Translate

понеделник, 1 октомври 2018 г.

Зъботехниците и помощник-фармацевтите вече със законов статут


Те ще бъдат включени в обхвата на Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазването, след като разгледаха предложениятаза законодателни промени на второ четене.
Съгласно промените медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти ще участват със съвещателен глас във Висшия медицински съвет към министъра на здравеопазването, а помощник-фармацевтите ще имат, също със съвещателен глас представител във Висшия съвет по фармация.
Представителите на общите събрания на организациите ще бъдат избирани от регионалните колегии на съответната съсловна организация при норма на представителство 1 делегат на 75 членове за Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и за Асоциацията на помощник-фармацевтите и 1 делегат на 10 членове за Асоциацията на зъботехниците.
Те ще водят национални и регионални електронни професионални регистри и ще имат собствени кодекси за професионална етика.
Така със Закона за изменение и допълнение на Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти членството в организациите на зъботехниците и на помощник-фармацевтите става задължително за всички, които упражняват професията и доброволно за всички, които имат тази специалност, но не работят по нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар