Translate

събота, 2 април 2011 г.

Д-р Станимир Хасърджиев e новият изпълнителен директорна Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

Председателят на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, бе избран за изпълнителен директор на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (European Liver Patients Association - ELPA).

Дългогодишната работа на д-р Станимир Хасърджиев за насърчаване и подобряване превенцията, профилактиката и лечението на хепатит както в България, така и на европейско ниво, беше високо оценена от другите му европейски колеги, които го избраха на отговорния пост.
Мандатът на д-р Хасърджиев е 4 години, през които той ще отговаря за провеждането на политиките на Асоциацията на европейско ниво; работа с европейските институции, както и подобряване условията на пациентите с чернодробни заболявания във всички европейски държави; реализирането на проектите на Асоциацията, както и подпомагането дейността на отделните нейни членове, които в момента са представени в 17 европейски държави.
==================

Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания е създадена през 2004 г. в резултат на желанието и необходимостта на европейски групи пациенти с чернодробни заболявания да споделят своите опит и практики в различните страни.
В момента членовете на Асоциацията наброяват 21 организации от 17 страни. Основни постижения на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания са: Декларацията за хепатит С, приета от Европейския парламент, Резолюцията за хепатит В и С от май 2010 г. на Световната здравна организация, провеждането на редица европейски инициативи в Европейския парламент. Очаква се през следващата една година, благодарение на усилията на организацията, Европейският съвет да издаде препоръка за скрининг на хепатит В и С, валидна за всички членове на Европейския съюз.
================
Д-р Станимир Хасърджиев е роден на 17 октомври 1978 година в град Сливен. През 2003 година се дипломира в Медицински университет София. Още по време на следването си той взема активно участие в редица проекти, свързани с обществено значими заболявания и има повече от 10 години опит при реализирането на проекти и кампании в областта на общественото здраве, сред които остеопороза, инконтиненция, наднормено тегло, хепатит и др. През 2005 година инициира учредяването на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и оттогава заема длъжността секретар, като през 2009 година става председател на Сдружението. Член е на ELPA (European Liver Patient Association), WHA (World Hepatitis Alliance), VHPB (Viral Hepatitis Prevention Board. От 2007 г. е член на Борда на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания, в България е председател на Национална пациентска организация от 2010 г.

Първият марков продукт за стройна фигура в България –NiLo Slim by Nikoleta Lozanova тръгва на българския пазар от началото на април

Професионалният фотомодел Николета Лозанова


представи хранителна добавка за отслабване със собствените си инициали, която ще се продава във всички аптеки в страната. Плеймейтката сподели, че пие добавката от месец и благодарение на нея е успяла да свали 2 килограма. Извини се, че е със слънчеви очила, тъй като от 3 дни е с висока температура, от която има кръгове под очите.
В световен мащаб, особено през последните години, доста международните козметичните компании и парфюмерийни къщи представи продукти, разработени със специалното участие на популярни лица от шоубизнеса, модата и спорта. Модели и актриси създават свои продукти, а практиката показва, че това е много успешна формула, тъй като всички почитатели копират начина на живот на своите идоли.
NiLo Slim не случайно носи името на Николета Лозанова. Продуктът е разработен специално за нея и всички млади момичета, които живеят динамично и не винаги успяват да се хранят правилно, но държат на красивата и стройна фигура. NiLo Slim e напълно натурална и безвредна формула с масло от семената на Корейски бор. Силата на тази съставка осигурява засищане с по-малки порции храна и ограничаване на малките, но често висококалорични междинни хранения. Така NiLo Slim улеснява спазването на хранителен режим, стопяването на излишните килограми и оформянето на стройно и красиво тяло. Продуктът на "Валмарк България" е разработен под формата на капсули за лесен и приятен прием. За постигането на оптимален ефект от употребата на NiLo Slim се препоръчват 3 капсули дневно, 30 минути преди хранене
Николета сподели по време на презентирането на NiLo Slim:
-От доста време обмислях идеята да създам продукт с моя бранд и когато дойде предложението не беше нужно да умувам дълго. Още повече, че хранителната добавка идеално се вписва в моя стил на живот. Използвам я вече повече от месец и с лекота се грижа за красотата на силуета си.

С NiLo Slim ям точно толкова, колкото ми е необходимо, за да се чувствам и да изглеждам добре и в същото време да имам достатъчно енергия за всички ангажименти през деня. За мен това е перфектната формула, която ми гарантира стройна фигура, плосък корем и успешни кадри пред обектива. А най-хубавото е, че NiLo Slim е изцяло натурален и мога да го използвам дълго време, без да се притеснявам за здравето ми. Даже успях за месец да сваля последните упорити 2 кг, които винаги са ме притеснявали. Препоръчвам продуктът на всички момичета, които като мен имат динамична програма и искат да бъдат красиви и модерни. Съветвам ги да не се подлагат на драстични диети, да се хранят по-често и по малко и да спортуват.

Кръгла маса на тема „Всеки ден пълноценна грижа за здравето“ бе проведена в столицата в края на март

По време на нея водещи медицински специалисти дискутираха теми, свързани с пълноценната грижа за здравето, като значително се наблегна на проблема, свързан със затлъстяването.
Целта на кръглата маса на тема „Всеки ден пълноценна грижа за здравето“, организирана от Софарма АД и община Триадица, е да насърчи хората да се погрижат за своето здраве и да наблегнат на природо съобразното хранене.
Според изследване на Световната здравна организация (СЗО) близо 1,6 милиона възрастни, в световен мащаб, са с наднормено тегло; 400 милиона страдат от затлъстяване и над 20 милиона деца под 5-годишна възраст са с излишни килограми. СЗО предвижда, че през 2015 г. броят на хората с наднормено тегло ще надвишава 2,3 милиарда, а над 700 милиона ще страдат от затлъстяване.
В лекцията си „Кога да приемаме витамини?“ лектор доц. Д. Попова, завеждащ катедра по метаболитни заболявания и диететика на УБ „Царица Йоанна“, наблегна на това, че при затлъстяване е възможен витаминен дефицит. При продължително подлагане на витаминна недостатъчност се намалява работоспособността, влошава се здравният статус и в тежки случаи може да се стигне до леталитет (смърт). Дефицитът на витамините А, B1 и C може да предизвика намаляване на апетита, а оттам и до забавяне на метаболизма на организма, което е най-мощната предпоставка за затлъстяването.
Доц. Попова акцентира, че приема на витамини е от особена важност за децата, подрастващите, бременните и кърмещи жени, за пушачите и тези, които хронично злоупотребяват с алкохол, при провеждащите ниско-енергийни и ограничителни диетични режими, както и при хората в напреднала възраст. Витамините действат благоприятно за развитието и заздравяването на определени органи като кожа, мускулатурата и др., както и за оптимизирането на функции като растеж и развитие, фертилитет, умствен и физически капацитет и т. н., което прави приема на витамини дори наложителен.
Според доц. Н. Данчев, завеждащ катедра по клинична фармакология и токсикология във фармакологичния факултет, витамините не заменят здравословното хранене, те само го допълват. Той горещо препоръча витамини Centrum,

в чиято най-нова мултиефект формула са събрани жизненоважни съставки, които спомагат за воденето на здравословен и пълноценен живот и е целево ориентиран-спрямо възраст, пол и специфичните нужди на отделния индивид.Новата мултиефект формула възстановява запасът от основните витамини и минерали, доставя енергия, предпазва от вредното влияние на оклната среда и укрепва имунитета и здравето на човека до 50 годишна възраст.За тези над нея са препоръчителни витамините Centrum Silver

.

Съдържанието на антиоксидантите A, C, E, селен, цинк, манган и мед предпазва от оксидативния стрес, на който ежедневно е подложен човешкият организъм и който е основен виновник за затлъстяването, сърдечните и мозъчни болести, както и редица други заболявания. Съгласно европеска директива от 2008 г. са завишени някои дози витамини. При минералите напр. е намалено количеството на медта.
……………..
Човешкият организъм не може да синтезира сам витамин, с изключение на витамин D в кожата, но той е в недостатъчни количества и организма не може да разчита на тази синтеза за витаминния внос на този витамин в организма. Ето защо специалистите препоръчват ежедневно, разнообразно и балансирано хранене, за осигуряване на необходимия ни витаминен внос в нашия организъм. Той особено се нарушава при хората, спазващи нискокалорични диетични режими и консумиращи изключително вегетарианска храна. При краткосрочните диети риск също има, но той и по-малък. Не бива да забравяме и факта, че витамините сами по себе си не водят до увеличаване на телесното ни тегло. Комбинирането им с някои лекарства – диуретични, антибиотични и онкологични и др., налага консултация с лекар специалист, тъй като всяко самолечение води често до грешки…
Витамините С,Е-намаляват деструктивният ефект на свободните радикали;
Витамин D,К имат изключителна роля при лечението на остеопорозата;
Витамин А,Е-от изключителна важност за кожната ре3генерация;
Витамини А, D,К, Е-при намалена двигателна активност;
Витамин Е -имат противовъзпалителен ефект и т. н.
В дългосрочен план е безопасно витамините да се приемат по 1 табл. дневно.Пациенти с лактозна непоносимост също могат да приемат витамини Centrum.
………………..
Продуктите Centrum на фирма Pfizer са на фармацевтичния пазар от 1978 г. и са маркетингов лидер сред мултивитаминните средства в над 50 държави. Богатата гама от продукти покрива специфичните нужди на отделни групи хора. Препоръчител е приема да става по време или след ядене, особено това важи за мастно разтворимите витамини. Витамини Centrum са хранителна добавка, съдържаща пълната гама витамини и минерали, в специална балансирана комбинация, осигуряваща ежедневна грижа за здравето. Действат мултифункционално, осигуряват спокойствие за здравето и допълват хранителни режими, когато организмът има най-голяма нужда от витамини, коментират специалисти.
Витамини Centrum materna са хранителна добавка, осигуряваща витамини, минерали и микроелементи, за бъдещата майка, тъй като в някои случаи тялото и ще се стреми да осигури най-напред хранителни вещества за бебето, и чак след това за нея самата.
Витамини Centrum materna DHA(докозахексаенова киселина), които вече са и на българския пазар, са разработени специално за бременни, кърмачки и планиращи забременяване. DHA играе съществена роля в ранния етап на развитие на мозъка и нервната система на плода, и е изключително важна за плода най-вече, когато мозъкът преминава периода на усилен растеж.Деостатъчният дневен прием на DHA, в периода на бременност и кърмене,1 таблетка+1 капсула, е много важен за майката и развитието на зрението и познавателните функции на плода и кърмачето.
На българския пазар вече,от началото на април т. г., е и Centrum Junior-за деца от 4 до 12 год., под формата на дъвчащи дражета.


......
DHA(докозахексаенова киселина)-е ненаситена мастна киселина, съдържаща се предимно в рибеното масло и принадлежи към т. нар. Омега-3 мастни киселини.

четвъртък, 31 март 2011 г.

Безплатен УНГ скрининг за деца организира отделението по Уши-нос-гърло на МБАЛ „Токуда Болница София”от 04 април 2011

Безплатните прегледи са подходящи за деца над 2 години и половина и 6-годишна
възраст, които страдат от често възпаление на ушите и на горните дихателни пътища. Прегледите започват на 04 април и ще продължат до 18 април 2011. Времето, в което ще се проведат е съобразено с посещаването на детски заведения и няма да възпрепятстват родителите – от 17,00 до 19,00 часа. Необходимо е желаещите да се запишат предварително на телефон: 02/403 4000.
......
-Децата, които често страдат от хрема или имат симптоми за понижено слухово възприятие, е препоръчително да бъдат консултирани от УНГ специалист, съветва д-р Димитър Златков, началник УНГ отделение в Токуда болница. Много често тези признаци означават поява на хронично възпаление или т.нар. серозен отит. Някои от индикаторите, които родителите могат да следят са – разсеяност на детето при повикване, говорене на висок глас, усилване на телевизора и т.н., каза още той.



Серозният отит е най-честата причина за намален слух в детската възраст. При него без възпалителен процес се събира течност в тъпанчевата кухина. Причината могат да бъдат възпалителни или алергични процеси в носа и синусите, както и уголемена трета сливица.

В рамките на консултациите лекарите от УНГ отделението ще извършват тимпанометрия – определяне на съпротивлението на средното ухо, а по показания – и аудитометрия. Целта е възпалителният процес да бъде открит навреме, за да се избегне хронифицирането и усложненията.

Фондация "Искам бебе" отбеляза хубавият български празник Благовещение с- 25 март, за четвърти пореден път

Тържеството б е озаглавено "Куклена молитва" и на него присъстваха и 20 жени от групата за психологическа подкрепа от Добрич и деца, както и много семейства, които имат свои деца, заченати ин витро,благодарение на инициативата на фондацията .


По време на церемонията фондацията раздаде наградите си "Ангели на благодарността 2010" – ръчно изработени статуетки. Носител на голямата награда тази година е директора на Центъра "Фонд за асистирана репродукция" д-р Николай Лалев.
За основен дарител бе отличена фирма "Нивея Бейби", благодарение на която в 11 града в страната вече са създадени групи за психологическа подкрепа. За добрата съвместна работа с фондацията бе отличено още и Сдружението на жените военнослужещи.
Бе връчена и една специална награда на един младеж - Петко, на 17 години, който е осиновен и от четири години е непрекъснато с майка си и я подкрепя в борбата й да има свое дете. Петко иска да стане ин витро специалист, чете всичко, на което попадне, купува си книги, заради тази си мечта учи усилено английски, подчерта председателя на фондацията Радина Велчева. В рамките на тържеството бе открита и уникалната благотворителна изложба на Жени Костадинова. В нея бяха представени 100 кукли, изработени от стъкло, дърво и прежда. Всяка кукла е в кутия и е придружена с картичка със стихотворение, написано от Жени Костадинова.