Translate

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Иновативни технологии могат да повишат до 20% съдържанието на антиоксиданти в пивото



Пивото е най-консумираната напитка в света след водата и чая. В Европа се произвеждат над 100 вида бира и около 40 000 различни марки, всяка от които се отличава със специфичен вкус, аромат, пяна, цвят, бистрота. Това, което обединява цялата категория обаче е, че основните суровини за производство на пивото са малц,
хмел, пивни дрожди и вода. Тези естествени съставки на бирата съдържат ценни биологично активни съединения – антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно, противовъзпалително действие, фитоестерогени, минерали и др. Степента на съхраняване на полезните вещества в крайния продукт зависи изключително много както от естествените качества на суровините, така и от технологиите, използвани в пивоварния процес.
Изискванията в пивопроизводството са изключително високи по цялата хранителна верига: от полето – до чашата на консуматора. Именно затова усилията на научните среди все повече са съсредочени върху изследвания за иновативни технологични решения, които в максимална степен да могат да извлекат и съхранят полезните свойства на съставките на бирата. 

През т. г. екип от Център по биология на храните, Университета по хранителни технологии в Пловдив и Института по криобиология и хранителни технологии съвместно реализира проект, целящ усъвършенстване на технологиите за производство на пиво. Основната задача на учените е повишаване количеството на полезните естествени антиоксиданти в готовия за консумация продукт, чрез минимални изменения в съществуващите технологии. 
Последният научен проект е фокусиран върху изследване характеристиките на пшеничен и ечемичен малц при процеса майшуване. При него свързаните в малца и немалцуваните в зърнените продукти вещества се втечняват под действието на натуралните ензими, съдържащи се в тях. Получава се пивна мъст, служеща за хранителна среда на дрождите, които провеждат последващата ферментация. Майшуването е сложен и ключов етап от пивопроизводството, от който до голяма степен зависи и качеството на готовия продукт.

Експериментите целят да оптимизират технологичния процес с цел най-пълното извличане и съхранение на полезните за консуматорите вещества. При проучването беше установено, че тяхното съдържание силно се повлиява от температурния режим на майшуването. Промените в абсолютните стойности на температурата, динамиката и продължителността на отделните етапи са от съществено значение.
Като краен резултат от изследването колективът е подбрал подходящ режим за майшуване на комбинирано ечемично-пшенично пиво. Препоръчаната технология позволява да се увеличи с около 20% съдържанието на антиоксиданти в пивната мъст и съответно в бирата, без да се използват никакви допълнителни добавки, консерванти, синтетични антиоксиданти и др. Важен допълнителен резултат от изследването е установеното оптимално съотношение между ечемичния и пшеничения малц. Полученото чрез усъвършенстваната технология пиво ще има повишено съдържание на антиоксиданти, и следователно ще оказва по-значително положително въздействие върху здравословния статус на консуматорите.

-------
Пивото е нискоалкохолна напитка, продукт на естествена алкохолна ферментация. Бирата се произвежда от малц, зърнени култури, хмел, пивни дрожди и  92% вода. Основен показател при избора на ечемик за малцуване и влагане в пивоварството е белтъчното съдържание на зърното и то трябва да е до 12,5% абсолютно съдържание на сухо вещество. Този избор е важен, за да се постигне оптимално екстрактно съдържание, което върху етикетите на бутилираното пиво се обозначава като градус Плато.
Поради специфичните естествени качества на суровините и технологията за производство на пиво, в крайния продукт не се добавят консерванти, стабилизатори, оцветители, изкуствени аромати и други подобни добавки.

Тити Папазов и звезда на НБА тренират с Наско от X Factor


Любими песни на участниците ще звучат в шестия лайф тази вечер


Тити Папазов и бившата звезда на НБА Джумейн Джоунс ще видим тази вечер в епизода на X Factor. Причината е баскетболният и рап талант в шоуто – Наско, който е настоящ състезател на варненския „Черно море” и един от обещаващите млади състезатели в клуба.
„Най-добрия баскетболен треньор на България” – така Наско определи Тити, който на свой ред сподели, че 16-годишният финалист определено има качества и като баскетболист, и като музикален изпълнител. В това треньорът на „Левски” категорично се убеди, след като  проведе лична тренировка с Наско и отбора на „сините”. Към тях се присъедини и една от звездите на НБА и настоящо крило в
„Левски” – 203-сантиметровият Джумейн Джоунс. Американецът е бивш състезател от професионалната NBA лига, което е и мечтата на Наско – някой ден да играе за любимия си отбор Чикаго Булс.
Любимо парче ще изпее Наско и на концерта на X Factor в четвъртък, когато талантите ще изпеят любими песни по свой избор. Thrift Shop на Macklemore & Ryan Lewis ще чуем от най-добрия рапър в шоуто. Теодора ще се развихри в латино стила с Глория Естефан и нейния балет от школата на Мигел, където тя преподава. Иван отново ще бъде оригинален с Get Lucky, a Мартин – вдъхновен от срещата с Том Джоунс, ще изпълни негово парче.
Бони Тайлър, Пусикет Долс, Васил Найденов, Филип Киркоров, Ники Минаж и Дженифър Хъдсън ще бъдат другите изпълнения този четвъртък 07.11.2013 г. от 21.00 часа по Нова ТВ.
 

С новата серия кухненски съдове TEFALCITY COOK обирате точките в кухнята



МЕТРО стартира специална програма за клиентите си, съвместно с новата серия кухненски съдове TEFALCITY COOK
Изследване на Оксфордския университет прогнозира, че до 2050 година мъжете ще прекарват точно толкова време за домакинска работа, колкото и техните половинки


Питателна закуска, апетитен обяд, здравословна вечеря  – за всяко ястие имате нужда от висококачествени уреди и съдове, които улесняват приготвянето им. Вече близо 60 години Tefal се грижи за дома и създава иновативни и висококачествени продукти, които предоставят най-доброто за всеки дом и създавайки удобство и улеснение за всеки обичащ да готви.

На 07 ноември МЕТРО в партньорство с Tefal стартира специална програма за своите клиенти.В рамките на инициативата висококачествените кухненски съдове от серията Tefal City Cook ще могат да бъдат закупени на преференциални цени, в единадесетте магазина на МЕТРО в цялата страна, до 26 март 2014 година. През този период клиентите на магазините ще могат да получават бонус точки при всяка своя покупка и да се възползват от възможността да закупят продукти от новата серията Tefal City Cook на префенциални цени, която е поредното доказателство, че комбинацията от високо качество, достъпна цена, елегантен дизайн и неоспорима ефективност е най-доброто решение за всеки дом. 
Съдовете от серията Tefal City Cook имат устойчиво на надраскване незалепващо покритие RESISTIUM и притежават патентования температурен индикатор на Tefal
Thermo Spot™. Външното покритие на съдовете е от емайл, което го прави здраво и лесно за почистване, а стъкленият капак позволява постоянно наблюдение на процеса на готвене. Серията включва и незаменимата за всяка кухня тенджера под налягане. 

Тенджерата под налягане Tefal Security 5 е модерен продукт с 5-степенна система за безопасност, която включва плъзгаща система за безопасно отваряне и затваряне, клапа за контрол на налягането и обезопасителен клапан. Тенджерата е с капацитет 6 л. и има 2 програми за готвене под налягане. Индукционното дъно е подходящо за всякакъв тип котлони, а кошницата, която върви към тенджерата, е подходяща за готвене на пара.
Според изследване на Оксфордския университет намалява разликата между времето, което прекарват жените и мъжете в домакинска дейност. Експертите прогнозират, че ако тази тенденция се запази до 2050 година, мъжете ще прекарват точно толкова време за домакинска работа, колкото и техните  половинки. Проучването гласи, че мъжете прекарват средно по 2 часа и 28 минути за домакинските си задължения в сравнение с 4 часа и 40 минути при жените. Разликата намалява с 27 минути на десетилетие, така че все още има какво да се постигне.Мъжете обаче все по-често приемат ролята на „главен готвач“, мислейки се вероятно за следващите Джейми Оливър или Гордън Рамзи. Много от тях са доказали себе си като професионалисти в кухнята и въпреки това, жената е тази, която има естествен нюх към кулинарията и вродено желание да се грижи за близките си.

 

NESCAFÉ® Dolce Gusto® MINI ME- чаровната и компактна кафе-машина, подходяща за всеки дом




Забавна отвън, сериозна отвътре NESCAFÉ® Dolce Gusto® MINI ME радва почитателите си както със сладурското си излъчване, така и с перфектни технически характеристики. С
до 15 бара налягане и с  технология за ръчно и автоматично управление „Play & Select”, създават чувството, че имате личен бариста у дома си, който приготвя любимото Ви еспресо или изкусителен специалитет. Бързо и лесно!
Съчетанието на компактен дизайн, функционалност и достъпност я правят желан подарък за всеки нов дом.
NESCAFÉ® Dolce Gusto® MINI ME гарантира професионалното приготвяне на кафе с най-високо качество, богата консистенция, пухкава пяна и каймак и то за по-малко от минута. Позволява приготвянето на студени и топли напитки в зависимост от всеки вкус.
Повече информация за NESCAFÉ® Dolce Gusto® можете да научите на фейсбук страницата https://www.facebook.com/NescafeDolceGustoBG. Всички фенове на марката могат да поръчат любимите си машини, ексклузивни напитки и дизайнерски аксесоари на https://www.dolce-gusto.bg.
 

вторник, 5 ноември 2013 г.

За втора поредна година се проведе Whiskey Fest Sofia 2013



Над 50 уиски марки и бутилка за 20000 лева присъстваха на фестивала. 

А идеята за създаване на култура за консумацията на уиски е това, което обединява участниците във фестивала



Световноизвестни уиски посланици присъстваха на втория Whiskey Fest Sofia 2013, който се проведе от 1-ви до 3-ти ноември в столичния хотел „Шератон”. По време на форума популярни имена от уиски индустрията, споделиха опит и любопитни факти, свързани не само с историята, но и с технологията на приготвянето на тази любима за мнозина огнена напитка.
„Радостна съм много, че тази година в Whiskey Fest Sofia 2013 се включиха всички вносители и дистрибутори на уиски марки за България. Идеята за създаване на култура за консумацията на напитката, която се отличава със свои традиции и стил, е това, което обединява участниците в Whiskey Fest Sofia 2013. След успеха на миналогодишния фестивал съм изключително обнадежден, че той ще се превърне в традиционно и емблематично за страната ни събитие”, сподели Ралица Скорчева – Славова, организатор на уиски събитието.
Сред интересните имена в тазгодишната програма на фестивала присъстваха Ник Сопър от Скоч уиски асоциацията, наследникът на легендарния Робърт Хикс – Джон Кешман, Тим Джъдж, Патси Кристи, Иън Милар, Ръсел Мъри, Алина Сантеа, Дан Прайсман, Дейвид Маккейб, Иън Макуилям, както и Драгомир Иванов, Димитър Димитров и Иван Милушев от Българската барманска гилдия.
През трите дни посетителите се запознаха с 50 марки и над 50 вида уиски, някои от които особено екзотични и непознати у нас като уиски, посветено на диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора с нейни снимки на етикета и бутилка 50-годишно уиски на стойност е 20 000 лева, чиито орнаменти са изработени от бижутер работил в кралския двор.
Апелът на домакините на Whiskey Fest Sofia 2013 бе преди всичко отговорна консумация и подобаващо поведение. Ето защо бе и въведен стандарт при дегустацията равен на една унция (1 oz).

 

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Три чаши кафе дневно намаляват риска от рак на черния дроб



с до 50%, показва ново изследване.
Според едно изследване питието намалява риска от най-често срещания тип рак на
черния дроб, hepatocellular carcinoma (HCC) с 40%, но друго проучване показа, че рискът може да намалее с до 50%, предава БГНЕС. Авторът на изследването д-р Карло Ла Векия от Института за фармакологични изследвания "Марио Негри" в Милано заяви: "Нашето изследване потвърждава минали заключения, че кафето е добро за вашето здраве и особено за черния дроб".
"Положителният ефект от кафето върху черния дроб може да се дължи на доказаната способност на напитката да предотвратява диабет, известен рисков фактор за заболяването", допълни той. Изследователите направили мета-анализ на статии, публикувани между 1996 и септември 2012, включващ 16 висококачествени изследвания на общо 3153 случая.
Първичният рак на черния дроб може да бъде предотвратен чрез ваксинация срещу хепатит Б, контрол на предаването на хепатит С и намаляване на консумацията на алкохол. Тези три мерки по принцип могат да предотвратят до 90% от първичния рак на черния дроб. Ракът на черния дроб е шестият най-широко разпространен вид рак в света и третата най-честа причина за смърт от заболяването.

Бадемите намаляват глада



Учени от университета Пардю в щата Индиана откриха, че ежедневното похапване на 43 грама печени и леко подсолени бадеми намалява глада, увеличава нивата на витамин Е и приема на "добри" мазнини, без да води до трупане на килограми, съобщи БГНЕС.
Американските изследователи провели 4-седмично проучване на последиците от консумацията на бадеми върху теглото и апетита. В изследването участвали 137
възрастни с повишен риск от диабет от втори тип.
Участниците били разделени на пет групи – контролна, която избягвала всякакви ядки и семена. От 4-те групи-едната приемала 43 грама бадеми на закуска, втората приемала ядките на обяд, третата, която консумирала бадемите сутрин и последната, която ги приемала следобед.
Доброволците не спазвали никакви други правила освен да следват обичайните си навици за хранене и физическа дейност. Резултатите показали, че макар те да приемали около 250 калории на ден под формата на бадеми, те като цяло не приемали допълнителни калории.
"Изследването показва, че бадемите са добър вариант за междинно хранене, особено за тези, които се тревожат за теглото си", заяви ръководителят на проучването д-р Ричард Матис, професор по диетология в университета Пардю.
"В това изследване участниците компенсираха допълнителните калории на бадемите, така че дневният им прием на енергия не се увеличи. Те съобщаваха за намален глад и желание за последващо хранене, особено когато бадемите били консумирани като междинно хранене, а не по време на ядене", допълни той.
Преди време беше установено, че бадемите увеличават усещането за ситост както при хората с нормално тегло, така и при хората, страдащи от затлъстяване. Това се дължи на мононенаситените мазнини, протеини и фибри, съдържащи се в бадемите. Предишни изследвания установиха още, че бадемите намаляват опасността от рак на черния дроб заради съдържанието си на витамин Е. Наличието на този витамин в ядките предпазва и от сърдечни заболявания и нарушаване на зрението в напреднала възраст.

Лекари се обединиха за създаване на Българска лекарска камара



Български лекари (председателите на районните колегии на БЛС, директори на болници, представители на сдруженията на областните и общинските болници, както и общопрактикуващи лекари) се обединиха за създаване на Българска лекарска камара.
Една от основните причини е, че такава структура съществува във всички страни на Европейския съюз, съобщиха от Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт.
На проведената конференцията във Велинград в началото на ноември са присъствали още бивши министри, ръководители на БЛС, представители на Сдружението на областните болници и Асоциацията на частните лечебни заведения.
Лекарите са единодушни, че обществото на българските лекари е достигнало критична точка на обезверяване и недоволство. Българските лекари напускат държавата ни не само поради финансови причини, а и поради липса на мощна структура, членството им в която да им осигури реална защита.
По време на форума е създадена и експертна група, която ще формулира функциите на лекарската камара в проекта на Закона за съсловните организации, а след обсъждане ще ги представи на МЗ за законодателна инициатива.
От Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт изразиха съжаление от факта, че по време на срещата не е присъствал представител на управителния съвет на лекарския съюз.
-------------------
Доц. Стайко Спиридонов, председател на Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт: Става дума за предложения за промени в Закона за съсловните
организации. Нашата идея е да променим съюза чрез функциите, но те сами по себе си няма да заработят, ако не се промени и структурата на БЛС. Времето е дошло. През 1947 г., когато е закрит БЛС, е имало 9 специалности. Днес има 48 специалности и 40 подспециалности. Лекарският съюз вече не може да отговори на изискванията и да обхване всички видове лекари и специалности и те да бъдат представени реално. Сега в съюза са много слабо представени болничните лекари например, а да не говорим за академичната общност. На нея разчитаме за продължаващото обучение, специализациите и др.
Сега основните функции на БЛС по закон са общо три. Първата е договаряне на националния рамков договор, но ако се вгледаме по-внимателно, възниква въпросът какво точно договаря съюзът. Преди 10-ина години договаряхме и обеми, и цени, тогава определяха и бюджета. В момента здравната каса е одържавена, обемите и цените са извадени от договарянето и функцията на БЛС да договаря се е ограничила само в някакви  козметични текстови промени. Те реално нищо не променят във финансирането на медицинската дейност.
Другата е продължаващото обучение, при което нищо не се променя вече 10 г. Говорим едно и също, минахме през даване на точки за присъствие на научни форуми, които също не потръгнаха. После всичко замря. Без научните медицински дружества и академичната общност нищо не може да се развие в продължаващото обучение.
Третата законово уредена функция на БЛС е добрата медицинска практика. По нея се работи над 10 г., топката се прехвърля между съюза и министерството и на практика нищо не става.
Всички останали функции на БЛС, за които се чува, са само по устав и не са законово обезпечени. Затова и съюзът не може да ги използва като лостове за разрешаване на проблемите на съсловието. Точно затова нашата идея е да вменим функции, които да допълнят предишните и да увеличат силата на съюза и на отделния лекар. Постоянно се говори за реформи и промени в здравната система, но забравяме, че лекарското съсловие е техният лост, който трябва да задвижи всяка промяна в общественото здравеопазване.
Във Франция има камара, както и синдикат, и имат лостове за влияние върху акредитация, специализация, договаряне и този орган има правото да определи в кой регион от какви специалисти има нужда. Преди 2 г. попитахме може ли български лекар да работи като педиатър и от камарата веднага отговориха, че в момента има нужда от педиатри в Североизточна Франция срещу 4000 евро заплата.
В нашия проектозакон за промени в Закона за съсловните организации приспособихме принципи от моделите на Франция, Испания и Германия според нашите условия. Всички правителства залагат в центъра на системата пациента, а забравят тези, които ще го лекуват. Лекарите са саморегулиращо се съсловие, а в момента в БЛС няма нито саморегулация, нито самоконтрол. Точно тези функции искаме да добавим.

Симеон Дянков може да отиде на прокурор заради източването на близо 1,5 млрд. лв. от НЗОК



Бившият финансов министър Симеон Дянков в кабинета „Борисов" може да отиде на прокурор заради източването на близо 1,5 млрд. лв. от НЗОК, заяви в парламента здравният министър д-р Таня Андреева.
„Сериозно обмисляме да сезираме държавното обвинение по случая. Тези пари
изчезнаха от здравната каса в нарушение на Закона за здравното осигуряване. Безспорен е фактът, че ако бяха влезли в системата, сега нямаше да има проблеми със заплащането на медицинските дейности и лекарствата в болниците", категорична беше тя. Д-р Андреева уточни, че документите ще бъдат готови и внесени в прокуратурата до края на ноември. Още в началото на месеца управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова също настоя прокуратурата да се занимае със случая. Тя поиска да се разкрие къде точно са отишли парите и дали вече не са в нечий джоб, както и цялата сума да се възстанови на касата.
Председателят на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер заяви, че по информация на заместниците на Симеон Дянков изчезналите пари са отишли за инфраструктурни проекти и бонуси в някои министерства.
„Ние също направихме опит да сезираме прокуратурата за това неправомерно действие, но се оказа, че юристите ни са на различни мнения по въпроса, и не можахме да оформим сигнала", призна д-р Джафер и подчерта, че разчита на БЛС като съсловна организация да предприеме действия в тази посока.
Наскоро и лидерът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев също поиска прокуратурата да се заеме с бившия финансист №1 заради пренасочените от НЗОК към държавния бюджет пари.
„Драмата в здравеопазването започна още през 2009 г. Човекът, виновен за това, се казва Симеон Дянков", категоричен беше той.

Прокуратурата и ДАНС да разследват всички жалби за лекарски грешки



а лекарите, причинили смърт на пациент, да влизат в затвора, поиска лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев. Според него Изпълнителна агенция „Медицински одит", не си върши работата и по-скоро прикрива прегрешилите медиицински лица, отколкото да ги изобличава.
Той обвини служителите на „Медицински одит" в конфликт на интереси и „теснокорупционни контакти с потенциални виновници за смъртта на
пациенти".
„Агенцията работи непрозрачно и харчи излишни пари на държавата. За три години откакто съществува не е изградила система за отчитане на медицинските грешки, нито пък е изготвила някакви препоръки за подобряване работата на лекарите у нас", посочи Илиев.
Затова от ДРОМ настояват изпълнителната агенция да бъде преобразувана в отдел към МЗ - така ще върши същото, но ще струва по-малко на бюджета.
До дни от ДРОМ ще организират протестно шествие, на което ще бъде поискано закриване на агенция „Медицински одит" и ефективни наказания за лекарите убийци.
Предложенията им ще бъдат внесени в писмен вид в деловодствата на Министерския съвет и Народното събрание.

НАП :Приходите от здравни осигуровки ще бъдат преизпълнени



Събрани са над 370 млн. лв. просрочени здравни вноски

Планът за приходите от здравноосигурителни вноски ще бъде преизпълнен с 30 млн. лв., съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).
До края на септември т. г. са събрани над 370 млн. лв. просрочени здравни осигуровки.
Това е с над 50 млн. лв. повече спрямо събраните забавени плащания за цялата минала година. Те са внесени в бюджета на НЗОК от безработни, студенти и от хора, които не получават други доходи. За полугодието на настоящата година с ревизии и актове органите на НАП са установили други близо 51 млн. лв. задължения за здравни вноски, съобщават още от данъчната агенция.
Очакваните постъпления до края на годината ще надхвърлят 1.5 млрд. лв. "Твърденията, че държавата не прави достатъчно за събиране на здравните вноски, са несъстоятелни. Изглежда много хора се чувстват компетентни да коментират приходите в здравната система, но няма желаещи да обсъждат разходната част", коментира изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.


Тотко Найденов: Политиците ни болни от алчност



Редно е да знаем всичко за здравето на хората, които избираме


С нова книга ще се похвали в близките дни известният лекар писател д-р Тотко Найденов.
Зад скандалното заглавие "Болестите и сексът на държавниците" се крие едно сериозно наблюдение на медика и публициста върху здравето на личности като бисексуалния Александър Велики, римските главорези и кръвосмесители, руските царе изверги, италианския сатирик "Бунга-бунга". Има ги и любовчиите, разширили и разкъсали България, комунистическите диктатори, пишман демократите и най-великия и най-чистия - Васил Левски.
----------------
- Д-р Найденов, защо се захванахте точно с тази книга. Толкова ли е важно от какво са боледували хора, които вече отдавна ги няма?
- От баща ми, който също е лекар, ми е вменено да бъда наблюдателен, като поставям диагноза. Гледам по телевизията нашите политици и се замислям: Абе от какво са болни тези хора. Интересува ме дали са дебели, затлъстели... Червени бузки издават диабет, големият корем - при всички случаи хипертония. И тогава се замислям: откъде накъде болни хора ще управляват здрави. И дали тяхното състояние не се отразява на държавническите им решения.
- И до какъв извод стигнахте?
- Излязох с призив, наречен "Здравето, българино!". Призовах всички кметове и кандидат-депутати преди изборите да кажат от какви болести страдат и какви сексуални практики имат. Да признаят, ако имат отклонения. Кметовете на Ню Йорк, Берлин, Париж например си казаха, че са гейове и ги избраха. Кметицата на село Давидково Севда преди изборите обясни:  Драги съселяни, имам рак на гърдата, оперирана съм, минала съм химиотерапия, ако решите да гласувате за мен, да знаете, че не съм съвсем здрава. Избраха я със 77 процента. И Райчо Данаилов, кмет на община Баните, каза: Имам тежък диабет. По два пъти на ден се бода с инсулин. Преценете. Вече трети мандат кара. Без проблем. Предпочитам кандидатите за властта искрено да си кажат от какво боледуват, за да можем да знаем. Защото има болести, които се отразяват много зле на интелекта - например паркинсон. Малко хора знаят, че когато започва настъплението към Сталинград, Хитлер вече е бил поразен от тази болест. Изводът е, че някои глупави и вредни държавнически решения се обясняват със здравословното състояние на авторите им.
- Като се заглеждате в държавниците ни, виждате ли болни между тях?
- Има много с наднормено тегло. При всички случаи те имат хипертония и повишена кръвна захар. Това е неизбежно. Има ги всеки трети българин.
- Това влияе ли на работата им?
- Не особено. Лесно се изморяват. Докато за лошите решения влияе много паркинсонът. Той уврежда психиката. Такива, слава богу, няма.
- Коя е на-добрата възраст за държавника?
- Трябва да е зрял. Най-добре около петдесет години. Горна граница няма, но около седемдесет човек трябва да мисли да се оттегли, ако още е в политиката.
- Има ли болест на политиците?
- Възгордяват се.
-Това болест ли е?
- Как да не е. Това е един от седемте смъртни гряха. Те започват с гордостта. Въздигналите се престават да общуват с хората и това виждаме всички. Завист, алчност, леност, лакомия, похот, това са болестите на властниците. Те се покриват със седемте смъртни гряха.

В."Стандарт"
 

Стартира кампания за повишаване информираността и подобряване на грижите за недоносените бебета


Инициатор на инициативата целяща повишаване информираността и институционалната ангажираност за недоносените новородени деца и техните родители е Фондация „Нашите недоносени деца“.


Кампанията е част от международната инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI), която се провежда в страни от цяла Европа под надслов „Socks for Life (“Чорапчета за живот“).Тази инициатива насърчава арт активности, които да привличат общественото внимание и да повишават информираността на хората по темата за преждевременно раждане и неговата превенция. Кампанията в България се провежда с подкрепата на Столична община, Нестле България и фармацевтичната компания Abbvie. 


Експертите от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI) са подготвили 10 препоръки за подобряване качеството на грижите за недоносените новородени и техните родители. Тези препоръки ще бъдат внесени за обсъждане в Европейския парламент като обществена петиция на граждани и организации от цяла Европа. За целта кампанията апелира за онлайн гласуване на интернет сайта www.enemenemini.eu, където се събират гласовете в подкрепа на петицията.

Част от препоръките на EFCNI  предвиждат изготвянето на единна квалифицирана информация в помощ на всички родители с недоносени новородени, приемането на национални политически стратегии за намаляване на рисковете по време на бременност, обучение на специализиран персонал, който да предоставя най-добрите грижи за бременните жени и недоносените новородени бебета, създаването на единна европейска система за регистрация на данни относно преждевременното раждане и др.

„Всяко десето дете в България се ражда недоносeно и тази тенденция се затвърждава през последните години. Тези деца се нуждаят от специализирани грижи при раждането в болнично заведение, както и от специални наблюдения след като бъдат изписани. Необходимо е родителите да бъдат обучавани и подпомагани, за да могат да положат адекватни грижи за децата си. Информираността на младите хора относно рисковите фактори за преждевременно раждане е от ключово значение за предотвратяване на този проблем“, заявява Нина Николова, основател и председател на Фондация „Нашите недоносени деца“.

Кампанията е  насочена към младите родители и техните деца. Организиран е конкурс за детски рисунки под надслов „Socks for Life”, който цели да приобщи младото поколение на България към  инициативата.  Най-добрата рисунка на бебешко чорапче ще бъде включена в международна изложба в Брюксел с произведения от цяла Европа, изработени специално за кампанията Socks for Life. Условията за конкурса и начина на изпращане на рисунките са регламентирани на www.premature-bg.com