Translate

вторник, 23 април 2013 г.

Алергиите-бичът на съвременното общество


След 10-на години от алергии ще страда половината от населението у нас

Около 40% от световната популация е засегната от едно или повече алергични заболявания.
Всяко хронично заболяване е бреме, както за здравната система, така и за обществото като цяло.
У нас едно на  десет деца или близо  9% от населението е с диагностицирана астма . Но 50% от болните с астма не са с добър контрол на заболяването. И макар, че астмата има сравнително ниска смъртност тя в голяма степен влошава качеството на живот. 
В света от астма са засегнати 300 млн. души. Заболяването държи второ място сред хроничните респираторни заболявания (ХРЗ).
Водещ е алергичният ринит, който засята трима от всеки десет души. С това заболяване в света са 400 млн. души, а у нас над 1,5 мнл. 94% от пациентите, оплакващи се от продължителни носни проблеми, страдат именно от алергичен ринит, чиито пик е между 20-40 год. възраст. Алергичният ринит не е просто хрема или запушен нос, не е кихане или сърбеж то е изключителен проблем понякога с прогресиращ, необратим ход.Заболяването често остава нелекувано. 10% от  имащите алергичен ринит никога не са ходили на лекар, а 2/3 търсят неговата помощ едва когато симптомите станат непоносими.
На трето място е хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ, която засяга 18% от населението у нас, а в световен мащаб над 80 милиона души. И макар, че заболяването е предотвратимо и лечимо, то е единственото социално значимо заболяване по причина на което смъртността нараства. През 2020 г. се очаква да заеме  3-то място в смъртността след сърдечносъдовите и онко заболяванията.Недиагностицирането на заболяването е големия айсбер под водата, признават специалистите.
По данни на СЗО, алергичните заболявания се очаква да нараснат  до 50 % до 2025 г., от които  около 400 млн. деца ще бъдат с бронхиална астма, т.е. всеки втори от човечеството да бъде алергичен, алармира акад. Богдан Петрунов, по време на семинар за ХРЗ.
Най-разпространена е алергията към домашен прах, плесените, лекарствата, поленовата и хранителна алергия .
Основни симптоми на заболяването са кашлица, хрипове, стягане и болка в гърдите, затруднено дишане. Алергичните заболявания са много сериозен проблем, който води до инвалидизация на голяма част от населението. Ето защо още при първите симптоми трябва да се потърси специалист-алерголог. Още повече, че разполагаме и с една от най-добрите имунни терапии, за която препаратите се приготвят у нас, която не лекува симптомите, а болестта. Това е т.нар. алергична ваксинация-имунизацията на възрастното население с пневмококовите ваксини за предотвратяване на респираторните заболявания.
България обаче няма разработена нито стратегия,  нито Национална програма срещу  ХРЗ, която е изключително наложителна. Няма и достоверна база данни за заболяванията изобщо. Ранна диагностика и профилактика също липса, а и нищо не се прави в това направление . 
Само  10 лв. на човек за профилактика, може да спести хиляди, дори милиони левове за лечение. Превенцията на ХОББ  ще спести в пъти разходите за болнично лечение единодушни са специалистите, които настояват да се отдели съответният финансов ресурс и да започне разработването на национална програма за борба с ХРЗ, в която задължително да бъде включено безплатно измерване на дишането поне веднъж годишно.
В близко време може да останем  без специалисти по белодробни болести, алармира и доц. Явор Иванов от Университетската болница в Плевен. По думите му работещите сега белодробни лекари са около 500, но болшинството от тях са над 50 години, а половината са пред пенсия.
В момента обаче в три области на страната има криза в белодробните болници. Това са Велико Търново, Шумен и Пловдив, където те са фалирали или закрити и тепърва предстои разрешаването на проблема.  
Алерголозите в България са общо 110. В градовете Ямбол, Кърджали и Монтана тези специалисти липсват.
Въпреки тревожната статистика алергологията не е специалността с най-малко лекарски кадри. На първо място е ревматологията с едва 72-ма лекари, на пък за сметка на това кардиолозите в страната са над 950 души.Напоследък много млади лекари се ориентират и към офталмологията.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар