want for Christmas", съобщиха организаторите.

Общо 28 110 българи, участвали в анкетата на сайта www.nohohoho.org, определиха хита на Wham! като песента, която най-малко искат да чуват тази година, пише БГНЕС.

"Всяка песен става досадна, след като я чуеш за 172 396-ти път", казва една от участничките в анкетата. "Смятам, че тези песни са причината за коледните депресии и самоубийства", допълни друг участник в допитването.

Не всички обаче са съгласни. "Тази кампания е малоумна. Именно тези песни правят Коледа", смята друг участник. Въпреки резултатите от гласуването в България двете парчета са определени от сайта www.gigwise.com като най-сваляните коледни песни тази година.

5-те неща, които тя не иска да чува за бившата ви


Американски сайт и сексолози изготвиха списък на десетте неща, които вашата настояща приятелка не желае да чува за бившата ви половинка, особено ако от думите ви се подразбира, че новата ви е далеч по-неопитна в кревата.
Първата ваша реплика, която трябва да изкорените от съзнанието си или да не изговаряте никога в нейно присъствие е: "Тя беше много дива и страшно луда в леглото". Тези думи ще подлудят всяка жена, дори и настоящата ви приятелка да е порно звезда.
Следващото нещо, което половинката ви не желае да чува от устата ви, е признанието, че бившата ви е модел с много красиво тяло, но неприятно лице. Това би накарало всяка жена да се почуди кое в нея не е наред.
Третият съвет на сексолозите е да не споделяте, че в училище сте били най-готината двойка, на която всички са завиждали. Дори и да е било така, това ще подразни нейното самочувствие и вероятно приятелката ви ще ви откаже да прави секс с вас довечера. Извадете от съзнанието си идеята да й признаете, че бившата ви знае четири езика и в момента пише втората си книга. Ако го направите, вашата половинка вероятно ще се засегне, че "не струва" толкова, колкото предишната ви, посочва БГНЕС. "Бившата ми приятелка го правеше по този начин. Спри, не бива така", е реплика, която в никакъв случай не трябва да излиза от устата ви. Жените мразят чувството за вина и малоценност, следователно дори и да не е добра в леглото, сте длъжен да й го кажете по заобиколен начин като съвет.

По ОП „Развитие на човешките ресурси МЗ ще кандидатства за


-10 млн. лв. за изграждане на Национална здравно-информационна система”, която ще включва всички изпълнители, с които работи министерството.
Проектът ще бъде подготвен по Приоритетна ос 6 – „Повишаване на ефективността на институциите на пазара на труда, социалните и здравните услуги”.
Предвижда се тази система да бъде свързана със системата на НЗОК като целта е да се повиши ефективността на здравната система и възможностите на пациентите за избор на здравни услуги.
-изграждането на електронен регистър за медицинските изделия, които се плащат с обществени средства. Проектът е на стойност от 150 хил. лв. и има за цел да подобри контрола над тези продукти в страната. Регистърът ще се поддържа от ИАЛ и ще включва вида и цените на медицинските изделия, които се предлагат у нас. Така ще се създаде възможност за по-голяма прозрачност и контрол от страна на държавата и пациентите над тези продукти.
-създаването на регистър на медицинската експертиза, чрез който ще се създаде възможност за обмен на данни между всички ТЕЛК-ове, НЕЛК, регионалните картотеки за медицинска експертиза, както и заинтересованите институции като НЗОК, НОИ, МТСП. Това ще доведе до по-голяма прозрачност за работата на лекарските комисии, както и върху придобиването на социални придобивки от хората на базата на медицинската експертиза. Проектът е на стойност 800 хил. лв.
-създаването на Национална информационна система по трансфузионна хематология. Чрез нея ще се създадат електронни регистри на донорите и реципиентите на кръв и кръвни продукти. Информационната система ще обхваща Националния център по трансфузионна хематология, четирите районни центъра, един ведомствен център към ВМА, 23 отделения по трансфузионна хематология към държавни многопрофилни болници, 38 лаборатории. Изграждането на системата ще подобри качеството и надеждността на дейностите и продуктите, и ще оптимизира управлението им. За информационната система се предвиждат 550 хил. лв.

От 2011 г. МЗ променя начинът на финансиране на спешната помощ


С около 50% ще се намали общият бюджет за спешна помощ през 2011 г. За тази дейност се въведат глобални годишни бюджети за лечебните заведения, които ще бъдат определяни на базата на броя обслужвано население в областта. В момента те се финансират на преминал случай, за което МЗ заплаща по 20 лв., поясни зам. министърът на здравеопазването д-р Михаил Зортев.
Причината за промяната е, че 70% от пациентите, потърсили помощ в спешните кабинети, всъщност не са били спешни т. е. от близо преминали 900 000 души реалните спешни случаи са били едва 30%.
Затова от следващата година, ако даден пациент прецени, че има нужда от спешна лекарска помощ, но тя не е животозастрашаваща, ще трябва да я търси в дежурните кабинети на своя личен лекар. За цел МЗ регламентира възможност за създаване на дежурни кабинети от общопрактикуващите лекари. Те ще се финансират от НЗОК с ресурс от 9 млн. лв., съобщи той.
Според него няма да има ограничение на достъпа на пациенти до спешна помощ, тъй като създаваните в момента 24-часови медицински центрове ще поемат част от пациентите, което ще облекчи спешната помощ.
От 01.01. 2011 г. медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация преминават към медикаментите за домашно лечение заплащани от НЗОК. За да няма прекъсвания в лечението на пациентите при промяната, МЗ е осигурило резерви с тези медикаменти до 1 февруари.
През 2011 г. ще има промяна и в начина, по който ще се финансират лекарствата за онкологични заболявания и диализа. Търговете за закупуването им, вместо от МЗ, ще се правят от 83 лечебни заведения, в които се отпускат тези медикаменти, от 01.03. 2011 г. За целта те ще бъдат целeво финансиране от МЗ за тези лекарства. Средствата за осигуряването им ще се разпределят на базата на лекуваните пациенти през изминалите години, както и на заявките на лечебните заведения за следващата година.
Общият бюджет за медикаменти за онкологични заболявания за с2011 г. е около 110 млн. лв. или с 12% повече отколкото за тази.
МЗ ще подготви правилата за провеждане на тръжните процедури. Списъкът с лекарства, които лечебните заведения ще купуват ще бъде съгласуван със съответните консултантите от съответните научни медицински дружества. Цените на болниците обаче не могат да надвишават тези на МЗ през настоящата 2010година.
Според зам. здравния министър Гергана Павлова срокът от 3 месеца, който сега съществува, за да получат пациентите лекарствата си ще се съкрати и ще им се осигури по-бърз и гъвкав достъп до тях.
Промените са част от политиката на МЗ за осигуряване на по-качествено и достъпно лечение за хората. МЗ ще осигурява медикаменти единствено за лечението на инфекциозни заболявания - СПИН и туберкулоза, ваксини по задължителния имунизационен календар, радиофармацевтици, медицински изделия по закона за кръвта и кръвните продукти, китове за диагностика на редки заболявания и пренатален скрининг, заяви тя.
Промени ще има и във финансирането на отделенията по хемодиализа. Така стойността за един случай, която ще дава МЗ ще се повиши. Общо заделените средства се увеличават от 56 млн. лв. на 62 млн. лв.
През 2011 г. МЗ ще поеме финансирането и на бившите общински диспансери. Досега те получаваха средства от НЗОК и общините, за в бъдеще финансирането ще се осигурява от НЗОК и МЗ.

Представители на БЛС се обявиха против нощните дежурства на ОПЛ и орязването на бюджета за спешна помощ


Според д-р Димитър Игнатов, бивш председател на съсловната организация, с тези промени се нарушават препоръки на Световната медицинска асоциация. Тъй като според нея пациентът сам трябва да определи дали състоянието му е спешно или не. След това системата е длъжна да го поеме и обгрижи и никой няма право да го връща към извънболничната помощ.
-Тази наредба е пълна глупост. Който я е измислил, трябва моментално да си отиде от тази сцена. Какво означава това, че в градовете с над 50 000 души ще създаваме спешни центрове, в които ще дежурят джипитата. И ще ги накараме еднолични търговци, свободни професии, да дежурят нощно време. Как ще стане това?, допълни той.
Д-р Андрей Кехайов, също бивш председател на БЛС, настоя на предстоящия събор на лекарския съюз да се обсъди НРД 2011, който по думите му, е най-важният документ за българските граждани и лекари. Според него трябва да се обсъди и здравната реформа със съсловната организация, тъй като има притеснения и опасения от фалит на здравната система.
Има криза в съсловната организация и по-точно организационни проблеми. Сред членовете на БЛС и лекарите има апатия. Доказателство за това са „мижавите” лекарски протести. БЛС се превърна в придатък към определена партия, добави той и разкритикува настоящото ръководство на БЛС, че е оставило финансовия министър Дянков да остойности медицинските услуги, вместо БЛС сам да направи своите разчети.
На предстоящия събор д-р Кехайов настоява Божидар Нанев, Стефан Константинов и Цветан Райчинов да се отчетат за работата си в БЛС за последните две години. Според него организацията се обезличава с непоследователните действия на своето ръководство.

Генеричните и биоподобните лекарства предлагат качествени терапии и трайни здравни грижи в условията на застаряващо население


Това бе ясно заявено по време на форума, организиран от Европейската Генерична Асоциация (ЕГА), чиито член е БГфармА, в Европейския парламент на 17.11.2010 г..
Според проф. Стивън Симонс от Католическия университет в Льовен, тенденцията на застаряване на населението в Европа е един сериозен аргумент в полза на разширяването на употребата на генеричните лекарства, чиито нарастващ обем в ключови области на здравеопазването може да доведе до икономии в размер на 16 милиарда евро годишно.
Според експертите ЕС е изправен пред двоен проблем – населението застарява, а раждаемостта намалява и ще настъпи време, когато по-малко работещи ще плащат по-големи здравни осигуровки за лечение на заболявания, свързани със застаряването, тъй като пациентите в напреднала възраст се увеличават.
-В една подобна ситуация достъпът да лечение на възрастните хора ще бъде застрашен, освен ако ЕС не се възползва от предимствата, предлагани от генеричните и биоподобните лекарства, наблегна Грег Пари, генерален директор на ЕГА.
Дидие Барет, президент на ЕГА подчерта, че спестяване на 30 милиарда евро вече е постигнато, тъй като делът на генеричните лекарства възлиза на 50% от общия лекарствен пазар, а пазарната им стойност е едва 18%.
-Възможностите пред ЕС да се възползва от генеричните лекарства са големи и стават все по-големи с изтичането на много патенти през следващото десетилетие. Чрез генеричните лекарства може да се гарантира дългосрочна устойчивост на здравното обслужване. Това обаче изисква активни политики от страна на правителствата на страните-членки на ЕС за увеличаване на използването на генерични лекарства, наблегна и здравният експерт Алън Шепърд.
По време на форума стана ясно, че Европейската комисия стартира процедура за разследване на фармацевтичния сектор за 2008 г.
Според евродепутатът д-р Антония Първанова трябва да бъдат намерени възможно най-скоро причините за неефективността на фармацевтичния пазар, които създават пречки пред по-бързия достъп до генерични лекарства и нови иновативни продукти за пациентите от ЕС, тъй като тези забавяния имат силно отрицателно въздействие върху устойчивостта на европейското здравеопазване.

Новият завод на Софарма, за твърди лекарствени форми, в София ще бъде пуснат в експлоатация в средата на 20102 година

Изграждането му е част от инвестиционната програма на СОФАРМА за осигуряване на успешно присъствие на български производител на външните пазари и приравняване на българското фармацевтично производство към европейско ниво.
В новия завод са инвестирани 70 млн. лв.. Оборудването за производство е последно поколение с висока автоматизация и производителност от водещите европейски производители. Това е тринадесетия завод от структурата на компанията в съответствие със стандартите GMP и с него приключва пълната модернизация на производствените мощности на Софарма.
По проект, заводът ще бъде построен в екологична паркова среда с нова генерация енергоефективни сгради, с използване на енергоспестяващи технологии и материали за по-ниско замърсяване на околната среда. Заложени са параметри за подобряване системите за осветление, отопление и климатична инсталация, изолация на сградата и използване на технологии за озеленяване на сгради според екологичните стандарти. Това ще редуцира енергопотреблението и разходите за поддръжка на комфортен климат в самата сграда. За този инвестиционен проект Софарма вече получи сертификат за Инвеститор първи клас.
Очакваният капацитет на производство е 4 млрд. таблетки годишно, като ще се произвеждат над 100 лекарствени медикаменти, както за българския пазар, така и за износ. Това ще позволи на компанията да изпълни експортната си стратегия, тъй като в момента мощностите й не достигат.
След пускането му в експлоатация ще бъде осигурена заетост при пълно натоварване на 420 човека.
Старта на строежа бе даден на 09.12.2010г. в индустриалния район на София от министър-председателя Бойко Борисов и изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев, които положиха в основите на завода метална капсула, като послание към поколенията, по стара българска традиция.
Във вътрешността на капсулата бе поставен един от знаковите продукти на Софарма, най-търсеното в последното десетилетие българско лекарство Аналгин®.
------
СОФАРМА запазва устойчива позиция на традиционните си пазари - Русия, Украйна, прибалтийските и бившите съветски републики, като реализира свои продукти на нови пазари като Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Австрия. Текат процедури по регистрация на лекарства на фирмата в Китай и Финландия.
Регистрацията на медикаменти на нови пазари и разширяването на продуктовото портфолио на компанията на съществуващите доведе до близо 12% (186 млн. лв.) ръст на реализираната продукция. Печалбата в абсолютна стойност се увеличи с повече от 73% (33.5 млн. лева).

В първичната помощ се увеличават цените за профилактика и диспансерно наблюдение


Консултативнитят съвет постигна единодушно решение, на третото си заседание, по отношение цените, обемите и методиките за заплащане и за остойностяване на медицинските дейности, заплащани от НЗОК, съобщиха от МФ.
С решението се повишава финансирането на медицинските дейности. Дава се приоритет на детското и неонатално здравеопазване и грижи, както и на профилактиката и диспансерното наблюдение на пациентите. Очаква се промените да доведат до по-добра мотивация на лекарите за работа, намаляване на ненужните хоспитализации и повишаване качеството на услугите, които получават пациентите.
В първичната извънболнична помощ се запазва размерът на капитацията, а се увеличава стойността на диспансерното наблюдение с 25%. Увеличава се и цената на профилактичния преглед при деца до 18 години и възрастни от 7,70 на 8 лева. Също така се увеличава цената по програма „Майчино здравеопазване" от 2,20 лв. на 5 лева. Освен това се предвиждат 9 млн. лв. за допълнително заплащане за осигуряване на медицинска помощ в дежурни кабинети от общопрактикуващите лекари след 20 часа, както и в почивни и празнични дни.
В специализираната извънболнична помощ се предвижда увеличение на дейностите със 7% на първичния и 12 % на вторичния преглед, както и на профилактичния преглед за възрастни. Така стойностите ще станат 15,50 лв. и 9 лева. При профилактичния преглед на деца и по програма „Майчино здравеопазване" се предвижда завишаване с 12,5% или прегледът ще стане 9 лева.
Най-високо е увеличението на цените в болничната помощ. През следващата година се предвижда средната цена на клиничните пътеки. От общо 294 клинични пътеки са увеличени цените на 185, а при 52 цените се запазват . Най-големи са увеличенията в областта на интензивните грижи, урологията, неонатологията, лъчелечение, хематологични заболявания. Намалени са цените на 41 клинични пътеки, тъй като са били свръхостойностени. Най-голяма е редукцията при инвазивната кардиология - 20%. За първи път са включени и 11 еднодневни пътеки. Намалението на цените на клиничните пътеки е в съответствие с реално отчетените от лечебните заведения равнища на разходите. Принципите за намаление на цените са отразени в методиката за остойностяване на медицинските дейности в болничната помощ, която както и останалите методики бяха подкрепени единодушно от членовете на Консултативния съвет. Промeни в цените за медикодиагностични дейности не се предвиждат за пакет „Клинична лаборатория" и „Рентгенология". За пакети „Клинична микробиология" и „Медицинска паразитология" се увеличават цените на определени изследвания с над 10 на сто. При две дентални дейности се увеличава цената по НЗОК, без да се променя дела, заплащан от пациента.
В съответствие със становището на Консултативния съвет предстои изготвяне на предложение до МС, който определя с постановление цените на медицинските дейности, обемите и методиките за остойностяване и за заплащане на видовете медицинска помощ.
По предложение на представителя на пациентските организации, подкрепено от Министерството на финансите и Министерство на здравеопазването, се реши в средата на годината да се направи анализ на отчетените и заплатени дейности от НЗОК. На основата на този анализ при необходимост ще се предложат промени в полза на пациентите в постановлението на МС.
Промяна в реимбурсните цени спрямо действащите реимбурсни цени през 2009 и 2010 година
Брой                                                                                                   Процент
Клинични пътеки - общо 294                                                          100%
Клинични пътеки с увеличени реимбурсни цени – 185                 63%
Клинични пътеки със запазени реимбурсни цени - 52                   17%
Клинични пътеки с намалени реимбурсни цени - 41                     14%
Еднодневни пътеки - 11                                                                      4%
Нови пътеки - 5                                                                                    2%

Стратегията на МЗ, за ранна интервенция и превенция на изоставянето на новородените


предвижда специални екипи от социални работници, психолози и лекари в болниците да съобщават на родителите за раждането на дете с увреждане, както и за възможностите за отглеждането му.
80% от сигналите за изоставяне на бебета се подават от лекарите в родилните отделения, сочат данни на здравното министерство. През миналата година 943 новородени са постъпили в 32-та дома за деца до три години.
МЗ е завършило огледа на първите девет домове за деца, които трябва да се преструктурират. Те се намират в Пазарджик, Перник, Кюстендил, Монтана, Русе, Пловдив, Търговище, Габрово и София. Сега в тях живеят 489 деца.
Целта на огледите е да се изгради план за преструктуриране на всеки един от домовете, както и за извеждането на децата от тях. Това е първата стъпка от съществяване на стратегията на МЗ за закриване на всички 32 домове в страната.
На тяхно място ще бъдат разкрити центрове за нови услуги за тези деца, както и жилища от семеен тип, в които да се настанят тези, които няма как да бъдат осиновени или върнати в биологичните им семейства.
Стратегията трябва да се осъществи през следващите 15 години, а до пет години трябва да се преустроят първите девет дома. За тях са предвидени 26 милиона лева по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова.
Ще бъдат разкрити пет типа услуги. Първата е създаване на Център за семейно консултиране, в който социални работници, логопеди, психолози, медицински и други специалисти ще помагат на децата в риск и техните семейства. В тях възможност за
консултации и обучение ще имат и приемните семейства, и осиновените деца.
Втората услуга е разкриване на Дневен център за деца с увреждания, в който за болните деца ще се грижат рехабилитатори, логопеди и други медицински специалисти.
Предвижда се изграждане на Център за настаняване от семеен тип за деца със сериозни увреждания, за които не са намерени приемни семейства и осиновители. Звено "Майка и бебе" е следващата услуга, която ще се разкрие във всеки един от деветте домове. В тях самотни бременни или майки с бебета в риск ще могат да останат до три месеца.
Ще се разкрият и центрове за майчино и детско здраве, които ще разполагат с лекарски кабинет, в който педиатър, гинеколог и медицински сестри ще полагат грижи за рисковите групи. Тези звена ще бъдат и мобилни, ще могат да се посещават родителите и децата им по домовете. Ползването на услугите ще става с направление от Агенцията за социално подпомагане.

От БЛС съобщиха, че през 2010 година са издали удостоверения за добра медицинска практика на 481 български лекари


Сред желаещите да работят в други страни преобладават анестезиолозите, следвани от специалистите по хирургия, урология, ортопедия и травматология, вътрешни болести и обща медицина.
Броят на лекарите, които искат да упражняват професията си извън България, е с 40 повече в сравнение с миналата година. Най-предпочитани от лекарите страни са Англия, Германия и Ирландия.

Концепцията за по-добро здравеопазване на България бе приета от МС

Подобряване на общественото здраве, стопиране на задълбочаващите се негативни тенденции в сектор здравеопазване и постигане на по-висока степен на национална здравна сигурност са основните цели в документа на МЗ.
За постигането им се предвижда повишаване ролята на държавата в регулирането на процесите и ресурсите в здравната система, запазване на сегашния солидарен модел на здравно осигуряване (НЗОК остава единствената институция, която ще разпределя средствата от задължителните здравни вноски), подобряване условията за развитието на доброволното здравно осигуряване, окрупняване на лечебни заведения за болнична помощ, промяна в статута на държавните болници - преобразуването им от търговски в публични дружества и развитие на задължителна национална здравна карта.
Тя ще указва видът, броят, дейността и разпределението на лечебните заведения в страната, нуждите на населението от центрове за високотехнологични методи на диагностика и лечение и ще определя нужният брой болници, които НЗОК може да финансира.
По отношение промяната на формата на регистрация на държавните болници все още няма яснота как ще стане това, поради юридически затруднения, стана ясно по време на пресконференцията по темата. Сред основните пречки са смесената собственост при част от лечебните заведения и натрупаните болнични дългове.
С концепцията е планирано и въвеждането на нов метод на финансиране на болничната помощ от 2012 г., а именно така наречените Диагностично-свързани групи (ДСГ) и на интегрирана информационна система, която да свързва в реално време информационните системи на институциите и изпълнителите в сферата на здравеопазването.
По отношение електронното здравеопазване, което включва разработване на пациентско досие, електронни регистри и интегрирана база данни се очаква финансиране от Европа, като намеренията са до април да има яснота по отношение на него, а през юни вече да се работи активно по проектите.
Относно ДСГ здравният министър д-р Стефан Константинов посочи, че за момента е по-добре да вземе нещо наготово от чужбина, тъй като на местна почва системата може да се изкриви от лобистки интереси.
Близо 3 млн. лв. са предвидени за въвеждането на ДСГ, съобщи той. Парите вече са заложени в бюджета на НЗОК за 2011 г. и освен закупуването на ноу-хау от Австралия включват разходите за софтуер и обучение за работа по новата система.
С ДСГ се очаква да се разходват по-ефективно наличните финансови средства за здравеопазване.
За пример д-р Константинов даден човек с 2-3 хронични заболявания, които вече едновременно ще бъдат лекувани в болниците и те ще имат интерес от това, защото ще получат финансиране за всяка една извършена дейност.
-Ако някой мисли, че с парите, които ще дадем за диагностично свързаните групи ще намалим парите, които даваме за болнична помощ и ще направим икономии – не, аз ще искам още повече пари за здравеопазване да има, заяви той.
По думите му обаче в момента у нас няма финансови средства за повече каси. Освен това нито един експерт не е доказал, че конкуренцията между повече здравни каси води до по-добро качество на здравеопазването, а пък частните здравни фондове ще търсят печалба и ще се стремят да селектират само здрави пациенти, обясни д-р Константинов.
В Концепцията се предвижда още и подобряване достъпът до извънболничната медицинска помощ, чрез създаване на реален 24 часов достъп до лекар и освобождаване на достъпа до тесните специалисти, като за целта пациентите ще заплащат малка сума от цената на прегледа.
Според него в големите градове трябва да бъдат финансирани кабинети на брой население, вместо да се отчита, че дежурят лекари 24 часа в денонощието. 94% от общопрактикуващите лекари работят самостоятелно, което означава, че те не са гъвкави. ОПЛ ще бъдат финансово стимулирани да се сдружават в групови практики. Засега няма яснота дали за посещение при специалист ще доплащат всички пациенти или само онези, които не желаят да чакат за направление. Самото доплащане обаче вероятно няма да е универсален процент, а ще зависи от цената на съответната услуга, отбеляза д-р Константинов. Доплащането може да се въведе пилотно, за да се види как ще се отрази на разходите, допълни той. Спешната помощ ще бъде освободена от несвойствените задължения, защото по думите му екипите в момента извършвали и таксиметрови услуги.
Съгласно документа в лекарствената политика ще се въведат единни стандарти за рационална лекарствена употреба, както и фармакоикономическия анализ за обосновано вземане на решение при прилагане в практиката на нови медикаменти.
Също така се предвижда създаването на унифицирани критерии за избор на доставчик на медикаменти в болниците, и създаване на национален регистър на медицински изделия, заплащани с обществени средства, което ще гарантира по-ефективно изразходване на средствата за медикаменти и съответно до повишаване на достъпа до тях.
Здравният министър посочи подобряване на контрола върху качеството на медицинските дейности като друга заложена цел в концепцията. За целта вече са изготвени медицински стандарти, предстои да се разработят и правила за поведение. Последните трябва да разпишат как да се действа при различни диагнози – например какво се прави в случай на пневмония. Те могат да бъдат публикувани на уеб-сайт и да се актуализират непрекъснато, а лекарите ще могат да излизат от рамките им, но само ако се аргументират.
Законът за съсловните организации се нуждае от ремонт, необходим е и нов закон за правата и задълженията на пациентите. Заплатите на медицинските изпълнители трябва да се увеличат не с вдигане на стойностите на клиничните пътеки, а с увеличение на базовите им заплати, смята д-р Константинов.
Той категорично се обяви за въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места и даде за пример Шотландия, където година след като се е забранило тютюнопушенето, броят на миокардните инфаркти е намалял с 18%. Средната продължителност на живота в България е с шест години по-малка от тази в ЕС, а детската смъртност е двойно повече, подчерта той.
За постигането на целите в концепцията ще са необходими минимум две години, призна той, въпреки че някои от тях ще започнат да се прилагат още през 2011 г..
Успехът на една здравна реформа не е свързан толкова с качествата на един или друг министър, а с готовността на обществото да приеме промените.
Трябва да има политически консенсус и затова ще проведа срещи с различни политически сили, заяви още в заключение здравният министър. 
------

Не става въпрос за закриване на клинични пътеки, защото те не са открити. И диагностично свързаните групи имат недостатъци, но при всички случаи този метод е по-добър от клиничните пътеки. Това заяви в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия министърът на здравеопазването Стефан Константинов. По думите му, диагностично свързаните групи са метод на плащане, използван в много държави. Според него, ако се изпълни както трябва, той ще наруши много икономически интереси. Методът изисква доста по-добра организация и е сложен като дейност, но има огромни преимущества, добави министърът и изказа мнение: Една година е амбициозно кратък срок за въвеждането.
Реформата е поредица от действия и тези действия не започват от мен, изтъкна Константинов. Не знам страна, която от днес за утре си прави промените в здравеопазването, допълни той. Според него, не трябва да се слага конкретен срок.
Хората трябва да си отговорят ясно - болницата да е много близо до тях или тя да предлага качествени услуги и да е сигурна, подчерта здравният министър. Няма точна бройка на болниците, които ще се закрият, но намаляването на броя им е едно от основните неща.
Относно забраната за пушене на обществени места, здравният министър коментира: Пушенето е една от причините за повишена заболеваемост на българите. Основните потърпевши са непушачите. Знам, че ще имам проблеми, от една страна от бизнеса, а от друга - пушачите. Пушачите не трябва да го възприемат като война с тях, ние искаме да им помогнем. Мисля, че това е нормална политика на един здравен министър. Би било чудесно в рамките на този мандат това да се случи.