Translate

сряда, 11 май 2016 г.

Министерството на земеделието и храните и агенцията по храните с проект на изцяло нов Закон за храните



За първи път в България ще се даде онлайн регистър на търговците на хранителните добавки и храни по интернет. Специално внимание ще се обърне и на хранителните добавки, които се предлагат не само по интернет, но и в търговската мрежа, фитнес залите.
Онлайн магазините, които продават храни, ще трябва да се регистрират като всеки друг магазин т. е. да подадат уведомление до дирекцията по безопасност на храните, съдържащо техните данни, електронен адрес, интернет страница, телефонен номер или пощенски адрес за комуникация с клиентите и начина, по който ще предлагат стоките си.
Глобата за физически лица предлагащи хранителни продукти, през интернет без регистрация, е от 500 до 1500 лв., а за юридическите лица е между 1000 и 2500 лв. Глобата за оцветители и ароматизатори над допустимото е от 2000 до 4000 лв., а при повторно нарушаване на закона - до 6000 лева.
Всички етикети на храните трябва да бъдат на български език. Той не може да прикрива съдържанието на опаковката, ако продуктът е внесен от друга държава и съответно е на чужд език.
Новост в проекта е въвеждането на обособени места в хранителните вериги и малките магазини за т.нар. „охладено" месо. Така пресните меса ще са на едни щандове, а ако са обработвани - на други. Търговците ще са задължени да поставят на видно място информация за страната или мястото на произход на месото, датата на месодобива, както и срока на годност.
Бусовете и другите транспортни средства, с които се превозват брашно, хляб, хлебни, сладкарски изделия и животински продукти също ще подлежат на регистрация и ще бъдат обозначени със специален стикер.
Ще бъде създаден и национален съвет по храните към министъра на земеделието, които да следи държавната политика в сектор храни, предвижда още проектозаконът.

Снимка: ureport.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар