Translate

понеделник, 20 май 2013 г.

По-малко хора са се пенсионирали миналата година, НОИ икономисал от майчински

През м.г. средният месечен размер на пенсиите в страната е нараснал с 2.2%, но заради инфлацията реално той е спаднал с 0.2%, показва отчетът за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване за миналата година, който е утвърден от надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).
Става ясно, че през 2012-та година са се пенсионирали с над 19 хиляди лица по-малко в сравнение с предходната година, но за сметка на това броят на пенсиониралите се военнослужещи е нараснал с 302-ма души. НОИ отчита малка икономия в разходите за пенсии и сравнително по-голяма икономия от над 11% в разходите за майчинство през първата и втората година от раждането на дете. Повече от планираното е изразходено за болнични и обезщетения за безработица.
Общият брой на пенсионерите през 2012-та година е намалял с над 18 хиляди души спрямо 2011-та година. Заради вдигането на изискванията за стаж и възраст лицата, които са се пенсионирали, е намалял с 18%, като общият брой на пенсиониралите се миналата година е бил близо 90 хиляди. От тях около 38 хиляди души са се пенсионирали заради инвалидност, но на практика броят им е намалял с 2000 спрямо предходната година. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер е бил 271 лева, а максималната пенсия от 700 лева за получавали около 52 хиляди души.
Колкото до различните видове обезщетения, НОИ е спестил 11.7% от предвидените разходи за бременност и раждане, което се дължи на по-малкиия брой използвани дни по майчинство през първата година и по-ниското среднодневно обезщетение. Разходите за отглеждане на малко дете през втората година също са били по-малки, въпреки че са изплатени повече дни спрямо плана.
Средно около 117 хиляди безработни хора са получавали обезщетения през миналата година, което е било над планираното и е довело до преразход от 1.5%. Парите за болнични също са били превишени заради увеличение на среднодневното обезщетение с над 10%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар