Translate

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Стартира първата по рода си национална кампания за културата на хранене

Националната кампания „Културата на храненеизбор при стомашни киселини“ стартира на 08.10.2011 в София със специално събитие пред Народен театър „Иван Вазов“.
Организаторите и Сопрал и Софарма АД целят да се обърне внимание на хората за необходимостта от изграждане на правилна култура на хранене*.
Столичани станаха свидетели на сблъсъка на здравословната храна и правилното хранене срещу junk и fast foods. Специална арт инсталация илюстрира двубоя и противоречието между вредното лошо хранене и правилното и здравословно хранене. От едната страна на масата бяха разположени здравословните и стилни блюда, а от другата голям хамбургер, направен от маркучи, гума, пластмасови капачки, найлон и талашит като по този начин хората бяха провокирани да направят съпоставка.
Според Иван Манчев, вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи, над 60 % от българите не обръщат внимание на храната, която ядат. Менюто им не е здравословно и много малка част от тях имат правилна и добра култура на хранене.
По думите му най-добрият показател за това, дали се храним здравословно, е как се чувстваме и как изглеждаме. Ето защо трябва да се замисляме повече за произхода на храната, която ядем и всеки ден като отделяме поне по половин час за спокоен, здравословен обяд, в който да има задължително топло ястие и салата т. е. да си създадем култура на хранене, а не да нагъваме сандвичи на крак, в движение.
Освен това много е важно да създадем култура на хранене и в нашите деца като ги научим да подбират това, което ядат, за да нямат здравословни проблеми след 20 години, допълни Манчев.
Социално информационната кампания ще гостува на 12.10. в Пловдив, на 15.10. във Варна и ще продължи с други инициативи в цялата страна.

------

Неправилното и небалансирано хранене са сериозен проблем на модерния свят. Много хора не осъзнават, но лошите хранителни навици и некачествените продукти в храната са причина не само за здравословен дискомфорт и наднормено тегло, но и провокират многобройни болести. Най-често се появяват заболявания на стомашно-чревния тракт – стомашни киселини, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), язвените болести и др. Факт е, че хората пренебрегват и омаловажават здравословните си проблеми и симптоми.
Например само 7% от населението в световен мащаб има проява на ГЕРБ ежедневно, но нощната пареща болка зад гръдната кост, главният симптом на рефлуксната болест, се наблюдава при цели 74% от него. Статистиката сочи, че всеки трети българин страда от стомашни киселини.
-------
*Културата на хранене е многоаспектна,  включваща от познаването на правилата, при избора на храни, през кои храни с кои не бива да се съчетават, до подредбата на масата за хранене.
Правилното хранене е въпрос на култура, на спазването на определени принципи и най-вече на желание и не е зависима от финансовите възможности на човека
-----
Съветите на Сопрал*:
Регулирането на стомашните киселини е един от многото аспекти, зависещи от правилната култура на хранене. За да поддържате хармоничен баланс на Вашето тяло, е
препоръчително да вземете под внимание следните правила за Вашата култура на хранене:
- Не пийте течности по време на хранене, а ако Ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.
- 20-30 минути преди хранене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.
- Избягвайте употребата на сладки неща след или между отделните хранения.
- Картофите и оризът не са препоръчителна гарнитура към месото и рибата.
- Яжте месо не повече от два пъти седмично, по възможност на скара, печено или варено.
- Откажете се от консервите, концентратите и полуфабрикатите, съдържащи много сол и консерванти.
- Включете в менюто сурови плодове и зеленчуци, фибри и ядки.
- Пийте повече вода (1.5-2 литра дневно).
- Винаги закусвайте сутрин, а вечерята спокойно може да пропуснете.
- Човек се чувства сит 20-30 минути след като се е нахранил.
- Няма добри и лоши храни, важното е да се поддържа оптимален баланс на храненето.

*Сопрал е лекарствен продукт за лечение на дуоденална язва, стомашна язва, гастроезофагеална рефлуксна болест, стомашна хиперсекреция. Активна съставка  омепразол. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар