Translate

петък, 25 април 2014 г.

Глад за доктори вече и в Русе



8 лекари от различни специалности търси Бюрото по труда в Русе. Това става ясно от бюлетина на трудовата борса. Явно има недостиг на медици със специалност кардиология,
анестезиология, нервни болести, както и такива, които да работят в спешната помощ. Освен тях са обявени и свободни места за 12 медицински сестри с компютърни умения и още едно за социално заведение. Трудовата борса търси и един медицински лаборант. Изискванията са за образование и компютърни умения.
В Русенската болница се търсят кадри, потвърди шефът на най-голямото здравно заведение в областта д-р Владин Петров. Има нужда и от лекари и от мед. сестри, но от акушерки - не. От Личен състав уточниха и точната бройка на липсващия персонал, която почти се припокрива с обявените места в Бюрото по труда. За спешно отделение се търсят 2 медицински сестри, за обща хирургия - 4, за трето вътрешно отделение 2, а за четвърто отделение по вътрешни болести и кардиология се търсят 2 сестри. Нужни са 3 сестри за отделението по съдова хирургия и 4 за отделението по анестезиология и интензивно лечение. За медсестрите не се изисква специализация. При лекарите има нужда от 1 за образна диагностика и двама за спешното отделение. Две свободни места има и в отделението по нервни болести, двама лекари се търсят за анестезиология и интензивно лечение. Други двама са нужни за отделението по вътрешни болести и кардиология.
Всички лекари трябва да са със съответната специализация, без лекарите за спешното, уточниха от Личен състав на МБАЛ-Русе.
Кризата за лекари у нас добива застрашителни размери, коментират от Българския лекарски съюз . Липсата на специалисти се усеща и в големите болници, е констатацията на браншовата организация. Според председателя на дружеството на анестезиолозите Николай Петров, доста често, за да не се пречи на работата на хирурзите, един анестезиолог понякога работи на две зали. Вече и в хирургия се чувства недостиг и едно постоянно текучество от малки населени места към по-големи, от по-големите към трите основни града - София, Пловдив, Варна. И от цялата страна към чужбина, показват наблюденията на д-р Цветан Райчинов , председател на БЛС . В големите портали за търсене и предлагане на работа също има оферти за медици за Англия. Заплатата на сестрите е между 25 000 и 30 000 паунда годишно, пресметнато в лева, това прави между 60 и 70 хиляди на година. На лекарите пък се предлага заплата от 50 000 до 100 000 лири в зависимост от специалността и местоработата. По българските стандарти един лекар в Обединеното кралство може да заработи почти 236 хиляди лева на година. Всяка година от страната изтичат около 500 медици, които отиват да работят в чужбина. Ясно е, че финансовият въпрос е сред най-важните при взимането на решение дали човек да остане да работи в България или да емигрира. Живият пример в тази посока е бившият вече кмет на Червена вода Свилена Острева, която въпреки че втори мандат управлява селото, предпочете да остави кметската заплата и да се отправи на гурбет като медицинска сестра в Англия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар