Translate

понеделник, 26 февруари 2018 г.

Д-р Йордан Христов спечели трето място в конкурса „Young and Energetic Scientists“



Проектът му представи иновативен за България и щадящ пациента метод за подмяна на колянната става

Д-р Йордан Христов спечели трето място в 9-тото издание на конкурса „Young and Energetic Scientists", организиран от Клуб Млади Таланти, с проекта „Роля на компютърната навигация в мекотъканния баланс при колянно ендопротезиране“. Той представи иновативен за България метод, при който посредством компютърна навигация процедурата по подмяна на колянната става е по-точна и по-щадяща пациента, намалява се възможността от човешки грешки до минимум и се увеличава живота на ставите. Д-р Христов бе сред петте финалисти на конкурса и проектът му се състезаваше с разработки в сферата на обработката на информация, енергетиката, електро-химия и управленски системи.
„Конкурсът ми даде възможност да представя пред по-широка аудитория иновативния медицински метод за колянно ендопротезиране. Искрено се надявам скоро той да бъде въведен като златен стандарт в българската практика и да бъде въведен като нов раздел в програмите за специализация с насоченост към 3D технологиите“, сподели д-р Христов, който е лекар-специализант към Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“ с ръководители доц. д-р Венци Росманов и д-р Пламен Ненов. Той завършва Медицинския университет в гр. Плевен през 2016 г. с пълно отличие и е удостоен с приза „Златен Хипократ“. Участвал е като лектор в три международни студентски конференции и XI Конференция на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология.

Държавният глава удостои началника на ВМА с висше офицерско звание „бригаден генерал“



Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев удостои началникa на ВМА с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
Бригаден генерал проф.Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS е назначен за началник на  ВМА и главен лекар на Въоръжените сили на Република България, съгласно указ № 27 от 07.02.2018 г. на президента на Р. България и заповед № КВ-65/12.02.2018 г. на министъра на отбраната.
Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили с особено удовлетворение изпълнявам конституционното си задължение да връча пагони за висше офицерско звание на достоен български офицер. Уважаеми господин бригаден генерал, това е акт на признателност и висока оценка за Вашия професионализъм и отдаденост на военната медицина. Вярвам, че с Вашите професионални, организаторски и лидерски качества ще продължите да допринасяте за утвърждаването на ВМА като реномирано, модерно и ефективно здравно заведение. Вярвам, че ще допринесете за запазване дългогодишните традиции на ВМА и ще продължат да се развиват, заяви по време на церемонията президентът Румен Радев.
Уверен съм, че знанията и експертизата, натрупани от Вас на лидерски позиции, ще бъдат гарант за издигане на авторитета на ВМА. Очаквам, че в ролята си на началник и под Ваше ръководство, ВМА ще бъде образец за качествени медицински услуги, прозрачност на решенията и финансова ефикасност.
Искам да Ви поздравя с новото звание, с новата длъжност и да Ви пожелая много здраве, много сили и упоритост, за да може да реализирате своята визия за по-нататъшно развитие на ВМА. Тя да продължава да бъде и средище за развитие на наука и за подготовка на млади кадри, допълни още държавният глава.
Едва ли има по-вълнуващ момент в кариерата на един офицер от Българската армия от това да бъде удостоен с висше офицерско звание и да бъде назначен за началник на една от най-престижните институции в Република България, а именно ВМА. Девизът на ВМА е: Ние сме толкова големи, защото стоим на раменете на нашите предшественици и затова виждаме надалеч ! В този девиз е заключена основата на управлението на ВМА. Първо, това е приемственост, заяви от своя страна началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.
Гледайки снимките на предишните началници на ВМА, виждам какви достойни хора са били и колко смазваща отговорност стои пред мен да не опетня нито тяхната памет, нито това, което са успели да съградят и да превърнат ВМА в институция, високотехнологична болница, която е референтна за българското здравеопазване и незменна част от националната сигурност. В управлението на тази болница трябва да се гледа напред, да се надгражда. В това надграждане не е достатъчно командирът да бъде само командир, а да печели съмишленици, увлечени в добрите идеи. Съзнавам цялата отговорност, която стои пред мен. Няма да позволя да се опетни името на ВМА, да се опетни името на моите колеги, да се опетни моето име и на семейство ми, и да се опетни името на Вас, господин президент,  и на Вас, господин министър на отбраната, като мои ментори. Благодаря Ви за доверието. Служа на република България, заключи началникът на ВМА.

Работилницата на Баба Марта ще бъде в район „Възраждане“



По традиция дни преди 1 март район „Възраждане“ организира „Работилница на Баба Марта“ с участието на деца от учебните заведения в Района, кмета на район „Възраждане“ Савина Савова, преподаватели и педагогически съветници.
Тази година децата ще помогнат на Баба Марта на 27 февруари 2018 г. от  10:00 ч. до 11:30 ч. в сградата на администрацията на район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“ 62.  След като приготвят мартениците, децата заедно с Пижо и Пенда ще украсят „Дървото на Баба Марта“  пред входа на районната администрация.
Изработените мартенички, децата и кмета на район „Възраждане“ Савина Савова ще дарят на 1 март на Дома за стари хора в  „Зона Б-5“, на Дневен център „Света Марина“, на клубовете на пенсионера и инвалида и ще украсят своите класни стаи.
И тази година на 1 март всички посетители на администрацията на район „Възраждане“ ще получат мартенички, изработени от децата с послание за здраве и дни изпълнени с радост и пролетно настроение.

Теленор провежда обучение на деца за безопасен интернет



23 второкласници от столичното 10-о СУ „Теодор Траянов“ се включиха в урок по онлайн безопасност, организиран от Теленор. Еднодневното обучение цели запознаването на децата с рисковете в интернет и начините за справяне с тях. То е част от поредицата инициативи за онлайн безопасност на телекома.

Поли Генова - модел на булчински рокли


Певицата дефилира с нежна рокля от тюл, декорирана с пролетни цветя на американския haute couture булчински бранд Justin Alexande

Атмосферата в представителния бутик Bridal House пресъздаде автентична сватбена вечеря. В ревю, ексклузивно бяха представени моделите от колекцията на марката за 2019-а година, месеци преди официалната им премиера на Bridal Fashion Week през април в Барселона.
Моделите дефилираха в изящни рокли изработени от дизайнера на Justin Alexander, Тони Ментел*, който е на специално посещение у нас. Повод за визитата му е „Училище за булки”, сезон три - Bridal House, Bulgaria Mall, ниво 2.
В двата почивни дни, младоженките за първи път ще се срещнат с in house дизайнера на NYFW, двукратен носител на титлата Дизайнер на годината във Великобритания и участник в реалити формата „Кажи Да на сватбената рокля”. Победилите в специална он-лайн игра - Анастасия Куцева, Никол Шекерова, Илина Георгиева и Дани Панева ще получат, както от Ментел подробни съвети при избора на рокля за най-вълнуващия момент в живота на всяка жена, така и съвети и от гримьор и от фризьор. Под ръководството на Ментел именити майстори в грима и прическата ще подготвят булчинските визии на дамите, които ще се включат в събитието.
-На върха на тенденциите има три основни акцента. Първият е много блясък  и изобилие от детайли, както и малко секси с красиви бродерии. Другият акцент е кралското. Силуетите от 50-е, изработени от модерен и изчистен плат също са много актуални в момента. За всяка жена можем да изработим, на практика, всичко. Сигурно ще ви направи впечатление, че роклите не са бели. Тенденциите са цвят слонова кост, сребристо, цвят пясък и телесен цвят. Разработваме еластични платове, които са много удобни, сподели Ментел по време на представянето на колекцията си за 2019-а година.
Гостите на вълнуващото събитие бяха посрещнати от домакините и собственици на Bridal House, Емилия и Янис Куркутиади, с пет степенно меню, за което беше подбрана селекция от изискани вина, представена от вице-президента на Асоциацията на сомелиерите Слави Райчев.
На дефилето се насладиха бъдещата булка Флавия Александрова, Дони Чачова, придружена от съпруга си, клиенти на бутика и партньори.
Поли Генова обра овациите, като излезе в компанията на Тони Ментел на финала на ревюто, облечена в пищна булчинска рокля, под звуците на актуалния си хит „Твоя”. Във видето към сингъла, тя е облечена в рокля Justin Alexander, от колекцията за 2018-а година.
--------
*За първи път дизайнер на булчински рокли пристига в столицата. Ментел е роден във Великобритания. Завършил е Кралския колеж по изкуствата в Лондон, а днес продължава да живее и работи в английската столица. Първата си булчинска рокля проектира през 1999-а година, въпреки че в началото на кариерата си е създавал предимно официални облекла. Пристрастен е към детайла и прекрасните тъкани, които работата като дизайнер му позволява да използва.  Винаги се е интересувал от булчинското облекло.
"Всяка година проектирам около 250 нови сватбени рокли. Но ако ме питаш колко жени са носили моите образци, тогава главата ми започва да пуши. Трябва да са били милиони! Нямам търпение да се срещна с българските булки. Това е огромен източник на вдъхновение за мен!” – споделя Ментел преди пристигането си в България.