събота, 24 октомври 2015 г.

Лечебното масло Терезиенойл е благословено от Ватикана


На специално събитие Ведра Интернешънъл представи историята и действието на
лечебното масло Терезиенойл.
Във форума участие взеха Терезия Райтзамер, д-р Валентин Василев, началник на отделението по Съдова хирургия на МБАЛ-Бургас и Илияна Баръмова, старша сестра на Първо отделение по обща хирургия в МБАЛ Бургас и медицинска сестра в Център за декубитални и хронични рани в Бургас, която запозна присъстващите с различни случаи на пациенти, успешно лекувани с билковото масло.
Специалният гост от АвстрияТерезия Райтзамер сподели, че през 2005 г. историята на 16-месечния Андре от клиниката в Инсбрук се оказва повратна точка в историята на Терезиенойл, когато маслото за първи път напуска пределите на Кундел, Австрия, за да помогне на бебето, пострадало тежко от термично изгаряне IIa – IIb степен. Терезия чува за него по радиото и разбира, че преди около половин година целият гръб и главата му са изгорени с врящо мляко. Тя се свързва с лекарите в Университетската клиника по изгаряния и пластична хирургия в Инсбрук и им предлага домашния мехлем като терапия. По настояване на родителите, които се отказват от кожна трансплантация, и със съгласието на завеждащия клиниката това става възможно. В лечението не са използвани никакви обезболяващи, нито антибиотици. След няколко месеца детето се възстановя напълно, без никакви следи от белези. И така започва новият живот на Терезиенойл – чудото от Тирол, което в писмо от Ватикана, изпратено на Великден 2009 г, е благословено като „скъпоценен дар за човечеството“, помогнал на хиляди хора да се излекуват и възстановят след тежки травми. 
България е третата страна в света след Австрия и Германия, в която хората могат да се възползват от чудодейните свойства на билковото лечебно масло.
По време на събитието д-р Василев представи резултатите от клинично изследване, проведено с 22 пациенти -16 мъже и 6 жени на възраст от 42 до 78 г. и с трудно зарастващи рани със съдов произход - хронична артериална недостатъчност на крайниците и хронична венозна болест. Давността  на раните, които са по-големи от 4 см. в диаметър с некрози или плътни фибринови отлагания, е над 2 месеца. След 21 дни, в резултат на ежедневните локални апликации с Терезиенойл, се установява, че маслото хидратира тъканите в раната – втечнява некротичните тъкани, намалява фибриновите налепи и подобрява евакуацията им. Освен това се редуцира бактериалната инвазия и се намалява възпалителния процес, като свежите гранулации запълват постепенно раневия дефект със здрава тъкан.
Изводите, които се налагат са, че Терезиенойл е средство на избор при локалното лечение на трудно зарастващи рани от съдов произход, покрити с тънки некрози или фибринови налепи. Раните при хронична венозна болест зарастват по-бързо от тези при хронична артериална недостатъчност на крайниците.
Билковата смес подпомага автолизата и раневия дебридман, като редуцира 20 % тънките некрози 40 % фибриновите налепи. Продуктът е лесен за приложение, а болките намаляват или изчезват – лечението е убедително, като се подобрява качеството на живот.
 

 

Австрийско семейство над 650 години пази рецептата на лечебен мехлем, който лекува рани и изгаряния


В рода на Терезия Райтзамер от Тирол Австрия се разказва легендата за подхвърленото
бебе, прието и отгледано от предците й , с което са открити непознато цвете, парче кожа с изрисувана рецепта и готов мехлем.
Оттогава растението се пази и отглежда в семейство и, а лечебното масло се приготвя от майката в рода.
Екстрактът от тайнственото цвете, наричано „египтянката“, което се доближава по характеристика до семейство Лилиецветни, определя специфичното и много ефективно действие на маслото. 
Растението само по себе си е уникално и в наши дни не може да бъде открито никъде другаде по света. Но с появата на лечебното масло Терезиенойл на пазара то вече се култивира при специални условия. 
Семейството на Терезия е съхранило неговата идентичност през вековете напълно непокътната. Производственият процес на цветния и ябълковия екстракт е дълъг и продължава от 6 до 9 месеца. 
Натуралните съставки  - животинска и птича натурални мазнини, както и специалните есенции в Терезиенойл стимулират естествената способност на тялото да се възстановява и да се самолекува - подпомагат епителизацията на кожата, хидратират тъканите и действат антисептично.
Лечебното масло има силен обезболяващ и успокояващ ефект, проявяващ се още след първото нанасяне.При 90% от пациентите се отчита подобрение, като още след първите апликации се установява редукция на болка, а максимално до час болковият синдром приключва. Ето защо това го прави верен, ефективен помощник  при изгаряния, контузии, травми, където резултатите настъпват в рамките на 24 до 72 часа. 
Терезиенойл се използва и при лечение на кожни наранявания, отворени рани и белези. Използва се още при хематоми, мацерация, стрии, пигментация, хипертрофия.
Успешно действа и след сваляне на конци при секцио, където белезите намаляват наполовина.
Има суперкозметичен ефект като цяло.

Бизнесът се обяви твърдо против данък обществено здравеОт Българската стопанска камара (БСК) заявяват, че това е поредният случай, в който здравния
министър заобикаля диалога със социалните партньори и предприема еднолични действия извън неговите правомощия и компетентност.
Опасението им е, че въвеждането на т. нар. данък вредни храни ще увеличи разходите за храна на най-бедните прослойки и ще предизвика куп негативни последствия за цялата икономика - ще доведе до скок на цените и на останалите храни, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика, фирмени фалити и крайна сметка по-малко постъпления в НЗОК и здравеопазването.
Според експерти на БСК ефектът от новия данък е твърде спорен, тъй като делът на сивия сектор, където производството и плащането на различни налози не се контролира, е твърде голям. Не е ясно и как ще се наказват останалите нарушения - включване на забранени за употреба съставки, измами при етикетирането, въвеждане на нови стандарти за съдържание, забрани за определени консерванти, овкусители, оцветители над нормите, съставки на база ГМО и др. Освен това ДОЗ не може да обхване всички продукти и храни и се смята, че тези, които не са обложени, получават вид държавна помощ.
Опитът да се определят храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, като опасни за човешкото здраве, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия, са категорични от БСК.
Според производители щом нещо е вредно, то трябва да бъде забранено, а не да се облага с данък  и вместо ДОЗ трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за основните - полезните храни. А според хранителния бранш МЗ трябва да се съсредоточи върху превенцията на заболяванията, за които се търси допълнителен финансов ресурс, а не върху инициирането на нови данъци, при това със съмнителен икономически и здравословен ефект.

Снимка:  bsc-cc.com

Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: В момента много фирми от сектора правят храни, които нямат покритие с обявената рецептураОбикновено в изделията има повече консерванти и стабилизатори от обявените на етикета, а
несъответствието се хваща само когато стане инцидент.
„Забележете, че за вредна храна не е определено палмовото масло, както и сирената и кашкавалите, въпреки че те имат по-високо съдържание на сол, особено тези, които се правят от палмово масло. Те изобщо няма да бъдат облагани, защото излаза, че са полезни за здравето на българина”, коментира Кукушева.
Производители на храни, които влагат в продуктите си съставки, вредни за здравето на човека, и не го упоменават на етикета, да могат да бъдат лишавани от свобода. При установяване на несъответствие между технологичната документация на продуктите и съставът им нарушителят боже да плаща финансова санкция, но може да бъде наказан със затвор.
Това ще бъде записано в новия Закон за храните, съобщи Кукушева. В проектозакона е предвижда още отговорност за недобросъвестни производители да бъде търсена и от кметовете на населените места, където се намира дадената производствена база.
Според проф. Донка Байкова, специалист по хранене, диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина”, тестените закуски са се превърнали в рецептурно творение на самозвани пекари, които вкарват в тях много Е-та, неясни добавки, сол, твърди маграрини
и др. Количествата на някои от тези вещества са откровено нездравословни. По думите й "традиционната" българска баница няма да бъде облагана, а само нездравословните банички от определен тип пекарни. Под налога ще попаднат и солетите, например, които по думите и са "само сол".
Според нея, опитът на другите държави показва, че увеличаването с няколко стотинки на чипсове, снаксове, захарни изделия, тестени и сладкарски изделия, съдържащи трансмастни киселини, също енергийни напитки и различни бонбони няма да се отрази толкова на консумацията, но със сигурност би допринесло за повишаване на интереса на производителите да преформулират рецептурите на индустриално произвежданите от тях храни и напитки към по-здравословни съставки.

Снимка:  purvite7.bg


Четири вредни групи храни и напитки ще бъдат облагани с данъкът обществено здраве от 3 до 78%Ставките, приложени върху 4 групи храни и напитки, които не са от първа необходимост, са
взаимствани от доказано работещия модел на Унгария. Но при безалкохолните напитки, които имат високо потребление в България, и трансмазнините ставките у нас ще са по-високи.
С близо 80% се очаква да поскъпнат имитиращите млечни продукти, в които се влагат най-много трансмазнини. Данъкът върху килограм маргарин ще доведе до 58% поскъпване на продукта, а при тестените изделия с трансмазнини като готови закуски, бутер тесто оскъпяването ще е с 44%. С близо 31% ще поскъпнат газираните напитки.
При сандвичите и пържените картофки поскъпването ще е със 17%, а при сосовете, и кетчупът - с 16%. Данъкът върху снаксовете и енергийните напитки ще е с 15%, а върху бисквитите със завишено съдържание на захар, или с трансгенни киселини - 12%. Бульоните и супите поскъпват с 10%, сладоледът с 7% и с 3% шоколадовите изделия.
Ако продуктът съдържа повече от една нездравословна съставка, ставките се сумират. Така напр.бисквитите ще бъдат обложени с данък по три показателя. Първо – заради съдържание на сол над 1 грам на 100 грама продукт. Второ – заради съдържание на захар над 25 грама захар на 100 грама продукт. Третата причина за облагане с данък „вредни храни“ е съдържанието на хидрорафинирано растително масло. Така ставката, събрана от трите вида данък с допълнителен данък ДДС, прави общо допълнителна ставка върху тези бисквити.
Здравният министър д-р Петър Москов подчерта, че промените са наложителни, тъй като страната ни е на водещи места в Европа по смъртност и затлъстяване.
Според изследвания приемът на хидрогенираното растително масло увеличава риска от сърдечносъдови болести с 23%. Продължителният прием на продукти като маргарини крие риск от затлъстяване, инсулинова резистентност, депресия, болест на Алцхаймер и др. Трансмазнините увеличават също така и риска от рак на гърдата, простатата и диабет. Доклад на СЗО показва пък, че високата консумация на сол, която се съдържа в чипсовете, соевия сос и сухите супи, е причина за 62% от мозъчно-съдовите болести и за 49% от исхемичните болести на сърцето. Приемът на големи количества енергийни напитки при подрастващите пък повлиява категорично костната минарлизация и растежа. В ЕС сме на второ място след Холандия по консумация на енергийни напитки от деца. 9% от момчетата между 14 и 18 години пият повече от една дневно, показва международно проучване.
Енергийните напитки съдържат около 80 мг кофеин. В една кутийка от 500 мл захарта е цели 54 грама, което се равнява на 13 лъжици захар. Тауринът, който се съдържа в подобни напитки, пък е аминокиселина, която е краен метаболитен продукт на сярата. Всичко това води до наднормено тегло, инсулинова резистентност, ниска костна плътност. Българските деца са на 5-о място по затлъстяване сред връстниците си в Евросъюза. 19% от учениците в страната са със свръхтегло. Още до 2-годишна възраст 61% от бебетата вече са опитвали захарни изделия, 22% са пробвали и безалкохолно, а при 3-4-годишните 77% са консумирали захарни продукти. При учениците от 7 до 18 г. употребата на захарни и сладкарски изделия пък достига между 88% и 95%.

Снимка:  sxc.hu


Здравният министър д-р Петър Москов: Зад данък обществено здраве стои цялата медицинска общностДанък обществено здраве (ДОЗ) ще е еднократен за производителите или вносителите при първата продажба на съответните продукти на пазара. Целеви е, тъй като средствата ще Косвен данък е, който облага потреблението на храни, които не са основни като хляб, млечни продукти, плодове, зеленчуци, кафе, мед, чай, сокове и други. ДОЗ има превантивен ефект - обвързан е с вредно количество и може да отпадне, ако то бъде намалено или премахнато. Равнопоставен е за всички производители и доставчици. Данъкът ще насърчи потребителите да променят навиците си, производителите досегашните си рецептурници, като не предлагат храни с нива на вредните вещества над определените от Световната здравна организация и Европа.
отиват за ясни приоритети.
ДОЗ е с различни ставки в зависимост от съдържанието на доказано вредните за здравето количества на сол, захар, кофеин и частично хидрогенирани мазнини в продуктите и ще влезе в сила от 1 юли 2016. Приходите ще се събират от НАП в отделна сметка и директно ще отиват в бюджета за здравеопазване. Санкциите за производители и вносители, които не спазват разпоредбите му, са от 500 лв. до 10 000 лв. Данъкът е консултиран с Министерството на финансите, които са дали препоръки по отделни текстове. За прилагането на новия ДОЗ ще следят Регионалните здравни инспекции. Ще се изисква контрол в лицензирани лаборатории. Контролът ще бъде тежък и ефективен, закани се здравният министър д-р Петър Москов.
Ще бъде променен и законът за радиото и телевизията и вече няма да може да се рекламират за деца храни с повишено съдържание на сол, захар и кофеин.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и д-р Москов бяха единодушни, че се облягат на доказано работещ модел с доказано работещи нива на ставките, какъвто е унгарския и не се занимават с това да експериментират на база на модели, които са им хрумнали на тях или на някой друг. А от страните, които са въвели подобни данъчни, фискални, монетарни мерки с цел промяна в начин на хранене, Унгария е най-близка като брой на население икономически и социални показатели.
Д-р Москов съобщи, че цялата медицинска общност стои зад “данък обществено здраве”, както и много неправителствени и пациентски организации. А въвеждането му се обсъжда и с КРИБ, които търсят варианти за по-малко икономически загуби. Водим смислен разговор къде е златната среда - да положим началото на една наистина цялостна кампания за различен начин на живот особено при децата и при младите хора и разбира се това да няма някаква непосилна икономическа цена, поясни той.
„Ще бъдем най-щастливи, ако приходът от този данък е нула, защото тогава ще сме променили начинът си на хранене“, сподели здравният министър.
По данни на СЗО от 2013 г., две години след като Унгария започва облагането, потреблението на опасните за здравето продукти е намаляло средно с 27%, а 20% от потребителите са променили навиците си в резултат на по-голямата информираност след въвеждането му.
Д-р Москов сподели, че очаква подобен спад в потреблението и у нас. Той заяви, че битката за прокарването на данъка няма да е лесна.
"Знам за струпан финансов и лобистки ресурс срещу този данък, не мислете, че сме наивници на средна възраст. Тук е мястото на всеки родител да избере на коя страна застава – здравето на децата ни срещу желанието на определени лобисти да няма промяна. Начинът е да извървим този път заедно, за да имаме по-дълъг живот", посочи той.
„Започваме битката, която няма да бъде лесна, но с подкрепата на обществото ще се справим”, подчертаха двамата министри.
Смъртността на българите в активна възраст е с 50% по-висока от средното в Европа. С тези данни само идиот би спорил, каза здравният министър и допълни, че хората, които умират от сърдечно-съдови заболявания, плащат данъци и от тези данъци лобистите се хранят, бе категоричен здравният министър.

Снимка:  mpes.government.bg


20% от данък обществено здраве ще отиват за изграждането на физкултурни салони в странатаУ нас от общо 2700 училища в 300 изобщо няма физкултурни салони

а в 433 има подобни помещения, пригодени уж за спорт, но в невъзможност да се изпълняват
реално активни занимания на необходимото ниво. Почти същото е положението и с университетите.
Според Красен Кралев, министърът на младежта и спорта, вече има решение на въпроса откъде могат да дойдат пари за реновирането и изграждането на спортната база в университетите и училищата.
„Специално внимание обръщаме на ученическия и студентския спорт. В Закона за спорта, който подготвяме, ще има промени, които ще дадат нов статут на академичните спортни клубове, ще дадат нови възможности за тяхното финансиране”, поясни той.
„Сами виждате, че има български училища, които функционират повече от 50 години и нямат физкултурни салони. Така че това не е проблем на едно или две правителства. Това е проблем на цели политически епохи, в които държавата не е успяла да се справи с него. Това е приоритет в нашия мандат и ще бъда най-щастлив, ако успеем да се справим с този проблем, който 50 години държавата не е могла да реши. Мисля, че до година-две ще могат да бъдат генерирани необходимите средства”, допълни Кралев.
Пред в."7 дни спорт" той сподели, че за да се оборудват всички български училища със салони за физкултура, ще са необходими около 200 млн. лв. като за по-малките населени места ще ги изградят със средства от европейската Програма за развитие на селските райони.
Министърът на младежта и спорта допълни, че се надява до 4-5 години този план да бъде изпълнен и във всяко училище у нас да има салон за физкултура.
От догодина около 30 млн. лв. ще се влагат в изграждане и реновиране на физкултурни салони на училища и университети. Други 20% от очаквания годишен приход от 150 млн. лв. ще отиват за подобряване на храненето на децата в учебните заведения, като бъде разработена програма за насърчаване употребата на плодове и зеленчуци по норвежки пример. Останалите 60% от средствата ще се влагат в развитие на програми за профилактика, превенция и лечение на хронични незаразни заболявания, като сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите и диабета, както и за детското и майчиното здраве. Средствата ще се разходват под надзора на обществен съвет от лекари, специалисти по хранене, спортисти, педагози и представители на общините.
Стана ясно при съвместно представената от министър Кралев и здравния министър д-р Петър Москов правителствената програма „За здраво поколение”. Трите и основни направления са: изграждане на навици за здравословно хранене; двигателна култура и спорт; модерна информационна кампания в училищата за превенция на пушенето и употребата на наркотици. Част от програмата е и концепцията за данъчно облагане на храни с наднормено съдържание на сол, захар, трансмазнини, кофеин и таурин, чиято цел е ограничаване потреблението на нездравословни храни, промяна в рецептурниците - намаляване съдържанието на вредните съставки до допустимите норми, за да избегнат производителите налога.
И двамата министри бяха категорични, че чрез данък обществено здраве (ДОЗ) ще се подобри здравният статус на населението, ще се намалят разходите за здравеопазване и пряко ще се генерират средства за реконструкцията на спортната база в училищата и университетите в страната.

Снимка:  trud.bg

Грипна епидемия няма все ощеВ момента в страната циркулира букет от респираторни инфекции, които се дължат на респираторни вируси - корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при *, съобщи проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести (СБАЛИПБ) „Проф. Иван Киров“.
децата
Тя подчерта, че при тях в болницата постъпват едни от тежките усложнения на централната нервна система, които за радост не са толкова чести – от 1 до 3% от грипните усложнения.
Доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ Първо детско отделение в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ акцентира, че най-ранната грипна ваксинация се прави след 6 м. възраст. Но ако противогрипната ваксина се поставя за първи път на деца до 8 годишна възраст, то се поставят две дози с интервал помежду им един месец. Децата под 3 години се ваксинират обаче с половин доза.
Ако детето ходи на ясла, детска градина или училище, но подсмърча или кашля, то е достатъчно здраво и това не е основание да се отлага поставянето на ваксината, защото ваксинирането на децата е изключително важно, защото именно то предотвратява разпространението на вирусите и сред други групи пациенти, подчерта той.
По думите на доц. д-р Малина Петкова д.м., ендокринолог в Университетска болница „Лозенец“, усложненията са изключително сериозни особено при хора с хронични заболявания. Така напр. при хора с диабет кръвната захар е висока, тя може да предизвика промени в киселинността на организма и това променя значително имунната защита. Леталните случаи, вследствие на грипен вирус при тях са два пъти повече, в сравнение с тези без диабет. Освен това при имащите диабет, но ваксинирани с противогрипна ваксина се наблюдават 58% по-малко хоспитализации, в сравнение с пациентите с диабет, които не се имунизират. При пациенти, които имат сърдечносъдови проблеми, той може да доведе дори до остър миокарден инфаркт. Усложнения могат да се появят и при пациенти, страдащи от затлъстяване или метаболитен синдром.
Според държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев три са грипните вируса, които ще предизвикват епидемията в Северното кълбо тази зима. Това са А/Калифорния (H1N1), А/Швейцария (H3N2) и В/Пукет. Нов е щама “Швейцария”, за който може да се очаква да бъде водещ, но все още липсват данни”, поясни той.
СЗО предупреждава, че най-сигурния метод за предпазване е имунизацията - особено на рисковите групи, като възрастни хора над 65 г., деца, бременни, хронично болни и медицински специалисти.
По данни на СЗО грипът засяга между 5 и 10% от възрастните и 20 до 30% от децата годишно, в резултат на което ежегодно умират от 250 000 до 500 000 човека. До 90% от смъртните случаи, свързани с грипа, са при лица със съпътстващи заболявания и/или на възраст над 65 години.
Най-подходящото време за ваксиниране е октомври и ноември. Към момента няма потвърдена проба за грип в България, а очакванията са той да се появи по нашите ширини през месеците декември и януари.
Очакваният пик на епидемията ще бъде краят на януари-февруари.
И въпреки безспорните ползи от противогрипните ваксини обхватът на ваксинопрофилактиката у нас е критично нисък – едва 2 – 3% от българите са се ваксинирали против грип през миналата година.
В референтната лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести все още не е изолиран първият грипен вирус за новия сезон.
--------
*-Корона вирусите предизвикват дразнене в гърлото, суха кашлица и засягане на ларинкса и трахеята;
-При риновирусната инфекция, е на лице силна хрема, а най-засегнати са носната лигавица и ушите;
-Респираторно-синцитиалният вирус е изключително заразен и поразява най-малките. Предизвиква възпаление на гърлото, трахеята, белия дроб.
--------
НПО стартира безплатни онлайн обучения. Първото се проведе на 22 октомври 2015 г. от 18:30 часа и бе на тема: „Диабет и грип“, а второто ще бъде посветено на темата „Сърдечносъдови заболявания и грип – рискове и превенция“ и ще се проведе на 27 октомври от 18:30 ч.

петък, 23 октомври 2015 г.

Със Смарт-очила с добавена реалност в театъра вече няма езикова бариераПрез 2016г. по време на фестивала в Авиньон зрителите ще се насладят на постановките „Крал Лир“ и „Retour á Berratham“ на английски, френски и китайски език - благодарение на свързаните чрез сигурна интернет връзка очила.  
 Чрез очилата магията на театъра достига до различни култури, без езика да бъде бариера. Това е перфектна комбинация между новите технологии и театралното изкуството", казва Пол Рондин, управляващ директор на Фестивала в Авиньон.
Посетителите ще могат да се наслаждават на спектаклите и чрез наслагване на 3D анимация, виртуален дъжд и добавени декори през очилата.
 Дизайнът и производството им  са на френската start-up компания Optinvent.
Нововъведението е резултат на партньорството между Atos, международния технологичен гигант и френската културна организация Theatre in Paris.

10-те професии с най-много психопати в светаКласацията е подредена от Alternet.
Лидер са главните мениджъри, следвани от адвокатите и хората, работещи в медиите.
На четвърто и пето място са търговците, хирурзите, а след тях се нареждат журналистите, полицаите и свещениците.
Ето и цялостната класация:

Снимка :money.bg

Според НСИ: Една трета от българите живеят в тежки материални лишения, а една пета са беднНСИ определя за граница на бедността месечен доход от 323.75 лв. на човек от
домакинство.Най-разпространена е бедността в областите Кърджали и Пазарджик.През 2008 г.  у нас, по данни на Световната банка, брутният национален доход на човек надхвърли 10 000 долара.През 2009 г. икономиката на страната влезе в рецесия и оттогава е в застой.
Хората в България на възраст над 65 години са най-често заплашените от бедност в ЕС, показват данни от проучване на Евростат, представени от Европейската комисия.
Българите над 65 години живеят средно по 14,2 години, а българките - 17,9 години.
Българските и румънските пенсионери са най-изолираните от интернет в целия ЕС - едва един от 10 ползва мрежата, като само 2% от тях пазаруват онлайн.

45% от ITспециалистите определят нивото на стрес в офиса като високо


62% от работещите тази сфера заявяват, че  предпочитат да работят от вкъщи.
97% я определят като  по-малко стресираща, а 62% от тях смятат, че работата в къщи е  по-успешна и организирана.
67% от анкетираните държат да имат собствено работно място, а едва 5% от тях биха делили работното си място с друг колега, показват резултатите от проучване на "Tishman International", направено сред фирми от IT индустрията.
Според  финландски учени работата в офис е вредна, тъй като голямото количество електроника в малко пространство създава ефекта на т.нар. електрически смог – електромагнитни лъчения, които влияят негативно на здравето. А освен това липсата на достатъчно работно пространство за всеки един работещ и преумората водят до поява на хроничен стрес и чувство на потиснатост.

Трите ключа към щастието - стабилна връзка, финансова сигурност и преследване на някаква целАвстралийски учени от университета в Мелбърн са установили, че това е златният триъгълник”, който кара хората да се чувстват щастливи в живота.
Изследването показва още, че парите са пряко свързани с благополучието, което се увеличава с нарастването на доходите.

Максималната пенсия остава 910 лв. през 2016 г.


Всички останали пенсии ще се увеличат с 2,5% от 1 юли и средната ще бъде 331,62 лв. - с
11 лв. повече от тази година.

Според приетата преди месеци пенсионна реформа ограничението в тавана ще отпадне от 2019 г., но само за пенсиите, отпуснати след 01 януари същата година.
Приходът от вноски през 2016 г. се очаква да е 4,980 млрд. лв. - с 400 млн. лв. повече от планираните за т.г. , но малко под 50% от необходимите средства за плащането на пенсии, майчински, болнични и обезщетения за безработица.
Ето защо и догодина  всички фондове на НОИ ще са на минус, като недостигът във фонд “Пенсии” ще е над 4,3 млрд. лв. 
Дефицитът за всички плащания ще се компенсира с трансфер от държавния бюджет от над 4,7 млрд. лв. , което означава, че и през следващата година половината от парите за пенсии ще се осигурят от данъци.

Снимка: umhoz.com

Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия


Националният осигурителен институт (НОИ) разшити електронните си услуги с още една. На
интернет страницата на института вече е налична тази нова е-услуга -Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия-рубрика „Е-услуги”/ „Справки”/ „Справки със свободен достъп“. 
Всички осигурени лица, на които предстои пенсиониране или преизчисляване на вече отпусната пенсия от друг период могат да определят кои са най-благоприятни като доход за тях три последователни години до края на 1996 г., които да бъдат включени във формулата за изчисляване или преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст.
След въвеждане на данните - по години или по месеци се стартира изчислението и системата автоматично сравнява попълнените доходи със средните работни заплати за съответните периоди и посочва кои от тях са най-благоприятни за лицето.
Т. е. програмният продукт позволява въвеждане, както на сумарен осигурителен доход по години, така и информация месец по месец. При сравняването за определяне на най-добрия период за времето от 01.01.1982 г. до 31.12.1996 г. участват единствено периодите, в които са въведени 36 последователни месеца (при въвеждането по месеци) или 3 последователни години (при въвеждане по години). 
Годините, в които има прекъсвания в стажа, не участват в изчислението.


Снимка: pravna.info