Translate

вторник, 5 март 2013 г.

Няма по-ясно изразен монополист в България от НЗОК



Няма по-ясно изразен монополист в България от НЗОК. Дори ЕРП-тата са три. Такъв монопол единствен няма и се вижда колко е опасен този монопол. Трябва да има демонополизация на НЗОК поетапно, защото няма как да стане изведнъж, обяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пред „Дарик".
„Директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков злоупотребява, пускайки малко парченце от цялата методика и мислейки, че това решава всички проблеми в сектора за доболничната помощ", подчерта той.
По думите му лекарите трябва да имат право да прехвърлят от тримесечие на тримесечие разходвани средства.
„В болничната помощ е абсурд това, което е заложено - фиксиран брой болни да могат да приемат болниците", категоричен е д-р Райчинов.
„Касата не е зависима институция. Ако искаше да управлява НЗОК, Пламен Цеков не трябваше да се съобразява със Симеон Дянков, а да се съобразява с нуждите на хората, затова искаме неговата оставка", подчерта председателят на Лекарския съюз.
„Искаме отмяна на методиките, които се въведоха тази година, искаме връщане на старите методики", обяви д-р Райчинов.
„Ако Цеков го беше направил това, оставката му нямаше да ни бъде нужна. Но Цеков не го направи това. Вчера каза, че ще ни кани в сряда да правим анализ на неговата методика. Не знам дали ще отидем на преговори, но няма да отидем на преговори само с него, там трябва да е и Надзорният съвет на НЗОК", каза още д-р Райчинов.
„В никакъв случай няма да участвам в служебен кабинет. И за редовен министър имах достатъчно предложения, и съм отказал, и за временен също. Никой не ми е предлагал категорично, но нямам намерение", заяви председателят на БЛС.
Според него Общественият съвет при президента Росен Плевнелиев е бил по-скоро опит за изслушване на отделните присъстващи да кажат нещо като виждания по възникналите проблеми.
„Трите минути регламент не даваха възможност да се кажат всички неща, така че бяха връчени различни документи. За легитимността на работа на този съвет няма как да кажа каквото и да било, защото получих поканата за участие ден преди това. Не бих отказал на покана по какъвто и да било начин на президента на България, така че отидох", добави Райчинов.

Лекари в цялата страна участваха в националния протест под надслов „За здравето и оцеляването на нацията"



Той се проведе на 28.02.т.г.,а протестиращите издигнаха лозунги "Здраве без лимити", "НЗОК = геноцид", „Д-р Пламен Цеков е опасен за вашето здраве", „Не на методиката, вкарваща корупция в здравеопазването“, „Цеков – убиец на българското здравеопазване“ и др..
Исканията им са за оставката на д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК, за незабавна отмяна на лимитите и незабавно изтегляне на новата методика за финансиране на болничните заведения. Те настояват също така парите от здравни вноски да се харчат само за здраве.
„И Господ да си, не може да предвидиш колко хора ще се разболеят в определен регион от шарка, пневмония, колко ще си счупят крака и колко ще получат инфаркт. А когато държавата казва кой пациент къде да се лекува, нарушава свободния избор и правото на достъп до качествено лечение", обясни абсурдността на методиката д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, по време на протеста пред НЗОК.
От съсловната организация заподозряха д-р Цеков, че с отлагането на срещата с тях за 06.03.т. г. се цели, при разпускане на парламента, еднолично да управление на близо 3 млрд. публични пари.
По думите на председателя на съсловната лекарска организация Цеков не е богоизбран и не той решава кой как и защо да се лекува. А това, което се наблюдава в момента е повече от абсурдно.
Това не е правовата държава и ние ще продължим да лекуват пациентите независимо от всичко. Представете си как отивате на лекар, а той е принуден да ви каже, че заради лимита, наложен от касата, вие или трябва да чакате до следващия месец, или да се ориентирате към гробищата. Ние отказваме да връщаме пациенти. Нека д-р Пламен Цеков им обясни защо не могат да се лекуват”, категоричен бе той.
Д-р Райчинов определи настоящия управител на НЗОК като най-лошия от всички досега и заяви, че те не желаят да кадруват в държавата, но искат човекът на този пост да е професионалист и да не е партийно назначен. Според него всеки от предишните шефове на касата е по-добър от сегашния.
Д-р Цеков бе обвинен за хаоса в здравеопазването и в лъжа, за провелото се заседание на Надзорния съвет на касата, на което са били одобрени бюджетите на болниците, тъй като 4-ма от членове на НС заявяват, че не са гласували да има лимити, а прогнозни бюджети за болниците, които се коригират на всяко тримесечие.
„Решенията се подменят, а включването на думата „лимит” в договорите на НЗОК с болниците ограничава достъпа на пациенти, което е недопустимо. Ако „грешката” не бъде коригирана те ще напуснем Надзорния съвет и ще търсим отговорност от управителя на здравната каса, заяви д-р Иван Кокалов, от КНСБ, който е и един от тези членове на НС на НЗОК.
Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров, директор на столичната болница "Св.Анна", коментира, че не приема новата рестриктивна методика, която е равнозначна на сложен бюджет на супермаркетите.
Той съобщи, че здравната каса не е заплатила напълно на големите софийски болници изработеното от тях през януари.
Ще протестираме, докато не видим, че е внесена в МС отмяна на пагубната методика и докато в не видим в "Държавен вестник" публикувана старата методика, бе категорична д-р Диана Чинарска, член на УС на БЛС.
Според д-р Евгени Душков от КТ „Подкрепа” не само д-р Цеков е виновен за проблемите около методиката, но и членовете на надзорния съвет на НЗОК. Той обвини председателя на съвета Десислава Димитрова, че няма никаква представа от това, което се случва в НЗОК.
„Въпросът не е само в методиката, а в цялостната политика. Здравеопазването не е приоритет на това правителство и това е най-жалкото. Методиката е това, което преля чашата”, акцентира той.
Специалистът по уши, нос и гърло в Добрич д-р Златко Златев в писмо попита д-р Цеков трябва ли да праща пациентите си за лечение на 50-ина километра в Калъраш, Румъния, заради орязаните му стандарти за работа.
Присъстващите на протеста лекари се обединиха около твърдението, че методиката насилствено и необосновано орязва пациентите с около една трета.
В специално прессъобщение от касата уточниха, че д-р Цеков е участвал в дискусия за болничната помощ, организирана от мениджъри на областни болници извън София. причина, поради която управителят на НЗОК не е имал възможност да участва в протеста.
Според съобщението д-р Цеков кани представителите на БЛС на работна среща на 06.03.т.г., за да обсъдят "всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ".
Съгласно взетото решение на последния Национален съвет на БЛС лекарите ще бъдат постоянно на улицата, ако в оставащото време до края на мандата си правителството не отмени методиката, а парламентът не отстрани управителя на НЗОК. Предстои да се уточни как лекарите ще продължат с протестните си действия.
В подкрепа на лекарския протест в БЛС са се получичили писма от полицейския синдикат, от ветеринарните лекари, съсловни организации на фармацевти, фелдшери, професионалисти по здравни грижи и др.

ДСОПЛ подкрепя протеста на БЛС


Седмата научна конференция на ДСОПЛ се проведе в УМБАЛ”Александровска на 23. 02. 2013 г..
Първата част на форума бе посветена на лекции и фирмени презентации. Специалният гост на събитието д-р Марина Даркова, дирекор на Су Джок академия-Москва, запозна присъстващите ОПЛ със Су Джок терапията като философия, принципи и методи на лечение.
По думите и Су Джок методът е открит през 1987 г. от южно корейския проф. Пак Же Ву и вече съществува и се прилага на всички континенти. Терапията се определя като едно от големите медицински открития на 20-и век. Тя е алтернативна медицина, превъзхождаща неизмеримо всички известни досега методи за самолечение. Су-джок терапията е изградена от няколко лечебни микроакупунктурни системи, разположени върху ръцете и ходилата. На корейски Су – означава ръка, а Джок – крак. Освен върху целите ръце и ходила, миниатюрно копие на тялото (микроакупунктурна система) е разположено и върху всеки пръст на ръцете и ходилата поотделно. В су-джок терапията тази микроакупунктурна система е получила името Система на съответствие „Насекомо”. И тук всеки орган и част от тялото имат своя проекция. Лечението със су-джок не е сложно и може да бъде проведено от всеки, без да е нужно медицинско образование или специална подготовка. То се състои в откриването на болезнена точка в проекция на болния орган и въздействие върху нея. Су-джок представлява най-мощното средство, с което сами можем да се грижим за здравето си.
Втората дискусионна част от конференцията бе уважена от ръководството на БЛС в лицето на д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, зам.-председателя на организацията д-р Юлиян Йорданов, д-р Димитър Петров, финансов експерт и член на УС на Българския лекарски съюз д-р Диана Чинарска, член на УС на БЛС, д-р Поли Здравкова, ОПЛ и член на СЛК на БЛС и д-р Делфина Нуниес, ОПЛ и член н СЛК на БЛС.
Д-р Райчинов подчерта, че един от начините да се противодейства на своеволието на НЗОК е не подписване, от страна на всички лекари, на индивидуалните трудови договори с нея.
Според него обаче „явно лекарите у нас все още нямат самочувствието и мисленето на европейски граждани, за да го направят.” Той заяви че БЛС ще се управлява и ще принадлежи само и единствено от/на лекари, а не от някакви граждански комитети. По отношение на не подписването на НРД 2013, независимо, че винаги се е ръководел от принципа по-лош договор е по-добър от никакъв, каза, че ако го бяха направили щяха да са съучастници на НЗОК, която еднолично си взема решения. Като очебиен факт посочи методиката, която е променила всичко. Призна, че регулативните стандарти драстично са намалени в столицата.
Д-р Райчинов изрази недоумението си от безумното решение на здравната каса-„след 10-т число на последния месец от тримесечието лекарите да пишат молба за увеличаването на РС до надзорния и съвет, който ще ги разглежда и ще разрешава, по тяхна преценка”…
По думите му това е само една от причините за искане на незабавната оставка на д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК.
„Единственото спасение той да си отиде и методиката да бъде изтеглена. Трябва да ни позволят да си вършим своята работа, в името на оцеляването на хората. Не сме осъзнали, че едно общество може всичко, но не и без своите лекари, които са ценните му кадри. Цели региони на страната са без ОПЛ. И не бива да ни е страх, че ще ни вземат работата, парите. Страната се оголва откъм лекари и вече съзнателно не качвам в интернет страницата ни обявите за работа навън Не сме узрели, нямаме смелостта да не подпишем договорите си с касата, дори за час, като излезем пред кабинетите си, с ясни искания.. Не умеем да си защитим общият интерес, не сме единни и управляващите го използват. Те затова и приеха увеличението на цените за ОПЛ, защото осъзнават, че са най-голямата и силна част от нашата лекарска общност. В предстоящите ни протести трябва да участват всички, които нямат служебни задължения към своите пациенти. Между нас трябва да има огромно единство. БЛС трябва да е толкова силен, че да се противопостави на политическата воля на тези, които управляват страната. Няма правителство, което да устои на това, както и няма кадърен лекар, който да е останал без работа и в най-бедната страна”, каза в заключение той.
От ДСОПЛ припомниха 5-те основни проблема, които спешно трябва да бъдат решени, а именно -отпадане на 24 ч. разположение, остойностяване на лекарския труд и заплащане на предпоследния ред от спецификацията, заплащане на потребителската такса, за освободените лица, от съответните институции, формулярът на режийните да бъде изготвен от столична община в правилния му вид (кабинет, прилежащ вход, стълби т. е. полезна площ) и промяна на наредба 15 (отпадане 16 м. стаж в акредитирана практика и т.н.), тъй като европейската директива е препоръчителна, но не и разпоредителна. Относно последното изискване стана, че са готови да предложат на здравния министър два варианта за промяна на наредбата.
От ДСОПЛ настояха за :
-увеличение на талоните с мотив-по медицинска съобразност;
-спазване на чл.102 от ЗЛЗ, по отношение методиката за режийните, но само върху полезната част;
-в края на всяка година ДКЦ-та да дават протоколи за процентното разпределение на ползваната част – общинска, публично-частна, а също така свободните кабинети първа да бъдат предлагани на ОПЛ, а после на всички останали лекари;
-да се върне старата система за специализация.
В дискусията от залата се чу обвинение, че БЛС вече 20 години не може да се пребори за остойностяването на лекарския труд, на което д-р Райчинов реплекира, че варианта го имат отдавна готов, но има противоречия и между лекарите и между самите ОПЛ, които засега не са изчистени. „Когато вие стигнете до единно искане тогава ще изляза и ще го защитя, а не едни ОПЛ да искат едно напр. капитация, а други ОПЛ-друго напр. заплащане за свършена дейност, което неминуемо ще отличи добрите лекари и ще определя нивото на компетентност. Трябва да имате и единна позиция и за специализациите”, акцентира той. Поставен бе риторичният въпрос, с какво БЛС е защитил тези лекари, работещи като ОПЛ, но имащи по няколко специалности.
Отново се поставиха исканията за здравеопазване да се отделя не по-малко от 5% от БВП, държавата да поеме ангажиментите си и реално да заплаща здравните вноски на осигуряваните от нея лица, броят на неосигурените да се осветли т. е. посочи. Педиатрите бяха категорични, че те са единствените ОПЛ, които са ощетени, оказвайки безплатно социална дейност, по всяко време на денонощието. Те заявиха категорично, че ако техните интереси не бъдат защитени ще отказват да записват деца, като вече записаните ще ги гледат, но след като навършат 18 години ще ги изпращат на НЗОК тя да ги лекува.
Д-р Йорданов запозна присъстващи в залата с регистъра на съсловната организация. По отношение продължителното медицинско образование съобщи, че акредитационния съвет работи и се очаква да бъде институционализиран т. е. да бъде включен в Закона за здравето.
Председателят на ДСОПЛ д-р Володя Василев увери представителите на БЛС, че сдружението ще подкрепи протестът и искането за оставка на д-р Пламен Цеков. той отчете като добър тест за доверие искането им, което е вкарано директно и в устава на лекарската съсловна организация, за разсекретяване досиетата на членовете на УС на БЛС.
В края на форума председателят на БЛС огласи, че всички техни искания като съсловна организация са заложени в проектодоговора им, който ще искат да бъде подписан от всички партии преди изборите.
По традиция срещата приключи с вечеря, по време на която човекът с артистична душа д-р Милен Стратиев отново разигра томбола - символична. А за доброто настроение на присъстващите в ресторант „Форум” се погрижиха от училището за певци " D STARS".