сряда, 3 април 2019 г.

Анимационните филми са полезни за децата


Проучване на Фондация Тротоара и Cartoon Network, сред над 100 български семейства с деца от 5 до 15 г. цели да разкрие как анимационните филми могат да бъдат използвани като полезен елемент за отглеждането на децата.
Данните от изследването показват, че 65% от анкетираните деца посочват, че главното което са разбрали от анимациите е колко е важно приятелството, 21% от тях споделят, че са научили да са по-добри с хората, как да измислят нови игри, дори числата и буквите, а 98% твърдят, че анимациите им помагат да си починат, след като са изпълнили редицата си задачи, свързани с училище.
82% от родителите са убедени, че е полезно да гледат анимационни филми с децата си, защото имат какво важно да им предадат чрез даден сюжет.
На специално събитие за децата, организирано с помощта на Фондация Тротоара  в hOUR SPACE, опитни психолози проведоха кратък експеримент и откриха какво мислят най-малките, когато гледат анимации и как родителите им се вписват в това занимание. Въпросите им бяха задавани отделно, а след това данните бяха анализирани и обобщени.
Психологът Виниций Петров, който подготви и проведе анкетата на място, изведе като извод от инициативата, че ако родителите гледат филмчетата с децата си, удоволствието и ползите от тях се удвояват – освен споделено забавление, анимациите са добър повод за разговор и предаване по достъпен начин на семейните ценности.
Според него дискусията в семейството може да бъде по много въпроси, например, защо даден герой е постъпил по определен начин, какво би направило детето на негово място, как би искало историята да продължи или да се промени. Всички тези елементи могат да улеснят възпитанието на детето по начин, който е по-достъпен и незаплашителен.
Кампанията се провежда за първи път у нас, но идеята е да се превърне в дългосрочна инициатива. Партньори на проявата са Фондация Тротоара, Общество за психология и психотерапия hOUR SPACE, психологът Виниций Петров, психологът Виолета Трифонова и влогърът MamaNinja.

Няма коментари:

Публикуване на коментар