Translate

петък, 4 октомври 2024 г.

Експерти настояват и момчета да получават безплатна ваксина срещу HPV

 

Научнообосновано становище е изпратено до министър на здравеопазването и министъра на финансите

 

 

Във връзка с предстоящото продължаване на Националната програма за първична
профилактика на рака на маточната шийка /РМШ/ 2021 – 2024г. експерти настояват да се преименува на Национална програма за първична профилактика на HPV-свързаните заболявания /2025-2028/. Така безплатно ваксиниране с 9-валентната ваксина срещу човешкия папилома вирус /НРV/ ще се осигури освен на момичетата от 10 до 14 ненавършени години и на момчетата на същата възраст. Предложението направиха експертите от Коалиция НРV, начело с вирусолога проф. Радка Аргирова дмн. В края на изминалата седмица те изпратиха научнообосновано становище до министъра на здравеопазването и министъра на финансите - д-р Галя Кондева, и Людмила Петкова.

„Разширяването на обхвата на Националната програма и повишаването на ваксиналното покритие ще има положителен икономически ефект – ще се намалят разходите за лечение и загубените години живот без принос към БВП. Ваксината срещу HPV следва да се приемe не като разход, а като интелигентна инвестиция! Защото инфекцията с HPV е най-честата полово предавана инфекция. До навършване на 45 г. 80% от жените и мъжете в България се заразяват с HPV. Повечето HPV инфекции се изчистват спонтанно, но персистиращата инфекция с високорисковите типове HPV е причина за 99% от случаите на РМШ в световен мащаб, а също на 90% от рак на ануса, 75% от рак на вагината, 60% от рака на пениса и 70% от рака на вулвата. По данни на GLOBOCAN за 2018 г. в света са регистрирани 690 000 случаи на рак, свързан с HPV при мъже и жени. Най-честата локализация при жените е РМШ /510 000 случая/, вулварен и вагинален рак /22 000/ и рак на глава и шия /7200/. Ракът на глава и шия е най-честият рак, свързан с HPV, при мъжете /34 000 случая/, следван от рак на пениса /18 000 случая/, рак на ануса /9 900 случая/.

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022г. /ECIS/ сме на 2-ро място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая, като това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България!

100 259 987 лева са директните разходи за лекарствена терапия, лъчетерапия, диагностика, хирургично лечение и амбулаторно проследяване на рака на глава и шия, анус, вулва, влагалище, шийка на матката, пенис за периода 2018 - 2020г. А индиректните разходи поради загуба на продуктивност са 42 424 454 лв. Загубените години живот са 53 371. Тези данни показват огромната финансова тежест за държавата и обществото от тези злокачествени заболявания. А като се има предвид голямото  доплащане от пациента за здравни услуги, разходите са значително по-високи.

Поради това от изключителна важност е универсалният достъп до ваксинация и на двата пола, както е в повечето страни от ЕС. Това насърчава равенството и дава възможност на мъжете за директна защита чрез ваксинация от свързаните с HPV заболявания. Полово неутралната ваксинация увеличава доверието във ваксината и устойчивостта на програмата.“

От Коалиция HPV предлагат в процеса на ваксинирането да се включат не само общопрактикуващите лекари, но и педиатрите в доболничната помощ и експертите в кабинетите на РЗИ.

В България е налична 9-валентна ваксина, защитаваща от най-високорисковите за рак типове на вируса 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 и показана за имунизиране на лица след 9-годишна възраст. Терапевтичната ефикасност и профилът на безопасност на 9-валентната ваксина срещу човешки папилома вирус се гарантират от над 8 години разработване и оценка в 11 клинични проучвания.

„Данни от проучвания в Италия, Белгия, Австрия, Франция и Обединеното кралство установяват, че полово неутралната ваксинация с 9-валентна ваксина гарантира ефективност на разходите. Няма друга здравна интервенция, която в бъдеще надвишава многократно инвестицията в нея“, категорични са експертите от Коалиция HPV.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар