Translate

вторник, 30 юни 2015 г.

Всяко едно лечебно заведение ще може да бъде приватизирано или части от него от един или различни инвеститори



Областните болници също ще подлежат на приватизация, но след решение на общото им събрание. Решението за приватизация на общински лечебни заведения се взима и сега от
общините.
Приватизацията бе приета на първо четене с промените в Закона за лечебните заведения в здравната комисия в НС макар, че депутатите от всички парламентарни групи изразиха опасения за предвидената възможност за тотална приватизация.
Общо 67 болници, сред които и най-големите университетски и многопрофилни лечебни заведения като "Пирогов", "Александровска", Майчин дом, ИСУЛ, "Св. Екатерина" и др. ще бъдат извадени от забранителния списък за приватизация. Съгласно измененията може да се продава цяло лечебно заведение или части от него на един или различни инвеститори. С предимство са работещите лекари, които могат да я купят на търговски цени, но при облекчена процедура като условието е да участват 51% от лекарите и да придобият поне 50% от капитала. Без публичен търг ще се мине и ако наематели в болницата – ОПЛ, специалисти в ДКЦ искат да я купят, стига да имат договор с НЗОК.
За продан ще бъдат пуснати и обособени части като дворове и неизползвани сгради, но там купувачът няма да има право да открива друго лечебно заведение. Ще могат да се приватизират и санаториумите и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ в страната.
Няма да се приватизират обаче спешните отделения и центровете за Спешна помощ, които са и остават ангажимент на държавата.
"В ГЕРБ сериозно ще обмислим текстовете, които засягат приватизацията на болници, и ще използваме възможността между първо и второ четене да прецизираме предложенията, защото сме обезпокоени от възможността структуроопределящи болници да бъдат извадени от ръководството на държавата и предадени на частници", коментира председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. "Вариант едно е така някой да си унищожи конкуренцията, а вариант две - ако има атрактивен имот, да го получи. Вероятно някой ще приватизира нещо, което е декапитализирано, а после крачката до фалита е много къса", смята д-р Емил Райнов от БСП. От ДПС пък одобряват предложението, но настояват за ясно разписан ред.




Няма коментари:

Публикуване на коментар