Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Здравният министър Десислава Атанасова настоя в новия Наказателен кодекс да бъдат включени текстове за специална защита от посегателство към лекарите от Спешна помощ


От 5 до 15 години затвор грозят всеки, който нападне лекар. За такива промени в Наказателния кодекс се договориха в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и министърът на правосъдието Диана Ковачева. Това е най-драстичното наказание и ще се отнася за случаите на нанасяне на тежка телесна повреда. Нападенията над медиците ще се приравнят с посегателствата над полицаи, следователи, прокурори и съдии.
При причинена средна телесна повреда извършителят ще се наказва с от 3 до 10 години затвор. При леки наранявания санкцията ще варира между 1 и 5 години зад решетките. Повод за измененията в Наказателния кодекс е поредният инцидент с лекари в болницата в Благоевград. Те бяха нападнати от група роми заради починала жена в лечебното заведение. 56-годишната жена била приета с оплакване от болки в сърдечната област и задушаване, обясни здравният министър в Народното събрание. При постъпването си жената е била с белодробна емболия. Затова била сложена на кислородна маска и качена за снимка в отделението за диагностика. В асансьора обаче изпаднала в кома. Веднага е била транспортирана в кардиологичното отделение, но вече била мъртва. Двамата й синове обаче обвинили лекарите за кончината на майка си и уведомили за това по телефона роднините си, които мигновено се събрали пред спешното отделение. Целта им била „да разчекнат” дежурния лекар. На място веднага пристигнали две патрулки, които успели да изтикат ромите. Шефът на болницата д-р Красимир Михайлов уточни, че пациентката е била диабетичка и усложненията са причинени най-вероятно от страна на сърцето или белия дроб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар