Translate

понеделник, 13 февруари 2017 г.

Първият български болид Sin R1 има успехи и на френския пазар



Месец преди старта на най-голямото автомобилно изложение в Женева.
Автомобилът на Росен Даскалов, който успешно триумфира сред световните асове, щурмува френския пазар.
Французинът Тиери Амарт, който директно от подиума купи автомобила, създаден от русенския инженер Росен Даскалов, стана партньор на Sin R1 и вече е изминал над
17 000 км с него.
Амарт споделя:
-Със Sin R1 са „запознах” на Goodwood в Англия. Тогава започна и моето приключение с болида. По време на небезизвестното изкачване “Hillclimb” имах честта да усетя за първи път автомобила, заедно с неговия създател Росен Даскалов. Веднага се влюбих в това приключение. Само след 6 месеца си поръчах Sin R1 и го получих директно на щанда в Женева под възхитените погледи на посетителите. Първата клиентска кола ме съпътства вече 1 година в едно незабравимо пътешествие. Искам да поздравя Росен Даскалови екипа му за създаването на тази прекрасна улична версия на състезателната Sin R1 GT4.
Гените на състезателната кола са вплетени в улична кола. Sin R1 може да бъде непокорен, но и да се движи плавно и спокойно, в зависимост какво искаш от него. Чудесна ефикасност на aвтомобила – плавно влизане в завоите, излизане без изненади. Всеки, който иска да се измъкне от клопката на автомобилите с прекалено много електроника и иска да се върне към чистото усещане на автомобила по време на шофиране трябва да знае, че Sin R1 е вярното решение. Усещането е сякаш си във ВИП картинг. Предпочетох ръчна скоростна кутия, въпреки че има и опция за секвенциална. По този начин се засилва физическата връзка между мен и автомобила, което е същинското удоволствие от шофирането.Невероятна машина!

„Прегръдката не убива, дискриминацията – да!“



Във връзка с Деня на влюбените Свети Валентин - 14 февруари, Българският младежки Червен кръст организира АНТИСПИН кампания в цялата страна:
София:
На 14 февруари от 12:00 до 15:00 и от 16:00 до 19:00 ч. БМЧК – София ще проведе антиСПИН кампания в мол “Paradise”, където ще бъде обособена арка от червени балони на сърца, обозначаваща любовния кът на БМЧК – София. Доброволците ще бъдат разделени на три малки пункта – за обвързани, необвързани и деца (творческа работилница). Ще се раздават брошури, ще могат да се играят различни игри, най-малките ще изработват гривнички и валентинки, всички ще могат да оставят своите любовни послания на стена и да си направят #selfie с ръчно изработените любовни рамки. Mr. Lion (плюшен лъв) и купидончетата ще внасят много настроение през целия ден.
Бургас:
Доброволците на БМЧК-Бургас ще проведат антиСПИН кампания на територията на 4 училища - Търговската, Немската и Английската гимназия и ПГРЕ "Г.С Раковски", където ще раздават на учениците червени лентички, сърца-валентинки и информационни брошури. Вечерта доброволците от клубовете в съответните училища ще запалят огнени панделки от свещи в знак на съпричастност със засегнатите от HIV по целия свят и като призив за отговорно сексуално поведение у подрастващите. Такива акции ще проведат и доброволците от общинските клубове в Несебър, Айтос, Царево, Карнобат и Сунгурларе, като ще подготвят и валентинки с пожелания и надпис "Обичам те" на различни езици.
Варна:
На 14.02.2017 г. от 16:00 ч. доброволците на БМЧК-Варна ще бъдат в Grand Mall Varna, където ще раздават антиСПИН картички и презервативи. Те ще анкетират посетителите относно познанията им за ХИВ/СПИН и начините за предаване на вируса. Ще има информационен „остров“, на който ще се демонстрира правилното поставяне на презерватив. Ще има изработено и голямо сърце с надпис „Любовта за мен е...“ , където минувачите ще бъдат подканвани да оставят своето собствено продължение на посланието. „Супер герой“ ще раздава презервативи, а доброволците ще се снимат с гостите на мола в рамка #обичай безопасно. Ще се организират също и забавни и информативни игри за двойки. 
Шумен:
На 14 февруари от 12.00 ч. ще се организира хепънинг пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в гр. Шумен, съвместно с ОЗЦ гр. Шумен и РЗИ– Шумен.
Силистра:
На 14 февруари от 14.00 до 17.00 часа във фоайето на Община Силистра ще се проведе изложба-базар с изработени от доброволци на БМЧК сувенири по повод Св. Валентин. С набраните средства ще бъде осигурено хранително подпомагане на необхванати в социални програми бенефициенти от община Силистра.
Монтана:
От 11:00 до 13:00 часа в центъра на гр. Монтана доброволците на БМЧК, РЗИ – Монтана и Общински съвет по наркотичните вещества организират информационна антиспин кампания. Освен раздаването на традиционните валентинки, брошури и презервативи, кампанията включва възможност всички желаещи да се снимат в любовно сърце, както и да се включат в игрите за двойки.
Стара Загора:
В Стара Загора от 15.00 до 17.00 часа ще се проведе инициатива под наслов „Балкон на Ромео и Жулиета”. Тя предвижда изработване на балкон, от картон, разположен в парк “5-и октомври”. Доброволци с китари, ще изпълняват балади и нежна музика на всички влюбени, проявили желание да спрат пред „Балкона на Ромео и Жулиета”. На всяка двойка ще бъде направена снимка, ще получи своя любовна история, информационни материали и презерватив.
Доброволците от Казанлък и Чирпан ще отбележат Деня на влюбените, като раздават информационни анти-СПИН материали и презервативи на своите връстници от 11 и 12клас в училищата.
Сливен:
В "S Mall" - Сливен от 12 до 14.00 часа ще се проведе акция под надслов "Любовта е отговорност", в която доброволците на БМЧК ще раздават презервативи и листовки и ще информират посетителите за същността на превенцията на ХИВ/СПИН, съвместно с РЗИ-Сливен, чиито служители ще правят безплатни изследвания за ХИВ. Доброволците са подготвили постер и картички с пожелания за любов и грижа. В ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" доброволците на БМЧК-Сливен ще проведат семинар на тема "Любовта е отговорност".
Благоевград:
Във връзка с 14 февруари, в центъра на Благоевград, доброволците на БМЧК – Благоевград ще раздават "валентинки" и балони, и ще събират пожелания за празника на виното. В Сатовча и Хаджидимово младежите ще раздават "валентинки" в училищата. На 15.02 в центъра на Гоце Делчев ще се раздава освежителен айран в знак на безмилостната борба с главоболието след 14 февруари.
Плевен:
За 14 февруари доброволците в Плевен ще раздават информационни материали, презервативи и валентинки. Желаещите ще могат да се снимат със специално изработена празнична любовна рамка.
Видин:
На 14 февруари клубовете на БМЧК организират благотворителни базари и фондонабирателни акции във видинските гимназии. На базарите ще се продават ръчно изработени картички, пожелания и сувенири с традиционни за областта любовни и „зарезански“ мотиви.
Ловеч:
На 13.02 от 17.30 часа, БМЧК-Ловеч, съвместно със „Сити Център“ и доброволци от местната библиотека, организират парти с викторини, забавни игри, дегустация на вино, снимки с Купидонка и Трифон, раздаване на презервативи и информационни материали. Информационни материали и презервативи ще се раздават и на самия 14 февруари в трите големи гимназии в Ловеч, както и в гимназиите и сред гражданите на Тетевен, Априлци, Луковит и Летница.
Търговище:
БМЧК-Търговище ще отбележи 14 февруари от 14 до 17 часа в центъра на града с инициативата „Празник на любовта”. Дейностите включват караоке, бързи срещи, снимки с любимите, много игри и изненади. Събитието ще се проведе съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, Регионалната здравна инспекция и Центъра за работа с доброволци към Клуба на НСО-Търговище.
Доброволците от Попово и Антоново ще раздават валентинки и информационни материали на връстниците си в училищата.
Кърджали:
Доброволците на БМЧК от Кърджали, Момчилград, Крумовград и  Ардино организират кампания по повод 14 февруари под мотото „Любовта през моите очи”. Преди празника, в Крумовград, Ардино и Кърджали ще бъдат организирани арт ателиета за валентинки и картички с пожелания и презерватив. Ръчните изделия ще бъдат изложени на благотворителен базар в НОИ–Кърджали, като с набраните средства ще се проведат ателиета с децата и младежите от ЦНСТ и защитено жилище – Кърджали за 1 март. На 14 февруари в Ардино, Крумовград и Момчилград ще се проведат информационни кампании с раздаване на валентинки, информационни материали и презервативи.
Ямбол:
Във връзка с Деня на влюбените, БМЧК-Ямбол организира дискусии с младежи в училищата. Общинските клубове на БМЧК в Болярово, Ямбол, Елхово, Стралджа и Тунджа ще проведат информационни антиСПИН кампании по централните улици на градовете и ще раздават информационни материали, валентинки и презервативи. В Стралджа ще бъде изготвена «Пощенска кутия с пожелания», където всеки ще може да пусне своя поздрав-валентинка за любим човек, а доброволците на БМЧК – Стралджа ще ги предоставят лично на получателите им. В СОУ «П. Берон» гр. Болярово ще се проведе игра-викторина «Въпроси и отговори на  тема HIV/СПИН“ под мотото «Обичай себе си!».
Пазарджик:
За 14 февруари младите червенокръстци от Пазарджик са направили 1000 картички с презерватив по повод двойния празник, които ще бъдат раздавани на пункт в центъра на града от 11.30 часа. Там ще има и доброволец, в ролята на Купидон, много балони, а минувачите ще могат да поиграят на любовен дартс, специално за всички влюбени. Мотото на кампанията е традиционното „ОБИЧАЙ БЕЗОПАСНО“. 
Доброволците от БМЧК-Панагюрище също ще раздават валентинки и бонбони с късметчета.
Кюстендил:
По повод 14 февруари, доброволците на БМЧК-Кюстендил ще организират благотворителен базар в центъра на гр. Кюстендил с ръчно изработени бижута, гердани и обеци, в полза на програма „Топъл обяд на БЧК. На място ще се изработват и картички с празнични пожелания. В Дупница и Кочериново ще се раздават информационни материали и презервативи.
Хасково:
По повод 14 февруари клубовете на БМЧК в ПМГ „акад. Боян Петканчин” -  Хасково, ПГХХТ „проф. д-р Асен Златаров” - Димитровград, СОУ „Неофит Рилски” – Харманли и СОУ „Христо Ботев” – Ивайловград ще организират информационни антиСПИН кампании „Любовта е...?”. Всички двойки ще могат да се снимат със специално изработени рамки под формата на сърце. Както всяка година, ще бъдат раздавани презервативи, късметчета и бонбони. А за самотните на този празник ще има безплатни прегръдки.
Разград:
„НЕКА ЗАЕДНО ДА ОТКРИЕМ ЛЮБОВТА” е мотото на кампанията на БМЧК - Разград. Тя включва хепънинги в централната част на градовете Разград (от 16.00 часа на площад „Ларго”), Кубрат и Лозница с раздаване на сувенири, листовки и презервативи. В 4 училища в Разград и Исперих ще бъдат поставени кутии за събиране на послания по повод Св. Валентин. На централния площад в Исперих ще бъде  организирано парти на открито с участието на местни младежки групи, както и награждаване на най-добрите послания за празника. В младежките дискотеки в Разград ще бъдат разпространявани информационни материали и сувенири. Доброволци на БМЧК са подготвили дискусии на тема безопасни сексуални взаимоотношения и превенция на ХИВ/СПИН в часовете на класа в ПМГ, ГПЧЕ - Разград, ПГССВМ – Лозница, Гимназия „В.Левски”-гр. Исперих, СОУ„Хр.Ботев”-Кубрат.
Доброволците на БМЧК ще разпространяват информационни материали - брошури, картички и листовки в учебните заведения в Разград, Кубрат, Лозница, Исперих и Самуил.

Снимки: София, Варна 

По повод 14 февруари 2017 г., Деня на влюбените и виното, стартира Втория етап на Националната АНТИСПИН кампания



Тя се провежда за четиринадесета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.
И през тази година, по време на кампанията, активно ще се разгърнат здравни беседи, викторини и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции предимно сред учащи млади хора и общности с рисково сексуално поведение. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в работещите 14 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна (http://www.aidsprogram.bg/files/Aktualizirani%20adresi_KABKIS_2016_4.pdf) и на терен в училища и в централни градски части.
В София планираните дейности и събития са:
На 14 февруари 2017 г. доброволците от клуб С.У.П.Е.Р (част от мрежата Y-PEER за България) организират АНТИСПИН кампания, на която ще раздават презервативи и информационни материали в МОЛ PARADISE в часовия диапазон от 14:00 до 21:00 часа. Те ще информират младите хора за начините на инфектиране с ХИВ и ще ги насочват към анонимно и безплатно тестване за ХИВ. Партньор в събитието ще бъде фондация „Инициатива за здраве“ – София, чиито екип ще предостави на желаещите изследване и консултиране за ХИВ с бърз тест в мобилен медицински кабинет (ММК) в периода между 14:00 и 17:00 часа.
Столична РЗИ и партньори организират:
Кулинарен конкурс „Любов-Сладка“, в сътрудничество със Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, и конкурс за най-оригинално изработена „Валентинка“ сред ученици от 85 СУ „Отец Паисий“. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени на тържество в галерия „Средец” на 14.02.2017 г. Ще бъде аранжирана изложба с най-красивите творби и ще се прочетат най-хубавите послания;
Провеждане на дискусии, лекции и срещи-разговори на тема „ХИВ/СПИН“ с ученици за популяризиране на безрисково сексуално поведение, употреба на презервативи и толерантно отношение към живеещи с ХИВ, а също така разпространение на информационни материали и презервативи, в столични училища. Масова проява „Поща на Влюбените” в 74 СУ „Гоце Делчев” и предоставяне на информационни материали сред учениците и презервативи;
14-ти февруари – „ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“ в информационно-консултативния здравен център на СРЗИ. с възможност за консултация по темата и предоставяне на здравно-информационни материали и презервативи; Популяризиране дейността на КАБКИС – Столична РЗИ под надслов „Бъди в час! Направи си анонимен и безплатен тест за ХИВ!”.
Провеждане на консултации и изследване за ХИВ в КАБКИС, всеки работен ден от 9.00 часа до 13.30 часа;
На 14 февруари т.г. екипът на Центъра за сексуално здраве на сдружение „Здраве без граници“ в София (ул. „Цар Самуил“ № 111) ще работи с удължено работно време (от 13:00 до 19:00 часа и ще предлага на своите посетители анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, здравно-образователни материали и презервативи.
Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ предостави на БМЧК-София плакати, картички за популяризация на КАБКИС и презервативи за дейности сред младите хора.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 01 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално са 2 487 лица.
И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.
Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път.
През 2016 г. над 336 000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в КАБКИС в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.

Първият у нас Дневен център за деца и лица с епилепсия отвори врати в столицата на 13 февруари – Международния ден на хората с епилепсия



Центърът стана факт след цели 19 години усилия в тази посока и е сбъдната мечта за десетки семейства на деца и младежи с тежка форма на болестта, отбеляза при откриването му Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).
На церемонията присъстваха много от дарителите и доброволците, които помогнаха това да се случи, а за атмосферата по време на събитието се погрижиха третокласничката Нона Кутева със своята цигулка; деца от 144-то училище „Народни будители“ в София; певицата Галя Георгиева и Пейо Пеев от група „Спринт“, които изпълниха песента-химн на АРДЕ „Чудеса“, както и деца и младежи с епилепсия с музикална програма.
В Дневния център ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на
епилепсия, което ще им даде възможност да се социализират и да развиват талантите си, а на семействата им ще позволи да работят и да водят нормален начин на живот.
„Щастливи сме, че в Международния ден на хората с епилепсия можем да се поздравим с отварянето на този център и се надявам, че той ще работи в полза на хората с епилепсия и техните семейства дълги години занапред“, каза Събева и припомни, че в България живеят около 75 000 хора с епилепсия, от които около 30 000 са деца, а болестта обикновено се отразява на начина на живот на цялото семейство. В тази връзка тя призова държавата и институциите да положат повече усилия, за да дадат възможност на всички тези хора да водят нормален и достоен живот.
„Призоваваме държавата да си свърши работата и да създаде условия, за да се сложи край на дискриминацията и стигмата по отношение на хората с епилепсия, и да им се даде възможност да излязат на светло“, каза Събева.
В Международния ден на хората с епилепсия от АРДЕ напомниха, че в България остават нерешени редица проблеми – с достъпа до изследвания и базови лекарства за епилепсия; с достъпа до детски градини и училища за децата и до работни места за възрастните хора с тази диагноза; с достъпа до социални услуги.
Международният ден на хората с епилепсия се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари в повече от 120 държави, с цел да се повиши осведомеността за тази диагноза, с която живеят над 65 милиона души по света. Смята се, че 1 на всеки 100 от нас е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. В около 60% от случаите причината за възникване на болестта остава неясна. С правилно лечение при повечето хора с епилепсия няма пречки да водят пълноценен начин на живот.

Д-р Михаил Христов е определен за председател на Надзорния съвет на НЗОК

С одобрените от правителството промени в състава на Надзорния съвет  на НЗОК за представители на държавата са определени също така Любомир Гайдов и Стоян Стоянов. Те заедно с д-р Михаил Христов те ще заменят д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев, които влизаха в надзорния съвет до смяната на кабинета.
Промяната е във връзка с персоналните промени в МЗ и с оглед оптимизиране на работата на НС на НЗОК.
Д-р Михаил Христов е лекар-специалист по ортопедия и травматология. Бил е началник на отделение по ортопедия и травматология и ръководител в извънболничната помощ. В периода 1999-2000 г. е началник на отдел в НЗОК, а след това, до 2007 г., ръководи Регионалния център по здравеопазване – София. Има опит в областта на доброволното здравно осигуряване и като държавен служител в администрациите на ИА "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантация. Към настоящия момент е съветник на министъра на здравеопазването.
Любомир Гайдов е зам.-министър на здравеопазването. Има висше юридическо образование. От 1992 г. е заемал различни длъжности в администрацията, включително ръководни. От 2007 г. е съдия в Административен съд – София област, а от есента на 2016 г. – във ВАС.
Стоян Стоянов има висше икономическо образование и квалификация по здравен мениджмънт. В периода 1999-2006 г. е директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в МЗ. Бил е също главен секретар на министерствата на труда и социалната политика и на културата – длъжност, която заема в момента в МЗ.
Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев отправи молба към надзорниците на НЗОК да изпълняват стриктно Закона за здравното осигуряване и Закона за бюджета на НЗОК за 2017 година.
„Трябва да се спазва действащото законодателство и да се засили контролът върху финансирането на медицинската помощ с публични средства“ – апелира той и напомни, че новият Надзорен съвет започва работа при заварен голям дефицит в бюджета на НЗОК - около 124 милиона лева, който ще тежи на системата през цялата 2017 година.
„Бюджетната дисциплина и постигнатият здравен резултат са най-важното в публичния сектор“, каза той.

УМБАЛ „Свети Георги“ съкрати срока на онкоболните за старт на лъчетерапия



Продецурата може да започне от 1 до 3 дни от подаване на документите, приемат пациенти от цялата страна

Най-краткия срок в страната за планиране и започване на лъчетерапия предлага Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. За разлика от други лъчетерапевтични центрове в Пловдив и региона в първата пловдивска университетска болница не се чака от 1 до 3 месеца, обясни началникът на клиниката д-р Мария Влайкова, цитирана от пресцентъра на лечебното заведение.
Записването и планирането на пациентите става в рамките на 1 до 3 дни от подаване на документите, така че със сигурност гарантираме, че при нас няма забавяне на терапията, потвърди още д-р Влайкова.
Клиниката е разположена на удобно място, в центъра на града, на територията на База 1 на УМБАЛ “Св. Георги”, на бул. Васил Априлов 15А. Лъчелечението се провежда в удобно за пациентите време, като часът за облъчване се съобразява със заетостта на всеки пациент.
Университетската клиника по лъчелечение единствена у нас разполага с 50 места и приема пациенти по клинични пътеки от цяла България. Предимство е и фактът, че клиниката разполага с два линейни ускорителя, които са и с възможност за взаимозаменяемост. Тя припомни, че при пациентите с онкологични заболявания от първостепенно значение е лъчевата терапия да стартира веднага, ако е предоперативно или дефинитивно, съчетано с химиотерапия, или до 1 месец след операция. В противен случай заболяването може да напредне или да се появят далечни метастази, каза още д-р Влайкова.
Ежедневно през двата линейни ускорителя преминават около 100 пациенти. Годишно техният брой е близо 2 хиляди души, коментира д-р Влайкова. Единият от ускорителите на УМБАЛ „Свети Георги“ има многолистов колиматор – устройство, което осигурява максимална защита на здравите тъкани и на критичните органи. Всички линейни ускорители използват еднакви лъчи – фотони или електрони с различна енергия. Изборът на енергия е в пряка зависимост от дълбочината на тумора и стремежа за запазване съседните незасегнати тъкани и органи, а с устройството за електронно портално изображение (EPID) се получава виртуална верификация – виртуално потвърждение, по време на облъчване и оптимизиране на процедурата.
Клиниката разполага отделно от линейните си ускорители с два компютър томографа, така че планирането не спира работата и всички звена функционират едновременно. Това създава и добър пропускателен режим на пациентите и терапията им започва колкото се може по-бързо.
При всички пациенти се извършва 3D-анатомографско планиране, като лекар и медицински физик изготвят индивидуален план за лъчелечение, с определяне на общата доза и ритъм на облъчване в зависимот от крайната поставена цел – трайно оздравяване или облекчаване на редица оплаквания на пациента като болка, кървене и др.
Екипът на Клиниката по лъчелечение вече 12 години работи работи с най-модерната апаратура за лъчелечение, а през м. април там активно ще заработи и единственият в страната Кибер нож – роботизирана система за лъчетерапия, при която се използват над 200 лъча, с прецизност до 1 милиметър. В КЛЛ работят 6-ма лекари, като 4-ма от тях са с над 30-годишен стаж, някои от тях са и преподаватели в Медицинския университет в Пловдив, и 3-ма физици с над 10-годишна практика.
Клиниката има дългогодишен опит с пациенти по палиативни програми – провеждане на противоболково лечение при костни метастази, палиативно лъчелечение на централна нервна система при мозъчни метастази, както и лъчева терапия при медиастинален синдром. Отскоро се практикува и лъчелечение, съчетано с таргетна (прицелна) терапия при пациенти с тумори на глава и шия. Комбинирането на двете терапии е един от най-успешните методи при тези най-тежки ракови заболявания. В клиниката от няколко години се провежда и съчетана лъче-химиотерапия при онкоболни пациенти с тумори на мозъка и ректума. Чрез комисия, в която участват и квалифицирани химиотерапевти от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Свети Георги“, Клиниката по лъчелечение самостоятелно осигурява химиотерапевтичните и таргетните лекарства.


zdrave.net
Снимка: mediKa.bg



Какви са цените на храните у нас и в Европа ?



В последните години непрекъснато се говори колко скъпа е храната у нас, особено като се имат предвид доходите на хората по нашите географски ширини. Истината е, че спрямо цените в останалата част от Европа, в България може да се каже, че пазаруваме доста изгодно.
Според последните данни на Евростат от 38 държави на Стария континент най-солено излиза хапването в Швейцария и Дания. В същото време макендонците и поляците могат да се похвалят, че пълнят торбите срещу доста по-малко средства. Нашето място в тази класация е 33-о – в 32 страни плащат по-скъпо от нас, а в 5 им излиза по-евтино.
През последните години у нас стойността на някои стоки значително се е повишила. Ето и няколко примера за това, като имаме предвид сметките на едро. Започваме с олиото, което в момента на борсите се търгува за 2.05 литра, което е по-евтино в сравнение с 2012 г, но е доста по-скъпо спрямо 2015 г. 
Брашното в момента е с най-ниски стойности за последните години. Така че според експертите няма обективна причина хлябът у нас да е скъп. Свинското на едро в момента е най-евтино за последните години. Сиренето от 2012 година до днес е поскъпнало с около 1 лев за килограм, но през последните години държи почти еднаква цена. 
В момента маслото и фасулът бележат най-високите си цени за последните шест години. Краставиците поскъпват от 2012 година и в момента се продават за 3.28 за килограм по борсите. При цитрусите най-сериозен е скокът при лимоните. Бананите и портокалите запазват сравнително еднакви цени през последните години, информира Нова телевизия.



novinite.bg

Служебният министър д-р Илко Семерджиев: С пръстовия идентификатор ще последва "ужасен кошмар" в извънболничната помощ




"Ние сме длъжни да кажем, че ако бъде въведен пръстовият отпечатък като механизъм за преглеждане от личните лекари, кошмарът от това ще бъде ужасяващ. Между 15 и 30 минути отнема на болниците да регистрират един пациент чрез пръстовия идентификатор. Системата дава над 12% грешки, които бавят процедурата. Заради голямата натовареност, всяка седмица в дните понеделник и четвъртък системата буквално се срива", категоричен бе здравният министър.
Той коментира, че касата не разполага с необходимия брой компютри и подходящи помещения, няма и финансов ресурс .
Министърът обясни, че за миналата година са направени над 2 млн. и 250 хил. хоспитализации. Извън болниците пък са извършени повече от 45 млн. прегледа. Ако се въведе отпечатъка, информацията за общия брой на прегледите, хоспитализациите и аптеките ще срине системата на НЗОК и тя ще рухне.
На въпрос с какво ще бъде заменен пръстовия "отпечатък", Семерджиев припомни, че България е задължена от еврорегламент да въведе през 2018 г. единен идентификационен документ с чип, в който да бъдат интегрирани електронен подпис, идентификационни данни и електронна здравна карта. Тези документи ще заменят личните карти и ще съдържат нужната информация, посочи той.


НЗОК да поеме част от разходите за поставяне на зъбни протези при възрастните хора



Такава идея обмислят в МЗ, съобщи по "Дарик" служебният министър д-р Илко Семерджиев.
"Обсъждаме плаковото протезиране да стане дейност, която да се въведе в здравноосигурителния модел, да бъде реимбурсирана частично. Поне 20 млн. лв. от резерва на НЗОК да бъде заделена за тази цел", каза той. И допълни, че подобно решение ще позволи на хората в напреднала възраст да си направят протези и да могат да се усмихват, да се хранят пълноценно и да имат по-добро здраве и имунитет.
Министърът отказа повече подробности с аргумента, че те първо трябва да бъдат обсъдени с представители на НЗОК и БЗС.

Министър Илко Семерджиев: „Пръстовият автентификатор може да блокира извънболничната помощ“



Делото за пръстовите отпечатъци в болниците е насрочено за 16 март 2017 година. Становището на страните в спора около въведената през ноември електронна автентификация е, че прилагането й в извънболничния сектор може едноактно да я блокира.
Срещата, инициирана от служебния вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, събра представители на МС, НЗОК и организациите, които атакуваха отпечатъците пред ВАС -Националното сдружение на частните болници, Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ и Федерация „Български пациентски форум“.
Ръководството на НЗОК представи официалното си становище, че няма данни за реализирани икономии от пръстовите отпечатъци, освен това системата често блокира и поставя на изпитание болничната помощ. При над 40 милиона прегледа годишно в извънболничния сектор това е лавина от грешки, която може да помете здравната система. Към аргументите за отмяна на електронния автентификатор се добавят и проблемите на пациентите с хронични заболявания.
Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сподели, че е удовлетворен от политиката на новия екип на здравното министерство.
„Най-сетне чух гласа на разума. Не разграждаме никакви контролни механизми, а премахваме глупост“, обяви д-р Кацаров.
Позицията на Министерския съвет е да се изчака решението на 5-членния състав на ВАС на 16 март. Дотогава Наредбата за достъп ще действа в болничната помощ.
Със санирането на проблема с пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ ще отпадне и ключовата пречка за подписване на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 година.

Министър Илко Семерджиев: Ще бъда гарант за преговорния процес за сключване на НРД 2017




Преговорите между НЗОК и БЛС започват следващата седмица

Служебният вицепремиер по социалните политики и здравен министър д-р Илко Семерджиев проведе две последователни срещи с ръководствата на НЗОК и БЛС. „Целта ми е да намеря баланса между двете страни в Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности и да се опитам максимално да сближа позициите им, така че до 28 февруари ключовият за здравната система документ да бъде подписан“, каза той и припомни, че възстановяването на договорното начало между лекарското съсловие и Здравната каса е основен приоритет в мандата му.
И двете ръководства представиха проблемите и предложенията си пред служебния здравен министър, който ги призова за гъвкавост в преговорите. „Невъзможно е да направим мащабни промени за 3 месеца, но след подписването на НРД следващият парламент може да използва договореностите като база за законодателни промени“, каза още министър Семерджиев.
Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев НРД е крайъгълният камък за установяване на отношенията в здравната система.
„Не искаме да сме вече командно-административно регулирани, както беше при предишния здравен министър“, заяви лидерът на лекарското съсловие.
И двете страни в преговорите изразиха задоволство, че новият здравен министър ще бъде гарант за сключването на договора. Относно пръстовия автентификатор, който беше основният блокиращ елемент на НРД 2016, и НЗОК, и БЛС изразиха категоричната си позиция за нормативната, контролната и икономическата му несъстоятелност.
Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов бе категоричен, че Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не може да бъде приложена в извънболничната помощ и въвеждането на отпечатъците там е дори опасно за здравната система. „Икономическият ефект от автентификатора е на практика нулев“, обяви той.
Нещо повече, според последните данни, изнесени на сайта на НЗОК, вместо да намалят разходите в здравеопазването пръстовите отпечатъци са ги увеличили. Само за ноември, когато бе въведен автентификаторът, разходите на Касата са скочили с над 10 милиона лева.
Официално преговорите за сключването на НРД за медицинските дейности за 2017 година между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС ще започнат през следващата седмица.

Първородните деца са по-умни



Ново проучване доказа, че първородните деца действително имат някои предимства заради това, че са първи. Изследване на Университета в Единбург установи, че първородните деца имат по-добри мисловни умения в сравнение с по-малките си братя и сестри, тъй като получават по-сериозно умствено стимулиране от страна на родителите си, съобщава британският в. Guardian.
Според резултатите родителите демонстрират еднакви нива на емоционална подкрепа към всички свои деца, но първородните получават повече помощ при развиването на мисловните си умения.
Така първородните деца се представяли по-добре на тестовете за интелигентност от братята и сестрите си още на 1-годишна възраст. Проучването обяснява отчасти т.нар. "ефект на реда на раждане", според който първородните деца в последствие са по-образовани и по-високоплатени, посочва вестникът.
Експертите са установили още, че родителите променят поведението си, когато имат повече деца, отделяйки им по-малко време, за да стимулират мисленето на по-малките си синове и дъщери, за да четат с тях и да играят и свирят на музикални инструменти. Освен това майките имали по-рисково поведение при последващите си бременности, като например пушенето.
Все пак това да си най-голямо дете си има и своите недостатъци. Проучване от 2015 г. пък е доказало, че първородните деца имат 20% по-голям шанс да развият късогледство в сравнение с по-малките си братя и сестри.


novinite.bg
Снимка:vbox7.com

HR Industry се проведе успешно за шеста година




Професионалното изложение HR Industry събитие събра над 550 гости и 48 изложители - български и международни компании.
То бе официално открито от г-н Светлозар Петров, Управител на JobTiger Анита Кирилова - Директор Агенции, MetLife и Ангелина Славкова, специалист Конферентни събития, Интерпред - СТЦ София. 
48 компании и организации, опериращи в сферата на подбора на персонал, одит на персонала, обучения, тренинги и тиймбилдинги, HR outsourcing, животозастраховане и здравно осигуряване, временна заетост, консултации и други представиха своите нови услуги и се срещнаха с настоящи и бъдещи клиенти и бизнес партньори. Както обикновено, изложението събра на едно място иновативни и утвърдени HR компании, над 550 управители на фирми, HR мениджъри и хора от бранша. Всички те очакваха да научат по време на събитието актуалните тенденции и иновациите на HR пазара. Гостите и участниците получиха и безплатен каталог „HR Industry 2017“, в който са включени профилите и портфолиото на водещи HR компании и други организации, които могат да улеснят работата на HR експертите.
В богата семинарна програма, в рамките на която бяха обсъдени най-новите тенденции в HR услугите. Представени бяха ползите от имплементирането на психометрични тестове в процеса на подбор на кадри, здравословните офисни навици, влиянието на английския език върху бизнес резултатите, важността на стратегическата роля на HR функцията, преходът към дигитална HR трансформация, начините за решаване на организационни проблеми и други важни теми. Няколко от компаниите се задълбочиха върху темата за коучинга – видимо една централна проблематика за бранша в този момент, а презентацията на JobTiger пък бе посветена на новия портал hrindustry.bg. Трансформацията на този сайт отваря огромни възможности пред професионалистите и HR компаниите у нас, давайки им широко поле за изява и място за публикуване на важни професионални текстове. Порталът ще представя най-новата и практически ориентирана информация, разделена в няколко области: подбор, трудово законодателство, организационен дизайн, оценяване, възнаграждение, придобивки, обучения и развитие, мотивация, трудови отношения, HRIS, payroll и други теми, които вълнуват ежедневието на HR специалистите.
HR Industry се организира от JobTiger. Генерален спонсор е застрахователният гигант MetLife. Организационен партньор е Интерпред-СТЦ София, партньор е БАУХ, медийни партньори са JobTiger.tv, сп. Мениджър,DEV.bg и expoworld.bg.




Мариана Попова пее в ТРИА Сити Център на Деня на влюбените



Във всички магазини, в търговския комплекс, на 14 февруари всяка покупка ще бъде с 10% отстъпка от цената. В Деня на любовта посетителите ще бъдат докоснати от Купидон, който ще ги дари с валентинка и шоколад.
На самия ден ще станат ясни победителите в романтичната игра #LoVe365, която продължава във фейсбук чрез снимки на влюбени двойки. Най-добрите три фотографии, събрали най-много лайкове, ще получат ваучери на стойност 300, 200 и 100 лева.
Шанс за настоящи и бъдещи влюбени е и възможността да си спечелят Samsung Galaxy A5 и два ваучера на стойност 200 и 300 лева. Единственото условие е да направят покупка за над 50 лева в някой от магазините на търговския комплекс, да попълнят талона, получен на касата и да го пуснат в урната срещу централния вход на партера. Кои са късметлиите ще се разбере на 14 февруари между 15 и 16 часа. Печелившите от томболата ще бъдат изтеглени лично от поп-звездата Мариана Попова, която от 15 часа ще извиси глас в Кафе „Рома”. Популярната изпълнителка ще подари на всички посетители на ТРИА Сити Център букет от любими хитове, сред които „Несбъдване”, „Let Me Cry”, „Crazy”, „Sometimes”, както и съвсем подходящата за 14 февруари „Каква любов”.