Translate

четвъртък, 13 февруари 2020 г.

14 февруари-Кампания „ОБИЧАЙ БЕЗОПАСНО“ 2020 в страната


ПЛОВДИВ
Мотото на локалната кампанията е „Превенция, Любов, Превенция“. Тя ще се проведе на 14 февруари от 10:30 ч. до 12:30 ч. във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, а от 15:00 до 17:00 ч. и в пространството между ул. „Княз Александър I” и ул. „Д-р Георги Вълкович“.
Доброволците на БМЧК са подготвили атрактивни информационни материали и забавни игри, за да привлекат вниманието на хората към важните теми за превенция на рисковото поведение с акцент предпазване от ХИВ и сексуално предавани инфекции. Тематични събития ще се проведат и в градовете Първомай, Сопот, Асеновград и Стамболийски.
ХАСКОВО
В няколко хасковски училища доброволци на БМЧК облечени като сърца ще посрещат съучениците си с информационни материали и ще раздават презервативи.  Учениците ще могат да се запишат и за томбола с награди. Младежите са подкрепени от педагогическите ръководства на гимназиите.
Информационни кампании ще се проведат и в Димитровград, Харманли, Ивайловград и Свиленград.
СТАРА ЗАГОРА
На централната пешеходна зона на бул. „Цар Симеон Велики” /пред общината/,  доброволците на БМЧК ще раздават ръчно изработени сърца с послания, късмети с акростих и балони. Доброто настроение ще се поддържа от ангела на любовта Купидон. Изработена е и специална рамка, а доброволците ще приканват влюбените да си направят снимка в нея. На информационни щандове ще разпространяват брошури, листовки и превантивни материали.
Кампании ще има и в градовете Раднево и Чирпан.
ТЪРГОВИЩЕ
На 14 февруари на площада пред БЧК-Търговище доброволците на БМЧК организират забавни игри, посветени на любовта. Участниците ще получат информационни брошури за репродуктивно здраве, валентинки и презервативи.
В две училища в Попово доброволците ще раздават на своите съученици изработени от тях валентинки и ще изнесат презентации в няколко класа. В Антоново ще бъде организиран благотворителен базар с валентинки, изработени от младежите.
ВЕЛИКО ТЪРНОВО
На 14 февруари от 14:00 ч. пред сградата на Общината БМЧК заедно с партньорите от РЗИ, Ученическия парламент и АМАЛИПЕ ще организират забавни игри, а  купидончета ще раздават валентинки, презервативи, гривни със сърчица и др.
От 16:00 ч. ще се проведе благотворителен базар, средствата от който ще се използват за закупуване на материали за Арт-работилницата на Дневен център за деца с увреждания. Доброволците ще проведат и тематично обучение в ПУ „Теодосий Търновски“. 
За шеста година младежите организират и „Бързи срещи“. От 18:00 ч. всеки записал се за участие ще получи индивидуален номер и в следващите 3 минути ще трябва да разговаря с друг човек, изтеглен на случаен принцип.
РАЗГРАД
От 10 до 14 февруари доброволци на БМЧК ще раздават информационни материали в ППМГ и ПГПЧЕ, а в Деня на влюбените ще организират и кампания за набиране на средства за дейности на БЧК с направените сърчица с послание „Обичай безопасно” в двете гимназии. Материали ще бъдат раздавани и в Цар Калоян, Исперих, Лозница и Завет.  В СУ ”Хр. Ботев”-Кубрат е предвидена съвместна с РЗИ викторина, а в часа на класа обучител от БМЧК-Кубрат ще изнесе презентация по превенция на ХИВ/СПИН.
СОФИЯ ОБЛАСТ
Постер с мотото „Обичай безопасно!”, предназначен за разпространение в интернет с хаштаг #ОбичайБезопасно2020 ще замени профилните снимки на доброволците и на всички желаещи на 14 февруари. Клубовете на БМЧК ще проведат презентации за превенция на СПИН и сексуално-рискови заболявания, осъществени в партньорство с училищните власти. Доброволци ще заснемат кратки видеа по темата „Обичай безопасно!” съдържащи кратко послание или полезна информация, които ще бъдат качени в страницата на БМЧК-София област.
РУСЕ
На 14 февруари в МОЛ-Русе доброволците на БМЧК ще раздават презервативи с прикрепена полезна информация. В рамките на кампанията ще бъдат обособени 3 пункта. На един от тях, екип на РЗИ-КАБКИС ще извършва безплатни изследвания за ХИВ. Работилничка „Направи валентинка за своята половинка“ ще бъде разположениа на втория пункт, а третият ще бъде посветен на игрите "Истина или се осмеляваш", "Тя и Той", "Надпревара". Партньори на БМЧК са РЗИ-Русе и Сдружение "Център Динамика".
Тематични събития ще се проведат и в Бяла и в Две Могили.
ПЕРНИК
Доброволците на БМЧК ще участват в съвместни инициативи с РЗИ-Перник и Консултативния съвет по младежка политика към Община Перник. В рамките на кампанията от 13 до 21 февруари ще бъдат раздавани флаери с информация за безплатни изследвания за ХИВ, сифилис и хепатит В в лабораторията на РЗИ-Перник. На 14 февруари доброволците ще раздават презервативи и флаери в ГПЧЕ "Симеон Радев", СУРИЧЕ "Д-р П. Берон", спортно училище "Олимпиец"  и на Централен площад "Кракра". В ПГТС  "Арх. Й. Миланов", съвместно с РЗИ,  ще бъде обособен пункт за изследване на терен за установяване на ХИВ статус. 
СИЛИСТРА
Доброволците на БМЧК ще проведат игра „Намери своята Валентинка“. В нея, чрез анкета, участниците ще трябва да отговорят на няколко въпроса, свързани с предпочитанията им за характер, външен вид и начин на прекарване на свободното врем. Тя ще се разпространи в няколко училища. След обработване на резултатите, на 14 февруари ще бъдат сформирани двойки-валентинки със съвместими предпочитания. В няколко училища в Силистра, учениците ще имат възможност, анонимно или не, да адресират валентинка до човек, когото харесват или им е направил добро впечатление, а доброволците на БМЧК ще имат отговорността да предадат посланията до посочените хора. През целия ден в центъра на Силистра ще се разпространят информационни материали за превенция ХИВ/СПИН, презервативи и сърца с пожелания.
ШУМЕН
На 14 февруари от 12:00 ч. до 14:00 ч. пред Областната администрация в града доброволци на БМЧК ще раздават информационни материали, презервативи, валентинки и послания към гражданите. В клуб „Връстници обучават връстници“ са планирани обучения на тема „Рисковото сексуално поведение сред подрастващите“ с тематични беседи по проблемите на ХИВ/СПИН (съвместно с РЗИ-Шумен) за ученици от СУ „Трайко Симеонов“, ПГСАГ, СУ „В. Левски“ и др. Тренинги по превенция на ХИВ със специалистите от РЗИ-Шумен са планирани и в места за предоставяне на социални услуги в града.
МОНТАНА
БМЧК и РЗИ-Монтана организират съвместна кампания под мотото „Прегръдка, целувка, любов”. На 14 февруари  от 12:00 ч. до 14:00 ч. на площад „Жеравица” ще има информационен пункт с експерти, доброволци и симпатизанти, които ще консултират и раздават образователни материали за ХИВ/СПИН, ще призовават гражданите да се включат в игри „Как да се обичаме безопасно” с награди, валентинки, трифонки и ръчно направени картички. Всеки ще може да се снима за спомен в специален постер-рамка, която да сподели и в социалните мрежи. Планирани са дискусии за любовта и рисковете от необезопасените сексуални контакти, а участниците ще бъдат насочвани за анонимно изследване към РЗИ.
С помощта и на общопрактикуващите лекари в периода 14-28 февруари ще се реализира съвместна акция с РЗИ и здравните кабинети в малките населени места за безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Доброволците на БМЧК ще разпространяват насочващи покани за местата и датите за изследване и здравно-образователни материали по темата в гимназиите.
ВАРНА
Доброволците от БМЧК-Варна ще проведат две обучения за превенция на ХИВ/СПИН в училища. Подготвени са плакати, игра с Love Box за правилно поставяне на презерватив и раздаване на валентинки с мотото на кампанията „Обичай безопасно“. Планирано е и заснемане на видеоклип с включването на случайни хора, на които ще бъдат задавани въпроси по темата.
ПАЗАРДЖИК
Доброволците на БМЧК изработиха 200 валентинки и плакати за Кампанията. В деня на влюбените, младежите ще разположат шатра на площад „Константин Величков“, където ще раздават валентинки, презервативи и  информационни материали. За да привлекат вниманието на своите съграждани, двама доброволци ще бъдат облечени с костюми на кондоми. За пункта младежите са подготвили и забавни игри за влюбените двойки, с които се надяват да направят празника им незабравим.
КЮСТЕНДИЛ
На 14 февруари от 15:00 ч. в центъра на Кюстендил ще бъде поставен голям постер за снимки на влюбени.  В центъра на Дупница от 16:00 ч. ще се проведе информационна кампания по темата. Ще бъде поставен и постер за снимки на влюбени.
БУРГАС
Доброволците на БМЧК планират да организират АНТИСПИН кампания в учебните заведения – ПМГ, ГРЕ, АЕГ и НЕГ в Бургас. Те ще раздават брошури, презервативи и червени панделки. Младежите от БМЧК в Карнобат ще раздават ръчно изработени сърца-валентинки и презервативи, балони и прегръдки. В клубовете в Сунгурларе и Царево доброволците също ще творят валентинки и ще ги раздават сред съучениците си, заедно с предпазни средства. БМЧК-Айтос ще заснемат тематичен клип, който ще разпространяват в онлайн пространството.
ЯМБОЛ
Доброволците от БМЧК организират провеждане на дискусии с младежи в училищата, както и създаване на профил на идеалната половинка. Общинските клубове на БМЧК в Болярово, Ямбол, Елхово, Стралджа и Тунджа ще проведат АНТИСПИН кампании по централните улици на градовете с раздаване на информационни материали, валентинки и презервативи. Изготвена е „Пощенска кутия с пожелания“, където всеки може да пусне своя поздрав - валентиника за любим човек, а доброволците на БМЧК ще ги предоставят лично на получателите им. В гр. Болярово ще се проведе игра под мотото „Обичай себе си!“ (с основни въпроси и отговори по превенция на ХИВ/СПИН) с ученици от СУ „П. Берон“.
ВИДИН
Във видински гимназии на 12 и 13 февруари ще се проведат благотворителни базари, а на 14 февруари ще бъдат раздавани на информационни брошури и презервативи.
ГАБРОВО
Доброволците на БМЧК-Габрово организират провокативна игра за влюбени двойки "Предизвикай любовта" в Terra Mall Габрово. През цялата седмица се провеждат лекции на тема "Превенция на ХИВ/СПИН и сексуално-рисково поведение“ в Национална Априловска гимназия.
ПЛЕВЕН
На централния градски площад от 14:00 ч. младежите от БМЧК ще раздават брошури и презервативи. Преди това, от 12:40 ч. в МГ „Гео Милев”, ще има презентация на тема: „ХИВ/СПИН и сексуално предавани болести“ и викторина „Колко познаваш половинката си?. От 13:00 ч. АНТИСПИН кампания с раздаване на брошури и презервативи ще има и в МУ-Плевен.
СМОЛЯН
Доброволците организират традиционно раздаване на информационни материали с дискусии и презентации по превенция на ХИВ и рисковото сексуално поведение в учебни заведения в Смолян, Девин, Мадан и Златоград.
КЪРДЖАЛИ
Клубовете на БМЧК в ЕГ „Христо Ботев“, СУ „Отец Паисий“ и ПГТ „Асен Златаров“ в  Кърджали ще проведат информационна кампания под мотото „Обичай безопасно“.
Клуб „Да имаш голямо сърце не тежи“ към ПГ „Руска Пеева“ в Джебел ще направи възстановка на народния обичай Трифон Зарезан и програма с народни песни и танци, която ще бъде изнесена в Дома за стари хора - Кърджали.
Клубовете на БМЧК в Крумовград, Момчилград, Бенковски, Черноочене и Ардино също ще реализират информационна кампания под мотото „Обичай безопасно“ с раздаване на валентинки с пожелания. В ОС на БЧК Кърджали дарител предостави 500 кутии сладки, които ще бъдат раздавани по време на кампанията в областта, заедно с пожеланията и валентинките.
ВРАЦА
Всички желаещи да запечатат своята любов в специална рамка ще могат да го направят през голямото междучасие в СУ “Хр. Ботев“, ЕГ “Йоан Екзарх“ и ППМГ “Акад. Иван Ценов“, както и пред пощенската палата във Враца. От 19:00 ч. е планирано Неон парти, съвместно с Младежки дом – Враца. Доброволците от Мездра ще изработят слади сърчица и ще посетят Дома за стари хора - Мездра за празника на виното и любовта. Те ще украсят и Дърво на любовта с балони и любовни послания, ще раздават информационни материали и валентинки в центъра на града. Доброволците от клуба в с. Зверино ще подготвят информация за празника и ще я съобщят по училищната радиоуредба, а в голямото междучасие ще организират сладък благотворител базар в подкрепа на дете с детска церебрална парализа от Мездра. Клуб на БМЧК в с. Борован ще организира акция под надслов „Люби и обичай, но не се увличай, от СПИН се пази - ще пострадаш ти!“, съвместно с община Борован. Планирано е раздаване на валентинки с кондоми и беседа за предпазване от СПИН пред учениците на ПГТ “Коста Петров“. Доброволците в СУ “Хр. Ботев“ - Козлодуй и Професионалната гимназия по каменообработване - с. Кунино, общ. Роман, също ще отбележат празника.
БЛАГОЕВГРАД
На 12 февруари ще се проведат лекции по превенция на сексуално рисково поведение в Американски университет – Благоевград, в СУ „Св. П. Хилендарски“ - Кресна и в СУ „Никола Вапцаров“, Петрич, където доброволците ще се раздават презервативи и образователни листовки. На 13 февруари в Стейдж бар в Благоевград ще се реализира инициативата „Нощно четене с БМЧК“, с обявяване на резултатите от конкурса на тема „Любовта, без която не можем…“, както и раздаване на сърца с послания и презервативи. 14 февруари ще премине под мотото „Обичай безопасно“ с раздаване на листовки, сърца и презервативи, снимане в рамки „Св. Валентин“ и „Св. Трифон Зарезан“, в Благоевград, Гоце Делчев и Белица.
СЛИВЕН
Доброволците от клубовете на БМЧК ще проведат информационна кампания в учебните заведения, в които има изградени клубове, като раздават валентинки с послания от мотото "Обичай безопасно" и предпазни материали. От 12:00 ч. на главната улица в Сливен доброволците ще организират информационна акция за превенция на рисковото сексуално поведение.
ЛОВЕЧ
Кампанията ще се реализира  в централната част на града, където доброволците на БМЧК ще раздават валентинки, направени от тесто, послания под формата на различни оригами и презервативи в подходящи опаковки, изработени от тях. Ще могат да се правят снимки с Купидонка и Трифон.
ДОБРИЧ
В централната част на града младежите ще подаряват валентинки, презервативи и информационни материали с послание „Обичай безопасно“, като същевременно провеждат и интервюта с въпроси, свързани с празника. От 19:00 ч. ще се проведат традиционните „Бързи срещи“ – едно незабравимо събитие, което дава възможност за запознаване с много хора, а с малко късмет да бъде открита и любовта.
В Генерал Тошево младежите ще раздават в училище и на централната улица валентинки и презервативи с послание „Обичай безопасно!“.
В Тервел доброволците ще раздават на своите съученици и учители в СУ „Й. Йовков“ приготвените валентинки с презервативи. На централния площад те ще раздават информационни материали. Традиционно ще честитят празника и на служителите от Община Тервел с валентинки и кондоми. 
В СУ „Асен Златаров“ в Шабла БЧК и РЗИ-Добрич ще изнесат презентация на тема „Рискови сексуални поведения сред подрастващите“, по време на която ще подарят ръчно изработени сърчица, презервативи и информационни брошури.

Няма коментари:

Публикуване на коментар