Translate

четвъртък, 22 февруари 2018 г.

СЗО препоръча намаляване на ненужните медицински интервенции при раждане



СЗО излезе с нови препоръки, които да залегнат в стандартите, свързани с проследяването на нормално протичащите бременности и намаляване на ненужните медицински интервенции при раждане.
В световен мащаб всяка година има 140 милиона раждания. Повечето от тях протичат без усложнения за жените и техните бебета. Въпреки това, през последните 20 години се наблюдава ръст в прилагането на интервенции, които преди са били използвани само за избягване на рискове или лечение на усложнения, като например употребата на окситоцин, за да се ускори раждането, както и цезарово сечение.
Искаме жените да раждат в безопасна среда с квалифицирани кадри в добре оборудвани помещения. Въпреки това, нарастващата употреба на лекарства при нормалните процеси на раждане възпрепятства способността на жената да ражда и има отрицателно влияние върху процеса на раждането ", посочват от СЗО. От там допълват, че ако самото раждане протича нормално и майката и бебето са в добро състояние, няма нужда от допълнителни интервенции.
Становището на световната здравна организация включва 56 основани на доказателства препоръки за това какви грижи са необходими както по време на раждането, така и след него. Според СЗО всяко раждане е уникално и продължителността на активния първи етап на раждането варира при всяка жена. Ето защо от там препоръчват на лекарите да дават повече време на бременните жени да родят и да ги оставят да взимат решения в самия процес. Препоръките включват още възможност за придружаване по време на раждането, осигуряване на надеждна грижа по време на процеса, основна на уважение спрямо родилката и спокойно общуване между  нея и израждащия екип, както и възможност за жената да има повече време да роди и да вземе решения за моменти, свързани с позицията на раждане, напъните и други. 

Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”: Трябва да се въведе доплащане от страна на пациента



В ефира на Нова Телевизия той каза:
-Парите за здраве не са много. Отнесени към глава от населението от страните в Европа ние сме най-ниско. Но трябва да се въведе съучастие на българските граждани в заплащането на болничната помощ. Може да е символично, може да е 5, може да е 10%. Няма държава в ЕС, в която да няма доплащане, освен скандинавските страни, в които обаче данъците за здраве са много по-високи.
Според него доплащането ще доведе до три ефекта – контролиращ, възпитателен, както и до ниша за създаване на допълнителни здравни фондове.
В същото време, коментира той, каквато и сума да се вложи в системата, тя не се изразходва ефективно и на практика ще потъне като „вода в пясък“. Проф. Начев бе категоричен, че на първо време трябва да се спрат течовете, да се запушат „дупките“ и да се спре плащането за неща, които не са извършени или които не са показни за извършване.

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за Национална представителна организация



на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за нов тригодишен период, съобщиха от пресцентъра на МС. Акцентът в дейността на сдружението е извършването на основна рехабилитация, обучение, предпрофесионална и професионална подготовка и преквалификация на зрително затруднени лица за тяхната пълноценна интеграция в обществото.
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган към МС. Членуващите в него неправителствени организации защитават интересите на хората с увреждания и изразяват становища по нормативни и стратегически документи, с което допринасят за изпълнението на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за усъвършенстване на нормативната база.

Проф.Камен Плочев,управител на НЗОК: Не търси подкрепа „нито от ляво, нито от дясно"




Няма политически момент в действията ми. Министърът на здравеопазването дефинира, че това е политически момент, че това е политически гаф, че аз трябва да си отида, защото съм нарушил политика. Не разбрах точно каква политика, но сигурно нещо съм нарушил. И каза – отиди и си подай оставката. Аз казах – добре, ще отида и ще си я подам. Отивам в парламента и срещам един колега, д-р Михайлов, проф. Михайлов. Казвам – абе, трябва да си подам оставката. Министърът каза да пиша, че той ми иска оставката. Той вика – чакай. Д-р Дариткова беше в зала. Аз я потърсих, но беше в пленарна зала. Мярна ми се д-р Поповски, но и той влезе в зала. И следващия, който виждам пред мен е Михайлов. Викам – къде се подават оставки. Казвам – така и така, министърът ми иска оставката. Вика – той не може да ти иска оставката.
 Парламентът ако ми гласува вот на недоверие, ще си отида.„Ще осъзная, ще се опитам да осъзная какво точно сбърках. Засега не ми е много ясно какво точно съм сбъркал.

Андрей Марков, председател на Българската болнична асоциация: Проблемите в сектора засягат националната сигурност



пред БНР председателят на Българската болнична асоциация(ББА) заяви:
-Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна. Необходимо 3 спешно въвеждане на допълнителни възможности за застраховане, тъй като средствата в сектора са крайно недостатъчни. Ние знаем много добре, че парите, които харчим от наша страна, са далеч повече от публичните пари. За мен това е основният проблем – публичните пари не са парите за здравеопазване в нашата държава. Ние изразходваме два пъти повече от публичните пари. Нужен е консенсус по отношение на здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемите в сектора засягат националната сигурност. Стои проблемът с надлимитната дейност, проблемът с неразплатени задължения – той се натрупва и когато се стигне до крайности, тогава избухва. Най-важното, което трябва да се случи, е да се постигне консенсус по проблемите в здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемът става вече проблем на националната сигурност. Не са застрашени само общинските болници. Всички болници в България и всички пациенти страдат. Истината е, че страдат подрастващите, страдат пенсионерите, страда цялото общество – това е големият проблем.
Промяна в системата ще има, когато в нея влезе паралелният контрол. Контрол, осъществяван от всеки здравноосигурен, защото не можем да очакваме, че администраторите ще контролират системата. Вие знаете, че с административни мерки не се реализират правилни решения. Т.е. застрахованите трябва да са моментът на добрата организация в цялото здравеопазване. Те в момента нямат право да имат мнение и затова страдат и малките болници, защото техните пациенти са жителите на малките населени места. Те какво влияние биха могли да имат в системата, ако нямат възможност да контролират парите си?