Translate

петък, 8 ноември 2019 г.

„Историята зад стените“ на Боянската църква в bTV Репортерите тази събота


Леда Цветкова разкрива тайните, които съхранява в себе си светата обител
хилядолетия наред

Тази събота bTV Репортерите ще разкаже историята на храма "Св. св. Никола и Пантелеймон", известен повече като Боянската църква. Филмът на репортера Леда Цветкова и операторите Огнян Кръстев и Кристиян Иванов „Историята зад стените“ е посветен на тайните, които хилядолетия наред съхранява в себе си светата обител.
Преди броени дни емблематичната Боянска църква навърши 760 години от обновяването си, както и 40 години от включването ѝ като паметник на културата в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е сред най-посещаваните църкви у нас, като между 300 и 400 туристи посещават забележителността всекидневно. Храмът е изключително интересен и със своята живопис.
Заедно с д-р Калин Йорданов, който е завеждащ филиал „Боянска църква“ към НИМ, и доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, екипът на bTV Репортерите ще разкаже кои са ктиторите на храма и ще хвърли светлина върху делата на севастократор Калоян и неговата съпруга севастократица Десислава.
Над 240 изображения са изографисани по стените и таваните на светата обител от неизвестен автор. Някои от тях днес служат като извор за начина на живот през Средновековието. За бита, културата и облеклото през средните векове Леда Цветкова ще говори заедно с д-р Силвия Аризанова  и д-р Йоана Бачева от Историческия факултет на Софийския университет. Зрителите ще научат и малко познати факти за архитектурата, като ще видят непоказвани досега предмети, открити при различни археологически проучвания в храма.
Подобно на създателите на църквата, днес един човек може да се нарече неин съвременен ктитор. Той няма финансовата възможност да дари пари за построяването на храм, но дарява труда си. Кой е Иван Близнаков и защо се е заел да възстановява доброволно покрива и оградата на обителта – отговорите на този и много други въпроси, в bTV Репортерите на 9 ноември, от 19.30ч.

четвъртък, 7 ноември 2019 г.

Коле Китанов от "България търси талант" иска да подобри световен рекорд на Гинес със сапунен балон за 500 души


Властелинът на сапунените мехури Коле Китанов, който успя да вземе 4 „ДА“ от журито на „България търси талант“, гостува в студиото на „Преди обед“, за да разкаже как е започнал и какво иска да постигне. Той е на 29 години, от Струмица, Македония, но живее в България. Завършва актьорско майсторство за куклен театър. За кратко е сервитьор по морето, но решава със свои колеги да създаде уличен куклен театър. Идеята им е да пътуват и да забавляват малки и големи. Улеснява го неговото хоби: от години тренира за баланс, умее да жонглира, да ходи на кокили, да върти огън и да прави каквото си иска със сапунени балони.
Коле сподели пред Деси Стоянова и кавалера й – Калин Сърменов, че се е вдъхновил от тази „естетическа магия“, научил се е сам на технологиите и я развива според въображението си. За първи път се докосва до мехурите по време на снимки на индийски сериал пред Народния театър „Иван Вазов“, където са събрани много жонгльори. Там за първи път се впечатлява от изкуството от вода, а по-късно се запознава с човек, който обикаля света с такова представление. Тогава започва да търси информация и да тренира усилено. Пресъздал е множество номера, вписани в рекордите на Гинес и иска да подобри последния – 475 души под „похлупак“ от сапунен мехур. Друга негова амбиция е да направи най-големия балон, пълен с газ.
Коле разказа, че е предпочел България пред Швейцария, където е голяма част от неговото семейство. Основен виновник за неговото решение е негов приятел от Струмица, завършил в Благоевград, който го е насочил към обучението за куклен театър. И до ден днешен е много щастлив от избора си, защото смята, че професията дава много възможности, отваря много пътища и е близка до децата. Смята, че да работиш с предмет като със живо същество е много вълнуващо. И споделя, че интересът към пътуващия му куклен театър непрекъснато расте.
Коле Китанов показа на Деси и Калин два авторски номера – демонстрация на „похлупак“, въртележка и игра с пушек.    

сряда, 6 ноември 2019 г.

Безплатни прегледи за хернии във ВМА


Във връзка с превенцията на едно от социално значимите заболявания – хернията, медицински специалисти от ВМА ще извършват безплатни профилактични прегледи и консултации за лечение на хернии.
Прегледите ще се проведат на 7, 11 и 12 ноември 2019 г., от 14:00 до 16:00 часа, в Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология, намираща се на 6-ия етаж на болницата.
Пациентите ще се преглеждат само след предварително записване, което може да бъде направено на телефон: 02/ 92 25 910, от 09:00 до 14:00 часа.
Не се изисква направление от личния лекар.

ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс привлича младежки публики с проекта „Извинени присъствия“


Срещи, ателиета, уъркшопи и спектакли, предвижда проектът на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс – „Извинени присъствия“. Инициативата е насочена към ученици на възраст между 15 и 18 години и цели да развие и насочи младите публики към съвременни изпълнителски изкуства.
Участниците измежду 6 софийски училища ще имат възможност да се срещнат с професионалисти от различни области на креативната работа – режисьори, актьори, хореографи, танцьори, художници, музиканти, композитори, критици, драматурзи и арт мениджъри, с които ДНК работи. Учениците ще посетят спектакли от българската и чуждестранната програма на ДНК, последвани от срещи-разговори с екипа на представленията, които ще бъдат модерирани от артистичния директор на ДНК – Мира Тодорова. Проектът „Извинени присъствия“ не само ще провокира любопитството на младежите към съвременните форми на изпълнителски изкуства, но ще обогати техните познания и индивидуални интереси в сферата на изкуствата и по-специално на театъра, танца и пърформанса.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. 

Най-новият хит на режисьора Андрей Кончаловски „Грехът на Микеланджело” с премиера на Киномания 2019


Киномания представя най-новия филм на руския режисьор Андрей Кончаловски „Грехът на Микеланджело”. Заснет в Италия, филмът пресъздава по майсторски начин най-вълнуващите моменти от живота на ренесансовия гений. Световната премиера на лентата беше преди дни, непосредствено преди закриването на 14-ия кинофестивал в Рим. Премиерата за България ще бъде в зала 1 на НДК на 5 декември от 19:00ч.
Руско-италианската копродукция обхваща най-продуктивния период на големия италиански художник в момент, в който той създава стенописите на Сикстинската капела и една от най-известните си творби - Статуята на Давид. Въпреки че представя важни моменти от живота на Микеланджело, Кончаловски подчертава, че идеята му не е да направи биографична творба в буквалния смисъл на думата.
„Не смятам, че това, което ще видят зрителите, е типичен биографичен филм. Преди 50 години заедно с режисьора Андрей Тарковски написахме сценария за филма „Андрей Рубльов”, който показва живота на средновековния художник, но въпреки това няма сцена как той изографисва икона. Това не е типичният биографичен филм. В него няма любовна история. Той просто загатва за това какъв е бил неговият живот. Едва в края на филма са показани творбите на Рубльов, които до известна степен биха могли да бъдат отражение и на нашето съвремие. След като написах сценария на „Грехът на Микеланджело” всъщност разбрах, че това е един вид продължение на Рубльов”, споделя Кончаловски.
Филмът представя по вълнуващ начин епохата на Ренесанса, и по-конкретно живота във Флоренция в началото на 16 в.
Исках да покажа не само какъв е Микеланджело, но и публиката да усети цветовете и ароматите от неговото време, които са често кървави и жестоки, но изпълнени с вдъхновение и красота”, допълва Кончаловски.
Въпреки че е всепризнат гений сред съвременниците си, Микеланджело Буонароти е докаран до бедност и изтощение от усилията си да завърши тавана на Сикстинската капела. Когато папа Юлий II – неговият поръчител и глава на дворянската фамилия Дела Ровере, умира, Микеланджело е обсебен от търсенето на най-добрия мрамор, за да завърши неговата гробница. Лоялността на твореца е подложена на изпитание, след като Лъв X от съперничещата фамилия Медичи, се възкачва на папския трон и му възлага примамлива нова поръчка – фасадата на базиликата Сан Лоренцо. Принуден да лъже, за да има благоразположението и на двете фамилии, Микеланджело е все по-изтерзан от подозрения и халюцинации, което го води до безпощадна преоценка на собствените му морал и артистични провали.
„Грехът на Микеланджело” е завладяващ размисъл за агонията и екстаза на личното величие, както и за проникновената хуманност отвъд легендата на Ренесанса.
Ролята на Микеланджело Буонароти е изиграна от актьора Алберто Тестоне, който освен с добра актьорска игра, впечатлява и с поразителната си прилика с италианския художник.
Трейлър на „Грехът на Микеланджело” може да видите тук.