Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Откриха генът на либералите


Хората с леви убеждения може би дължат политическата си позиция на „гена на либералите“, смятат американски учени, от университетите в Калифорния и Харвард, цитирани от „Дейли телеграф“.
Изследването, в което са участвали 2000 американци, стига до извода, че някои хора имат вродени предразсъдъци и консервативно мислене, независимо от тяхното образование или възпитание, което е предизвикано от невротрансмитер в мозъка, наречен DRD4.
DRD4 се контролира от допамина, който засяга начина, по който мозъкът се справя с емоциите, удоволствието и болката, поради което може да оказва влияние върху личностните характеристики.
Изследването показва, че възрастта, етносът, полът и културата нямат такова влияние, както въпросния ген, за по-либерални политически настроения у някои хора.
Тези, които са по-отворени и дружелюбни, обикновено търсят новото и различното в хората и начина на живот, приятели с оригинални виждания и формират нетрадиционни политически възгледи, благодарение на определен вариант на DRD4.
Либералните възгледи са резултат от взаимодействието на два фактора – генетичното предразположение и многото приятели в ранната младост, смята професор Джеймс Фоулър от Университета в Калифорния. Според него изследването доказва, че политическите пристрастия не се формират единствено в резултат от социалната среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар