Translate

вторник, 21 юни 2016 г.

Д-р Ана Пейкова: Стареенето започва от 25 годишна възраст. Важни са не толкова годините, колкото типът кожа



Колкото и шокиращо да звучи за някои, истината е, че остаряването започва на 25 годишна възраст, когато клетките започват да губят хидратацията си и се намалява хиалуроновата киселина - поддържаща еластичността и тургура на кожата. Към тези фактора трябва да прибавим, както ултравиолетовите лъчи1, така и свободните радикали. Последните атакуват кислорода в кожата и тя изглежда уморена и състарена.
Ето защо слънцезащитните кремове са ни необходими от ранна пролет, а не само през лятото, т.е. при всяко излагане на слънце.
Почистващият продукт е задължителен сутрин и вечер, тъй като той премахва алергени, вируси, бактерии... изобщо всякакъв вид отпадъци, които се налепват по кожата, особено вечерно време и й пречат да усвоява нощния крем.
Козметиката не бива да се дели на скъпа и евтина, а да се подбира , в зависимост от активните и съставки. Хидратиращият крем е най-важен е за младите момичета. Добри са тези продукти, в които има колаген, фрагментирана или чиста хиалуронова киселина, витамин С (който е най-мощният антиоксидант) и хидратиращи съставки. Препоръчвам да се използва изключително медицинска и професионална козметика, защото там можем да бъдем сигурни в съставките, изписани върху опаковката.
По отношение на процедурите ще кажа само, че всичко зависи от типа кожа. Ако тя е нормална до смесена, необходимо е козметично почистване – механично и с ултразвук. В случай, че кожата е прекалено мазна и има проблем, тогава се изискват по-специфични процедури. Лечението на акне например първоначално е с медикаменти, а след това се включва комбинация от IPL със синя светлина, за противовъзпалително действие и химични пилигни при дълбоките белези.
Апаратът IPL е популярен, като добро средство за обезкосмяване, но когато се използва друг филтър, се превръща в отлична помощ и против акне. Апаратът произвежда синя светлина, а тя има мощно противовъзпалително действие и влияе добре върху раздразнени гнойни пъпки и дълбоки кисти.
Терапията не помага при мазна кожа, разширени пори и черни точки, а атакува директно възпаленото акне и още след първата процедура дава видим резултат - наблюдава се засушаване на пъпките.
Добре е фототерапевтичния уред IPL да се прилага самостоятелно след терапия с антибиотик. Разбира се, външно може да се ползва медицинска козметика, насочена към лечение на акнето, но е добре за възпалителните лезии вместо антибиотик да се използва синя светлина.
Най-сериозни грижи след 25 трябва да се полагат при сухата и чувствителна кожа. При нея нацепването и образуването на фини бръчки започва много по-рано. Ето защо, за да се спре процесът е необходимо, дори и на тази възраст, да се правят козметични процедури с повече колаген, или с витамин С, професионални лифтиращи терапии, леки химични пилинги, които да хидратират кожата.Не се препоръчва микродермоабразио, за да не се уврежда кожния слой.
30-те години при жената са много интересна възраст. Тогава дамите (поне българките) започват да слагат прекалено много грим, живеят по-активно, задълбочават вредните навици като алкохол и тютюнопушене.
Тук вече задължително трябва да се наблегне на грижата за кожата. Тук слънцезащитата е абсолютно необходима. Почистването също е абсолютно задължително, особено вечер - за разгримиране и премахване на фондьотена. Освен измивен продукт може да се използва и мицеларен разтвор или тоник, който допълнително тонизира кожата.
На тази възраст дамите може да прилагат кремове, които съдържат пептиди, по-висок
процент хиалуронова киселина, витамин С и активни съставки, които да подтикват кожата да произвежда колаген.
След 30 годишна възраст освен козметичните, могат да се включват и естетични процедури, имащи за цел да се накара кожата да произвежда собствен колаген. Една от тях е радиочестотният лифтинг. Той е абсолютно безвреден и може да се прави целогодишно. Могат да се обработват всички зони на лицето – чело, горен, долен клепач, около устата, средна част на лицето, брадата, шията. Термично се активират еластичните влакна и се дразнят фибробластите, които вече произвеждат собствени еластични колагенни влакна. Той подобрява тургура и възвръща блясъка на тена.
Абсолютна заблуда е, че ако се започне с радиочестотен лифтинг на 30 години, когато човек стане на 50 няма да му действа. Това е все едно, да се храниш здравословно и полезно и на 50, ако продължиш да го правиш, да не ти действат полезните съставки.
Кожата е орган, който непрекъснато се обновява. На 28 дни мъртвите клетки от долния слой достигат до повърхността и се излющват.
Пренареждането на колагена е необходимо и може да се направи само с външна намеса. Радиочестотният лифтинг не е вреден, защото щом веднъж го пренаредим, той не престава да съществува,не изчезва. Амортизираните клетките се заменят с нови.
Съществуват, разбира се, и инвазивни процедури. Те са много по-ефективни от кремовете, които не могат да преминат през кожния слой на 100 процента. Подходящи за възрастта 30-35 години са мезотерапиите с витамини и с неомрежена хиалуронова киселина. Те поддържат хидратацията в кожата.
Плазменият лифтинг е много добра процедура, защото има мощно регенериращо действие и активира регенерацията на кожата.При него в бръчките се инжектира плазма, богата на тромбоцити, но понеже крайният ефект е опъване на лицето, се нарича плазмен лифтинг или регенерираща плазма.
На 30-35 не е рано да се поставят хиалуронови филъри и ботокс. Всичко зависи от типа кожа. При наличието на силно изразена гневна бръчка, която лекарят прецени, че има опасност да се задълбочи, е по добре да се блокира още н началото. И това да се прави елегантно и дозирано един път в годината.
Хранителните добавки са много подходящи за над 30-годишна възраст. Най-вече антиоксиданти, витамин С, хиалуронова киселина под формата на капсули и рибен колаген, защото се усвоява напълно от организма и доставя необходимото количество в кожата.

Част 1