Translate

неделя, 25 март 2018 г.

Синдромът на неспокойните крака е често неврологично страдание свързан с нарушенията на съня


То е свързано с неприятни усещания в краката при покой, като сърбеж, болки, мравучкане, трампи, топлина. Нетипичните оплаквания са изтръпване или студенина, при непреодолимо желание за непрекъснатото движение на долните крайници. Това може да предизвика стрес, нарушение на сън, както ментални и физически нарушения, съобщи проф. Иван Стайков, по време на семинар, под егидата на Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология в Аджебадем Сити Клиник Болница Токуда.
Жените са по-засегнати два пъти  повече от мъжете, както и тези, които са застрашени от обездвижване.
Застрашени са също така бъдещите майки (в третото тримесечие рискът е от 2 до 5 пъти по-висок).
Заболяването често е недиагностицирано. Едва в 13% се поставя правилната диагноза.
Клиничното протичане обикновено  прогресивно. Без медикаментозна терапия някои пациенти въобще не могат да заспят, поясни той. Освен това от 22 до 46% от пациентите имат уморяемост – сънливост през деня, а движенията известни като синдром а неспокойните крака могат да бъдат съпроводени с флексия в колянна и тазобедрена става.
Скалата за установяване тежестта на заболяването  четиристепенна. Лечение се налага при средно до тежко изразени фактори.
--------
Проблемите на съня във факти и цифри
  • Всяка пета катастрофа се дължи на заспиване на волана;
  • Нарушенията на съня са 84 вида;
  • 4% от мъжете и 2% от жените страдат от обструктивна сънна апнея;
  • Обструктивната сънна апнея повишава 2 до 2,5 пъти риска от инсулт;
  • Краткосрочните последствия от нарушения сън са дневната сънливост, раздразнителност, депресия и тревожност, инциденти на работното място и по време на шофиране, нарушения в концентрацията, сексуална дисфункция;
  • Дългосрочните последствия от нелекуваната обструктивна сънна апнея са високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания, диабет, когнитивен дефицит.


Обструктивната сънна апнея води до повишаване на риска от ССЗ


Синдромът на обструктивната сънна апнея (ОСА) е най-честото нарушение н дишането по време на сън, като дихателните паузи са между 20-30 сек. .2, 5 пъти по-често се среща при мъжете.
ОСА води до повишаване на риска от ССЗ
Симптомите са хъркане с различен интензитет, дневна сънливост, неотморяем сън, сутрешно главоболие, когнитивен дефицит, разстройство на паметта и концентрацията.
ОСА е причина за повишен риск от ПТП, съобщи д-р А. Симеонова, по време на семинара, организиран от Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология.
По думите и над 43% от пациентите с ОСА страдат от артериална хипертония (АХ), около 50% от имащите АХ развиват ОСА. Всеки пети с ОСА има епизоди на предсърдно мъждене (ПМ) 
т. е.тежестта на ОСА корелира с честотата на ПМ.
Тя акцентира, че полисомнографията е стандарта за установяване на ОСА.
Лечението се осъществява с СРАР апарат, който подобрява левокамерната систолна функция с понижава симпатиковата функция. Стойността на апарата не се реимбурсира от НЗОК.

Безсънието много често се дължи на стрес, депресия или друго сериозно психическо заболяване



Нарушението в заспиването или т. нар. безсъние много по-често засяга жените и хората над 65 год. Възраст, съобщи доц. П. Колев, по време на семинар, с организатори Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология.
За хронично безсъние говорим, когато нарушението в заспиването е за повече от 6 месеца.
Рисковите фактори включват кафе, чай, шоколад, никотин, алкохол, хъркане на партньора и др. а съня под 6 ч. води до затлъстяване, твърдят специалистите.
Оплакванията, при безсъние са: уморяемост и липса на енергия през деня, депресивни състояния, намалена работоспособност, засилено търсене на медицинска помощ.
Заболяването много често се дължи на депресия, стрес, неврологични, урологични, ендокринни или други по-сериозни психиатрични страдания.
При нарушение в съня над 2 седмици е необходимо човек да си води дневник на съня. А за отхвърляне на сънната апнея като заболяване трябва да се направи полисомнографско изследване, което за съжаление обаче не се поема от НЗОК, а стойността му варира от 200 до 400 лв.
Лечението (медикаментозно с допълващо – лекарства без рецепта) не трябва да надхвърля 4 седмици.
Специалистите препоръчват да не се използва алкохол за заспиване, след 18 ч. да се избягват кофеиновите напитки – кафе, кока кола и др, да се изключат всякакви енергийни напитки, да се консумира лека вечеря, да се осигури нормална температура в помещението за сън, да се намали шумът и светлината. Те съветват също така при невъзможност да се заспи до 15-20 мин. човек да стане от леглото и да чете нещо абсолютно скучно, но в никакъв случай да не гледа телевизия или да чете от телефона си.
Да се спазва хигиената на съня и в никакъв случай да не прилага самолечение, съветват още те.