Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Властта започна да налага правила на бизнеса, но омекна пред протестите 2010: Изяж богатия Битката с гилдиите бе най-сериозното изпитание за Бойко и екипа му

"Изяж богатия" е черна комедия, която нашумя преди двайсетина години. Във филма група крайни анархисти превземат ресторант и започват да предлагат приготвени по най-разнообразни рецепти трупове на милионери. Благодарение на  необичайното си меню кръчмата става хит сред обществеността в Лондон. Държавното управление през 2010 г. също премина под мотото "Изяж богатия" и спечели сърцата на родната публика. В кампанията се включиха най-усърдно двете водещи министерства - вътрешното и финансовото.
През тази година МВР се превърна във водещата компания за касови кинопродукции. Полицейските акции "Килърите", "Оръжейниците", "Всичко коз", "Амфетамините", "Каналджите", "Мутрите", "Измамниците", "Цигарите", "Лапачите", "Далаверата",  "Фалшификаторите", "Перачите", "Кърлежите", "Недосегаемите", "Сладурите", "Огнярите", "Братята", "Регистраторите", "Наглите", "Терористите", "Октопод", "Сводниците", "Шейховете" засега са без конкуренция по гледаемост в телевизиите. Във филмчетата драгият зрител видя просната по очи бивша барета и страшилище на ДАНС, паднал на колене ексминистър, обвинен в даване на рушвет, прокурорски брат по гащи, жената на Вальо Топлото с белезници, Гуцанов в ареста и прочие радващи окото на отчаяния гражданин гледки. След 20-годишната вакханалия на недосегаемия елит рейдовете на Цветан Цветанов се приеха като дълго чакано и заслужено възмездие и надуха рейтинга му до небето. Въпреки че почти винаги раздаването на справедливост се сведе до естетическата наслада и медийната шумотевица, докато впоследствие в съда фактите и доказателствата се оказваха по-скромни от първоначалните.
Макар като цяло ГЕРБ да се утвърждава като дясна народна партия на европейския небосклон, действията им трудно се вписват в класическата консервативна философия. Дотам, че Бойко Борисов често става мишена на критиките на малките си десни партньори, че изповядва ляв популизъм или пък възражда култа към бай Тошо. Самият Борисов парира първото обвинение с думите: "Аз наистина обичам хората и не искам да им навредя". Затова на неговата мушка по правило застават силните и лошите. На практика правителството на ГЕРБ започна дресура на бизнеса, която никой друг досега не си е позволявал. Електроразпределителните дружества например бяха заплашени с национализация заради диктата на цените и лошото качество на услугите. Водещи производители на спиртни напитки бяха привикани и заплашени с фатални санкции, ако продължат да фалшифицират бандеролите. Десетки пъти бяха инспектирани строящите се магистрали, язовир и други инфраструктурни проекти със съответния строг контрол.
Голяма офанзива имаше и в бизнеса с храните. Силовото въвеждане на стандартите "Стара планина" за месните продукти и критериите за млечните продукти е опит за решаването на твърде наболял проблем. От години потребителите са убедени, че в магазините им пробутват отровни храни, съдържащи всички чудеса на съвременната химия. Затягането на режима при саламите и кашкавала донесе бонус и за фермерите- вдигна се чувствително изкупната цена на месото и на млякото.
Забележимо е и размърдването на мощни иначе институции като Главната инспекция по труда (ГИТ) и Националната агенция по приходите (НАП). Първата започна масови проверки в предприятията и упражни натиск върху работодателите да спазват трудовото законодателство. Данъчните пък погнаха по списък браншовете, в които се въртят милиони, но на хартия отчитат скромни приходи. Годината започна с акции срещу фолк певици, манекенки и футболисти. През есента пък настъпи сезонът на летящите бирници, които обикаляха с хеликоптери и заснемаха от въздуха баровските квартали в столицата и луксозните курорти.
Затова и Бойко Борисов през 2011 г. вече изглежда като човек, който притежава дузина клонинги които потушават всеки новопоявил се проблем и утешават всеки недоволен гражданин, излязъл на демонстрация на жълтите павета. Стигнахме дотам български министър-председател да преговаря със стачници от чужда държава, както се случи, когато гръцките камиони блокираха шосетата.
Често Борисов лично водеше преговорите по всевъзможни неща.
Търсеше равновесната точка между работодатели и синдикати при преговорите за осигурителните вноски. Смени двама здравни министри с идеята най-накрая реформата в здравеопазването да намери верния си път. Успокои българските майки, че няма да допусне генно-модифицираните организми в България. Лично се срещна с всички недоволни съсловия - лекари, учители, академици, студенти, полицаи, тютюнджии. Естествено с полупразна хазна няма как да върне усмивките по лицата на всички. 
Руслан Йорданов
В-к "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар