Translate

петък, 3 юли 2015 г.

Нова технология може да „превежда“ мисли в текст



Показва ново проучване, публикувано във Frontiers in Neuroscience. В експеримента са участвали
седем пациента, които четат различни текстове, а същевременно е записвана мозъчната им активност. Компютърен алгоритъм е „слушал“ текстовете и се е научил да разпознава мозъчната активност в различни части на мозъка при изговарянето на различните думи.
След това алгоритъмът успешно е „превел“ с точност от 75% мислите на пациентите.
Според учени от екипа 100% точност не е нужна, тъй като програмата има автоматично поправяне, подобно на това в програмите за писане на текст. Те уточняват, че е важно данните за мозъчната активност да бъдат записвани директно от мозъка. В случая седемте доброволци  вече са имали имплантирани електроди в мозъците си, тъй като са се подлагали на терапия за епилепсия.
Записването на мозъчната активност обаче през скалпа дава „замъглени данни“. Освен това мозъкът на всеки човек е уникален, това също е причина активността да бъде записвана директно от мозъка. Заради това технологията вероятно няма да бъде внедрена в универсално „потребителско“ устройство. Въпреки това технологията има огромен потенциал да помага на хора с различни неврологични заболявания, като например АЛС (Амиотрофична латерална склероза – заболяване, при което пациентите губят способността си да се движат и да говорят).
Учените са категорични, че това е само началото, тъй като възможностите на тази технология са „наистина безкрайни“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар