Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин е с прекъснати здравни осигуровки


Това съобщи той на срещата си с конфедерация „Защита на здравето”.
-По закон, за да си внасям здравните осигуровки, трябва да съм или на трудов договор, или да се регистрирам като свободна професия, или да получавам доходи в България. Нито едно от тези условия не е изпълнено в случая, само че аз искам да се осигурявам в България. Общо взето, всичките ми колеги са така. Доколкото знам, Антония Първанова започнала да си внася осигуровките и после е получила писмо, че трябва да отиде да си ги вземе. Абсурден е факта, че от 2 години като евродепутат не мога да плащам здравните си осигуровки в България, въпреки че имам желание, обясни Калфин.
По думите му в здравната ни система е пълна с абсурди и излиза, че за да се лекува у нас, трябва да си поеме всички разходи. Но понеже се осигурява служебно, в системата на евродепутатите, която покрива две трети от разходите за здравеопазване, не може да се лекува в България.
-Не мога  да си взема фактурите и да отида да си поискам 2/3 от здравната осигуровка, за която си плащам от заплатата на евродепутат, обясни още той. 
Калфин сподели, че е притеснен от цялостната политика в здравеопазването.Ако бъде избран обеща  да направи дигитално президентство, за да бъде институцията в непрекъснат диалог с хората, което ще даде възможност и на хората с увреждания пряко да изразяват мнението си по наболели проблеми. Той подчерта, че е готов  да сформира съвет към президентството по проблемите на здравеопазването.
Според него парите в сектора здравеопазване трябва да се увеличат, но не чрез увеличаване на здравните вноски. Всяко правителство трябва да оставя по-добра здравна система, отколкото намира в началото на мандата, а здравната система трябва да е национален приоритет, категорично заяви  той.
Калфин подчерта, че България заделя все по-малко бюджетни средства за здраве (3,8% за т.г.), а в момента парите на общинските лечебни заведения са намалени с около 2/3 и дори вече има фалирали болници. Хората в отдалечените и малките населени места нямат достъп до медицински услуги. От друга страна, работата на областните болници се увеличава и за да лекуват и оцеляват, са принудени да правят "какви ли не фокуси", а парите на човек са с 6 до 10 пъти по-малко от това, което се пада на един европеец.
Той увери, че ако спечели изборите, ще използва авторитета на президентската институция, за да стимулира комуникацията между различните организации, да насърчи диалога в здравния сектор и да притиска институциите за конкретни стъпки.
Според евродепутата  голям проблем са и драстичните разлики в заплащането на различни специалисти. Един от най-тежките проблеми в здравеопазването са високите цени на лекарствата, като някои от тях са по-скъпи и от европейските. 
В заключение той  каза, че младите лекари трябва да имат възможност да специализират не само в университетските, но и в други "първокласни" болници и припомни, че от випуск 80 души едва петима имат шанса да специализират, докато в чужбина специализантите получават заплата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар