Translate

вторник, 23 април 2013 г.

Без въздух-от 3 до 5 минути може да издържи човек

-Микроорганизмите в нашето тяло тежат едва 200 гр.;
-Човек бе храна може да издържи от 3 до 5 седмици, но това ще причини необратими промени в организма, без вода от 3 до 5 дни, но без въздух само от 3 до 5 минути;
-Дихателните пътища (бронхите) завършват с алвиоли, през които кислорода влиза в кръвта на белия дроб, които са 600 млн.т.е.80 кв.м.-колкото е площта на един тенис-корт;
-Бронхите са общо са с дължина 2400 км.т.е., колкото е разстоянието между София и Дъблин;
-Кислородът от алвиолите преминава в двата лоба на белия дроб през много, много тънка мембрана с дебелина 2 микрона;
-Човек в покой ежедневно вдишва16 пъти в минута;
-Около 9 куб.м. въздух минава на ден през белия дроб. При спорт (активно натоварване) това количество въздух може  да се увеличи 24 пъти. Препоръчително е плуването, бягането, но не и вдигането на тежести ;
-До 25-та година се  развива структурата на белия дроб при човека, а  след това  белият дроб прогресивно регрисира;
-Кашлицата е опит белият дроб да се изчисти от чуждите бактериални тела;
-Ако до 7 дни не мине хремата трябва да се търси специалист-алерголог  или специалист УНГ;
-Ако няма инфекция, а възпалението продължава(реакция на организма срещу нещо чуждо, външно напр.бактерии) е налична алергия;
-Пушенето ускорява стареенето на белия дроб. След 10 г. пушачът е със стесен лумен, задебелена лигавица, разкъсани прегради между алвиолите и с големи въздушни чували в белия дроб  ;
-Пасивното пушене също убива, тъй като пасивния пушач е от другата страна на цигарата;
-Ако младежите започнат да пушат преди 25-та  си  година  значително се забавя развитието на белия дроб.Спирането на цигарите обаче отлага във времето инвалидизацията и смъртността;
-При спадане на белодробната функция под 80% настъпва инвалидизацията;
-Ако познавате петима пушачи над 50 години, то вие познавате задължително поне един човек с ХОББ.

Тежко болни са без кислородно лечение

а то удължава преживяемостта от 3 до 5 години.Цената на кислородния концентратор се движи между 1000 и 1200 лева, но тя не се поема от НЗОК.
„ В момента около 40 хил. души получават   ежемесечно медикаменти за белодробно заболяване по здравна каса.  Тежко болните с дихателна недостатъчност
нужда от лечение с такъв апарат около 16 часа в денонощието, за да живеят. Около 20 000  са без кислородолечение, тъй като не могат да си го позволят  и буквално умират", алармира председателят на Дружеството на пулмолозите доц. Явор Иванов.
Той алармира още, както за липса на направления при ОПЛ за изследване с компютърен томограф на пациентите със съмнения за рак на белия дроб, така и за огромния проблем, който съществува и с клиничните пътеки за лечение на белодробните заболявания.Така напр.

за 7-дневен престой в болница на пациент с ХОББ касата плаща 380-400 лева, а реално изразходваните средства са 1300 лева. Същото е положението с пътеките за пневмонии, бронхоскопия, астма и дихателна недостатъчност.
Специалистите са категорични, че клиничните пътеки са архаизъм и настояват да се премине към заплащане за извършени дейности. Финансовият стимул забива  специалността все по-надолу и надолу, а ние работим в условия на стрес и унизително отношение, от страна на здравната каса, при т.нар. проверки, бяха единодушни те.
Според данните от проучване, проведено сред 3000 пациенти, поне 15% от тях проявяват данни за ХОББ. Не по-малко от 80% от болните с ХОББ са пушачи.Според данните в около 85-95% от смъртните случаи на диагностицирани с белодробното заболяване причина е тютюнопушенето, заяви доц. Димитър Попов, началник на клиника по пулмология и алергология към Медицинския институт на МВР.
В световен мащаб заболяването заема шеста позиция по смъртност, но в близките години се очаква то да стане третата най-честа причина за летален край, след сърдечносъдовите заболявания  и рака.

Алергиите-бичът на съвременното общество


След 10-на години от алергии ще страда половината от населението у нас

Около 40% от световната популация е засегната от едно или повече алергични заболявания.
Всяко хронично заболяване е бреме, както за здравната система, така и за обществото като цяло.
У нас едно на  десет деца или близо  9% от населението е с диагностицирана астма . Но 50% от болните с астма не са с добър контрол на заболяването. И макар, че астмата има сравнително ниска смъртност тя в голяма степен влошава качеството на живот. 
В света от астма са засегнати 300 млн. души. Заболяването държи второ място сред хроничните респираторни заболявания (ХРЗ).
Водещ е алергичният ринит, който засята трима от всеки десет души. С това заболяване в света са 400 млн. души, а у нас над 1,5 мнл. 94% от пациентите, оплакващи се от продължителни носни проблеми, страдат именно от алергичен ринит, чиито пик е между 20-40 год. възраст. Алергичният ринит не е просто хрема или запушен нос, не е кихане или сърбеж то е изключителен проблем понякога с прогресиращ, необратим ход.Заболяването често остава нелекувано. 10% от  имащите алергичен ринит никога не са ходили на лекар, а 2/3 търсят неговата помощ едва когато симптомите станат непоносими.
На трето място е хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ, която засяга 18% от населението у нас, а в световен мащаб над 80 милиона души. И макар, че заболяването е предотвратимо и лечимо, то е единственото социално значимо заболяване по причина на което смъртността нараства. През 2020 г. се очаква да заеме  3-то място в смъртността след сърдечносъдовите и онко заболяванията.Недиагностицирането на заболяването е големия айсбер под водата, признават специалистите.
По данни на СЗО, алергичните заболявания се очаква да нараснат  до 50 % до 2025 г., от които  около 400 млн. деца ще бъдат с бронхиална астма, т.е. всеки втори от човечеството да бъде алергичен, алармира акад. Богдан Петрунов, по време на семинар за ХРЗ.
Най-разпространена е алергията към домашен прах, плесените, лекарствата, поленовата и хранителна алергия .
Основни симптоми на заболяването са кашлица, хрипове, стягане и болка в гърдите, затруднено дишане. Алергичните заболявания са много сериозен проблем, който води до инвалидизация на голяма част от населението. Ето защо още при първите симптоми трябва да се потърси специалист-алерголог. Още повече, че разполагаме и с една от най-добрите имунни терапии, за която препаратите се приготвят у нас, която не лекува симптомите, а болестта. Това е т.нар. алергична ваксинация-имунизацията на възрастното население с пневмококовите ваксини за предотвратяване на респираторните заболявания.
България обаче няма разработена нито стратегия,  нито Национална програма срещу  ХРЗ, която е изключително наложителна. Няма и достоверна база данни за заболяванията изобщо. Ранна диагностика и профилактика също липса, а и нищо не се прави в това направление . 
Само  10 лв. на човек за профилактика, може да спести хиляди, дори милиони левове за лечение. Превенцията на ХОББ  ще спести в пъти разходите за болнично лечение единодушни са специалистите, които настояват да се отдели съответният финансов ресурс и да започне разработването на национална програма за борба с ХРЗ, в която задължително да бъде включено безплатно измерване на дишането поне веднъж годишно.
В близко време може да останем  без специалисти по белодробни болести, алармира и доц. Явор Иванов от Университетската болница в Плевен. По думите му работещите сега белодробни лекари са около 500, но болшинството от тях са над 50 години, а половината са пред пенсия.
В момента обаче в три области на страната има криза в белодробните болници. Това са Велико Търново, Шумен и Пловдив, където те са фалирали или закрити и тепърва предстои разрешаването на проблема.  
Алерголозите в България са общо 110. В градовете Ямбол, Кърджали и Монтана тези специалисти липсват.
Въпреки тревожната статистика алергологията не е специалността с най-малко лекарски кадри. На първо място е ревматологията с едва 72-ма лекари, на пък за сметка на това кардиолозите в страната са над 950 души.Напоследък много млади лекари се ориентират и към офталмологията.

 

понеделник, 22 април 2013 г.

Стартира кампания за превенция и обучение на пътуващи в чужбина младежи в рамките на програмата „Университет за пациенти”


Всяка година хиляди български младежи заминават за чужбина. Всяко пътуване неизбежно е
свързано с увеличаване на социалните контакти, времето, прекарано в затворени и претъпкани с хора места като общежития, библиотеки и клубове. Това улеснява разпространението на
менингококите и увеличава риска от тежко менингококово заболяване.
Всичко това налага необходимостта младежите да бъдат обучавани за рисковете за здравословното им състояние и начините на превенция. Поради сериозността на проблематиката и в унисон с приетата през 2012г. Наредба 15 за имунизациите в Р. България, в която е посочено, че ваксинацията срещу менингококови инфекции при лица на възраст на и над 12 месеца е препоръчителна в определени случаи и по-конкретно при пътуващи лица.Национална пациентска организация съвместно с „НПО–Клон Младежки” стартира информационна програма в университети и училища, която е част от програмата "Университет за пациенти"и цели да информира българските младежи/студенти за рисковете при излизания,  извън страната, и по-конкретно рисковете от инвазивни менингококови заболявания (ИМЗ), заплахата от които начително се увеличава при пътувания и живеене в общежития.
В рамките на информационната кампания в учебни заведения в градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград и Плевен ще се провеждат семинарни обучения на младежи, в рамките на които специалист инфекционист ще обяснява на младежите рисковете от развитие на инвазивни менингококови заболявания, които са много опасни и се развиват изключително бързо, като могат да имат летален изход, ако не се овладеят навреме.
Пълен график на семинарни обучения ще  бъде поместен на интернет страницата на програмата „Университет за пациенти”–www.uni.npo.bg
Менингококовите инфекции са група заразни заболявания, които се причиняват от
Грам отрицателни диплококи-менингококи, разделени в 12 серогрупи. Най-често срещаните причинители на инфекция са от серогрупи А, В, С, W-135 и Y.
Те предизвикват заболявания протичащи с полиморфна клинична картина на:
назофарингит;гноен менингит;менингоенцелафалит;менингококов сепсис.
Източник на заразата могат да бъдат както болни, така и здрави носители, които излъчват причинителя от носа и гърлото. Заразяването става по въздушно-капков път, като се наблюдава подчертана есенно-зимна и пролетна сезонност.
Менингитът е една от формите на тежко менингококово заболяване, причинено от т. нар. бактерия Neisseria meningitidis. Друга често срещана форма на тежко менингококово заболяване е септицемия, при която бактериите инфектират кръвта.
Тежкото менингококово заболяване е сериозна инфекция. Менингококовите заболявания се срещат рядко, но болестта може да се развие бързо и да доведе до животозастрашаващи състояния в рамките на 24-48 часа. При 10-20% от хората, които са имали тежко менингококово заболяване, може да настъпят усложнения като умствена изостаналост, глухота, епилепсия или други неврологични състояния.
Не всички менингококови бактерии са еднакви. Съществуват около 13 различни серогрупи на Neisseria meningitidis бактерии и всяка от тях се обозначава с различна буква. Шест са серогрупите, които причиняват по-голямата част от заболяването в световен мащаб: A, B, C, W-135, X и Y. Разпространението на различните серогрупи е трудно за предвиждане и често се променя на глобално ниво. Диагностицирането на тежко менингококово заболяване може да бъде трудно, тъй като началните симптоми може да са неспецифични.
В България всяка година между 25 и 50 души се разболяват от менингококова инфекция. В случаите, когато менингококовата инфекция протече като менингококов менингит, умират до 15 болни.
Всеки човек е податлив на инфекция с менингококи, но най-често заболяването се среща при децата до 6-годишна възраст. Честотата на менингитите се увеличава при наблюдение на конкретни нарушения в защитните сили на организма. Повишен риск съществува и при грип или инфекция на горните дихателни пътища. Близки контакти с болен или носител на менингококи също така могат да бъдат непосредствена причина за заразяване.
Сред поведенческите фактори, благоприятстващи възникването както на менингококово носителство, така и на заболяване, са :
активно и пасивно тютюнопушене;посещение на барове и пренаселени места;целувки с болен човек.
Усложненията при менингококов менингит са многобройни и са основна причина за летален изход при пациента. Най-опасното усложнение е мозъчен оток с вклиняване на малкомозъчните тонзили,притискане на продълговатия мозък и парализа на дишането и сърдечната дейност. Като усложнение от инфекцията може да настъпи глухота от засягане на слуховия нерв и други черепномозъчни нерви.
Съществуват 13 серогрупи Neisseria meningitidis, 6 от които (A, B, C, W135, X и Y)
причиняват голяма част от тежките менингококови заболявания. Глобалното разпространение на различни серогрупи е непредсказуемо, като се наблюдават чести размествания в модела на разпространение на серогрупите.
Именно затова е важно, преди да осъществят пътуване, всички хора да се консултират с личния си лекар или специалист инфекционист, който да им обясни дали и при кои случай как да се постъпва.
Една от възможностите е прилагането на ваксина, която може да бъде направена в Регионалните здравни инспекции  ваксинационните центрове за заминаващите


 


Стартира информационната кампания “Разпознай инсулта. Действай бързо!”

Над 50 000 българи са били засегнати от инсулт през изминалата година


Кампанията е  организирана от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim и има за цел да повиши осведомеността на обществото относно възможностите за прилагане на спешна терапия,  която може да намали значително риска от инвалидизация при пациентите с остър исхемичен инсулт. Инициативата е насочена към рисковите групи на възраст между 45-65 години и техните семейства, колеги и хора, които биха могли да се окажат в близост до тях при получаването на исхемичен инсулт.
От 22.04.2013 до 26.04.2013, между 09:00 и 15:00 часа, в Диагностично-консултативните центрове на София, Пловдив, Стара Загора и Плевен, посетителите и пациентите ще имат възможност да научат как да разпознаят първите признаци на исхемичен инсулт и какви незабавни мерки трябва да предприемат.
Специално обучени екипи от студенти по медицина ще консултират присъстващите граждани как да идентифицират възникването на инсулта и какво трябва да направят, за да намалят тежките последствия.
Случаите на инсулт в България през 2012 г. са били 50 783, сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Засегнати са най-много хората над 55-годишна възраст - 91% от всички или общо 46 248, от които 21 954 мъже и 24 294 жени.  Във възрастовата група 35 – 55 години броят на случаите е 4 343, а при най-младите на възраст под 35 години – 192.
Общата смъртност от инсулти през миналата година е 7 535 души.
Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък. Той може да бъде предизвикан от руптура на кръвоносен съд (хеморагичен инсулт) или от запушване на кръвоносен съд от съсирек (исхемичен инсулт). За жалост България е на едно от челните места в Европа по брой инсулти.  Всяка изминала минута след възникването на инсулта, приблизително 2 милиона нервни клетки умират. Поради тази причина колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът  засегнатият човек да се възстанови. Информираността на обществото за спешните действия, които трябва да се предприемат в първите минути след  разпознаване на исхемичен инсулт е от голямо значение за намаляване на инвалидизацията  от този вид заболяване.
 

Преминаването към лятно часово време вреди на здравето

Всяка една промяна води до дисбаланс на физическо или психическо ниво в организма на човек 

Много често въвеждането на лятно часово време предизвиква десинхроноза, а именно разминаване на ритъма на организма с ритъма на хронологичното време. В резултат на което хората усещат обща отпадналост, чувство на дезориентация и дезорганизираност. По данни на
СЗО смяната с лятното часово време предизвиква безсъние при 40 - 45% от хората в Европа, включително и в България. 
Промяната на часовото време има пряка връзка с епифизата, като отделянето на мелатонин, който способства за съня, значително намалява. Хората се чувстват непълноценни, неудовлетворени от това, което правят и това често води до депресивни състояния, съобщи Десислава Илиева, психолог от БЧК на кръгла маса, организирана от Научно-техническия съюз на енергетиците в България.
По-чувствителни към смяната на времето са децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания. Според проучване на университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен сред 55 000 души, смяната на часовото време влияе върху естествения ритъм на организма. Повечето хора се пригаждат към промените в рамките на един месец, като по-бързо се приспособяват хора на 30-35 години, които не работят в стресова среда. При всички останали се наблюдават сърдечно-съдови или нервно-психически промени
Специалистите свързват изместването на стрелките с един час напред и с факта, че именно през периода април-юни са най-много случаите на инфаркти и инсулти, подчерта Галя Петрова, психолог от Центъра за психотерапия. Тя представи шведско проучване, продължило 20 години, според което с 5% се увеличават сърдечно-съдовите инциденти след изместване на стрелките с един час напред през пролетта. Според изследване на университета Харвард от миналата година с 15% се увеличава броят на пътно-транспортните произшествия непосредствено след смяната с лятно часово време.
В седмицата след смяната на времето нарастват и професионалните травми в минната промишленост, сочи изследването. В Япония, Китай и още в 153 държави не се прилага лятното часово време, то не се възприема и от определени религиозни общности. В Русия е отменено през 2010 г.

Ново лекарство на Рош за лечение на НЕR2-положителен рак на гърдата


За пръв път в България Рош представи пред онколозите новото си лекарство за персонализирано лечение на рак на гърдата



Лекарството, представлява втора успешна стъпка при лечение на HER2-положителни тумори, и бе представено в рамките на Националната научна конференция по медицинска онкология, която се проведе от 18 до 20 април 2013 г. в столицата.
Основният акцент във форума бе поставен върху най-новите решения в лечението на онкологичните заболявания.
Новият медикамент бе одобрено от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на 5 март 2013 г. за приложение при пациенти с нелекуван HЕR2–положителен метастазирал рак на гърдата. Свързването на лекарството с HЕR2-рецептора пречи на растежа на тумора, спомага за унищожаване на туморните клетки от имунната система и удължава живота на пациентите. Лекарството се прилага в комбинация със стандартното лечение в момента (таргетно лекарство с различен механизъм на действие и химиотерапия) при пациенти с HER2-положителен метастазирал или локално рецидивирал рак на гърдата.Това комбиниране на две прицелни лекарства и химиотерапевтик води до забавяне прогресията на болестта и по-дълъг живот за пациентите в сравнение с предходната стандартна схема. По този начин лекарите вече разполагат с още едно моноклонално антитяло и нова възможност за лечение за хора с този изключително агресивен тип рак на гърдата.

Европейското одобрение е получено въз основа на проведеното от Рош клинично проучване фаза III - Cleopatra. Според резултатите тройната комбинацията от новото и досега прилаганото таргетно лекарство (двете имат различен механизъм на потискане на HER2-рецепторите), и химиотерапия осигурява на пациентите по-дълъг период без влошаване на заболяването.
"Одобрението на Европейската агенция по лекарствата е резултат на години изследвания в областта на  HER2-положителния рак на гърдата. Ние сме щастливи да предложим нова възможност за лечение за хора с тази агресивна болест“, коментира д-р Хал Барън, главен медицински директор и ръководител на глобалното продуктово развитие във фармацевтичната компания.
Според статистиката преди въвеждането на сегашното лечение при пациенти с HER2-положителен рак на гърдата общата преживяемост е била по-кратка в сравнение с  тази при пациенти с  HER2-негативно заболяване. Днес в резултат на много инвестиции и изследвания, проведени от експертите на Рош в областта, резултатите са обнадеждаващи.
Новото лекарство вече е одобрено в ЕС, САЩ и Швейцария за лечение на пациенти, които не са били лекувани преди това за метастазирало заболяване.(
------
За проучването Cleopatra: Това е международно клинично проучване фаза III, което оценява ефикасността и профила на безопасност на новото лекарство в комбинация с таргетно лекарство и химиотерапевтик. Резултатите от проучването показват, че комбинираният метод на лечение с новото лекарство е постигнал целите си за преживяемост на пациентите без прогресия на заболяването и намаляване на случаите на смъртност. При пациентите, които са получавали тройната комбинация лекарства, е установено 38%-намаление на риска от влошаване на заболяването или смърт. Проучването показа, че периодът на задържане без увеличаване на метастазите се е увеличил с 6,1 месеца и е достигнал 18,5 месеца. Рискът от смърт е значително намален - с 34%. 
 ------

За рак на гърдата: Това е  най-често срещания рак сред жените по света. Всяка година около 1,4 милиона нови случая на рак на гърдата са диагностицирани по целия свят и над 450 000 жени умират от болестта. HER2-положителният рак е особено агресивна форма на рака на гърдата. Той се развива много бързо и при голям процент от пациентите е причина за поява на метастази в други органи.
През 2012 г. в България с рак на гърдата са диагностицирани над 3700 пациентки. При около 20% тях ракът е бил определен като HER2-положителен (въз основа на специфични тестове, които се правят върху тъкан, взета от тумора). Благодарение на профилактиката и повишената здравна култура, 90% от случаите на рак на гърдата са открити в ранен стадий, което дава възможност при правилно лекуване и определяне на HER2-статуса да се постигне пълно излекуване.