Translate

четвъртък, 5 септември 2013 г.

108 млн. лв. дефицит, в здравноосигурителни плащания до края на годината, прогнозира ръководството на НЗОК




Към 31 юли приходите на НЗОК са 1,377 млн.лв. т.е. изпълнени са на 50.8%, от които здравните вноски са в размер на 46.4%. Разходите общо на НЗОК към 31 юли са 1,626 млн. лв.-60%. Недостигът на средства за здрав но осигурител ни плащания в специализирана
извънболнична помощ са в размер от 1 352 000 лв. Недостигът на средства за лекарствени продукти се очаква да бъде от над 34, 5 млн. лева. Очаква се и недостиг на пари за денталната помощ от 6 997 000 лв. В болничната медицинска помощ прогнозният недостиг се очертава в общ размер от над 361 милиона лева. За медицински изделия недостигът е в очакван размер от над 11 милиона лева.

За да се покрие дефицитът от 108 041 674 лв., ще е необходима актуализацията на бюджета на касата, подчерта д-р Румяна Тодорова, управител на здравната каса, след като представи прогнозни разчети за очаквания недостиг по сектори, на специална пресконференция.
Надзорният съвет на касата ще разгледа възможността от дейностите с излишък да се пренасочи средства към дейностите с недостиг и да се обсъди възможността 269 милиона лева от резерва да бъдат отблокирани и изразходвани за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ.
НЗОК се нуждае от актуализация на бюджета, но нека депутатите да решат дали дефицитът да се покрие тази година, или да бъде прехвърлен за следващата", категорична бе д-р Тодорова.
От НЗОК предстоят съвместни проверки с Агенция „Медицински одит" във всички онкоболници, за да се установи на какво се дължи повишения разходът за лекарства, дали на изписвани по-скъпи медикаменти или на факта, че повече хора са се обърнали към системата за това лечение.
„За тази година на НЗОК бяха дадени 90 милиона лева за онкопрепарати, след това се добавиха 17 милиона лева, така общо парите станаха 107 милиона лева, но към месец август вече са употребени 109 милиона лева", обясни тя. Имаме купища жалби и обаждания по телефона от пациенти с онкологични заболявания, на които им се връчва бележка за това какви изследвания трябва да направят и те отиват за направление при общо практикуващия лекар, който обаче не може да даде такова направление.
На практика болниците са тези, които правят подобни изследвания. За пример
даде две пътеки, по които се изплащат средствата за лечение на онкоболните. По дейности те почти се припокриват, едната обаче струва 470 лева, другата 150.
Д-р Тодорова изрази съмнение, че някои пациенти са пускани по по-скъпата пътека, въпреки че не е имало нужда. Като друг пример за източване на касата посочи, че пациентите си правят предварително изследвания, преди постъпване в болница, с направления от личния лекар, макар че те са част от алгоритъма на дадена клинична пътека и влизат в цената й. Така НЗОК дава два пъти пари за едно и също изследване - често на една и съща болница. А понякога се налага пациентът сам да ги плати, тъй като личният лекар не може да даде направление, поради ограничения им лимит.
В някои области обаче 25% от хората, взели талони от личния лекар, не минават на преглед при специалист.
"Има нещо, с което личните лекари няма да се съгласят, но общоевропейската практика е те да записват своя пациент при лекаря. Сега ние връчваме една бележка на нашия пациент и го оставяме сам да се лута, докато се откаже", обясни д-р Тодорова. Тя заяви също така, че в НЗОК в момента има и тежък организационен проблем, откакто от миналата година служителите на централата са държавни служители. По думите и в НЗОК има и хора с много ниски заплати и хора с много високи заплати, което води до разделение и липса на мотивация. Има секретарки, които получават по 1300 лева, а лекар-контрольор получава по 900, 600 лева. Съществува и друг проблем. В някои РЗОК вече е останал един лекар и ако той излезе в отпуска, на практика не може да се направи проверка, допълни тя.
Заварваме количествен контрол. Трябва ни друг тип контрол, а пациента да влезе в ролята си на контрольор, но това може да стане само с електронното здравеопазване. Това управление на касата в този си вид е неефективно, категорична бе още тя.

--------
Според д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК, сегашният механизъм на договаряне на цените на лекарствата за болниците, води до изкривяване на пазара и до различни цени в отделните болници за едно и също лекарство. За да се уеднаквят стойностите на медикаментите, трябва те да се договарят централно, смята тя. Връщане на старата
централизирана схема за договаряне на лекарства вероятно ще поиска НЗОК в началото на новия политически сезон, съобщи д-р Тодорова.
От Националната пациентска организация са категорично против връщането към централизиран механизъм на заплащане. Всяка форма на централизация води до лимитиране на броя на пациентите, които имат достъп до медикаментите, ограничава лекарите при предписването и води до корупционни практики, смята председателят на пациентската асоциация д-р Станимир Хасърджиев. Той посочи, че настоящият вариант не е оптимален, но е стъпка в правилна посока към европейските и световните практики, при които се изработват договори с гарантирани обеми на медикаментите, фиксирани ангажименти от самите фармацевтични компании при предлагане на преференциални условия.