Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Да бъдат включени в задължителния профилактичен преглед за лица над 18 години две нови изследвания

предлага д-р Нели Нешева, управител на НЗОК
Това са - „мамография на млечни жлези” и „PSA”, които са основни за профилактиката на едни от най-често срещаните онкологични заболявания – рак на гърдата и рак на простатата, чието ранното откриване дава повече възможности за успешното им лечение и за предотвратяване на множество усложнения.
От НЗОК смятат, че изследването „мамография на млечни жлези” трябва да се прави веднъж на две години, при жени над 40 годишна възраст, а изследването „PSA” - веднъж на две години при мъже над 50 години.
Друго предложение на НЗОК е да се въведе изискването всеки личен лекар да поставя на общодостъпно място в лечебното заведение информация за това какво включват профилактичните прегледи и изследвания за лицата над 18 години и колко често се правят, за да се подобри информираността на гражданите за обхвата и честотата на профилактичните прегледи.
Предложенията на НЗОК са изпратени на МЗ, за да бъдат включени при подготвяните промени на Наредба № 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар