Translate

вторник, 15 ноември 2011 г.

Изкуствените добавки в хляба и маслото се забраняват

Това гласят приети от Европейската комисия правила за информацията за използване на добавки в храните. 
В хляба, маслото, киселото мляко, компота, натуралните сокове, макароните и меда няма да може да се влагат или ще се допускат малко на брой и като количество подобрители, по-известни като Е-та. Повече ароматизатори, подсладители, консерванти, оцветители и други химикали ще се допускат в продукти, които подлежат на по-сериозна преработка. Такива са захарните изделия, снаксовете, сосовете и ароматизираните напитки. Променят се и правилата за определяне на допустимите количества и брой химикали в храните. Досега комисията определяше кои са разрешените за ползване Е-та и какво е максимално допустимото им количество за 100 г краен продукт. Занапред ще се подготвят нормативи за всеки отделен тип хранителен продукт. Така най-често използваните храни ще съдържат най-малко или никаква химия, а при другите ястия - така наречените шумящи опаковки, ще се влагат по-големи количества изкуствени съставки. 
Правилата са разделени в два списъка. Първият е с добавките в храните и ще започне да се прилага от юни 2013 г. Вторият списък е с добавките в съставките на храните, като ензими, ароматизанти и хранителни вещества, и ще се прилага 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

-----

От 17 ноември 2011 г. влизат в сила новите стандарти за по-безопасни цигари, след като бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС. Въвеждат се така наречените цигари с намалена способност за горене. Това означава, че когато бъдат оставени без надзор, те се самоизгасят, като по този начин се намалява опасността от пожар.
Производителите на цигарена хартия внесоха промени в произвежданата от тях хартия, като прибавиха два пръстена по-плътна хартия на две места по протежение на цигарата. Ако тя бъде оставена без надзор, горящият тютюн ще достигне до един от тези два пръ­стена и ще угасне от само себе си, тъй като пръстенът ограничава притока на кислород.

Няма коментари:

Публикуване на коментар