Translate

петък, 9 декември 2011 г.

Пред коледна изложба на карикатури "Усмивката лекува" във ВМА

Експозицията на художниците карикатуристи Ивайло Цветков и Трайко Попов е подредена в Централното фоайе на военна болница.
"Усмихнатото" послание на нестандартния вид арттерапия е насочено не само към стотиците пациенти на ВМА, а и към напрегнатото всекидневие на медицинския персонал.
Усмихвайте се и бъдете здрави, защото усмивката лекува - това е предколедното послание на ВМА и на секцията "Карикатура" към Съюза на българските художници, които заедно са подредили изложбата.

Общопрактикуващите лекари вече могат да стават собственици и съучредители на МЦ и ДКЦ-та


Това е вече възможно, благодарение на приетите промени в Закона за лечебните заведения. Досега те имаха право само да наемат помещения в здравните заведения. Ако решат, семейните лекари могат да се включват в управлението или сами да основават лечебници за доболнична помощ.
"Досега джипитата бяха далеч от общата система на здравеопазването", коментира здравният министър д-р Стефан Константинов.
В закона за лечебните заведение се казва, че за да имат право да разкрият медицински център, лекарите трябва да са минимум трима, а в него задължително трябва да се извършва образна диагностика и да има клинична лаборатория.
„Ако този режим за придобиване на собственост е облекчен, аз бих поздравил здравния министър. За съжаление обаче никой не е обсъждал това с нас и не съм запознат с тези промени в закона”, коментира д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в България.

Задължително е пациентските организации да обявят спонсорите си



Така ще е ясно дали обслужват пациентите и техните интереси или обслужват други интереси.
 Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС пред в. „Труд"

Българинът купува повече лекарства и козметика



Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ). С 6,3 на сто са се увеличили оборотите при търговията с фармацевтични продукти през октомври спрямо същия месец на миналата година.

От средата на следващата година аптекарите ще бъдат задължени да приемат от гражданите лекарствата с изтекъл срок на годност


Това съобщи зам. министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.
„Работи се по нормативни промени, но освен задължението да приемат всички предадени им лекарства с изтекъл срок на годност, аптеките ще трябва да имат и специални помещения за целта", коментира тя.
На какви изисквания ще трябва да отговарят те, ще реши работна група от експерти на ековедомството и здравното министерство, която до няколко месеца се очаква да излезе с конкретни предложения.
На определен период от време пък аптекарите ще предават на специални фирми препаратите за унищожаване. У нас в момента разрешение за такава дейност имат 15 компании. Те обаче сега приемат лекарства за унищожаване само от болниците. Аптекарите пък връщат директно на дистрибуторите хапчетата с изтекъл срок на годност, които не са продадени.
Според експертите от екоминистерството има световна практика за предаване и унищожаване на препаратите с изтекъл срок за употреба, тъй като изхвърлянето на хапчета и течни препарати в канализацията е също толкова опасно, колкото и в кофата за боклук.
Все още обаче не е ясно кой ще плаща за връщането и унищожаването им.
Проектът за нова наредба на екоминистерството  трябва да влезе в сила през 2012 г.

От НОИ ще търсят лична отговорност на лекарите-експертите, издавали неправомерно медицински експертизи


Лекарите, издали неправомерно становище за получаване на пенсия за инвалидност, ще носят отговорност за нанесените щети и ще трябва да възстановят на държавата парите, получени от “болното” лице, коментира председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
От НОИ вече ще може да търси лична отговорност на експертите, участвали в издаването на медицинската експертиза. Ще се отправя регресивен иск.
Лекари от медицинската експертиза пък обявиха, че броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност, е много по-малък от обявения от премиера и финансовия министър.

От 2000 г. имаме приета национална скринингова програма за рак на гърдата, но само на хартия


В България няма област, в която новооткритите случаи на рак на гърдата, в късна фаза, да са под 30%. У нас преживяемостта в България е доста по-ниска от страните в Северна и Западна Европа, съобщи доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на „СБАЛО – София”.
Прогнозата е, че през 2012 г. ще имаме около 4000 нови случаи на рак на млечната жлеза гърдата. Годишно смъртните случаи са около 1200.
От 2000 г. имаме приета национална скринингова програма за рак на гърдата, която остана само на хартия. Основната причина за нерадостната статистика е липсата на национален скрининг, посочи тя.
По думите на проф. Роберто Дженари, онколог от Италия, най-висока е заболеваемостта в Западна и Северна Европа, където обаче се наблюдава спад на смъртността, поради ранното диагностициране на заболяването.
Данните сочи, че в Швеция преживяемостта повече от 5 години е 81%, у нас за сравнение тя е - 48%.
В ЕС всяка година се регистрират 350 000 нови случаи на рак на гърдата и 130 000 смъртни случаи.
През месец декември фармацевтичната компания „Астра Зенека” ще проведе кампания в страната, която включва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Тя ще се осъществява в онкологичните диспансери в София, Варна и Пловдив и в университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.

Тук в България всеки лекар се познава с колегите си




всеки е човек на някого и е много трудно да се очаква, че съсловието В бяло ще бъде безпристрастно в оценката си при лекарска грешка и че наистина ще вземе мерки срещу колегите.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, пред в. "Труд"

За целта на интернет страницата на НЗОК стартира нова услуга „Ежедневно отчитане на приети/изписани пациенти“, чрез която всички болнични договорни партньори, трябва да подават ежедневните си отчети за постъпили и изписани през денонощието пациенти. Информацията, която те ще подават за приетите пациенти включва освен данни за тях и наименование на заболяването им, регистрационен номер и име на лечебното заведение, приемна диагноза, така също и дали пациентът е приет планово или по спешност и кой лекар го е насочил към болница. Справката на болниците за изписаните пациенти ще съдържа както данните за лечебното заведение и за пациента, така и информация за това по коя клинична пътека е лекуван, коя е основната му диагноза, има ли придружаващи заболявания. Ще бъдат описани и процедурите, които са му били извършени. Електронните отчети, задължително подписани с електронен подпис, ще бъдат подавани през интернет портала на НЗОК по начин, сходен с подаването на отчетите от изпълнителите на извънболнична медицинска помощ. Досегашният формат за подаване на данни за ежедневно приетите/изписаните по клинична пътека пациенти се заменя с нов, който е публикуван на интернет страницата на НЗОК. Чрез новата електронна услуга файловете ще постъпват директно в интегрираната и информационна система. Новият начин на отчитане бе внедрен, през лятото, експериментално за тестване в три районни здравноосигурителни каси – София-град, София-област и Габрово. През първия месец от старта на новата услуга ще бъде оказвано пълно съдействие на лечебните заведения за болнична медицинска помощ при нейното използване.

Бюджетът на НЗОК за 2012 г. предвижда разходи и трансфери за 2,633 млрд. лв.


 
2 млн. лв. в бюджета на НЗОК догодина ще бъдат заделени за ваксиниране срещу рак на маточната шийка на 12-годишни момичета. Предложението на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов бе прието с консенсус от всички парламентарни групи при второто четене на бюджета на НЗОК в пленарна зала.
Парите ще влязат в НЗОК като трансфер от МЗ и ще са за сметка на част от предвидените средства за здравнонеосигурени родилки, които вместо 5,4 млн. лв. ще са 3,4 млн.
Най-вероятно сумата няма да покрие изцяло ваксините и НЗОК ще плаща 50% от им, но българският парламент дължи това на децата, коментира д-р Нигяр Джафер от ДПС.
Средствата за лечение на редки заболявания да не могат да надхвърлят 39 млн. лева, гласува мнозинството в парламента.
Според опозицията от БСП и ДПС разписването на такъв таван е противоконституционно и дискриминационно. Сините настояха сумата да е 10% от здравноосигурителните плащания за лекарства за домашно лечение и медицински изделия, което не бе прието.
В бюджета на НЗОК е записано, че планираните приходи за догодина са 2,633 млрд. лв. (приходите от здравни вноски са 1.673 млрд. лв., а трансферите за здравно осигуряване са 941,1 млн. лв.), от които 1,673 милиарда лева ще са от здравноосигурителни вноски.
2,2 млрд. лв. ще отидат и здравноосигурителни плащания. 169 млн. лв. са за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, като в това число са и близо 60 милиона лева за профилактика, а за СИМП – 171 млн. лева. За медико-диагностични дейности ще се изразходват 71.5 млн. лева. Това ще даде възможност за осъществяването на медицинска помощ в не по-малък обем и качество от тази година. Също така ще гарантира функционирането на дежурните кабинети на общопрактикуващите лекари, което значително улеснява непрекъснатия достъп до медицинска помощ.
В частта на болничната помощ е предвидено увеличаване на разходите спрямо 2011 г., поради прехвърляне финансирането на определени медицински дейности от МЗ към НЗОК, и средствата предвидени за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ възлизат на 1,168 милиарда лева. Необходимите средства за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания са 40 млн. лв., а по 57 млн. лв. са предвидени а пациенти на хемодиализа и за химиотерапия на злокачествени заболявания, в болничната помощ.
Въпреки критиките на опозицията мнозинството прие и 100 млн. лв. от бюджета на НЗОК за догодина да бъдат трансферирани към МЗ.
БСП, СДС и ДПС се противопоставиха на този текст с мотива, че в бюджета не е записано за какви дейности ще бъдат дадени тези средства. От опозицията изразиха опасения, че с пари от здравните осигуровки на българите може да се плащат процедури, които не са покрити от НЗОК т. е. ще се използват за неосигурителни плащания.
Средствата за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са увеличени с около 104 милиона лева в сравнение с миналата година и са в размер на 495 милиона лева.
6 милиона лева повече ще получат по лекарите по дентална медицина за допълнителна профилактика. Парите за тях през 2012 г. ще са 101,394 милиона лева.
Резервът на НЗОК за непредвидени и неотложни разходи е 261 478 000 лв.
И догодина здравната каса ще е длъжна да сключва договор с всяка нова болница, получила разрешение за дейност. Парламентаристите от всички групи отхвърлиха предложението на
Депутатите отхвърлиха предложение на вносителите от МС договори със здравната каса да не могат да сключват новосъздадени лечебни заведения за болнична помощ,
През следващата година здравноосигурителната вноска се запазва в размер на 8%. 
--------------
Населението на България по статистика е 7.4 млн. души, но реално внасящите здравноосигурителни вноски през последните години са около 6.3 млн. души, или здравно неосигурените лица са около 1.1 млн. души.

От 5 декември 2011 г., лечебните заведения за болнична помощ, сключили договор с НЗОК, ще се отчитат ежедневно в институцията


За целта на интернет страницата на НЗОК стартира нова услуга „Ежедневно отчитане на приети/изписани пациенти“, чрез която всички болнични договорни партньори, трябва да подават ежедневните си отчети за постъпили и изписани през денонощието пациенти.
Информацията, която те ще подават за приетите пациенти включва освен данни за тях и наименование на заболяването им, регистрационен номер и име на лечебното заведение, приемна диагноза, така също и дали пациентът е приет планово или по спешност и кой лекар го е насочил към болница.
Справката на болниците за изписаните пациенти ще съдържа както данните за лечебното заведение и за пациента, така и информация за това по коя клинична пътека е лекуван, коя е основната му диагноза, има ли придружаващи заболявания. Ще бъдат описани и процедурите, които са му били извършени.
Електронните отчети, задължително подписани с електронен подпис, ще бъдат подавани през интернет портала на НЗОК по начин, сходен с подаването на отчетите от изпълнителите на извънболнична медицинска помощ.
Досегашният формат за подаване на данни за ежедневно приетите/изписаните по клинична пътека пациенти се заменя с нов, който е публикуван на интернет страницата на НЗОК. Чрез новата електронна услуга файловете ще постъпват директно в интегрираната и информационна система.
Новият начин на отчитане бе внедрен, през лятото, експериментално за тестване в три районни здравноосигурителни каси – София-град, София-област и Габрово.
През първия месец от старта на новата услуга ще бъде оказвано пълно съдействие на лечебните заведения за болнична медицинска помощ при нейното използване.

1920 ще са местата за специализанти през следващата година


Те са с 557 повече в сравнение с отпуснатите за 2010 г.. Бройките за лекари са общо 1577, от които по Анестезиология и интензивно лечение – 136, Кардиология – 109, Хирургия – 80, Нервни болести – 67, Обща медицина – 66, Вътрешни болести – 67, Акушерство и гинекология – 61, Обща и клинична патология – 36.
Местата за специализанти, финансирани от държавата през следващата година се увеличават почти два пъти в сравнение с тази и стават 201. От тях 184 ще са за лекари в т.ч.за Анестезиология и интензивно лечение – 33, Обща и клинична патология – 16, Спешна медицина – 14, Трансфузионна хематология – 10, Инфекциозни болести – 8, Съдебна медицина – 6.
Утвърдени са и 258 места, където обучението на специализантите ще може да се покрива от самите болници или други организации.
Специализантите, приети на места финансирани от държавата ще получават от две до четири минимални заплати, ако нямат трудов договор с базата, в която се обучават. Четири минимални заплати са предвидени за на-дефицитните специалности – патоанатомия и съдебна медицина.
592 специализанти по медицина ще плащат за периода на обучението си, като таксата е 180 лв. на месец. Те ще получават заплата от болниците, в които ще специализират, като минимумът е две минимални заплати за страната. Периодът на обучение се зачита за трудов стаж. Утвърдени са и 91 места за специализация на зъболекари през следващата година и 59 - за фармацевти (виж таблицата).
Обявяването на датите за конкурсите за заемане на местата за специализанти и провеждането им зависи от петте университета в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. Срокът за това е до март следващата година.


Места, финансирани от държавата
Места за докторанти, асистенти и лица със степен „доктор”
Места за работещи във висшите училища, РЗИ, НЗОК, МЗ
Места срещу заплащане
Места за спонсорство
Места за чужденци
общо
Лекари
184
281
39
592
222
259
1577
Лекари по дентална медицина
1
44
0
27
1
18
91
Магистър-фармацевти
0
15
0
25
11
8
59
Специалисти по здравни грижи
10
7
0
22
14
0
53
Бакалаври и магистри с медицинско и немединско образование
2
60
32
21
10
11
136
Военно-медицински специалности
4
0
0
0
0
0
4








Общо:
201
407
71
687
258
296
1920

01.12 - Световен ден за борба срещу СПИН


Чества се от 1988 г. по инициатива на СЗО. Получава подкрепата на организацията, а по-късно и на програмата на ООН за борба с болестта. Емблемата на деня е червена панделка
ХИВ епидемията все още не е овладяна, твърди нов доклад за надзор на болестта, оповестен от СЗО. Броят на болните от вируса ХИВ се увеличава най-бързо в Източна Европа и Централна Азия. Повече от 118 888 случая на ХИВ са диагностицирани в Европа през 2010 г., което ще рече, че заразените в тези райони са 1,5 млн. - увеличение с 250 на сто от 2001 г. Повечето инфекции в Източна Европа са в Русия и Украйна, където проституцията и наркотиците допринасят за епидемията, като най-малко 500 000 случая са диагностицирани в Руската федерация.
За първи път през 2010 г. е отчетен спад в глобалното финансиране на борбата срещу СПИН, алармира ООН.

------

У нас 166 са новорегистрираните ХИВ позитивни, на възраст между 17 и 80 години т.е. с 14-15% повече са инфектираните с вируса на СПИН, от началото на годината досега в сравнение със същия период на миналата година.
Съгласно данните от Националната програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН,, към МЗ общият брой на официално регистрираните е 1438, от които 600 са починали. Предполага се, че реалният им брой е между 3500 и 4000, тъй като повечето от тях и не подозират, че са заразени.
135 от новорегистрираните серопозитивни лица са мъже, а 31 са жени, което означава, че броят на мъжете, заразени със СПИН, е 4 пъти по-голям от този на жените.
Регистрирани са и 6 бременни, както и две ХИВ позитивни новородени. Експертите предупредиха, че за да се предотвратят подобни случаи, е изключително важно всички жени да се изследват за наличие на вируса още в началото на бременността. В 98% от случаите на ХИВ позитивна майка при навременно прилагане на антиретровирусна терапия детето остава здраво. За пръв път обаче от няколко години насам експертите отчитат, че броят на новоинфектираните млади хора намалява. До средата на ноември новорегистрираните младежи от 17 до 29 години с ХИВ са 63, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група са 55%. Долната възрастова граница на заразените през 2010 г. е била критично понижена до 15 години. За сметка на това през 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новооткритите ХИВ позитивни между 30 и 49 години. Най-много от новорегистрираните случаи са в София - 72 души, в Пловдив - 27, във Варна -12 и в Пазарджик -11. Приблизително 60% от тях са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.
Най-уязвимата група от населението у нас и тази година остава тази на интравенозните наркомани, като новооткритите случаи са 56 (34%). Следващата рискова група е тази на хомосексуалистите - 43 души или 26%. Тези резултати показват, че при гей общността има увеличение на броя на новорегистрираните случаи с 6% спрямо миналата година.
Чрез медикаменти у нас нормален живот водят и хора, заразени още през 1987 г. За да се гарантира, че терапията няма да се прекъсва, е осигурен резерв от медикаменти срещу ХИВ, туберкулоза и малария на стойност от 1 млн. лв.
Догодина се очаква да се прибавят два нови препарата към сега съществуващите 21.
Според специалистите при своевременно диагностициране и лечение серопозитивните могат да водят напълно нормален живот благодарение на напредъка на медицината, който превърнал СПИН в хронично заболяване.

От НПО са подготвили предложения, които да залегнат в Закон за правата и задълженията на пациента


Независим орган за разследване на лекарски грешки искат пациенти


Конфликтът се трупа от години и е следствие от липсата политическа воля да се смени моделът за решаване на споровете лекар-пациент в защита на българските граждани.
Нужни са законодателни промени, които да регулират отношенията „лекар-пациент” и да оптимизират системата за доказване на лекарските грешки.
Необходима е цялостна промяна на модела и разписване на ясни механизми в Закона за правата и задълженията на пациента, за извън съдебно решаване на спорове, между пациенти и лекари, както и между болнично заведение и потърпевш болен и да има ускорена процедура за тях, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска Организация (НПО).
Според него приемането на нов модел ще позволи много по-лесно установяване на нарушения от страна на лекарите, като същевременно ще им предложи и закрила от несъстоятелни обвинения от страна на пациентите.
В обществото има огромно напрежение след поредните случаи на лекарски грешки, виждаме нетърпимост към бездушието и хората стават все по-активни, продължи той.
По думите му, видна е пълната неспособност на лекарското съсловие да предложи конкретни мерки за поправяне на системата, и затова се налага пациентите да го правят.
От НПО са подготвили предложения до министъра на здравеопазването и до Комисията по здравеопазването, които да залегнат в Закон за правата и задълженията на пациента.
Д-р Хасърджиев очерта три варианта за промяна на модела. Първият предвижда създаването на нова независима институция от медицински експерти и общественици, с цел гарантиране на обективността при разглеждане на случаи на лекарски грешки, по примера на Обединеното кралство. Във Великобритания тя се нарича Генерален медицински съвет. Съставен е от 24-ма членове, поравно от лекари и представители на пациентски организации. В него през2009 г. са постъпили 5773 сигнала за лекарска небрежност. 1758 са били цялостно разследвани и са отнети завинаги правата на 85 лекари.
Не за 6 месеца или 1 г, а у нас от БЛС се хвалят, че за 2 г. съдът е отнел правата за няколко месеца на 5-има лекари, не скри възмущението и недоумението си д-р Хасърджиев.
Вторият е на база разширяване правомощията на съществуващата Изпълнителна агенция "Медицински одит” за разследване и произнасяне по казуси за лекарски грешки.
Третият е-цялостно реформиране на действащите етични комисии към БЛС на регионално и национално ниво, които трябва да заработят по нови правила и да се произнасят в срок.
Промените трябва да гарантират ролята на гражданското общество при вземане на решения по казуси за лекарски грешки създаване на ефективен механизъм за адекватно обезщетение на пациентите при доказването им.
От НПО настояват за коренна промяна на системата за съдебно-медицинска експертиза, рейтингуване на болниците, периодична атестация на лекарите и промяна на начина за избор на екип. Настояват още да се възстанови фондът за социално слаби, който да гарантира правата на здравно неосигурените и да се създаде гаранционен фонд за обезщетяване на пострадалите от лекарски грешки пациенти.
Според адвоката на НПО Силви Гаврилов, в бъдещия закон за правата на пациента, който се пише вече от 10 г., трябва да е указано ясно къде отива пациентът при лекарска грешка, кой разследва, за колко време и какво ще е обезщетението.


Росица Спасова, началник отдел в дирекция „Държавни разходи” на Министерство на финансите, ще бъде председател на Комисията по цени и реимбурсиране


Това реши на 07. 12.11 г.правителството при определянето на състава на комисията.
Комисията беше създадена с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 
Тя включва по петима представители на Министерството на здравеопазването и на НЗОК и по един представител на БЛС и БЗС.
Избраните членове от квотата на МЗ са д-р Чавдар Маринов, Боряна Зидарова, Антон Господинов, Мария Ригова и Румяна Замфирова. НЗОК ще бъде представлявана от магистър фармацевт Калина Пенчева, Венета Белянкина, маг. фарм. Светослава Ханъмова, д-р Мариана Кехайова и Мария Василева. Представителят на БЛС е д-р Кирил Еленски, а на БЗС – д-р Николай Шарков.
С промени в Устройствения правилник на МЗ, одобрени от кабинета, бяха допълнени функциите на специализираната дирекция „Лекарствени продукти и медицински изделия” към ведомството. Дирекцията ще подпомага дейността на новосъздадената Комисия по цени и реимбурсиране, която ще се произнася по постъпилите заявления за образуване/регистриране на цени на лекарствените продукти и включването им в Позитивния списък.
Правителството прие и Наредба за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от позитивния лекарствен списък и условията и реда за работа на Комисията по цени и реимбурсиране. Тя синхронизира поднормативната база с последните изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Новата наредба запазва досегашния модел на ценообразуване на медикаментите.
С Наредбата се скъсяват сроковете за включване на нови видове медикаменти в Позитивния списък от 90 на 60 дни, а за вече съществуващи – от 45 на 30 дни, , съобщиха от пресцентъра на МС.

Правителството прие промени в Закона за лечебните заведени


Критериите, по които ще се решава дали една болница да бъде избрана от НЗОК за сключване на договор, са: колко пациента са преминали през нея, какво оборудване има, какви лекари, с какви специалности и дали болницата предлага комплексност. Не можем да сложим на едно равнище болница, която лекува само една диагноза в само една област и болница, която предлага по 30 или 40 специалности и работи много, тоест това е показателят комплексност, обясни д-р Константинов, след заседанието на МС, проведено на 07.12.11.г.. Според него промяната ще спре концентрирането на публичните средства за здраве в големите градове и ще насочи пари към други общини, в които има реална нужда от болнични услуги: „Ние не предвиждаме с подобен акт автоматично да закрием определени общински болници. А малките общини там, където не е останало население или то е твърде малко, за да се поддържа болница, винаги имат възможността да се преструктурират в диагностично-консултативен център или медицински център".
Променя се и философията на националната здравна карта. Тя ще показва не само наличните лечебни заведения, а и необходимия им брой по области т. е. вече ще съдържа максималния брой болници по региони, с които НЗОК може да сключва договор, както и тези с високотехнологични методи на лечение, които може да се финансират от републиканския бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба. Сред високотехнологичните методи са инвазивната кардиология, кардиохирургия, лъчелечение и др.
Ако болничните лечебни заведения са повече от средната за страната, НЗОК няма да има право да сключва договор с повече болници, отколкото през предходната година. Конкретните критерии за избор на лечебните заведения, с които ще се сключва договор, ще се изработят от НЗОК.
С проекта се създава и "дневен стационар" към болниците и останалите лечебни заведения. В него може да се извършва диагностика, лечение и наблюдение на пациенти, които не изискват пренощуване в лечебното заведение. Въвежда се и минимален брой легла за болниците - 30 за специализираните и 60 за многопрофилните Като при специализираните болници задължението е поне за 30, а многопрофилните - 60 легла. Когато специализираните болници функционират само като дневен стационар, те ще трябва да разполагат поне с 10 легла. Болниците ще трябва да имат информационно звено. Въвежда се и изискването всяка клинична лаборатория задължително а да се управлява от лекар.
С промените в Закона за лечебните заведения се дава възможност за оказване на първична извънболнична медицинска помощ от диагностично-консултативните, медицинските и медико-денталните центрове, което ще допринесе за комплексност при оказването на медицинска помощ и ще осигури по-бърз и лесен достъп на пациентите до първичната извънболнична помощ. .
Общопрактикуващите лекари ще могат да работят и да бъдат служители в медицински, диагностично-консултативни центрове, което ще позволи интегрирано обслужване на населението.
Законът за лечебните заведения трябва да влезе в сила от 2012 година, а догодина до 1 септември трябва да бъде подготвена и здравната карта.

Болниците ще бъдат задължени да закупуват всички медицински изделия

Новите промени в Закона за медицинските изделия и Закона за здравето, които правителството одобри, предвиждат болниците да бъдат задължени да закупуват всички медицински изделия, използвани за лечение на пациентите им, които ще им се предоставят на същите цени.
Целите са, както да бъде ограничена спекулативната „гаражна търговия” с медицински изделия от определени фирми и изкуственото завишаване на цените им с цел печалба на гърба на болните хора, така и да се актуализират и детайлизират изискванията за търговия с медицински изделия на територията на страната.
Освен това се улеснява и режима на издаване на разрешения за търговия на едро с медицински изделия, като в някои от случаите той ще бъде уведомителен, което от своя страна ще доведе и до по-конкурентни цени и по-малко злоупотреби при поръчките.
Министерският съвет (МС) прие на 07.12. т. г. Тарифа за таксите, които се събират по Закона за медицинските изделия. Размерите на таксите за регистрация и издаване на разрешения и удостоверения по реда на Закона за медицинските изделия са съобразени изцяло с нормите на ЕС. Те ще варират от 100 лв. за регистрация на имунохематологични и имунодиагностични изделия до 3000 лв. за разрешение за провеждане на клинично изпитване на медицинско изделие и 5000 лв. за разрешение за търговия на едро с медицински изделия. Таксите са разходоориентирани. Събраните средства ще внасят като приход в бюджетите на Изпълнителната агенция по лекарствата и към държавната агенция за метрологичен и технически надзор в зависимост от извършените от тях дейности, съобщиха от МС.
 ----------------

Промените в Закона за лечебните заведения, Закона за медицинските изделия и Закона за здравето ще засегнат най-вече болничната помощ. Основните цели са осигуряването на по-добро и ефективно здравеопазване и ограничаване на схемите за източване на НЗОК заяви здравният министър д-р Стефан Константинов, след заседанието на МС на 07.12.т.г..
Ще бъде изготвена и подробна Национална здравна карта, представяща цялостната работа и ефективността на болниците по области. В почти всички лечебни заведения се регламентира възможността да има еднодневно лечение. Това ще стимулира добрите практики. “Така лечебните заведения ще се конкурират, за да докажат, че са достатъчно добри да получат финансиране”, каза д-р Константинов. По този начин в големите градове със свръхконцентрация на болници ще се достигне и до намаляване на броя сключени договори с НЗОК.
“Има 9 области в страната, сред които София, Пазарджик, Пловдив, където имаме свръхпредлагане на болнични услуги, така че ясно е, че ако някой иска да работи с НЗОК, той трябва да покаже по-добри резултати и да обяви, че това е болницата, която трябва да сключи договор, а някой да отпадне. Касата вече няма да е задължена да сключва договор с всяка новопоявила се болница. Ще стимулираме тези, които могат да предлагат бързо лечение - за един ден, а не задължително да казваме: "Всеки пациент трябва да отиде да лежи по 5 - 10 дни в болницата, или няма платим" - разясни здравният министър.

100 годишната американската компания Еaton Corporation представи уникален UPS на своя юбилей


 
Компанията e световно известена с изобретяването на автомобилния климатик и автоматичната скоростна кутия.

Българските официални представители на Eaton презентираха новия си хитов модел на непрекъсваемо токозахранващо устройство (UPS). За първи път в историята на UPS индустрията, Eaton 5PX може да измерва потреблението на електроенергия на ниво контактна група. Със оптимизирания си електрически дизайн новият UPS може да осигури коефициент на полезно действие 99%, което води до намаляване на разходите за охлаждане и електроенергия. Устройството може да захрани повече сървъри, отколкото останалите UPS със сходни VA характеристики и по-ниски фактори на мощността. Батерията на Eaton 5PX се окислява по-бавно, защото използва иновативна тристепенна техника на зареждане, а животът й на експлоатация се удължава с до 50%.
Електротехническото отделение на Eaton е глобален лидер в разработката и производството на продукти, услуги и системи, свързани с електро разпределението, осигуряването на качествено захранване, контрола и автоматизацията на захранването.
Изисканото събитие бе уважено, както от топ ИТ и ЕТ мениджъри от България, Румъния и Сърбия, така и от журналисти от водещи технологични медии. 
Александра Раева пък  „потопи” гостите в атмосферата на новите технологии със своето участие.