Translate

понеделник, 18 март 2019 г.

Д-р Ана Пейкова , клиника Дерма ЕЛИТ: Целулитът е преодолим!


Различните видове портокалова кожа се повлияват от дренаж и апаратни терапии под лекарски надзор

Откакто преди повече от 50 години списание Vogue употреби понятието целулит, то става все по-неприятно и все по-срещано при жените от всички възрасти. Но не бива да се взимат мерки чак, когато той е вече факт. За да го предотвратим или да се избавим от него е необходимо време.
Мъжете са облагодетелствани - нямат целулит и това се дължи на физиологични причини. При тях преградите на мастната тъкан са разположени успоредно, докато при жените – са перпендикулярно и когато те пълнеят мастните клетки се раздуват, раздуват, стават видими на повърхността и се получава т.нар. портокалова кожа. Целулитът не е само естетичен проблем и появил се веднъж трудно може да бъде заличен. При него има задръжка на течности, на токсини, забавяне на кръвообращението. Проявява се най-вече в зоната на бедрата, корема и задните части – там където, циркулацията на кръвта не е чак толкова активна.
Той бива няколко вида. Водният е начален. Характеризира се само със задръжка на течности, обикновено преди или след раждане и при някои заболявания, свързани именно със задръжка на течности. В този случай обезводняващото не е достатъчно, защото тази задръжка на течности е в проблемните зони и затова е хубаво да се правят процедури, свързани с дренажа. Това са масажите, терапиите с LPG, парната баня, сауната… Този вид целулит е видим когато стиснем кожата между пръстите си, но не личи в изправено положение.
Вторият вид целулит е - фиброзният. Получава се при срастване между мастните повлекла, т.е. преградите между мастните клетки, когато вече кожата е твърда и може да бъде болезнена. Той е видим при всички положения на тялото – легнало, изправено, когато стиснем кожна гънка и без да я стискаме. При него са подходящи различни комбинации от процедури, но само след изяснена причината като напълняване, застойни процеси и тогава е добре да се правят дрениращи терапии, предшествани от процедури, свързани с разтапянето на мастните депа. Фитнесът стяга мускулатурата, намалява обиколките, води до разграждане на мазнините, оформя, но за самия целулит, който е над мускула не е достатъчен.
Фиброзният целулит има друга фаза, когато е свързан с болка.
Има слаби млади момичета, дори манекенки, с целулит и закръглени дами на възраст-  без. Това до някаква степен е въпрос на гени, но и на индивидуална циркулация и разположение на мастните депа. Обикновено след 40 години мазнини се трупат на корема и на бедрата.
Често пъти жените правят различни процедури, които не са подходящи за техния вид целулит и после казват „Това няма никакъв ефект“. Ето защо за различните видове целулит е добре да се направи първо консултация с лекар За различните апаратури има клинични проучвания и е доказано, че дадена техника влияе върху определена форма на целулит.Дори с подводни тангенторни масажи може да се заличи портокаловата кожа. Най-добра е комбинация между отделните техники, свързани с движението и с хранителния режим.
Технологията Вела шейп е най-добрата за повлияване на целулита. Радиочестотата загрява мазнината до определена температура и буквално я разтапя. След това организмът има време в рамките на една седмица да се освободи от разтопената мазнина – представете си сланина върху тиган. Когато имаме много мастни натрупвания, първо е добре да се омекоти мазнината с Вела шейп, след което проблемните места да се подложат на криолиполиза. Това е технология, при която мастните киселини се замразяват и по този начин се унищожават клетките заедно  с тяхната клетъчна стена.  При водния целулит за изпомпването и дренирането е добре да се използва апарата LPG. При случаите на целулит с мастни натрупвания и отпусната кожа е добре да се прилага и уреда Венус легаси, който допълнително стяга кожата. Когато, обаче имаме фиброзен, дълбок целулит, задно с уплътнение и намаляване на циркулацията, тогава е задължително да се започне с Вела шейп. Това е единствената машина, която има FDA сертификат за повлияване на целулита и в САЩ дори с нея работят само лекари-дерматолози. Разбира се, трябва да се направят достатъчен брой процедури, след което да се премина на хранителен и двигателен режим плюс поддържащи терапии по една на месец.
При определянето на брой терапии при Вела шейп е важно да се знае площта, която ще се обработва. Всяка определена зона се нагрява до 42 градуса. След като се качи тази температура и се задържи в рамките на 5-6 минути и се преминава към следващата зона. Когато започнем да третираме един целулит е много важно да се знае в каква фаза е той, колко е обширен и тогава се определя броя на процедурите. Обикновено между 8 и 10 за една зона. Ако целулитът е повсеместен с мастни натрупвания е по-добре първо да се намали теглото и тогава да се прибегне към споменатите процедури.

Няма коментари:

Публикуване на коментар