Translate

петък, 20 септември 2013 г.

Първият клиничен фармацевт у нас проф. Евгений Минков навърши 80 години


Българският фармацевтичен съюз го награди за приноса му в развитието на фармацията у нас



Българският фармацевтичен съюз награди със златна значка и почетна грамота за Особен принос към фармацевтичното съсловие професор Евгений Минков по случай 80-годишния му юбилей. Отличието бе връчено лично от председателя на Съюза професор Илко Гетов на специално тържество на 18 септември 2013г., на което присъстваха представители на фармацевтичната академична общност и фармацевтичното съсловие. Сред гостите бе и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, както и  доц. Атанас Щерев, който припомни изключителния принос на професор Минков в изработването на редица закони, свързани с фармацията и здравеопазването у нас.
Професор Евгений Минков е първият доктор на науките по фармация у нас. Започва кариерата си в аптека в село Стежерово, Свищовско. След това печели конкурс за асистент във Фармацевтичния факултет на Медицинска академия в София. През 1985 г. прави първия в България докторат по фармация и година по-късно е хабилитиран като професор. Бил е 15 години ръководител на Катедра по технология на лекарствените средства, дългогодишен заместник декан и един мандат декан на Фармацевтичния факултет. Има над 150 научни публикации, два учебника и ръководства за практически упражнения на студенти. Два мандата е председател на Управителния съвет на Съюза на фармацевтите в България /СФБ/ чийто приемник е Българския фармацевтичен съюз.

 

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Менторът в X Factor Любо Киров представи видеото към новата си песен "Имам само теб"



За промоцията той изпълни песента заедно с истински госпъл хор, който взима участие и в промоцираното видео.
Сред гостите бяха журито в X Factor - Мария Илиева, Заки, както и журито от сезон 1 - Мага и Поли Генова.
"Имам само теб" аплодираха още група Те, Орлин Горанов, Катето Евро, Камен Воденичаров, Алекс Раева с Дончо, Калин Вельов, Графа, Сантра и много други гости.

Видеото на „Имам само теб” вече може да се види и в официалния YouTube канал на Любо http://www.youtube.com/watch?v=Q9E2buctsEw, като от снощи е гледано над 1000 пъти. Текстът е на Любо, музиката на Monyx, аранжимент – маестро Живко Петров.
 „Прекрасна песен! Както винаги – Любо Киров е символ за качествена музика, поднесена интелигентно! Прекрасен аранжимент на Живко Петров с идеята да включи хор. Много хубав текст, хубаво послание и след края й...просто си я пускаш пак!”, коментират феновете на Любо.

Събития и семинари за кариерни възможности в медицината ще се проведат в 7 града



MedPharm Careers е най-голямото по рода си медицинско изложение за търсене на работа в Европа, където стотици здравни специалисти намират възможности за развитие на тяхната професионална кариера.  Тази година есенното издание на  MedPharm Careers ще се състои в над 20 европейски страни.
В България ще се проведе едно изложение и шест семинара:
Пловдив (семинар) – 21.09 – хотел Лайпциг – 11:00 – 16:30
София (изложение) – 22.09 – хотел Рила – 11:00 – 18:00
Стара Загора (семинар)  – 27.09 – хотел Ефир – 15:00 – 19:00
Бургас (семинар)  – 28.09 – хотел Аква – 11:00 – 16:30
Варна (семинар)  – 29.09 – хотел Графит – 11:00 – 16:30
Русе (семинар)  – 30.09 – хотел Рига – 13:00 – 18:00
Плевен (семинар)  – 01.10 – хотел Балкан – 13:00 – 18:00
По време на семинарите ще бъде предоставена най-актуалната информация в момента за възможностите за работа в България и в чужбина за здравни специалисти. След всяка лекция е предвидена и дискусия с въпроси и отговори. Семинарите ще засегнат следните теми:
Какви възможности за работа по света имат лекарите в момента?
Как да научим ефективно медицински английски?
Какви възможности за специализация в България и в Европа имат младите лекари?
Какви възможности за работа по света имат медицинските сестри?
В София, освен семинарите, ще се проведе и традиционното изложение MedPharm Careers, на което медиците ще могат да се срещнат с представители на фирми, предлагащи възможности за кариерно развитие във Великобритания, Германия, Франция, Швейцария, Скандинавския полуостров и България. Компаниите съдействат за оформянето на  всички документи нужни за работа в чужбина, осигуряват езикови курсове и подпомагат в планирането на кариерното развитие на всеки един кандидат.
Освен това на събитието ще бъде представен и демонстриран най-новият  онлайн курс по медицински английски в света (Medical English 24), за който всеки посетител ще получи 20% отстъпка.
Също така, всеки присъствал на изложението и семинарите ще получи безплатни броеве на специализирани медицински списания  Magazine и ще има възможността да се запознае с най-новите медицински книги и учебници.
Участието във форума е безплатно, необходима е само регистрация на: http://www.medpharmjobs.com/fairs/BG
На сайта можете да бъде намерена и програмата на всяко едно събитие.

Парис Хилтън влезе в къщата на VIP Brother- и излезе…




Внучката на основателя на веригата хотели „Хилтън“ се присъедини към съквартирантите ден след официалния старт на риалити формата (в неделя).

Парис Хилтън влезе в Къщата на VIP Brother късно вечерта на 16 септември. След като я посрещнаха с пита и мед и бе диджей на партито в нейна чест-напусна български ВИП-ове…


Рано сутринта в сряда тя излетя към следващото си приключение.
Блондинката получи като подарък малък сувенир- кукла в народна носия.

 

Безплатни прегледи за Синдром на неспокойните крака стартират в Токуда Болница



Във връзка с международния ден на заболяването – 23 септември, широк кръг от хора ще имат достъп до безвъзмездни консултации


Пациенти с оплаквания като нощни изтръпвания в краката, мравучкане,
крампи, затопляне, сърбеж или болка могат да се прегледат безплатно в кабинетите по
Неврология на Токуда Болница София. Това са част от симптомите на неврологичното заболяване, наречено Синдром на неспокойните крака, от което страда 5 до 15% от населението на света.
Синдромът на неспокойните крака спада към т. нар. нарушения на съня – голяма група заболявания, чиято диагностика се развива активно през последните години в световен план. Специфичното неврологично заболяване се причислява към двигателните нарушения на съня и често пъти води до безсъние, породено от неприятните усещания. Наблюдава се зачестяване на оплакванията при бременни жени, пациенти с бъбречна недостатъчност и ревматоиден артрит.
„За съжаление, това заболяване често е пропускано или грешно диагностицирано”, обяснява доц. д-р Иван Стайков, дм, началник на Клиниката по Неврология в Токуда. Симптомите имат циркаден (денонощен) ритъм и се проявяват главно при почивка, вечер и през нощта.Те обикновено се засилват между 23 ч. и 1 ч. след полунощ и намаляват или изчезват през втората половина на нощта.

При установени заболявания, е необходимо пациентите да носят наличната си медицинска си документация. Не са необходими направления, но е задължително предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4911 от 18 септември.

Актьорът и политик Стефан Данаилов получи званието "Почетен гражданин на София"


Титлата "Почетен гражданин на София" получиха по случай празника на града  осем заслужили българи. Сред тях са лекоатлетката и олимпийски шампион Йорданка Донкова, лекарят проф. Иван Черноземски, строителният специалист проф. Божидар Божинов,
бившите футболисти на "Славия" Андрей Желязков и Чавдар Цветков, дипломатът Иван Станчов, композиторът проф. Румен Цонев, посланикът ни във Ватикана проф. Кирил Топалов и конструкторът инж. Никола Гайдаров.
СОС присъди званието "Почетен знак на Столичната община" на гражданите, участвали доброволно в потушаването на възникналия пожар в резервата "Бистришко бранище", както и на Софийската филхармония по повод 85 години от нейното създаване. С отличието "Значка на София" бе наградена Ксения Семизорова, директор на 7-о ОДЗ, по повод 40-годишнината му и нейните постижения в предучилищното образование.

В поздравителното си слово кметът Йорданка Фандъкова посочи, че София е знак за единство, толерантност и зачитане на правата на другите. Тя припомни, че заради богатото наследство столицата и Югозападният регион са кандидати за Европейска столица на културата през 2019 г. С вдигане на знамето на града и тържествен водосвет до църквата "Св. София" в присъствието на партриарх Неофит, председателят на НС Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и президентът Росен Плевнелиев почетоха патронния празник на столицата.
 

Пластир мери температурата и оценява психиката


Учени разработиха пластир, който мери телесната температура и оценява психичното състояние на човек, съобщава Live Science. Гъвкавата електросхема със сензори
отчита температурата на тялото и психичното състояние. При незначително покачване на градусите кръвоносните съдове са разширяват и се съкращават. Това дава отражение на сърдечносъдовата система. Гъвкавият пластир е с дебелина 50 микрона и плътно прилепва към кожата като временна татуировка. Той е разработен от Джон Роджърс от Университета в Илинойс. Сензорите, които са направени от златни проводници и силиконови мембрани,   позволяват на кожата да диша. Те отчитат колебания на температурата до стотни от градуса, като оценяват кръвоснабдяването и влажността на кожата. По тези симптоми може да се направи оценка дали човек е развълнуван, притеснен или стресиран, обясняват учените.

Канадски учени произведоха кръв от човешка кожа



Новият метод дава шансове за лечението на редица болести, включително и онкологични, съобщиха от института „Макмастър” за изследвания върху стволовите клетки и рака в Хамилтън, Онтарио.
Методът ползва човешки кожни клетки, за да ги превърне в кръвни клетки със същия генетичен подпис. Процесът е улеснен, тъй като не се прибягва до сложни и противоречиви от етична гледна точка процедури, свързани с ембрионни стволови клетки. Откритието им позволява на базата на парче кожа с размери 4х3 см да се създаде достатъчно кръв за кръвопреливане, като се избегнат рисковете от инфекции.
Смятаме, че в бъдеще ще можем да създаваме кръв по по-ефикасен начин, отбеляза ръководителят на изследването проф. Мик Бхатия.
Перспективата на пациент да бъде прелята кръв, произлязла от собствената му кожа, дава надежди, че един ден при хората, нуждаещи се от кръвопреливания, няма да е нужно да се прибягва до използване на банки кръв от кръводарители. Според изследователите откритието ще даде възможност на пациенти, подложили се на химиотерапия, да понесат по-дълго лечение без сегашните прекъсвания, които позволяват на организма да се възстанови, но същевременно и дава „прозорец” на туморите да се активизират отново през това време.

Продължава кампанията за превенция на сърдечно-съдови заболявания в Токуда




Във втората фаза на кампанията, посветена на контрола и профилактиката на сърдечно-
съдови заболявания, ще се извършват прегледи за рискови групи – хора със заседнал начин на живот, наднормено тегло, диабет, установено високо кръвно налягане. Желаещите да се включат в кампанията ще бъдат преглеждани от водещите лекари от Клиниката по кардиология в Токуда със значителен опит в извършване на инвазивни кардиологични процедури, ехография и ритмология.
Увеличаващият се обем професии с предпоставки за заседнал начин на живот, множество стресови ситуации и нездравословно хранене предразполагат към повишаване на телесното тегло и сърдечно-съдови проблеми  като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и др. 
„Препоръчва се на хората с нездравословен начин на живот, изложеност на стрес и фамилна обремененост да преглеждат редовно сърцето си, защото най-честите здравословни проблеми за тях възникват в тази област. Това е много важно, особено за пациентите с вече установено високо кръвно налягане” – каза д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в Токуда Болница. Профилактиката и навременното диагностициране имат съществена роля за овладяване на по-нататъшните проблеми със сърдечно-съдовата система и избягване на сериозните състояния. 

Консултациите са насрочени за оставащите петъци до края на септември (20 и 27 септември). 

Пациентите с поставена диагноза е необходимо да носят цялата си налична медицинска документация. Направления не са необходими, но е задължително предварително записване на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4912.
 

„Моят зелен град” вдъхновява през 2013 г.- 19 български града




Екологичната и образователна инициатива ще се проведе на 28 септември

Шестото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ ще обедини жителите на 19  града  у нас с идеята да се погрижат за природата и да направят своето населено място по-чисто и приятно за живеене.
Тази година в„Моят зелен град” имат възможност да се включат всички жители и гости на София, Банкя, Костинброд, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Шумен, Добрич, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Плевен, Русе, Търговище, Велико Търново, Велинград и Габрово. 
Целта е да приобщи все по-голям брой хора към опазването на природата и да покаже как с малка грижа всеки може да повлияе положително на околната среда. И тази година инициативата има образователен фокус. Под мотото „Бъди зелен не само за ден“ ще отворят врати откритите класни стаи на „Моят зелен град“, които ще предложат много нови дейности и изненади за участниците. На 28 септември те ще посрещнат не само най-малките еко любители, но и всички възрастни, които искат да научат интересни факти за околната среда. Класните стаи ще бъдат посветени на различни екологични теми, които ще дадат много практически съвети и зелени идеи на участниците.
Кампанията се организира от Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и Столична община.
Медийни партньори на инициативата са в. Труд, в. 24 часа и новинарският сайт Vesti.bg.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:
Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловска река в град София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 година за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци.През 2012 г. „Моят зелен град” се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда.


„Топъл обяд в училище“


В периода от 17 септември до 25 октомври 2013 г., в подкрепа на децата в нужда, Българският Червен кръст и „Хиполенд“ АД провеждат съвместна благотворителна кампания под наслов „Заедно помагаме“.


По време на инициативата, клиентите на веригата магазини за детски и бебешки стоки „Хиполенд“ в цялата страна ще имат възможност, закупувайки продукт, брандиран със знака на БЧК, да подпомогнат осигуряването на безплатен обяд в училище на деца сираци, безпризорни, деца на самотни родители и деца от бедни семейства. "Хиполенд" АД ще дарява 5% от стойността на всеки такъв продукт на програма "Топъл обяд в училище" на БЧК, която има за цел да подпомогне нормалното физическо развитие на децата и намаляване на заболеваемостта им, произтичаща от нередовното и непълноценно хранене. Осигуряването на храна на особено нуждаещи се ученици чрез включването им в проекта „Топъл обяд” понякога е единствената възможност те да посещават редовно учебните занятия..

Официално становище на организациите на студентите по медицина в България относно специализациите


До институциите в страната имащи отношение към проблема.

В отвореното писмо на Асоциация на студентите по медицина в България, Асоциация на
студентите по медицина в България – Софийски университет, Асоциация на студентите медици в България –София,Асоциация на студентите медици – Пловдив, Асоциация на студентите медици в България – Стара Загора,Асоциация на студентите медици в България – клон Плевен, Асоциация на студентите медици в България – Варна съвместно със Факултетен студентски съвет на МФ при Софийски университет, Студентски съвет на Медицински университет – София, Студентски съвет на медицински университет – Пловдив, Студентски съвет на Медицински университет – Плевен, Студентски съвет на Тракийски Университет – Стара Загора, Студентски съвет на Медицински университет – Варна, и Български лекари за европейски стандарти за специализация се казва:
-След проведената Национална кръгла маса по проблемите за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, проведена на 16 – 17 Септември 2013 година, в която взеха участие и горе посочените представители, позовавайки се на изселването на институт „Отворено общество” – София, че България губи завършващите студентите от медицинските специалности заради начина на организация за зачисляване и обучението за придобиване на специалност в системата на здравеопазването и заради липсата на ясни правила, които да се спазват и представляват ценност за системата, заявяваме, че другите отблъскващи завършващите лекари фактори са непоследователната политика за здравеопазване и липсата на внимание към проблемите, свързани със специалистите в тази област.
През последните години публичните инвестиции във висшето медицинско образование в България са намалели с близо 30%. Това доведе до намаляване на държавната издръжка за студент в медицинските специалности. Един поглед върху потоците от хора, които влизат и излизат от системата на здравеопазването, ясно показва, че дори ако всички новозавършили медицински специалисти останат да практикуват в страната, броят на завършващите няма да е достатъчен да гарантира нуждите от хора в здравеопазването.
Нарушеният баланс на хората в системата лесно може да бъде установен, когато погледнем движението на медицинските специалисти. В изследване на институт „Отворено общество” - София са представени данни за 2011 година, които се базират на регистрите на Български лекарски съюз (БЛС), Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и данни за завършващите, които се

базират на Рейтинговата система на висшите училища в България. Според тези данни през 2010/2011 студенти в последна година на обучението си по медицина са 534, а издадените удостоверения от БЛС за работа в чужбина са 396.
37% от студентите по медицина заявяват намерение за напускане на страната, а
медицинските специалисти, достигнали пенсионна възраст през 2011г., са 6191
От гледна точка на публичните инвестиции в медицинско образование, декларираното намерение на 37% от студентите да напуснат страната и да се реализират в чужбина означава, че близо 18 мил. лева само през 2011 г. са инвестирани в хора, които не намират сериозни основания да продължат професионалното си развитие в България
За студентите по медицина проблемите, свързани със специализациите и обявените места държавна поръчка, са основен въпрос, който влияе на решението за специализация и практикуване в чужбина. Ограничени места по държавна поръчка, условието за заплащане на такса за специализация и ниското заплащане са силно демотивиращи. Неясните и непоследователни политики в последните близо 8 години, свързани със специализациите, пораждат и усещане за липса на интерес към студентите в специалност „медицина” от страна на държавата. Преобладава усещането, че студентите по медицина тежат на системата и са нежелани.
Усещането за несигурност се допълва от впечатлението, което студентите придобиват по време на практическото си обучение: в учебните бази не се обръща достатъчно внимание на практикуващите студенти и специализанти, поради липса на финансов стимул за обучаващите, нелеките условия на труд и липсата на достатъчно медицински специалисти.
Въз основа на изложеното по–горе, отправяме следните искания:
1. Увеличаване и оптимизиране броя на местата за специализация–държавна поръчка, съобразявайки се със заявките, които постъпват от лечебните заведения чрез Регионалните здравни инспекции до Министерството на здравеопазването;
2. Увеличаване на минималното възнаграждение на специализантите до средната работна заплата в сектор „Здравеопазване и социална работа”;
3. Промени в Наредбата № 34 от 29 Декември 2006 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването:
3.1. Да се промени досегашния начин за полагане на държавен изпит за придобиване на
специалност в системата на здравеопазването с цел по-обективно оценяване на полагащите изпита. Предлагаме да се запази назначаването на една или две комисии за провеждане на държавен изпит от Министъра на здравеопазването, но провеждането на държавния изпит да става децентрализирано, в определен ден и час, в съответните институции по член 7, в писмен вид или под формата на тест (както е в редица страни в света) със съответната степен на анонимност, подобно на изпитите за зачисляване за придобиване на специалност.
3.2. Да се добави към член 39б. изискване за задължителен периодичен външен контрол за осигуряване качеството на обучението за придобиване на специалност в системата на
здравеопазването от специално създадени комисии в Министерството на здравеопазването и от независими съсловни организации (пример Български лекарски съюз, Български лекари за европейски стандарти за специализация и др.)
3.3. Необходима е промяна на статута на договора за обучение на специализантите (сключен между университета, болничните бази и специализанта) и регламентирането му като вид трудов договор по смисъла на Кодекса на труда, с всички произлизащи от това права и задължения на страните по договора.

4. Промени в Закона за лечебните заведения:
4.1. Промяна на чл. 80 т. 1 като предлагаме да бъде добавен към персонала на лечебното заведение и лекар – специализант;
5. Увеличаване на средствата, отделяни за здравеопазване до минимум 6 % от брутния вътрешен продукт на страната;
6. След вчерашното изказване в медийното пространство на настоящия Министър на здравеопазването д-р Таня Андреева – Райнова, да премахне изпита за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, Ние изразяваме своето пълно НЕОДОБРЕНИЕ на взетото вече решение както и на начина по който то бива взимано – без провеждане дори на едно публично обсъждане на която да бъдат поканени всички законни представители на студентите както и Асоциация на студентите по
медицина, така и на Български лекарски съюз, Български лекари за европейски стандарти за специализация. Средният успех от обучението не трябва да бъде единствен и определящ фактор за зачисляването за специализация, тъй като въпреки синхронизирането на учебните планове, програми и изпитни процедури в различните учебни заведения уеднаквяване не може да бъде постигнато. Средният успех от обучението на всеки завършил лекар не е без значение, но ние
смятаме че неговата роля е необходимо да бъде по-малка и да не бъде единствена.

БЛС: Относно проекта на Национална здравна стратегия 2014-2020


От БЛС изказват мнение, че като цяло проекта , подготвен от МЗ, изглежда добре структуриран, многоаспектен и целящ създаването на съвременно европейско здравеопазване, но има много неточности и пропуски, както и липса на екшън план за изпълнение на стратегията. Не е ясно и не са посочени институциите, отговорни за реализирането й, както участието на съсловните организации и не е посочено какъв краен резултат от изпълнението й се очаква през 2020-а година. Според експертите акцент в документа трябва да бъде извънболничната помощ. Те твърдят, че в него има нови цели и задачи, но финансирането на здравеопазването не е увеличено, за да бъдат те осъществени.

От БЛС настояват средствата, заделяни за здравеопазване, да достигнат средния процент в останалите страни в Европейския съюз – 6% от БВП, независимо от икономическата и финансовата ситуация в страната.
От БЛС твърдят още, че изготвянето на проекта за стратегия без участието на съсловната организация е грубо незачитане на постигнатите договорености между партиите и съсловната организация. БЛС ще настоява за изпълнение на постигнатите договорености с управляващите партии, както и за поемане на политическа отговорност от тези техни представители, които еднолично ги нарушават.
БЛС има подписан Меморандум за общи принципи и действия в здравеопазването с Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, в който се казва "В първите шест месеца от началото на мандата, съвместно с БЛС, да се разработи и приеме Национална здравна стратегия за периода 2014-2020 г. с ясни приоритети, цели, задачи, действия, срокове, както и оперативен план към нея.", припомнят от организацията.
По думите на здравния министър д-р Таня Андреева обаче стратегиите се изработват от експерти и след това се представят за обсъждане, където БЛС като партньор има възможност да сподели своите виждания. Тя увери, че при изработването на конкретния план за действие БЛС ще бъде партньор и ще може да предложи конкретни мерки. Планът ще бъде изработен от експерти от Световната банка, посочи здравният министър.
„Аз смятам, че съсловните организации трябва да бъдат партньор при разписване на новите пътеки и остойностявания. Още повече ние сме разговаряли с д-р Райчинов и сме на едно и също мнение, че част от пътеките са тежко недофинансирани. И ако това
не се промени за следващата година обричаме много от болниците, работещи по тези клинични пътеки - в областта на детското здраве, на акушерство и гинекологията, на неврохирургията, на някои от специалностите във вътрешните болести…обричаме ги
на лоши финансови резултати само по причина на недофинансиране", обясни д-р Андреева.

От 2014 г. лекарите ще могат да специализират без приемен изпит




Класирането ще се извършва по успех от следването им. Това ще бъде допълнителен стимулиращ ефект студентите да имат добър успех, за да могат да се класират за първата желана от тях специалност, каза министърът на здравеопазването д-р Таня
Андреева след официалното откриване на новата учебна година в Медицинския университет-София (МУ).
Промяната за специализациите ще бъде направена в Наредба №34 на МЗ, по която в момента се работи, уточни д-р Андреева. Предвижда се и намаляване на санкцията за лекари, които след завършване на специализацията не работят на място, определено от държавата.
Здравният министър не скри, че програмата за насърчаване на специализантите, която е финансирана с 16 млн. лв., не е била добре популяризирана.
„Досега по програмата са се записали около 1000 души. Искаме да разширим капацитета поне с още 500 места, като ще обхванем и зъболекарите", каза още тя. В заключение увери, че промяна в размера на здравната вноска през 2014 година не се очаква. Според д-р Андреева, до края на годината трябва "да се подобри специализацията на младите лекари, да им осигурим възможност при започването на работа в лечебни заведения, веднага да бъдат зачислени за специализация по техен избор". А за незаетите места ще се прави второ, или трето класиране.
Първокурсниците в Медицинския университет тази година са над 1200 български граждани, като до края на октомври е срока за подаване документите на чуждестранните студенти.
180 души ще учат "Медицина", 120 - "Дентална медицина", 120 - "Фармация", 130 - във Факултета по обществено здраве. Същевременно 300 души са приети в Колежа "Йорданка Филаретова", където ще се обучават за медицински сестри и акушерки, а125 ще се обучават във филиала на МУ във Враца.
До година и половина ще бъдат ремонтирани всички общежития на МУ. Предстои и основно ремонтиране на всички аудитории на университета, съобщи ректорът на учебното заведение проф. Ваньо Митев.
По думите му ще се открие филиал на МУ в италианския град Киасо, по подобие на този в Швейцария, в който български преподаватели ще обучават студенти по наши програми на английски език. Преборихме се с конкуренцията на Испания и Румъния, със задоволство съобщи още той.
Медицинският университет си поиска земята, върху която се издигат сградите му. Ако я получим, ще решим инфраструктурните си проблеми, поясни проф. Митев. Той обясни, че доскоро мислели, че терените под Александровска болница са нейно притежание. Оказало се обаче, че при управлението на Иван Костов, когато е построен инсенираторът за биологични отпадъци, цялата площ е дадена на екоминистерството. "Тази седмица започват срещи по този повод, очаквам несправедливостта да бъде изгладена и теренът да бъде върнат на здравното министерство. След това то ще даде на МОН парцели, върху които ние можем да строим", каза проф. Митев.