Translate

петък, 23 октомври 2015 г.

Със Смарт-очила с добавена реалност в театъра вече няма езикова бариера



През 2016г. по време на фестивала в Авиньон зрителите ще се насладят на постановките „Крал Лир“ и „Retour á Berratham“ на английски, френски и китайски език - благодарение на свързаните чрез сигурна интернет връзка очила.  
 Чрез очилата магията на театъра достига до различни култури, без езика да бъде бариера. Това е перфектна комбинация между новите технологии и театралното изкуството", казва Пол Рондин, управляващ директор на Фестивала в Авиньон.
Посетителите ще могат да се наслаждават на спектаклите и чрез наслагване на 3D анимация, виртуален дъжд и добавени декори през очилата.
 Дизайнът и производството им  са на френската start-up компания Optinvent.
Нововъведението е резултат на партньорството между Atos, международния технологичен гигант и френската културна организация Theatre in Paris.

10-те професии с най-много психопати в света



Класацията е подредена от Alternet.
Лидер са главните мениджъри, следвани от адвокатите и хората, работещи в медиите.
На четвърто и пето място са търговците, хирурзите, а след тях се нареждат журналистите, полицаите и свещениците.
Ето и цялостната класация:













Снимка :money.bg

Според НСИ: Една трета от българите живеят в тежки материални лишения, а една пета са бедн



НСИ определя за граница на бедността месечен доход от 323.75 лв. на човек от
домакинство.Най-разпространена е бедността в областите Кърджали и Пазарджик.През 2008 г.  у нас, по данни на Световната банка, брутният национален доход на човек надхвърли 10 000 долара.През 2009 г. икономиката на страната влезе в рецесия и оттогава е в застой.
Хората в България на възраст над 65 години са най-често заплашените от бедност в ЕС, показват данни от проучване на Евростат, представени от Европейската комисия.
Българите над 65 години живеят средно по 14,2 години, а българките - 17,9 години.
Българските и румънските пенсионери са най-изолираните от интернет в целия ЕС - едва един от 10 ползва мрежата, като само 2% от тях пазаруват онлайн.

45% от ITспециалистите определят нивото на стрес в офиса като високо


62% от работещите тази сфера заявяват, че  предпочитат да работят от вкъщи.
97% я определят като  по-малко стресираща, а 62% от тях смятат, че работата в къщи е  по-успешна и организирана.
67% от анкетираните държат да имат собствено работно място, а едва 5% от тях биха делили работното си място с друг колега, показват резултатите от проучване на "Tishman International", направено сред фирми от IT индустрията.
Според  финландски учени работата в офис е вредна, тъй като голямото количество електроника в малко пространство създава ефекта на т.нар. електрически смог – електромагнитни лъчения, които влияят негативно на здравето. А освен това липсата на достатъчно работно пространство за всеки един работещ и преумората водят до поява на хроничен стрес и чувство на потиснатост.

Трите ключа към щастието - стабилна връзка, финансова сигурност и преследване на някаква цел



Австралийски учени от университета в Мелбърн са установили, че това е златният триъгълник”, който кара хората да се чувстват щастливи в живота.
Изследването показва още, че парите са пряко свързани с благополучието, което се увеличава с нарастването на доходите.

Максималната пенсия остава 910 лв. през 2016 г.


Всички останали пенсии ще се увеличат с 2,5% от 1 юли и средната ще бъде 331,62 лв. - с
11 лв. повече от тази година.

Според приетата преди месеци пенсионна реформа ограничението в тавана ще отпадне от 2019 г., но само за пенсиите, отпуснати след 01 януари същата година.
Приходът от вноски през 2016 г. се очаква да е 4,980 млрд. лв. - с 400 млн. лв. повече от планираните за т.г. , но малко под 50% от необходимите средства за плащането на пенсии, майчински, болнични и обезщетения за безработица.
Ето защо и догодина  всички фондове на НОИ ще са на минус, като недостигът във фонд “Пенсии” ще е над 4,3 млрд. лв. 
Дефицитът за всички плащания ще се компенсира с трансфер от държавния бюджет от над 4,7 млрд. лв. , което означава, че и през следващата година половината от парите за пенсии ще се осигурят от данъци.

Снимка: umhoz.com

Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия


Националният осигурителен институт (НОИ) разшити електронните си услуги с още една. На
интернет страницата на института вече е налична тази нова е-услуга -Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия-рубрика „Е-услуги”/ „Справки”/ „Справки със свободен достъп“. 
Всички осигурени лица, на които предстои пенсиониране или преизчисляване на вече отпусната пенсия от друг период могат да определят кои са най-благоприятни като доход за тях три последователни години до края на 1996 г., които да бъдат включени във формулата за изчисляване или преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст.
След въвеждане на данните - по години или по месеци се стартира изчислението и системата автоматично сравнява попълнените доходи със средните работни заплати за съответните периоди и посочва кои от тях са най-благоприятни за лицето.
Т. е. програмният продукт позволява въвеждане, както на сумарен осигурителен доход по години, така и информация месец по месец. При сравняването за определяне на най-добрия период за времето от 01.01.1982 г. до 31.12.1996 г. участват единствено периодите, в които са въведени 36 последователни месеца (при въвеждането по месеци) или 3 последователни години (при въвеждане по години). 
Годините, в които има прекъсвания в стажа, не участват в изчислението.


Снимка: pravna.info

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане: Бъдещият модел на здравно осигуряване е неясен



Трябва ясно да се регламентират цените, по които ще се плаща, в допълнителното здравно осигуряване


Това каза д-р Виткова, която подчерта, че разделянето на основен и допълнителен пакет може да доведе до някои порочни практики, тъй като в допълнителния пакет попадат клинични пътеки, които реално  трябва да бъдат в основния.  
Фиксирането на цени за допълнителния пакет е важно, защото сега една и съща операция може да струва 500 лева в една болница и 1500 лева в друга.
“Нужни са ясни правила какво се покрива от задължителното осигуряване и какво не. За какво имат право лечебните заведения, които ползват обществен ресурс да изискват допълнителни плащания от пациента и за какво не. Само тогава застрахователите могат да направят верни разчети на застрахователния риск и да развиват успешно здравното застраховане. Например за три дни болничен престой във Варна искат 930 лева за телевизия и интернет. Отделно е цената за индивидуална стая - 400 лева“, каза тя. Според д-р Виткова не е ясен принципът, по който МЗ са се спрели точно на тези 6 клинични пътеки и кое ги поставя като социално незначими.  Тя  даде пример с онкологичната пътека “Оперативно отстраняване на парааортални лимфни възли със или без отстраняване на женски полови органи“ и попита как е взето решението, че пътеката не е "социално-значима".
От Асоциацията на дружествата за здравно застраховане (АДЗЗ) считат за тревожно намерението лекарите да взимат сами решение относно 65 клинични пътеки решение по кой от двата пакет да се процедира. От АДЗЗ са притеснени, че  реформата на здравния министър вместо да доведе до намаляване на плащанията от джоба на болния човек може да има точно обратният ефект.
Напълно е възможно пациентите със застраховки, които имат нужда от лечение по въпросните пътеки, да бъдат насочвани само към допълнителния пакет, защото имат гарантиран източник на финансиране, когато болниците са изчерпали бюджетите си. А
по този начин ще се узакони и начинът, по който болниците ще финансират своите надлимитни дейности, коментира д-р Виткова.
В момента 28-те дружества формират годишно оборот около 55 млн. лв., а хората с допълнителни здравни застраховки са не повече от 250 000 души.  
Председателят на АДЗЗ припомни, че сега българите доплащат около 48% от лечението при среден разход в ЕС под 20%. Според нея предлаганите промени в пакетите медицински услуги ще деформират  здравноосигурителния модел у нас, а хората все повече ще се чудят защо плащат задължителни здравни осигуровки.

Снимка: sites.google.com



И Австралия възнамерява да легализира отглеждането на канабис за медицински цели


Здравният министър Сюзан Лей заяви, че властите ще създадат схема за лицензиране,
която да позволи контролираното отглеждане на растението.
Тя обаче подчерта, че Австралия няма намерение да позволява марихуаната да се използва за забавление, нито да я премахне от списъка със забранени наркотични вещества. 
„Легализацията на отглеждането на медицински канабис в Австралия ще уцели правилния баланс между достъпност за пациентите, защита на общността и международните ни задължения”, коментира министърът. 
Проучвания, публикувани в Журнала на Американската медицинска асоциация, показват, че марихуаната е ефективна при справяне с хроничната болка. Учените обаче предупреждават, че има и странични ефекти.  

Снимка: smolyannews.com

Общопрактикуващите лекари ще имат възможност да специализират по-лесно



Идеята е в бъдеще ОПЛ, които искат да специализират, да не са задължени да представят трудов договор, който имат със свой колега. Облекчените условия ще влязат в сила съвсем скоро.
"Променяме отново наредбата, за да осигурим възможност и на общопрактикуващите лекари при по-облекчен режим да специализират. Те трябваше да работят на трудов договор при свои колеги, това го променяме сега и вече ще бъде само договор за обучение, което облекчава тяхната специализация“, коментира зам. министърът на  здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той припомни, че ОПЛ имаха 15 годишен срок, в което трябваше да придобият специалността "Обща медицина".

Хърватското МЗ разреши използването на марихуана с медицински цели в страната


Употребата на канабис се легализира за хора, страдащи от множествена склероза,
карцином, детска епилепсия и СПИН, съобщава „Асошиейтед прес“.
В страната не са регистрирани лекарства, съдържащи THC – активен елемент в канабиса.  В експертното становище на  комисията легализираща марихуаната за медицински цели се подчертава,че тя облекчава симптомите на тези болести и  употребата и се препоръчва в комбинация с други форми на лечение. С новата разпоредба се създава и правна рамка за внос на медикаменти в Хърватия, създадени на базата на канабис, които ще могат да бъдат купувани в аптеките, но само по лекарско предписание. С еднократни рецепти, издадени от лекари на обща практика, по препоръка на специалисти по неврология, онкология, инфектология и невропедиатрия. Лекарствата ще се предписват в определено количество, за един месец.
Употребата на канабис не е одобрена за други неврологични заболявания като Паркинсоновата болест, епилепсия и психиатрични отклонения. 
Експертната комисия за легализация на употребата на марихуана за медицински цели заключава, че според медицинската практика нито един от препаратите на базата на канабис не може да излекува трайно злокачествен тумор и да спре прогресирането на множествена склероза или СПИН .
Хърватското здравно министерство предупреждава, че остава незаконно отглеждането на марихуана вкъщи.

Снимка: burgasinfo.com

Пациентите са принудени да крият, че имат хепатит или ХИВ, за да получат лекарска помощ



Въпреки, че това не трябва да влияе върху подхода и отношението на лекаря към тях.
Практиката обаче показва, че пациентите са принудени да крият своето състояние, защото в противен случай няма да получат медицински грижи., което е остра форма на дискриминация
Това заявяват от пациентските организации, които "не приемат, че предложение за криминализиране може изобщо да се отправя" и искат "прекратяване на всякакви по-нататъшни дискусии". От Националната пациентска организация, Сдружение „ХепАктив“, Фондация „Инициатива за здраве“, Фондация „Надежда срещу СПИН“, настояват БЛС и здравния министър Петър д-р Москов да оповестят официално какво мислят за идеята за криминализиране. Вярваме, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт в България няма да подминат „тази проява на дискриминация“, са категорични от пациентските организации.
По 10 бона глоба ще отнесат лекарите и медсестрите в ИСУЛ, които разтръбиха диагноза на пациент, заразен с вируса на СПИН. Тази сума е залегнала в Закона за здравето при подобни нарушения, съобщиха  от Националната пациентска организация .

Кампания за безплатно изследване на СПИН, хепатит В и С в ЦСМП ще започне в София през февруари 2016 г


Според статистиката на СЗО около 2% от спешните лекари годишно се заразяват с
вируса на хепатит В или С. В много европейски държави скрининговите програми за носителство на вируса се провеждат регулярно, но в България това не е установена практика.
От БЛС подкрепиха кампанията, като предложиха прикриването на подобни заболявания от пациенти да се криминализира и ще  настояват да има наказателна отговорност, когато се попълва декларация с невярно съдържание.
"Не може един човек да знае, че е вирусоносител, и да не съобщава този факт при постъпването си в лечебно заведение, защото това е безотговорно поведение, което поставя в риск лекарите и всички медицински специалисти", заяви д-р Галинка Павлова, зам. председател на БЛС. 
Заразяването на лекари е трудова злополука, а всеки осми лекар е изложен на риск. Болниците трябва да разполагат с достатъчно тестове за хепатит, осигурени от държавата, с които да изследват пациенти, неспособни да обяснят състоянието си, защото не са в съзнание. Освен това от БЛС поиска въвеждането на регулярни задължителни изследвания при лекарите на всеки шест месеца.
В Бургас в момента тече скрининг на спешни медици. Такъв вече е имало в Асеновград, частично в Пловдив и София, където не е бил регистриран нито един положителен резултат. Тодор Петров, председател на фондация „Позитивен избор" изтъкна, че у нас от хронични вирусни хепатити страда близо 6% от населението. Част от тези хора обаче дори не знаят. От 10% до 20% се лекуват, а останалите остават хронични носители на вирусите B и C, те дори не са проявили симптоми, обяви той. По думите му близо 6 хиляди души са ангажирани в спешната помощ у нас, те са ваксинирани за хепатит B, но не е ясно дали имунитетът им е траен. 
За да бъде ограничен рискът от заразяване на българските медици, от Центърът за защита правата в здравеопазването и фондация "Позитивен избор" , под патронажа на министъра на здравеопазването стартират скринингова кампания за хепатит В и хепатит С сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, която ще продължи до края на следващата година. До момента са били изследвани работещите в Пловдив, Асеновград, част от болница персонала на "Св.Мина" – Пловдив и не са открити положителни резултати за двете заболявания, съобщи Тодор Петров от фондация “Позитивен избор . До края на тази година подлежат на изследвания здравните персонали в спешните центрове в Смолян, Карлово и Първомай. За догодина остават още 26 центъра за спешна помощ в страната.

Снимка: zdravnaposhta.net

Цялото правителство стои зад данък обществено здраве


и ще предложи до дни въвеждането му. Четири групи стоки ще бъдат засегнати – с
добавена захар или глюкозо-фруктозен (царевичен) сироп; сол над 10 грама на килограм; съдържащите трансмастни киселини, включително и т.нар. частично хидрогенирани (маргарини) и кофеинсъдържащите храни и напитки - енергийни блокчета и шотове. Данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но  хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани като баници, торти  и др.
Изключение се прави само за сирената и кашкавалите, при които ползата е по-голяма от вредата на многото сол.
Зад проекта на МЗ стои цялото правителство, но обект на обществено обсъждане ще бъдат ставките и обхватът на храните, които ще се облагат и размерът на данъка.
Ще се предложи приходът от него  да се събира или в целеви фонд, или да бъдат разписани правила за разходването му. Предложението е поне 50% от приходите да отиват за профилактика на заболяванията, свързани с наднорменото тегло и прекомерната употреба на сол - метаболитен синдром, високо кръвно налягане, диабет, инфаркт, инсулт, рак на дебелото черво. Останалата част от парите ще е за бюджета на здравната каса.
Целта на данъка е да се насърчи населението към по-здравословен живот, индустрията - към повече отговорност, а бюджетът да бъде компенсиран заради нарастващите разходи, свързани с нездравословния живот.
Според здравният министър д-р Петър Москов не се ли промени поведението и навиците на днешното поколение, ще  се отделят все повече и повече пари за здравни грижи и  системата ще бъде подложена на постоянен натиск. 

Снимка: transmedia.bg
 

Забележителни резултати за FOX с „Живите мъртви“ шести сезон


Първият епизод изстреля тв канал с осем позиции нагоре до №4 сред платените канали у нас


Самата поредица отчете свой собствен рекорд - дял от 4.02%. Първият епизод от сезон 6 удвои дяла и утрои обхвата си, в сравнение с този от предишния. Освен това
премиерата увеличи пет пъти гледаемостта на слота на фона на предишните шест седмици.
Както можеше да се очаква „Живите мъртви“ 6 се представи отлично не само в България. На Балканите първият епизод e безспорен №1 за платените телевизии в Хърватия и Словения. В Западна Европа (на ключовите пазари Великобритания, Германия, Холандия, Испания) премиерата отчете най-високо рейтингово тв време за канала за всички времена. Специално на Острова „Живите мъртви“ превърна FOX в най-гледания платен тв канал в слота. В резултат той убедително задмина BBC2, Channel 5 и Discovery. Според проучванията новият сезон на „Живите мъртви“ е подобрил предишните рекорди на сериала. Премиерата е качила рейтингите със 17 процента в сравнение с предишния сезон. Достигнала е до 4,3 милиона зрители и е увеличила миналогодишния обхват с над 25%. 
„Живите мъртви” е базиран на комикса на Робърт Къркман публикуван от Image Comics. Това е най-гледаната телевизионна драма за възрастовата група от 18 до 49 години. Сериалът разказва историята на месеците след зомби апокалипсис и проследява група оцелели, водени от шериф Рик Граймс, които пътуват в търсене на убежище и сигурен дом. Сериалът е наречен от критиците „чиста проба феномен” (Variety), „безкомпромисен и провокативен” (Orlando Sentinel) и „гениално омагьосващ” (TheHollywoodNews.com). В главните роли: Андрю Линкълн като Рик Граймс, Стивън Юн като Глен, Норман Рийдъс като Дарил Диксън, Чандлър Ригс като Карл Граймс, Лорън Коуън като Маги, Данаи Гурира като Мишон, Мелиса Макбрайд като Каръл, Сонекуа-Мартин Грийн като Саша и Майкъл Къдлиц като Ейбрахам. Изпълнителни продуценти на сериала са Скот М. Гимпъл, Къркман, Гейл Ан Хърд, Дейвид Алпърт, Грег Никотеро и Том Люс.