Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Нитратите в сока на червеното цвекло свалят кръвното налягане


Съдържанието на нитрати в сока от червено цвекло помага да се свали кръвното налягане, разкриха изследователи, съобщи Би Би Си. Цитира се проучване, публикувано в американското сп. „Хайпъртеншън". То показало, че при здрави доброволци, пили сок от червено цвекло или вземали таблетки с нитрати, кръвното падало за срок от 24 часа.
Целта на проучването е да се открият нови природни източници за понижаване на кръвното налягане. Надеждата ни е, че ще можем да разработим диета, с която да препоръчваме на хората да ядат повече зеленчуци със съдържание на нитрати, казва Амрита Алуалия, автор на изследването и професор по васкуларна фармакология, цитирана от Би Би Си. „Ние показахме, че червеното цвекло и капсулите с нитрати са еднакво ефективни за понижаването на кръвното налягане. Това е знак, че нитратите в червения зеленчук имат потенциал да помагат на хипертоници", пояснява тя. В организма неорганичните нитрати се превръщали в нитрити. Те са газове и поддържали кръвоносните съдове отворени и отпуснати, като по този начин сваляли кръвното. Намаляването било по-изразено при мъжете доброволци. „Необходими са още проучвания, които да потвърдят изводите от това, а също и за да се види дали същият ефект настъпва и след консумацията на други нитратни зеленчуци", казва Виктория Тейлър от Британската асоциация за сърцето. Изследването доказвало за пореден път колко е важно да се ядат поне 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар