Translate

сряда, 9 декември 2009 г.

Може ли постната пица -бюджет 2010 да се превърне във вкусна ботевградска баница?

Председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев похвали правителството, че за първите си 100 дни е показало добра мотивация и воля за реформа в здравеопазването.
По думите на бившия финансов министър Пламен Орешарски учудващо е, че ГЕРБ е съсредоточил критиките си основно върху фискалната политика на предишното управление, след като тя е една от най-силните и е оценявана добре от всички външни наблюдатели в това число и от Световната банка.
Според сегашния финансов министър Симеон Дянков обаче единствено балансираният бюджет е условие за фискалната стабилност в страната, особено в условия на световна икономическа финансова криза.
Така или иначе всеки си говори от собствената камбанария, но истината е тази, че парчетата пица – бюджет 2010 се разпределят пак някак си несправедливо и балансираността се нарушава, да не кажа, че липсва изобщо.
Чела съм, че на времето Тодор Живков е сравнявал държавният бюджет с ботевградската баница, от която всеки се е стремял да откъсне, най-голямото и най-вътрешното парче, защото то било най-мекото и вкусно.
Сега чух и как финансовият министър оприличи бюджет 2010 на малка, постна пица. Само че след разпределението и на здравеопазването се падна не даже част от тесто за нея, а трохички от него.
С други думи в малката доста постна бих казала пица-бюджета за догодина, прокламираното като приоритетно в правителството на ГЕРБ, здравеопазване липсва независимо, че то е основна нейна съставка. Здравният сектор отново не е финансово обезпечен, напротив - там се забелязва и най-голямото орязване на разходите.
Не ми се и мисли, ако здравеопазването не бе приоритет №5, в програмата на ГЕРБ, тогава какви ли пари за него щеше да отдели сегашният кабинети.
Твърде мъгливото - „След 15 юни, ако видим, че икономиката се стабилизира и има повече приходи, може да се вдигнат и разходите, т. е. ако в средата на следващата година бюджета позволява ще увеличим средствата за здравеопазване” е нещо като задната врата, през която обаче никой не се и очаква да влезе у дома.
Е да, управляващите подписаха един меморандум, ден преди да се приеме бюджет 2010 в постния парламент, дори и без постни дебати, с който се обещаха едни виртуални пари и лекарските протести бяха парирани - за сега...
Нагледахме се вече години наред как всички управляващи, формират бюджетът на НЗОК, в нарушение на ЗЗО, от който част от здравните ни вноски крепят фискалният резерв на държавата в БНБ. Тя пък се оказва и най-некоректният платец, който с едната ръка дава, но с другата си взема по-голямата част от даденото.
Нагледахме и наслушахме се как оскъдното държавно финансиране в здравеопазването пак от години е нерационално харчено и ограбвано. На ясно сме, че липсват инвестиции в него, трупат се дългове, отсъства реална оценка на медицинските дейности, отсъства единна информационна система в здравеопазването - просто е на лице сбъркан модел на здравна политика и неработеща здравна система.
Но здравният министър д-р Божидар Нанев, от както е встъпил в длъжност, вместо да се заеме с решаването на тези проблеми, непрекъснато прокламира в медийното пространство, че здравеопазването е в колапс дори в катастрофа и постави съдбата му в ръцете на финансовия министър Дянков, с оправданието, че в ситуация на криза, това е положението и министъра на финансите разпределя парите чрез екипно обсъждане..
А за пациентът – здравеопазване вместо да се направи и невъзможното за да се излекува напълно, отново се отделят за лечение толкова пари, с колкото то едва ще дава признаци на живот...Но докога?
И какво става на практика? От една страна плащал/неплащал здравни осигуровки всеки ползва здравните услуги, друг е въпроса за качеството им. От друга страна здравната осигуровка ще нарасне на 10% и ще имаме тристълбов здравноосигурителен модел, защото „сега действащият не работи ефективно”.
Да се чуди човек как ли пък той ще проработи коректно, щом при сегашния имаше разхищение на средства и лошо обслужване, създадоха се предпоставки за източване на НЗОК, а корупцията в системата на здравеопазването стана посевместна.
И вместо новите управляващи да съсредоточат усилията си към отстраняване на тези очевадни дефекти и да надградят съществуващият солидарен здравноосигурителен модел те предлагат коренно нов – холандският модел, защото бил доказал, че работи добре.
Да, ама Холандия се отказа вече от него, защо ли?
100 – те дни от управлението на ГЕРБ е отминаха. С други думи в чашата на големите им обещания остана само - „пари няма действайте”, както се пееше в една популярна песничка...
А 2010 година чука на вратата ни, след месец, но все още създадени правила в здравеопазването няма. Не е ясно как губещите болници ще се превърнат в хосписи или лечебници за долекуване и рехабилитация и кой ще им плаща. Не е ясно дали обещаните от председателя на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов корекции ще бъдат действително направени в ЗЗО. Не е ясно, защо се одържавява НЗОК, но се оставя здравното осигуряване в страната. Не е ясно какво точно ще поемат частните здравноосигурителни фондове и т. н.
Ясно е само едно, че ще плащаме още повече, без да сме на ясно изобщо какво ще получаваме дефакто от здравеопазването ни.
В крайна сметка ако всяко идващо правителство на власт изпълнеше поне частица от обещаното и ако не впримчваше усилията си как да „прилапа” парите НЗОК, за свои цели и интереси, пъзелът отдавна би бил подреден правилно в сектор здравеопазване.
Ако управляващите от ГЕРБ сега действително поемат отговорността и си свършат работата, така както трябва. Т. е. ако те направят реално структурната реформата в здравеопазването, а не както твърди и Стефан Софиянски „тръгват нанякъде, спират се, поемат се едни ангажименти – после се отказват от тях”, дали пък тогава постната пица няма да заприлича поне малко на вкусната ботевградска баница?
Та нали и Световната банка ни препоръча пълна реформа на сектора и едва след това на модела.
Всичко зависи от това силната заявка от ГЕРБ за реформа на системата да не остане само на думи - устна или писмена...

Няма коментари:

Публикуване на коментар