Translate

четвъртък, 1 август 2019 г.

МС реши: Лечебните заведения от 1 ноември т. г. няма да купуват скъпи лекарства


МС прие промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, с които се въвежда правилото, че лекарствен продукт не може да се продава на лечебни заведения на цена, по-висока от стойността, на която се заплаща с публични средства.
Те влиза в сила от 1 ноември 2019 г. и важат за лечебните заведения по чл. 5 от Закона за лечебните заведения - центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, домовете за медико-социални грижи, в които се осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се създават от държавата. Правилото важи и за лечебните заведения с държавно и/или общинско участие по чл. 9 и 10 от Закона за лечебните заведения.

Cartoon Network - „Островът на летния лагер ” – Сезон 1


От 5 август – всеки делник от 13.40 ч.

Далеч от родителите си, най-добрите приятели Оскар и Таралежка трябва да съберат цялата си смелост, за да се справят с мистериите и чудесата на един вълшебен лагер. Там лагерните съветници са популярни момичета вещици, конете стават еднорози, а чудовища живеят под леглото. Не всички лагери предлагат възможността да плуваш с говореща акула в басейна, да пропълзиш в друга вселена под леглото, или да се сприятелиш с Луната, но тук, на Остров на летния лагер, всичко е възможно.
В един от новите епизоди, лагеруващите започват да разказват призрачни истории около огъня, въпреки силните страхове на Оскар. Историите предизвикват появяването на истински призраци в лагера. Това кара Оскар да се тревожи още повече – вече за всичките различни видове призраци. След като разбира, че трябва да се изправи срещу страховете си, той се опитва да измисли нов, добър призрак, който да победи останалите.

National Geographic – Пресушаване на Океана


4 август, неделя от 21:55 ч.
Премиера през август

Гмуркаме се към неизвестното с тази оригинална поредица, която отвежда подводните приключения в нова ера.
Предаването ни потапя дълбоко под водата, в неизвестното, за да ни покаже подводните приключения и науката за земята по един съвсем нов начин. Ще станем свидетели на амбициозни научноизследователски мисии, които използват най-модерните технологии, за да разкрити едни от най-големите подводни мистерии.

FOX CRIME - Тандем, Сезон 3


3 август, събота – неделя от 23:00 ч.
Премиера за България
 
Командир Леа Солер току-що е поела ръководството на Отдела за разследвания в полицията на Монпелие, което автоматично означава, че ще ѝ се наложи да работи с дивия и гениален неин нов колега Пол Маршал, който е абсолютно неконтролируем. Първият ден на новата работа обикновено би бил още един нормален ден в полицията, само че тя и новият ѝ колега са самотни родители с по едно дете, наскоро разведени... един от друг.
Участват:
Астрид Вейлон като Леа Солер
Стефан Бланкафорт като Пол Маршал

Reflections 2020 – Новата булчинска колекция на Радослава Лазарова


Красивото сияние на залеза и нежните отблясъци на скъпоценни камъни и материи са вдъхновили Радослава Лазарова за нейната най-нова булчинска колекция Reflections 2020 /„Отражения“ 2020/. Носителката на „Златна игла 2019“ за най-добър млад дизайнер затвърждава характерните за своя отличителен творчески почерк – смели конструктивни решения, женствени силуети, интригуващи съчетания на цветове, материи и декоративни елементи.
По отношение на силуетите колекцията на модна къща „Блинк“ предлага многообразие както в различните конструктивни срязвания, така и в разнообразните дължини и многопластови поли. Присъстват силуетите тип русалка“, принцеса“ и А-линия. Ръчномоделираните кройки създават обеми в артистични съчетания, плохи, комбиниране на плътно и прозрачно". Корсетите са в два варианта олекотени прозрачни и плътни, които оформят изящна женствена талия.
Акценти в колекция Reflections 2020 са: авторската дантела, ефектът „рисунка върху тялото", флоралните и фигурални елементи в симетрични и асиметрични композиции. Друг акцент са спортноелегантните елементи както в кройките, така и в детайлите: вертикални линии, джобове, мрежести елементи, прозрачност. Характерно е наслагването на многопластови прозрачни материи. За роклите в колекцията са използвани: тафта, копринен шифон, копринен тюл, висококачествен руски сатен, дюпон, органза с матов
ефект и специфичната за модна къща „Блинк“ – авторска дантела, създадена по дизайн на Радослава Лазарова. Тя акцентира също на рокли две в едно, ръчно изработени елементи и моделирани набори, голо рамо, дълбоки и V-образни деколтета, голи гърбове и висока талия. Декоративната украса включва нежни полупрозрачни кристални мъниста, цирконии, пайети, 3D флорални елементи и точки. Подбраните цветове са: слонова кост, екрю, телесно и нежни нюанси на розово пудра и пепел от рози.