Translate

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Дежурните кабинети също са успех за правителството и МЗ

Така отговори министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов на въпроса-на в-к „Стандарт”-как работят 24-часовите дежурни кабинети.
- Да, дежурните кабинети също са успех за правителството и МЗ, което въведе тази форма на обслужване. В момента в страната има 95 дежурни кабинета. В София-град са 18, а в областите: Варна - 10, в Пловдив - 6, в Стара Загора - 7. 
И безспорно запълват ниша, която липсваше на българското здравеопазване. В повечето кабинети в събота и неделя минават между 50 и 80 души на ден. Това показва, че хората са имали нужда от подобен тип услуга. Безспорно тези пациенти, ако не минаваха през дежурните кабинети, щяха да се насочват или към спешната помощ, или да отидат в болниците, което излизаше много по-скъпо на държавата. Идеята на МЗ е да развие тази система, а това ще стане, като се предоставят още повече средства за следващата година, за да има по-голяма мотивация на общопрактикуващите лекари да работят в тях. Друго нещо, за което в началото ни критикуваха, е, че искаме да редуцираме наплива към тези т.нар. спешни отделения. Това наистина става. Не направихме тази стъпка обаче заради икономии, а поради простата причина, че всичките ни анализи показват, че повечето преминали през тези отделения въобще не са спешни.
Сайтът за дежурните кабинети ще заработи съвсем скоро. Хората ще могат да влизат в него, посочват къде се намират и ще им се покаже дори най-прекият път до кабинета или болницата

Няма коментари:

Публикуване на коментар