Translate

вторник, 23 април 2019 г.

Ваксините предлагат защита за всички възрасти


Посредством ваксинациите защитавате себе си и околните от развитие на сериозни и потенциално фатални заболявания. Така напр. грипът засяга хората от всички възрастови групи. При пациенти на възраст ≥ 65 год. е доказано, че възрастта е фактор за по-голяма податливост към инфекции и намалява капацитета на имунната система /имунно стареене/ за борба с тях. Грипът е особено опасен за пациентите с хронични заболявания особено при тези със сърдечно-съдови заболявания /заболяване на коронарната артерия/, хронични белодробни състояния /хроничен бронхит/, хронични бъбречни състояния /бъбречна недостатъчност/ и метаболитни заболявания /диабет/.
Много хора, без да го осъзнават, са податливи на морбили и други заболявания, предотвратими от ваксини. С развитието на науката и технологиите рутинно се прилагат ваксини срещу все повече заразни заболявания, които преди това са били нелечими или инвалидизиращи и ваксини за тях не са били налични в миналото. Повечето от прилаганите в миналото ваксини вече са напълно обновени. Сега възрастните могат да ползват ваксини срещу много повече заболявания отколкото преди.
Действието на някои от ваксините отслабва с течение на времето. Реимунизациите за дифтерия и тетанус в зряла възраст са необходими за осигуряване на защита през целия живот.
Няколко ваксини се препоръчват за групи с особено висок риск поради тяхната възраст, професия, начин на живот или здравословен статус. Това включва ваксинация срещу грип, коклюш и тетанус за бременни жени; ваксинация срещу грип и херпес Зостер за възрастни пациенти в някои страни; ваксинация срещу хепатит В и менингококи за здравни специалисти, изложени на риск от заразяване.
Здрави възрастни носители на заболявания могат да ги предадат на други по-податливи лица като бебета, имунокомпрометирани хора и възрастни над 65 години, като по този начин ги излагат на особено висок риск от усложнения.
Ако не сме напълно имунизирани по действащия имунизационен календар, или не сме сигурни в имунизационния си статус, трябва да се посъветваме с нашия лекар за това кои са подходящите за нас ваксини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар