Translate

понеделник, 23 май 2016 г.

През следващата година се очаква 9-валентната ваксина срещу човешки папилома вирус да се използва и у нас



Ваксините срещу HPV нямат алтернатива
Към момента щамовете на  папиломните вируси са над 300 типа. Около 30 се обсъждат като лигавични - свързани с гениталните прояви. При 80% от хората имунната система се справя сама с патогена и организмът се самоочиства. При останалите обаче рискът значително
нараства.
По време на срещата, относно препоръчителните ваксини за рак на маточната шийка и за ротавирусни заболявания, организираната от MSD България стана ясно, че през следващата година се очаква 9-валентната ваксина срещу човешкия папилома вирус (HPV) да започне да се използва и у нас.
В САЩ и Европа ваксината, действаща срещу 9 щама на HPV, се прилага от 
2015 г. 
Последните данни от САЩ показват, че само за 6 години, откакто е въведена национална програма за профилактика за рак на маточната шийка, разпространението на 4-ти тип е намаляло с 64% при момичетата във възрастовата група от 14 до 19 години и с 34% от 20 до 24 години.
Така например в Дания освен положителните резултатите при момичетата и жените от нейното приложение се наблюдава и драстично намаление и в случаите на генитални брадавици при младите мъже.
От 2013 г. и у нас действа Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. За разлика обаче от САЩ и Европа, където имунизационния обхват расте, у нас процентът на ваксинирани момичета във възрастовата група 12-13 години спада с всяка изминала година – от 25% през 2013г. на 10% през 2015г.
По думите на проф. Златко Кълвачев, началник на Лаборатория по микробиология и вирусология в УМБАЛ "Софиямед", този факт е доста притеснителен на фона на задаващата се световна HPV свързана епидемия в областта на устната кухина и шията. Притеснителни са и данните, че през 2015 г. вирусът е открит в реки в Италия и басейни. За специалистите страховете относно сигурността на ваксините и разпространението на слухове до голяма степен са причина за ниския обхват на имунизацията, макар че всички научни доказателства сочат точно обратното. Последният доклад на Глобалния надзорен комитет по сигурността на ваксините за 2015 г. отново отчита, че ваксината за рак на маточната шийка е напълно безопасна.
-Отдавна е илюзия, че вирусът се предава само по полов път. Пpeз пocлeднитe гoдини ce тpyпaт дaнни зa вpъзĸaтa нa пaпилoмa виpycитe c пoнe 10 дpyги видoвe paĸ, cpeд ĸoитo нaй-диcĸyтиpaни ca тeзи в oблacттa нa глaвaтa и шиятa - в ycтaтa, гъpлoтo, глacнитe вpъзĸи, xpaнoпpoвoдa. HPV има връзка и с рака на кожата, на гърдата, на пикочния мехур, открива се дори в образувания в белия дроб и в устата на новородено, но не е ясно как е станало заразяването.
Вирусът може да се съдържа дори в издишания въздух на пушач с рак на белия дроб, ако той е причинен от HPV. Даже и в меланомните лезии се открива HPV. 
HPV освен в слюнка, цервикални секрети се открива също така и в кръвта, кърмата и спермата, което рязко повишава рисковете за разпространението му. До 2020 г. броят на пациентите с рак в областта на главата и шията ще са повече от жените с цервикален карцином, поясни той.
При мъжете заразяването с HPV се развива напълно безсимптомно, поради което те най-често са преносители, но без да знаят това. При тях инфекциите в устната кухина протичат по-тежко.Установено е също така, че сперматозоидите имат рецептори за HPV вируса и се предполага, че когато той ги атакува, може да ги увреди и да предизвика мъжки стерилитет.
Специалистите са единодушни, че ваксините срещу HPV нямат алтернатива. Част от тях обаче са на мнение, че ваксината срещу вируса има ефект само когато момичетата все още нямат „полов дебют” т. е. не са се срещали с HPV. Други са категорични, че на ваксиниране би трябвало да подлежи цялата популация.
Статистиката за страната ни е красноречива– ежегодно се регистрират около 1 400 нови случая на рак на шийката на матката, а между 350 и 400 жени умират.
В Европа от 30 хил. смъртни случаи близо 9 хил. са при мъже, в следствие рак на гърлото, причинен от HPV.
В тази връзка все повече международни експерти препоръчват ваксиниране срещу HPV да се прави и на момчетата и хора над 50 год. Някои държави вече включват и момчетата в своите национални имунизационни програми.
Доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница в София, сподели, че, когато човек се заразява и самоочиства той не си създава антитела  и това, че се е изчистил изобщо не му създава имунитет. Само ваксината може да го предпази от заразяване, защото тя повишава нивата на антителата, бе категоричен той.
Специалистът сподели още, че  1/3 от бюджета на болницата са разходи за лечение на ротавирусни заболявания, за които също има ваксина. В световен мащаб имунизацията срещу ротавируси намалява хоспитализациите на малки деца с 95% и дава имунитет срещу няколко серотипа на вируса.
-За да се включи един продукт в българския Позитивен лекарствен списък има изискване да се реимбурсира поне в 5 от общо 17 референтни страни. В момента обаче се подготвят промени в това правило, затова ще изчакаме те да бъдат приети и тогава ще стартираме регистрацията, обясни Борислав Тодоров от MSD България, отговорен за връзката с институциите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар