Translate

вторник, 14 май 2019 г.

Проф. Пандев: Съвременната оценка за нивото на медицината е не колко операции са извършени, а колко са били предотвратени


В София бе учреден Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори. В него ще членуват специалисти от 11 страни

Наши хирурзи правят иновативни операции при рак на щитовидната жлеза, но за съжаление в момента в България липсва последващо лечение с радиойод. И ако оперираните пациенти нямат финансовата възможност да отидат в чужбина на радиойод-терапията, те са с висок риск за метастази. Проблемът е, че единственият търговец вносител на радиойод в страна е отказал да го внася. Така българските пациенти в момента нямат достъп до тази терапия, която се плаща от НЗОК.
За този парадокс в лечението на рака на щитовидната жлеза в България се разбра на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, която бе проведена на 10 и 11 май т. г. Форумът събра над 300 ендокринолози, над 100 хирурзи и много пациенти.
Стана ясно, че ендокринни хирурзи като проф. Румен Пандев, който е един от основните организатори на събитието, отстраняват рак на щитовидната жлеза чрез безкръвна ендоскопска операция без разрез на шията, а през устната кухина. Така страната ни се нарежда сред деветте европейски държави, в които се правят такива иновативни интервенции. 
Забележителните успехи на българските ендокринни хирурзи са и причината на тиреоидната конференция в София да бъде учреден Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори, в който ще членуват специалисти от 11 страни.Лекари ендокринолози, ендокринни хирурзи, нуклеарни медици, патолози и специалисти по образна диагностика ще общуват помежду си електронно и ще обсъждат най-сложните случаи на тиреоидни тумори. Следващата им среща ще бъде в Румъния през май 2020 г.
Тиреоидната конференция в София потвърди световната тенденция някои от карциномите на щитовидната жлеза да не се оперират, а пациентите само да се проследяват. Установено е, че в 14% от случаите микрокарциномите не нарастват в хода на човешкия живот.
Тенденцията да се редуцират операциите при тиреоиден карцином споделиха в София светилата в ендокринната хирургия – проф. Кюнг Те от Южна Корея и проф. Бруно Нидерле от Австрия. Според тях не повече от 5% от тиреоидните възли подлежат на хирургично лечение. В Корея и Япония са намалили оперативните намеси с близо 36%.
„Съвременната оценка за нивото на медицината се базира не на това колко оперативни намеси са извършени, а на това колко от тях са предотвратени”, коментира проф. Румен Пандев и изрази съжаление, че в лечението на ендокринните тумори в България се преследва повече скорост и по-малко наука и прецизност.
Проф. д-р Анна-Мария Борисова обяви кампанията на Българското дружество по ендокринология за скрининг за тиреоидни заболявания при бременните жени, чиято крайна
Проф. Борисова и проф. Пандев
цел е повишаване информираността, тъй като нивата на тиреоидните хормони на майката са фатални за интелекта на бебето. Прегледите са наложителни особено при бременни жени над 30 г.
„По статистически данни в момента в България 75% от жените с хипотиреоидизъм не са диагностицирани. При страдащите от хипертиреоидизъм 65% не знаят за заболяването си. Точно това налага скрининг на състоянието на щитовидната жлеза при бременни жени”, обясни проф. Борисова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар