Translate

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Кога ще има грипна епидемия в България? Все още е рано да се прогнозира

Обикновено тя настъпва у нас в края на декември/началото на януари и свършва в първата седмица от февруари.
Познатите грипни щамове- А/California/7/2009 (свински грип - H1N1), A/Perth/16/2009(H3N2) и B/Brisbane/60/2008 се очакват у нас през есенно-зимния сезон 2011/2012 г.
Затова съставът на противогрипните ваксини ще включва именно тях. Според епидемиолозите най-доброто време за поставянето на тези ваксини и за създаване на имунитет е от септември до средата на ноември,  тъй като грипът е остро инфекциозно заболяване, предавано само и единствено от грипни вируси (тип А В С), което се разпространява много бързо - за около 4-6 седмици. Заболеваемостта сред населението бързо достига до високи стойности, което повишава и броя на болните от пневмонии и нейните усложнения.
Най-често от грип боледуват кърмачетата до едногодишна възраст - 7.7 %, и възрастните над 60 години - 72 %. Статистическите данни показват, че над 90% от смъртните случаи, след усложнения от грип, са именно при хора над тази възраст.
У нас обаче хората в напреднала възраст над 60-65 години не се ваксинират, а едва 3.4-4% от населението се имунизира и това най-често са млади, здрави, работещи хора в активна възраст.
Според националния консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова най-добрата профилактика на сезонните грипни епидемии е добрата хигиена и противогрипната ваксинация, а за лечение на заболяването - антивирусните препарати.
Преболедувалите свински грип миналата година имат известен имунитет и ако те общуват с болни хора, заразени със същия щам, вероятността да се разболеят отново е по-малка, поясни тя. Въпреки това хората не бива да разчитат на този имунитет, защото все още не е ясно за колко време важи създадената устойчивост на организма към него.
В тази връзка доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница в София, допълни, че противогрипната ваксинация предпазва само и единствено от грип. Той препоръча всички бременните и бебетата над 6-месечна и 5-годишна възраст и особено хората от рисковите групи, с хронични заболявани от рода на сърдечно-съдови, диабет, астма и др., да направят имунизацията своевременно, за да се предотвратят и намалят усложненията при хронично болните, броят на лекуваните в болница и смъртността.
Ваксините са противопоказни единствено за хора с алергия към птичите яйца, децата под 6 месечна възраст и болни с температура и с анамнеза за синдрома на Гилен-Баре, поясни той и продължи, че една от най-често срещаните заблуди по отношение на противогрипните ваксини е, че предпазват от всички вируси
-Ако мога да кажа така: все едно се движите в София с автомобил голф, а около вас има друг голф, фолксваген, рено, пежо, фиат, лада. Тази ваксина ви предпазва да не ви удари единствено голфът т. е. тя не ви предпазва от фиата, москвича, реното, образно се изрази доц Мангъров.
По думите му липсата на противогрипна ваксинация увеличава рискът от хоспитализации, което е добре дошло за болниците, тъй като колкото повече болни, толкова повече средства за болниците. А ако НЗОК може да си прави сметката, тя би трябвало да реимбурсира ваксините, защото това е по-евтиният вариант от болничната хоспитализация, смята той.
Данни от международни изследвания сочат, че 55% - 59% от анкетираните ваксинират себе си и близките си, по препоръка на личния лекар, 39% - по съвет на приятели, 21% за да не отсъстват от работа и само 10%, защото работодателят им препоръчва противогрипните ваксини.
А според резултатите от фармакоикономически анализи, 1 вложена във ваксина парична единица (лев, евро, долар) спестява на съответната здравеопазна система 6 парични единици публични средства за хоспитализации и овладяване на усложненията от грипа. Последните могат да доведат до трайно отпадане на една или повече функции и до катастрофална инвалидизация, особено при по-възрастните хора.
Според експертите имунизацията носи безспорни икономически и социални ползи.
Те алармираха, че България сериозно изостава в обхвата с противогрипни ваксини, в сравнение с останалите държави в Европа и света. В тази връзка те подчертаха, че е абсолютно необходимо в страната да се разработи и приеме Национален план за по-добра информираност на обществото за нуждата от противогрипна ваксинация. И се обединиха единодушно, че може да се мисли и за финансиране от държавата на имунизацията на рисковите групи.
Към момента на 100 души от населението се падат 3,42 продадени дози ваксини за сезон 2010/2011 г., което показва спад в сравнение с предходния сезон 2009/2010, когато на 100 души са се падали 4,98 продадени дози, без да е ясно колко всъщност са апликираните ваксини, което е изключително далеч от препоръчителните европейски норми.
Експертите бяха единодушни още, че ежегодната ре-ваксинаци е основно средство за контрол над грипа при възрастното население у нас, че противогрипната ваксинация понижава епизодите остри респираторни заболявани, свързани с грип, с 73.6%, че понижава рискът от хоспитализации по повод на сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и др.заболявани, сред населението над 65 год. възраст, понижава усложненията и общата смъртност.
Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и Съвета на Европа трябва да се разшири обхватът на противогрипните ваксини и през сезон 2014/2015 г., да достигне 75% при хората в напреднала възраст над 65-години, при всички с хронични заболявания или понижен имунитет и медицинския персонал.
В САЩ, Канада, Австралия, Япония, Испания и др. държави хората от рисковите групи са покрити в над 70%, което доказано значително снижава, както рискът от хоспитализации, така и смъртността.

-----
    v Грипът има бързо и остро начало. Друга негова характеристика е типичната болка в мускулите и ставите, в очните ябълки и силното главоболие, което трудно се повлиява от медикаменти;

    v Обикновено грипната зараза "донасят" в къщи децата. Те могат да предават вирусът повече от 7 дни. Ако в семейството има един човек с грип, вероятността останалите да се заразят варира между 10 и 19%;
      v 67% от децата под 3 год. възраст страдат от грип тип А като развиват отит, остър бронхит, круп и др. респираторни усложнени, с които се обяснява повишената честота на хоспитализациите при тях;
      v Грипът при децата значително увеличава абсентизмът при родителите т. е. те не ходят на работа и съответно не получават заплата;
      v Епизодите от грип водят до средно 5 дни отсъствие от училище;
      v Чрез кихане, а не чрез кашлица се “изстрелва” грипния вирус и то със скорост 167 км/ч.;
      v Грипният вирус се разпространява в радиус до 1-1,5 м. Затова близкият контакт е ключов при това заразно заболяване;
      v Грипните вируси не издържат на външни условия т. е. не оцеляват на открито или на слънце, когато загиват в рамките на минути;
      v Уязвимите групи за свинския грип остават младите-деца, бременни и затлъстели хора, и бременните;
      v Инфектираните възрастни хора са носители на заразата от деня преди появата на симптомите до 5 дни след началото на заболяването. А пациентите с отслабнала имунна система могат да предават заболяването в продължение на седмици или дори месеци;
      v 6 месеца след противогрипната ваксинация антителата намаляват на 50%;
      v Всички нови щамове засягат предимно младите хора и децата;
      v В зависимост от силата на епидемията у нас годишно от грип се разболяват около 500 хил. души, ако тя е слаба, и над 1,5 млн. души - ако е интензивна;
      v Всяка година между 2000 и 3000 души в страната умират вследствие на грип, след като развият пневмония или други усложнения.
      ---------------------------------------------------------
      •      Младото червено вино предпазва от грип, тъй като съдържа много антиоксиданти. Препоръчителна е консумацията на ферментирал гроздов сок всяка вечер по 1 чаша;
      •     Друго естествено лекарство са чайовете с мед от мащерка, жълт кантарион, бял равнец, връхчета от бор, невен и др..
        •         Да не забравяме за полезното действие на чесъна и лука, които са естествена защита от вируси;
        •         Като профилактика срещу есенните и зимните вируси може да се вземат в големи дози витамин С - от 500 до 1000 мг на ден. При вече стартирал грип обаче трябва да се приема и витамин Е.
        ---------
        Противогрипните ваксини се поставят от личния лекар или в Центъра по заразни и паразитни заболявания. Те не са включени в задължителния имунизационен календар.

          Няма коментари:

          Публикуване на коментар